Tujina

Ameriški dezerter po 28 letih končal skrivanje

Stockholm, 20. 07. 2012 16.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški ubežnik, ki je leta 1984 dezertiral iz zračnih sil ameriške vojske, se je nedavno spet pojavil na Švedskem, kjer je živel pod drugo identiteto in si ustvaril družino. Dezertiral je sicer zaradi nestrinjanja z vojno.

Ameriška vojska
Ameriška vojska FOTO: Reuters

Danes 49-letni David Hempler, poročen in oče treh otrok na Švedskem, se je odločil končati svoje skrivanje pred ameriško vojsko, ker mu je skrivnost predstavljala preveliko breme. Prav tako je želel ponovno vzpostaviti stike s svojo ameriško družino. S člani družine je sedaj v rednih stikih prek telefona in svetovnega spleta, načrtujejo pa tudi obiske.

Kaj se bo zgodilo naprej, ni jasno. Hempler pri ameriških letalskih silah namreč ostaja na seznamu ubežnikov. Predstavniki vojske so se medtem sestali z njegovimi odvetniki in zahtevali test DNK, da bi potrdili njegovo identiteto. Kot so sporočili iz vojske, zadevo še preiskujejo.

Ameriška vojska
Ameriška vojska FOTO: Reuters

Mlada ljubezen vojaka spremenila v mirovnika

Hempler se je v zadnjem letniku srednje šole pridružil ameriški vojski, ker ni bil prepričan, kaj naj v svojem življenju počne. Vendar se je teden dni po tem, ko se je prijavil za šestletno služenje, zaljubil v mlado pacifistko, ki je njegove konservativne in tradicionalne življenjske nazore obrnila na glavo. Ugotovil je, da obstajajo alternative vojni in je iskal načine, kako bi lahko svojo vojaško pogodbo prekinil, vendar je ugotovil, da to ne bo mogoče.

Na koncu ga je zaradi vojaške službe zapustila zaročenka. Med služenjem v Nemčiji, kjer je bil v stiku z mirovniki, pa se je odločil pobegniti na Švedsko, ko je izvedel, da je ta država v času vietnamske vojne sprejela več sto dezerterjev.

Afganistan
Afganistan FOTO: Reuters

Na Švedskem prevzel novo ime in si ustvaril družino

Hempler je na Švedskem prevzel novo ime, začel študirati statistiko in se preživljati z različnimi deli. Da je pridobil dovoljenje za prebivanje, je oblastem dejal, da je brez državljanstva. Ker oblasti niso vedele, kam ga deportirati, so mu dovolile ostati.

Pozneje se je poročil s Švedinjo in si ustvaril družino. Sprva je čakal, da otroci zrastejo, nato pa se je odločil, da se ne bo več skrival.
 

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odbogaposlan
21. 07. 2012 10.56
+2
Z 100 krat manjšo vsoto bi lahko marsikaj nahranili....
odbogaposlan
21. 07. 2012 10.56
+2
ah, to dezerterstvo je za na prvo stran novice o SVETU. V skupni vsoti 1,5 bilijona dolarjev (1,2 bilijona evrov), kolikor je svet lani porabil za oboroževanje - kar je za 5,9 odstotka več kot v letu 2008 -, so ZDA namreč udeležene z dobro polovico. BOVE: Zaradi podhranjenosti trpi več kot milijarda ljudi, zaradi lakote pa vsako leto umre 40 milijonov moških, žensk in otrok. Te dramatične številke so se povečale po letu 1996, v katerem je potekal prvi svetovni vrh o prehrani. Svetovna finančna in gospodarska kriza je poslabšala razmere, prebivalci držav na jugu pa so glavne žrtve. Deset odstotkov svetovnega proračuna za oglaševanje bi državam v razvoju zagotovilo potrebno podporo, da bi zaščitili svojo kmetijsko infrastrukturo.
BananaPoslanec
20. 07. 2012 21.04
+5
vojaki in policaji so izdajalci naroda.podpirajo sistem ki zatira in goljufa male revne ljudi,,,ko se hočemo upreti nas oni zavirajo na ulicah z vodnimi topi in solzivcem...dobro premislite kaj boste naredili s sosedom policajem če pride do vojne,.....Jaz že vem kaj bom naredil...muhaha
Juzni
20. 07. 2012 18.41
+14
kim llsung
20. 07. 2012 16.41
+32
vsaj en,ki se je odlocil,da ne bo za ameriko moril nedolznih.
n0mistakez
20. 07. 2012 16.26
+18
lepo lepo sem veseu za njega! ;) 24UR kdaj boste poročali o sirjskih barabinih ki so zavzel mejni prehod z irakom pa odzrezal roke sirisjkemu polkovniku in usmrtili 22 sirjskih vojakov pred očmi iraških sil!! zdele da mi takoj članek u tem objavte..čene ste res ena propaganda od zahoda če ne boste tega ubjavl