Tujina

Amerika verjame v libijsko vlado

Tripoli, 17. 12. 2011 17.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški obrambni minister Leon Panetta, ki je kot prvi obrambni minister ZDA nepričakovano obiskal Libijo, verjame v libijsko vlado. Zaupa tudi, da bodo prehodne libijske oblasti sodelovale z vsemi skupinami v državi.

Leon Panetta
Leon Panetta FOTO: Reuters

Ameriški obrambni minister Leon Panetta, ki je kot prvi obrambni minister ZDA danes nepričakovano obiskal Libijo, verjame v libijsko vlado. Kot je dejal ob današnjem nenapovedanem obisku v Tripoliju, zaupa, da bodo prehodne libijske oblasti sodelovale z vsemi skupinami v državi in jih združile v enotno Libijo.

Nekajurni obisk Panette v Libiji je bil namenjen pregledu varnostnih potreb nove vlade. Po srečanju z libijskim premierjem Abdelom Rahimom al Kibo je nakazal, da bodo ZDA prehodnim oblastem dale nekaj časa za prevzem nadzora nad milicami, ki so v osemmesečni državljanski vojni strmoglavile režim Moamerja Gadafija, preden se bodo odločile o načinu pomoči.

"Smo in bomo ostali vaš prijatelj in partner," je Panetta zagotovil al Kibu. "Nova in svobodna Libija lahko postane pomembna varnostna partnerica ZDA," je menil. "Pripravljeni smo zagotoviti kakršno koli pomoč v duhu prijateljstva in medsebojnega spoštovanja."

Obisk Panette se je zgodil dan zatem, ko je Varnostni svet ZN odobril sprostitev premoženja libijske centralne banke in libijske investicijske banke (LFB). Sprostitev zamrznjenega premoženja so takoj napovedale ZDA, ki bodo libijskim oblastem tako omogočile dostop do več kot 30 milijard dolarjev sredstev.

Sicer pa je ameriški minister poudaril, da pogovori v Tripoliju niso tekli o vojaški opremi. "Na tej stopnji ni bilo nikakršne razprave o orožju ali vojaški opremi," je odgovoril na vprašanje, kakšno sodelovanje si predstavlja. Dodal je, da se libijski voditelji soočajo z velikimi izzivi, a je prepričan, da bodo "uspeli pri sestavljanju demokracije v Libiji".

Libijske oblasti se soočajo z velikimi izzivi, ko poskušajo razorožiti pripadnike milic, ki so se borile proti Gadafiju, in na varno spraviti na tisoče raket zemlja-zrak, ki so pripadale prejšnjemu režimu. Pritisk se je še okrepil po poročanju domačih medijev, da med pripadniki različnih milic v Tripoliju potekajo spopadi, katerih rezultat so tudi smrtne žrtve.

Libijski premier je sicer danes dejal, da so ZDA pripravljene pomagati "brez vsakršnega vmešavanja". Kljub temu je priznal, da je pred njegovo vlado težka naloga. "Zavedamo se, kako resno je to vprašanje, a sem zelo optimističen," je dejal.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Danijel Fric
18. 12. 2011 10.28
+2
Ameri so že zraven, ja kaj ne, saj se gre za nafto.
Maady
18. 12. 2011 07.48
+3
Oni verjamejo,da je svetovna Nafta njihova ali je pa ni. Za preživetje svoje vojaške in Petrokemijske industrije so pripravljeni napasti, uničiti in pobiti vsakega
killer1971
18. 12. 2011 06.42
pomagali jim bodo nafto črpat,seveda pod pogojem da delijo 50-50!ko jim pa to ne bo dost,bodo pa pač vojsko tja poslal
Frane Šajn
17. 12. 2011 22.28
+8
JA TO SE PA RAZUME, Z AMERIŠKO ROKICO NA NAFTNI PIPICI!
G.R.E.E.N
17. 12. 2011 21.46
+8
Svojo vlado podpirajo kaj je to takega? Sam nase mislijo, slej kot prej se bo proti njim vse obrnilo. Upam da
12345s
17. 12. 2011 19.26
+2
El_Pistolero
17. 12. 2011 19.26
+7
Amerika je sveta vladar
HellWolf
17. 12. 2011 17.47
+14
verjame v vlado ker je pod njihovim poveljstvom...
Kimberley-Echo
17. 12. 2011 19.24
+15
...in cenejša ko bo nafta za Američane, bolj bodo le ti zaupali Libijski vladi. Le koliko bodo imeli od tega državljani?