Tujina

Američani zgroženi: v zgolj dveh dneh kar dva primera brutalnega policijskega posredovanja

Baton Rouge/Minneapolis, 07. 07. 2016 10.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

ZDA znova pretresajo novice o brutalnem posredovanju policije. V Louisiani sta policista med aretacijo večkrat ustrelila temnopoltega 37-letnika, v Minneapolisu pa je policist med prometno kontrolo ustrelil temnopoltega 32-letnika, ko je ta nameraval iz žepa potegniti denarnico z osebnim dokumentom.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Policijsko nasilje nad temnopoltimi v ZDA
    01:56
    Iz SVETA: Policijsko nasilje nad temnopoltimi v ZDA
  • Iz 24UR: Policijsko nasilje v ZDA
    02:26
    Iz 24UR: Policijsko nasilje v ZDA
Policista sta se odzvala na nujen klic. Med aretacijo 37-letnika pa je prišlo do prerivanja, v katerem je eden od policistov večkrat ustrelil 37-letnika.
Policista sta se odzvala na nujen klic. Med aretacijo 37-letnika pa je prišlo do prerivanja, v katerem je eden od policistov večkrat ustrelil 37-letnika. FOTO: ENEX

Dva policista sta se odzvala na nujen klic in pred eno od trgovin v mestu Baton Rouge v Louisiani aretirala ter nato ustrelila 37-letnega Altona Sterlinga. Policista, ki sta trenutno na prisilnem dopustu, sta prihitela pred trgovino, kjer je Sterling delal kot prodajalec, moškega zagrabila in ga povlekla prek vozila na tla. Med prerivanjem je eden od policistov Sterlinga večkrat ustrelil v prsni koš, rane pa so bile za 37-letnika usodne.

Policija je sporočila, da sta se policista odzvala na nujen klic, v katerem je prijavitelj dejal, da je pred omenjeno trgovino moški, ki grozi s pištolo, opis osumljenca pa se je ujemal z opisom Sterlinga.

A posnetka, ki sta po torkovem dogodku prišla v javnost, razkrivata brutalno posredovanje policistov, saj nikjer na posnetku ni videti pištole, ki naj bi jo osumljenec imel. Na posnetku, ki ga je posnel prodajalec v trgovini, pred katero je bil ustreljen 37-letnik, ni videti, da bi imel temnopolti Sterling pištolo v roki. Na posnetku je viden en policist, ki je s telesom ukleščil Sterlingu noge, medtem ko drugi policist kleči ob storilčevem levem boku in s pištolo meri v njegov obraz. Med kratkim prerivanjem nekdo zakriči, da ima moški pištolo, takoj zatem se slišijo streli. Osumljenec ves krvav obleži na tleh, zraven njega pa policist s pištolo v roki. Drugi policist tik pred koncem posnetka nekaj vzame iz žepa osumljenca. Kaj, ni povsem jasno, nekateri mediji pa poročajo, da je imel Sterling v desnem žepu pištolo.

Zaradi posnetka so v Baton Rougu v torek izbruhnili množični protesti.
Zaradi posnetka so v Baton Rougu v torek izbruhnili množični protesti. FOTO: AP
Predstavnik ameriškega pravosodja je potrdil, da bo zaradi sumljive smrti 37-letnika uvedena posebna preiskava, ki bo pojasnila, ali sta policista prekoračila svoja pooblastila.

Zaradi posnetka so v Baton Rougu v torek izbruhnili protesti, ki se nadaljujejo. Lokalne oblasti so ljudi pozvale k mirnim protestom in obljubile temeljito preiskavo primera, policija pa je policista poslala na prisilni dopust dokler se zadeve ne razrešijo. Mnogi so namreč prepričani, da se policijsko nasilje nad temnopoltimi zadnja leta stopnjuje, še posebej, ker je bilo zadnja leta veliko primerov, ko so policisti med posredovanjem ustrelili neoborožene osumljence.

Ustreljen med prometno kontrolo

V ameriški zvezni državi Minnesota pa je v sredo zvečer policist ustrelil temnopoltega voznika, ker naj bi segel po orožje. Njegovo dekle, ki je bilo takrat v avtomobilu, vztraja, da je poskušal iz žepa vzeti le dokumente in vozniško dovoljenje. Incident je v živo prenašala prek spleta, posnetek pa je že obkrožil svet.

Do incidenta je prišlo v mestu Falcon Heights. Policija je 32-letnega Philanda Castila, zaposlenega v šolski okrepčevalnici, ustavila, Castile pa je nato očitno segel v žep, pri čemer se je policist ustrašil, da bo izvlekel orožje. Šlo naj bi za policista azijske narodnosti.

Kot je v videu povedalo dekle umrlega Lavish Reynolds, je Castile policistu takoj povedal, da v avtu prevaža orožje, ta pa ga je takoj ustrelil v roko. Nato ga je ustrelil še trikrat. Castile je po navedbah dekleta sicer posedoval vsa potrebna dovoljenja za nošenje orožja, ki jih je policiji nameraval tudi pokazati.

Reynoldsova je po dogodku pojasnila, da so vozilo ustavili zaradi razbite zadnje luči, pozneje pa priznala, da je bila v avtu tudi marihuana. Policija je pozneje potrdila, da so na prizorišču našli tudi pištolo.

Na skoraj deset minut dolgem posnetku, ki ga je Reynoldsova v živo predvajala prek družbenega omrežja Facebook, nato pa je zaokrožil po svetovnem spletu, je videti Castila, kako ves okrvavljen sedi na voznikovem sedežu. Reynoldsova je sedela ob njem in vpila na policiste, ki so ji telefon pozneje odvzeli in jo vklenili.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja