Tujina

FOTO: Soglasja o vojaški akciji ni

Tripoli, 02. 03. 2011 07.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.M./V.L./STA
Komentarji
166

V Bregi na vzhodu Libije so izbruhnili siloviti spopadi med Gadafijevimi silami in uporniki. Zahodne države razmišljajo o prepovedi preletov nad Libijo. ZN opozarjajo, da Nato ne sme posredovati brez njihovega mandata.

Libijski uporniki z orožjem
Libijski uporniki z orožjem FOTO: Reuters

Libijski voditelj Moamer Gadafi je v Tripoliju na slovesnosti, ki jo je prenašala državna televizija, dejal, da ima v Libiji oblast ljudstvo in ne on. "Svet mora razumeti. Leta 1977 sem predal oblast ljudstvu in se umaknil v šotor," je dejal. Med njegovim govorom je v libijski prestolnici potekal shod njegovih podpornikov. Množica je vzklikala "Bog, Gadafi in Libija". Televizija Al Jazeera je pokazala posnetke iz uporniškega mesta Bengazi, kjer ljudje nosijo transparente z napisi, da Gadafi laže.

Gadafi je dejal, da v državi vlada sistem ljudske vladavine. Zato ni potrebe, da v državi vladajo predsedniki in kralji, saj ji vladajo množice. Zahodni svet te ureditve ne razume, je poudaril in dodal, da bodo vsem dvomljivcem "s prsti iztaknili oči". "Moamer Gadafi ni predsednik, ki lahko odstopi, parlamenta ne more razpustiti, saj ta ne obstaja," je dejal Gadafi. Sam je vedno opozarjal, da je le vodja libijskega naroda in res je, da nima nikakršne uradne funkcije.

Mednarodno kazensko sodišče (ICC) bo odprlo preiskavo o morebitnih zločinih proti človečnosti v Libiji. Kot so sporočili iz ICC, bo tožilec Luis Moreno-Ocampo na novinarski konferenci v četrtek v Haagu napovedal "odprtje preiskave proti v Libiji".

To je tudi zapisano v Gadafijevi Zeleni knjigi. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je objavil Zeleno knjigo, v kateri je opisal svojo politično filozofijo. Podal je alternativo socializmu in kapitalizmu, v katero je vključil tudi aspekte islama. Leta 1977 je tako uvedel sistem džamahirije oziroma ljudske države.

Gadafi še naprej vztraja, da je za nemire odgovorna teroristična organizacija Al Kaida, ki napada libijsko vojsko. Opozicija pa po njegovem mnenju prihaja iz tujine. Sam je zelo presenečen, da so se Združeni narodi odločili za sankcije.

Gadafi je zatrdil, da v Libiji ni bilo nobenih demonstracij proti njemu, potekajo pa množični zbori v njegovo podporo, ki pa jih tuje televizije ne želijo prikazovati. Zatrdil je, da se bo boril do "zadnjega moža in zadnje žene", ZN pa je pozval, naj v Libijo napotijo misijo, ki bo ugotovila, kaj se v resnici dogaja.

Zagrozil je, da bo morebitno posredovanje Zahoda v Libiji terjalo na tisoče žrtev. "Tisoči Libijcev bodo umrli v primeru ameriškega ali Natovega posredovanja," je dejal. Obenem je vsem upornikom obljubil amnestijo, če bodo položili orožje.

V nagovoru je libijski voditelj tudi dejal, da je proizvodnja nafte v Libiji trenutno "na najnižji ravni", potem ko so tuje naftne družbe zapustile državo. "Naftna polja so zavarovana, vendar pa so se naftne družbe ustrašile," je izjavil. Dodal je, da so v Libiji pripravljeni namesto zahodnih sprejeti naftne družbe iz Kitajske in Indije.

Zadnja pošiljka nafte je Libijo zapustila 19. februarja, večina tujih družb pa je zaradi nasilja prekinila črpanje ter umaknila osebje. Libija, ki ima največje zaloge nafte v Afriki, po podatkih Mednarodne agencije za energijo običajno izvozi 1,49 milijona sodčkov nafte dnevno, od tega 85 odstotkov v Evropo.

Gadafi je že od leta 1969 glavni v Libiji, v kateri naj bi vladal sistem džamahirije. A resničnost je drugačna od teorije – ne v ljudski državi, Libijci živijo v diktaturi. Kdo je Gadafi in zakaj so se ljudje uprli?

Vojaški tabor libijskih upornikov: V Bengaziju, drugem največjem libijskem mestu, ki je tako kot večina vzhoda države pod nadzorom protestnikov, naj bi se pripravljali na pohod proti Tripoliju. Po napovedih opozicije naj bi bilo tam trenutno na vojaškem urjenju okoli 5000 ljudi.
Vojaški tabor libijskih upornikov: V Bengaziju, drugem največjem libijskem mestu, ki je tako kot večina vzhoda države pod nadzorom protestnikov, naj bi se pripravljali na pohod proti Tripoliju. Po napovedih opozicije naj bi bilo tam trenutno na vojaškem urjenju okoli 5000 ljudi. FOTO: Reuters

Spopadi v mestu Brega

V Bregi na vzhodu Libije so izbruhnili siloviti spopadi med Gadafijevimi silami in uporniki, ki skušajo ubraniti mesto. V spopadih naj bi umrlo najmanj deset ljudi. Kot poroča dopisnik Al Jazeere Tony Birtley, je libijska vojska bombardirala naftno rafinerijo in pristanišče v mestu Brega. Iz letala naj bi odvrgli najmanj eno bombo. Vojska naj bi obkolila okoli 250 do 300 Gadafijevih nasprotnikov. Sprva naj bi privrženci prevzeli nadzor v mestu, a uporniki so bili očitno močnejši. Al Jazeera namreč poroča, da so uporniki znova zavzeli strateške položaje v Bregi. Tuji mediji tudi poročajo, da poteka bombardiranje mesta Ajdabijah, ki ga nadzorujejo uporniki. V al Burajko naj bi vstopilo več sto Gadafiju zvestih sil, ki so se spopadle z uporniki.

Ameriške vojaške ladje se približujejo obali

Ameriške vojaške ladje so že prečkale Sueški prekop in nadaljujejo pot proti libijski obali, poročajo tuji mediji. S tem želijo ustvariti pritisk na režim libijskega voditelja, ki poskuša krvavo zatreti upor v državi.

Američani menijo, da bi lahko v Libiji izbruhnila državljanska vojna, to pa bi lahko preprečil Gadafi s svojim odstopom. Voditelj o tem seveda ne razmišlja in še naprej zatrjuje, da ga njegov narod ljubi. Njegov sin Saif al Islam je Zahod opozoril, naj se ne odločijo za vojaško posredovanje v Libiji.

Glede tega vprašanja je neenoten tudi zahodni svet. O uvedbi prepovedi poletov nad Libijo, s katerimi bi preprečili bombardiranja protestnikov, razmišljajo predvsem ZDA in zavezniki v Natu. Šlo bi za podoben ukrep, kot je veljal nad območjem nekdanje Jugoslavije med spopadi v 90. letih prejšnjega stoletja, da bi Gadafiju preprečili bombardiranje lastnega naroda. Tega ukrepa si zelo želijo tudi voditelji upornikov proti Gadafiju v Bengaziju. Navijajo pa tudi, da bi Zahod uporabil svoja letala proti Gadafiju, da ta ne bi mogel uporabljati svojih vojaških letal.

Prepoved preletov pa je podprl libijski prestolonaslednik v izgnanstvu Mohamed al Senusi, ki je dejal, da bi moralo biti morebitno vojaško posredovanje omejeno zgolj na prepoved preletov. "Naj bom jasen. So razlike med prepovedjo preletov ter vojaškim posredovanjem in libijski narod si ne želi kopenskega vojaškega posredovanja," je v Londonu dejal Senusi.

Znotraj Nata ni soglasja glede uporabe sile. Različni scenariji, ki jih omenjajo mediji, imajo posledice in tudi sekundarne posledice, zato jih je treba najprej temeljito proučiti. Ameriški obrambni minister Robert Gates

Združeni narodi opozarjajo, da Nato ne sme posredovati brez njihovega mandata, Rusija pa je proti uvedbi prepovedi poletov nad Libijo. Pristanek Rusije, ki ima v VS ZN pravico veta, pa je za tak ukrep ključen. Njihov zunanji minister Sergej Ivanov je dejal, da je ta zamisel preveč površinska, namesto tega pa bi se morale svetovne sile posvetiti predvsem uresničevanju sankcij, ki jih je proti režimu Moamerja Gadafija konec tedna uvedel Varnostni svet Združenih narodov.

Zaskrbljujoče izjave britanskega premierja

Eden od zagovornikov prepovedi preletov je britanski premier David Cameron, ki meni, da je "nesprejemljivo", da Gadafi lastne ljudi ubija z uporabo letal in helikopterjev. Po oceni Londona za prepoved preletov ni potreben mandat Združenih narodov, a je novi francoski zunanji minister Alain Juppe zavrnil kakršno koli vojaško posredovanje brez mandata ZN. "Natovo posredovanje v Libiji bi lahko bilo izredno kontraproduktivno v očeh arabske javnosti," je dejal Juppe.

Humanitarna kriza

Humanitarne organizacije opozarjajo, da državi in regiji grozi kriza, saj se številni ljudje poskušajo umakniti na varno.

Generalna skupščina Združenih narodov je soglasno sprejela odločitev o izključitvi Libije iz Sveta ZN za človekove pravice. GS ZN je tako sledil priporočilu omenjenega sveta, da zaradi velikih in sistematičnih kršitev človekovih pravic Libijo izključijo iz omenjenega organa. Izrazili so tudi "globoko zaskrbljenost" zaradi humanitarnih razmer v Libiji. Država iz sveta sicer ni bila izključena za stalno, prekinjeno pa je njeno sodelovanje v svetu, dokler ne bo GS ZN sprejel novo odločitev, s katero bodo Libiji povrnili polnopravno članstvo v svetu.

Libijsko-tunizijska meja: Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) je opozoril, da se razmere na libijsko-tunizijski meji približujejo kritični točki. Pred nasiljem libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju zvestih privržencev je Libijo doslej zapustilo več kot 100.000 ljudi, samo nasilje v Libiji pa naj bi po ocenah ZN zahtevalo najmanj tisoč smrtnih žrtev.
Libijsko-tunizijska meja: Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) je opozoril, da se razmere na libijsko-tunizijski meji približujejo kritični točki. Pred nasiljem libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju zvestih privržencev je Libijo doslej zapustilo več kot 100.000 ljudi, samo nasilje v Libiji pa naj bi po ocenah ZN zahtevalo najmanj tisoč smrtnih žrtev. FOTO: Reuters
Pred glasovanjem je generalni sekretar ZN Ban Ki Mun Generalno skupščino pozval k odločni akciji proti Gadafiju.

Ustrezno resolucijo proti Libiji so predlagale arabske in afriške države. Venezuelski veleposlanik pri ZN Jorge Valero je ob glasovanju izrazil pomisleke, kljub temu pa nato odločitev podprl. Menil je namreč, da bi bilo mogoče tovrstno odločitev sprejeti samo po temeljiti preiskavi.

Niger, Mali in Kenija naj bi poslale svojo vojsko, ki naj bi se pridružila Gadafijevim podpornikom.

Nasprotnega mnenja je bila veleposlanica ZDA pri ZN Susan Rice. Dejala je, da "ljudje, ki so orožje uperili proti lastnemu narodu, nimajo mesta v Svetu ZN za človekove pravice". Odločitev o izključitvi je "novo opozorilo" Gadafiju in tistim, ki ga podpirajo, da "morajo zaustaviti pobijanje", je še dejala. Dodala je, da je Gadafi izgubil vso legitimnost, zato mora nemudoma oditi s položaja.

Odločitev o izključitvi Libije iz Sveta ZN za človekove pravice je zadnji od ukrepov ZN proti Gadafijevemu režimu.

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je že pozdravila odločitev GS ZN, hkrati pa je ponovila svoje pozive Gadafijevemu režimu, naj nemudoma ustavi napade na opozicijo.

KOMENTARJI (166)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MK02
03. 03. 2011 08.53
Pahor takoj pošlji triglav, pilatuse pa še patrije ( če že imajo motor vrgajeni ) da naredijo mir v tej državi. Mogoče za zahvalo dobimo kakšno cisterno nafte ali pa kamele
Odpri.oci
03. 03. 2011 08.20
Ali sta Jelišičeva in Žbogar že letela američanom lesti v rit in jim ponujati boratovo kamelo za "prevoz" vojakov ????
b77
03. 03. 2011 08.15
naj se najprej sami med sabo!
Ataaufbix
03. 03. 2011 06.52
Dosti je tega heca, Gadafi naredi red v državi!
RoccoS
03. 03. 2011 00.54
nafta že diši američanom
tali?ni tom
03. 03. 2011 00.41
kaj sem reku da je zda vse skuhal ! v vojni je denar , pa irak in libija , med drugim egipt ima strateški prekop suez in evo ti ga na , kaj se vse naredi v imenu demokracije in v sli po nafti !! ampak vprašanje je če bo zgodba dobila tak konec kot so se zamislil !! je pa tut dejstvo da ni n obenga problema brez vpletenosti "nadrase" v svetu !! banalno !!!
MK89
03. 03. 2011 00.21
Nekak se bojim, da bodo naši veleumni vodje spet klonili pod ameriškimi pritiski, v primeru da NATO oz. bolje rečeno ZDA začnejo vojaško kampanjo v Libiji. Ampak se mi tut zdi da bo Pohar rahlo švical, zdaj ko se je NATO uperil proti njegovemu kolegu ;) Ziher mu že teče debela kaplja švica izpod pazduhe :P
BALIENCRIP
03. 03. 2011 00.08
mi smo ze u NATU in Evropi,mi smo v tej zlobni ekipi, se ne bom zacudu ce bom se enga dneva zbudu in vidu gobo cez okn, pa bo preluftal to naso ljubljansko kotlino.
bnam 2707
02. 03. 2011 23.22
Amerika ima že znano ekipo,ki ji bo dala soglasje za posredovanje.V to ekipo sodi tudi Slovenija.Kot za Irak bo tudi za Libijo izvajala pritiske nad nekaterimi državami.
mjolnir
02. 03. 2011 22.16
Martian KDO so srbski nacisti?? Nedić, Ljotić in podobni, ti so že zdavnaj pod rušo, havala Bogu! To so edini srbski nacisti ki jih poznam, pa še tisti klovni iz srbskih neonaci tolp, ki niso vredni omembe!
beleciozo
02. 03. 2011 22.02
egipt je naredil prvi korak. pri nas bi moralo biti isto če gledamo na razmere v naši državi. pri hrvatih in srbih so se začele stvari nekoliko premikati. pri nas pa zgleda da so zaenkrat zadosti obupani le obrtniki. zgleda da ljudje še vedno majo denar ali pa je mogoče kriva mentaliteta slovencev, ki pustijo da se dela z njimi kar se želi.
Fuck_NWO
02. 03. 2011 21.31
Vse je zrežirano! Elit in ljudi za zavesami prav nič ne briga za nas ljudi koliko nas pomre. Oni bi samo radi prevlado nad celim svetom in da bi ustvarili novi svetovni red in ljudi zasužnjili z čipi. Ljudje zbudite se. Sam vem dosti stvari ker se zanimam za take reči, dajte se še vi, ne pa samo slepo verjet usem kar vam pravijo po tvju. Lahko noč vsem in lep pozdrav!
Fuck_NWO
02. 03. 2011 21.24
Strozx ne bodi taki! Vsak ve da je amerika sama zrežirala oba napada. Pri 1. sv. so jim sestrelili ladjo ker so jo zanalaš poslal v sovražne vode, pearl harbor se pa je zgodil tako da je Roselvelt zanalaš toliko sprovociral japonce da so napadli pearl harbor in Roselveltu so tudi sporočili, da so na radarjih opazili nevarnost a se Roselvelt za to ni zmenil, ker možje za zavesami nimajo večjega zaslužka kot od vojn! Pa prosim da se ta komentar ne zbriše ker govorim samo resnico!
mjolnir
02. 03. 2011 21.11
Martian Naša vlada deluje sam v tujem interesu in lastno škodo, a to je druga skrajnost, med tem in tem kar NATO počne je ŠIROKA pot! Lahko tudi fanatično in brez pomislekov ščitiš svoje interese, a brez tega da posegaš v zadeve držav na drugem koncu sveta.
luka77777778
02. 03. 2011 21.10
Kitajska po vseh smereh prehiteva ameriko....
Cjele
02. 03. 2011 20.14
Ja kaj pa bo zdej z našo kamelo???
strozx
02. 03. 2011 20.04
Vasojevich 02.03.2011, 19:22 2 strozx 02.03.2011, 19:10 1 vsi tule neki pluvajo po zda a brez njih nebi blo čipov računalnikov.... in kar se tiče vojn je wwII rešila ameriko iz velike depresije To je the point!!! Amerika je zahvaljujoci 1 in 2 sv. vojni prisla na plano kot ekonomska in vojna velesila. - kar pomeni ce se rukovodimo tem,, kar je nekoc eden genij povedal! da je krivec za zlocin VEDNO tisti ki ima korist od tega,, pridemo do zakljucka da je Amerika finansirala in naredila obe vojni, zaradi lastne koristi! Se ena globalna vojna se obeta, Amerika je v dolgovih do glave in cez, in samo neka vojna velikih razmer jo lahko reši od propada!!! no povej mi kk je amerika začela 1. in 2. sv. vojno če se je pr obeh zgodilo da so jih drugi napadli pri taprvi ko so potopili njihovo ladjo pri tadrugi pa napad na pearl harbor
tali?ni tom
02. 03. 2011 19.49
a jo bo tudi proti zda v iraku, kitajski zarad okupacije tibeta , pa še kaj bi se našlo ???
MERDE-AVE-MERDE
02. 03. 2011 19.26
strozx02.03.2011, 19:10 1 vsi tule neki pluvajo po zda a brez njih nebi blo čipov računalnikov Bodi prepričan da bi bili.
Vasojevich
02. 03. 2011 19.24
NATO U BLATO!