Tujina

Policija preiskala sumljiv paket

New York, 02. 05. 2011 09.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
83

Po novici, da je ameriška vojska ubila Osamo bin Ladna, je Al Kaida že obljubila maščevanje. ZDA so v največji pripravljenosti. Na trgu Times Square je policija preiskala sumljiv paket, a se je izkazalo, da je šlo za lažen alarm.

Bin Ladna je ubila ameriška vojska.
Bin Ladna je ubila ameriška vojska. FOTO: Reuters

Ameriško ministrstvo za domovinsko varnost po smrti Osame bin Ladna pričakuje "grožnje s povračilnimi ukrepi" iz Al Kaide, je povedal uradnik. "Vsekakor pričakujemo grožnje s povračilnimi ukrepi – to je organizacija, ki je napovedala vojno ZDA pred več kot desetletjem – grožnje Al Kaide niso nov pojav," je dejal. Tudi direktor Cie Leon Panetta je dejal, da se bo Al Kaida "skoraj gotovo“ maščevala. "Čeprav je bin Laden mrtev, pa Al Kaida ni. Teroristi bodo skoraj gotovo poskusili maščevati njegovo smrt, zato moramo biti pozorni,“ je dodal Panetta.

Na trgu Times Square v New Yorku so za kratek čas zaprli eno od ulic, saj je policija prejela obvestilo o sumljivem paketu. Izkazalo se je, da je šlo za lažen alarm.

Teroristična mreža Al Kaida in pakistanski talibani so že obljubili maščevanje zaradi uboja Osame bin Ladna. Al Kaida je v prvem priznanju bin Ladnove smrti na svojih spletnih straneh napovedala maščevalne napade. Komentator, podpisan z imenom Asad al Džihad2, je poleg tega na spletni strani tistim, ki mislijo, da se je njihov boj za vero zaključil, sporočil, "naj le malo počakajo".

Z maščevalnimi napadi na ameriške in pakistanske cilje je zagrozila tudi glavna pakistanska talibanska skupina. "Če je bil ubit kot mučenik, se bomo maščevali in izvedli napade na ameriško in pakistansko vlado ter njihove varnostne sile," je poudaril predstavnik skupine Ehsanulah Ehsan. Hkrati je dodal, da sami še niso dobili potrdila o bin Ladnovi smrti.

Preberite tudi: Kako je ameriški predsednik sporočil novico o Osamovi smrti ter kdo je bil Osama bin Laden.

Newyorška policista
Newyorška policista FOTO: Reuters

'Povečano stanje pozornosti'

ZDA je svoje ambasade po vsem svetu o tem obvestila, prav tako pa je tudi izdala opozorilo pred potovanji za Američane. "Glede na negotovost in trenutne razmere državljane ZDA, ki so na območjih, kjer lahko nedavni dogodki povzročijo nasilje nad Američani, odločno pozivamo, naj omejijo potovanja izven svojih domov in hotelov ter se izogibajo množičnih prireditvam in demonstracijam," je sporočil State Department. "Ameriški državljani morajo biti na tekočem z medijskim poročanjem o lokalnih dogodkih in se zavedati okolice v vsakem trenutku."

Uradnik ministrstva za domovinsko varnost je tudi povedal, da v agenciji ostaja "povečano stanje pozornosti," čeprav nivoja nacionalne teroristične grožnje po smrti bin Ladna niso takoj povečali. "Še vedno smo v stanju največje pozornosti in naša varnostna drža, ki vedno vključuje številne ukrepe, tako vidne in nevidne, bo še naprej varovanje ameriškega naroda pred grožnjami tako v naslednjih dneh in naprej," je dejal.

''Ministrica Janet Napolitano je januarja jasno napovedala Nacionalnemu svetovalnemu sistemu za terorizem, da bomo alarm izdali le, ko bomo imeli določene ali verodostojne informacije, ki jih bomo posredovali ameriški javnosti,'' je še povedal.

Po smrti voditelja teroristične mreže Osame bin Ladna se je razpon varnostnih ukrepov v ZDA, kjer se bojijo maščevanja Al Kaide, povečal. Potem ko je spletna stran WikiLeaks pisala, da naj bi zaporniki v Guantanamu vedeli, da ima Al Kaida možnost priti do atomske bombe nekje v Evropi, je skrb obrambnega ministrstva še toliko večja. Priporniku Abuju al Libiju naj bi Al Kaidin sodelavec Šarif al Masri povedal, da verjame, da bi bombo lahko detonirali v ZDA, če bi bin Ladna ujeli ali ubili. Leta 2004 naj bi mu al Masri povedal, da ima teroristična mreža težave pri prenosu bombe, ''če pa bi jim jo uspelo premakniti, bi Al Kaida že našla ljudi, ki bi jo detonirali''.

Velika Britanija je svojim ambasadam naročila, naj preverijo svojo varnost, saj bi se Al Kaida lahko maščevala. ''Nekateri člani Al Kaide bi lahko poskušali pokazati, da še vedno delujejo. Ambasade sem pozval, naj preverijo varnostne ukrepe, kar bo potrebno početi še kar nekaj časa,'' je povedal zunanji minister William Hague.

Policija ima oči na 'pecljih'

V New Yorku, kjer sta ugrabljeni potniški letali trčili v dvojčka Svetovnega trgovinskega centra 11. septembra 2001, je policija pozorna. "Zaenkrat ni nobenih podatkov, ki bi kazali na posebno tveganje za New York. So pa varnostne službe opozorili, naj bodo pozorni," je povedal newyorški policijski direktor Raymond Kelly.

Policija v Philadelphii pa je sporočila, da izvaja urne kontrole v mošejah in sinagogah, vse odkar je Obama sporočil novico.

Zaradi povečanega tveganja po uboju bin Ladna, bo potrebna posebna pozornost za boj proti terorizmu, pa je sporočil Interpol. "Svetovno najbolj iskanega mednarodnega terorista ni več, vendar njegova smrt ne predstavlja propada podružnic Al Kaide, in tistih, ki jih navdihuje Al Kaida, ki so in bodo še naprej sodelovali v terorističnih napadih po vsem svetu," je povedal generalni sekretar Interpola Ronald K. Noble. "Zato moramo ostati enotni in usmerjeni v našem stalnem sodelovanju in boju, ne le zoper to svetovno grožnjo, ampak tudi proti terorizmu.''

Poostreni varnostni ukrepi v New Yorku
Poostreni varnostni ukrepi v New Yorku FOTO: Reuters

Poostrene razmere tudi v Egiptu in na Cipru

Po poročanju tujih agencij so tako egiptovske kot ciprske oblasti povečale varnostne ukrepe za primer morebitnih terorističnih napadov. Posebej varujejo turiste, ki prihajajo iz zahodnih držav in ZDA.

Egiptovske oblasti so tako povečale varnost v turističnih krajih. Za boljšo varnost so posebej poskrbeli v turističnem mestu Luksor, kjer je leta 1997 v terorističnem napadu umrlo okoli 60 ljudi.

Po navedbah tiskovnega predstavnika ciprske policije Michalisa Katunotosa je policija povečala varnostne ukrepe, prav tako pa so dodatno okrepili nadzor nad mejnimi prehodi. Policija bo varnost povečala predvsem zaradi turistov, ki prihajajo iz zahodnih držav ter ZDA, je poročala ciprska tiskovna agencija CNA.

Avstrijsko notranje ministrstvo je ob tem danes na Dunaju sporočilo oceno, da Avstrija zaradi smrti bin Ladna ni posebej ogrožena. "V Avstriji ni prišlo do spremembe varnostnega položaja," je dejal tiskovni predstavnik avstrijskega notranjega ministrstva Rudolf Gollia. Zatrdil je, da Avstrija ne bo sprejela kakšnih dodatnih in novih varnostnih ukrepov, bo pa "senzibilizirala" svoje varnostne sile.

Hrvaški notranji minister Tomislav Karamarko je ocenil, da je varnostno stanje na Hrvaškem kakovostno, kot je bilo, ter da bo tako tudi v prihodnje. Hrvaška premierka Jadranka Kosor pa je prav tako v odzivu na smrt bin Ladna dejala, da je boj proti terorizmu obveznost vseh članic protiteroristične koalicije in zveze Nato. Dodala je, da so v novih okoliščina na Hrvaškem sprožili korake v tej smeri, ostalih podrobnosti pa ni navedla.

Madžarski zunanji minister Janos Martony je poudaril, da morajo okrepiti varnost povsod po svetu, vključno z Madžarsko, saj bo po njegovih besedah teroristična mreža Al Kaida nadaljevala s svojim delovanjem tudi po smrti svojega voditelja in bi lahko načrtovala nove teroristične napade.

Kot je še dejal Martony, je madžarska vlada uvedla vse potrebne varnostne ukrepe. Med drugim so okrepili varnost na mednarodnem letališču ter na veleposlaništvih in drugih diplomatskih predstavništvih v tujini.

Policisti v ZDA poostrujejo varnost.
Policisti v ZDA poostrujejo varnost. FOTO: Reuters

V Sloveniji nizka stopnja ogroženosti

Zaradi smrti vodje teroristične mreže Al Kaida Osame bin Ladna se stopnja ogroženosti pred napadi v Sloveniji ni spremenila in ostaja nizka, so zagotovili na Generalni policijski upravi (GPU). Kljub temu policija intenzivno spremlja varnostne razmere in ukrepe v EU ter izven in izvaja različne aktivnosti na področju boja proti terorizmu.

Kot so zapisali na GPU, slovenska policija pri aktivnostih in spremljanju varnostnih razmer ter ukrepov sodeluje tudi z drugimi varnostnimi organi v Sloveniji in državah Evropske unije. "Ne glede na to se stopnja ogroženosti v Sloveniji v zadnjem obdobju ni spremenila in ostaja nizka, saj varnostne razmere in trendi ne kažejo povečanega ogrožanja na območju Slovenije," zagotavljajo. Policija bo sicer še naprej spremljala varnostno situacijo in izvajala potrebne preventivne ukrepe z namenom preprečevanja morebitnih groženj.

Tako bo ravnala tudi pri varovanju varovanih objektov, kot je na primer ameriško veleposlaništvo v Ljubljani, so še zapisali na GPU.

Ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomeli je ocenil, da smrt Osame bin Ladna ne bo vplivala na varnost v Sloveniji. Na veleposlaništvu ZDA v Ljubljani sicer o operaciji niso vedeli ničesar, a kot je dejal, je sam osebno pričakoval ujetje bin Ladna, potem ko je predsednik Obama v to usmeril vso energijo.

Kot je dejal Mussomeli, možnosti terorističnega napada nikoli ne moremo popolnoma izključiti, a v Sloveniji se počutijo zelo varne. "Slovenija je zelo varna. Menimo, da so vaše varnostne sile zelo sposobne," je dejal veleposlanik.

Svetovni voditelji pozdravljajo uspešno akcijo ameriških in pakistanskih sil. Mnogi tudi opozarjajo, da vojna proti terorizmu še ni končana in da bo verjetno Al Kaida znova strnila svoje vrste.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Boštjan Pavli?
03. 05. 2011 06.47
če verjameš
bababu
03. 05. 2011 04.58
No, no policija na Times square vsak dan najde vec sumljivih predmetov... V bistvu imajo tam ze dolgo vsak koscek smeti in vsak od turistov pozabljen nahrbtnik pod drobnogledom..
brunette18
02. 05. 2011 22.53
zdaj pa sam čakat kdaj bo počilo nekje... to je v bistvu logična posledica ampak nekaterih vseeno ne razumem: Škoda da so ga ubili ker je bil dober človek?? pa kje živite ljudje...dober človek se ne ukvarja z mednarodnim terorizmom...
skydrol7
02. 05. 2011 22.44
vecina mednarodnih letalisc dvignilo stanje varnosti !!!!
KiNgKoNg
02. 05. 2011 22.17
Verjetno ne bodo vrnili kar isti dan...
breshka
02. 05. 2011 22.15
fb_837334557
02. 05. 2011 22.06
ce b ze hotl slovenijo napast bi mensezdi prej ponesrec slovasko napadl kokr js americane poznam glede geografije xD
bobothecat
02. 05. 2011 21.42
Po bin Ladnovi smrti nafta cenejša, delnice dražje
Predator77
02. 05. 2011 21.39
Lohk bi 1 poslal v parlament ne bi mel nič proti
bobothecat
02. 05. 2011 21.39
Dokler bo še kaj nafte, ne bo miru.
Matija Perko
02. 05. 2011 21.26
ne vem če bi nas sploh našli in zakaj
Andrej Jari?
02. 05. 2011 20.52
pa tudi če pride kdo v slovenijo? Kaj mate slabo vest? aja seveda jo mate če ste volili za nato,EU itd...
dddoi
02. 05. 2011 20.50
zkaj bi že ns napadl xD sj jim nism nikol nič nardil LOL
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
02. 05. 2011 20.45
Joj Americani zopet nekaj strasijo svet.Ljudje ne verjemite temu Ameriski politiki so filmski igralci .Je pa res da najvecje zlo v svetu dela Amerika pa sploh ne rabite verjeti v nekaksne teroriste vse to pocenjajo vlade ustrahujejo ljudi in jih pobijajo.Pa iamjo mediji spet kaj za pisati da nekaterim ni dolgcas resnica je vedno prekrita .Prelep pozdrav
americanboy
02. 05. 2011 20.37
Samo še opice verjamejo tem lažem, ker elitniki si ne želijo da tudi množica živi svoje sanje (da postanete tudi vi bogati), ampak da živite v strahu, čeprav strah ne obstaja je samo misel, ki se vam poraja - hehe:)
Trust35
02. 05. 2011 19.51
Komu je sploh mar za Slovenijo? Kdo sploh ve kje je Slovenija??
Morcheeba
02. 05. 2011 19.50
slovenije niti konec sveta 2012 ne bo našel!
6.9
02. 05. 2011 19.44
a ni že dost hudo, da nas ogroža ta levaška vlada
Audy
02. 05. 2011 19.30
Mi ne rabmo alkajde, mamo komuniste...
Tonček Balonček
02. 05. 2011 19.30
A tu imajo podobnje stopnje kot za jedrske nesreče, le da o tem ne naklada dr. Stritar, ampak Žarko Žbogar! A je tudi 7 stopenj, morda več, morda manj? Pa saj ni važno, mene zanima, kaj je povedal danes Murinho in kdaj bo v Ljubljani koncert Giannija Rijavca /v Stožicah seveda/.