Tujina

Američani v modrem tunu zaznali visoko raven radioaktivnosti

New York, 29. 05. 2012 08.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Modroplavuti tun, ujet ob kalifornijski obali, ima zaradi katastrofe v japonski jedrski elektrarni Fukušima kar desetkrat višje koncentracije radioaktivnega cezija, pravijo znanstveniki, ki dodajajo, da je ribje meso kljub temu užitno.

Modroplavuti tun
Modroplavuti tun FOTO: Thinkstock

Ob kalifornijski obali so že avgusta lani ujeli več modroplavutih tunov, v katerih so izmerili visoko koncentracijo radioaktivnosti, ki naj bi bila posledica lanske nesreče v japonski jedrski elektrarni Fukušima. Pri tem pa znanstveniki pravijo, da je ribje meso kljub temu povsem užitno. Opozarjajo pa, da ta primer dobro kaže, kako lahko živalske vrste, ki se selijo, prenašajo tudi onesnaženost.

"To je za nas lekcija, ki kaže, kako povezane so lahko ekoregije, pa čeprav so sicer oddaljene za več tisoč kilometrov," je povedal ameriški profesor pomorskih znanosti Nicholas Fisher, ki je skupaj s kolegi študijo objavil v reviji Proceedings of the National Academy od Sciences.

Ob obali San Diega so avgusta lani ujeli 15 tunov, kar je le nekaj mesecev po katastrofi v Fukušimi, ki se je zgodila po silovitem potresu in uničujočem cunamiju 11. marca lani. V vseh so našli povečano raven radioaktivnega cezija. Prisotna sta bila izotopa 134 in 137. Cezij 137 je v morski vodi prisoten že dalj časa, cezij 134 pa je mogoče neposredno povezati s katastrofo v Fukušimi. Koncentracija cezija je bila kar 10-krat višja, kot pa so jo ribe vsebovale pred omenjeno nesrečo.

Rumenoplavuti tun brez povečane koncentracije radioaktivnosti

Po omenjenih ugotovitvah so znanstveniki opravili teste tudi na rumenorepem tunu in ugotovili, da nima povečane koncentracije radioaktivnih snovi.

Znanstveniki pravijo, da je meso modroplavutih tunov užitno.
Znanstveniki pravijo, da je meso modroplavutih tunov užitno. FOTO: Reuters

Sicer pa bo verjetno ta študija dobila velik odmev, saj je modri tun zelo priljubljena vrsta med ribiči, ki letno nalovijo na tisoče ton teh živali. Vendar pa, kot že omenjeno, skupina znanstvenikov dodaja, da so tuni, ulovljeni ob kalifornijski obali, povsem užitni, saj je raven radioaktivnih snovi na dovoljeni ravni. Izračunali so tudi, kakšna je bila raven radioaktivnosti rib, preden so priplavale na drugo stran Pacifiškega oceana, in ugotovili, da je bila verjetno višja za 50 odstotkov in tudi ta raven bi bila še vedno v okvirih dovoljenega, dodajajo.

Tudi v prihodnjih mesecih bodo analizirali ujete tune, saj so se te ribe verjetno v bližini Japonske zadrževale dalj časa in bi lahko imele zato tudi višje koncentracije radioaktivnosti. Skupina znanstvenikov pa še meni, da bi morali podobne analize opraviti tudi na drugih vrstah.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

olyca
30. 05. 2012 19.41
-1
Američani v modrem tunu zaznali visoko raven radioaktivnosti. To je zaradi njihovih podvodnih jederskih poskusov, ampak nekdo drug mora bit kriv.
Nimivseeno
30. 05. 2012 12.41
+6
Vsi viri sporočajo, da so morsko vodo črpali za hlajenje staljenega reaktorja, reaktor je celo razneslo, viri so dostopni na netu. Sedaj se pa čudimo, da imajo marske živali povišano radioaktivnost. Glede užitnega modroplavutnega tuna pa samo to: Se še spominjate, ko so dva dni po padcu dvojčka sporočili: "The Air is safe to breathe ..." po nekaj letih so pa reševalci, policisti ... začeli umirati za azbestozo. (Vir: The Cancer Victims of 9/11) Raja pa še kar naprej verjame vsemu kar mediji povedo in nikoli ne podvomijo. Njim še nikoli niso lagali.
saturnative
30. 05. 2012 16.49
+1
Nimivseeno
30. 05. 2012 12.40
+4
Termoizoracija (požarna zaščita) jeklene konstrukcije je bila zgrajena iz azbestnih vlaken, ki se je po padcu dvojčka razpršila v zrak. Azbestna vlakna dvigne že lahen vetrič in jih nosi okoli. Že eno samo azbestno vlakno ti lahko povzroči azbestozo. Virov o tem si lahko najdeš na googlu, če ne znaš, ti jih bom poiskal. Sedaj pa zgodba. Whitmanova (administratorka EPA - Environmental Protection Agency) se je pojavila dvakrat v New Yorku po napadih 11. septembra in obvestilai Njujorčane, da spuščeni strupi po napadih ne predstavljajo nevarnosti za njihovo zdravje. [27] 18. septembra je EPA objavila poročilo, v katerem je Whitmanovarekla: "Glede na obseg tragedije v zadnjem tednu, sem vesela, da bomo pomirili ljudi v New Yorku in Washingtonu, DC, da je njihov zrak varno dihati in njihova voda je varna za pitje. "Prav tako je dejala, "Koncentracije so take, da ne predstavljajo nevarnosti za zdravje ... prepričani smo, da so vsi na varnem." [28] Kasneje, 2003 poročilo, ki ga je inšpektorica v EPA splošno ugotavljala takrat, so bila zavajajoče, saj EPA "ni imel dovolj podatkov in analiz," za utemeljitev trditve, ko so bile narejene. [29] (Vir: Wikipedia) Na kratko. Leta 2003 EPA sama ugotavlja, da se je leta 2001 zmotila pri oceni, da je zrak primeren za dihanje brez mask. Zadeva se je pa speljala zato, da se je v ponedeljek potem odprla borza, drugače se ne bi. Denar sveta grobar.
veselo-na-delo
30. 05. 2012 00.36
+5
Saj če je v mejah normale še ne pomeni da ga ni, je, in v človeškem telesu se to akumulira več let pa če glih jemo samo malo tega mesa, kot pravi pregovor iz malega raste veliko in to tako dolgo ko ni enkrat preveč in so posledice tu.
luckyss
29. 05. 2012 12.28
+20
Ste ta teden že jedli ribe? ......nas sprašuje vlada :) Glede na svoje ukrepe nas bodo lahko kmalu spraševali: "Ste ta teden že jedli?!"
Iluzionist
29. 05. 2012 09.12
+0
v Ljubljani je pa bil potres pred 5 min
saturnative
29. 05. 2012 09.20
+4
2X. imam občutek, da so to samo predpotresni sunki...
Ursshie
29. 05. 2012 09.43
+0
Mrho
29. 05. 2012 08.59
+5
Heh naj kr jejo te tune se bodo lepo svetili ponoči v mejah normale koga farbajo....
saturnative
29. 05. 2012 08.40
-4
Je bila fokušima naključje ali načrtovan podvig. Našli so se namreč dokazi, da je bil pri katastrofi vpleten mossad. Z malo raziskovanja lahko vsak sam odkrije, da katastrofa v fokušimi le ni bila tako "naravna" Upam, da se američanom njihovi posegi v svet in okolje maščujejo na najbolj grd način. Ste že slišali za njihov projekt HARP? Zlorabljati Tesline tehnologije ni ravno etično še manj pa moralno ampak to sta kvaliteti katerih američani ne poznajo. Gre za teorije zarote ali dokončno vzpostavitev NWO?
saturnative
29. 05. 2012 08.42
+8
Pa mimo grede, jadranska tuna sicer ni radioaktivna je pa zato toliko bolj nasičena s težkimi kovinami ampak kot zatrjujejo vladne službe, vse \"v mejah dopustnega\". Jaz ne verjamem ničesar naši vladi še manj pa tujim.
SilverBullet
29. 05. 2012 08.47
+7
Vse je v mejah dopustnega... sicer bi propadla celotna ribiško-predelovalna industrija... torej, onesnaženje narašča, kaj pak drugega, meje dopustnega se pa naknadno izračunava, treba se je pač prilagajat...
SilverBullet
29. 05. 2012 08.49
+8
...sicer pa so morja zaradi ribolova že tako okrnjena in osiromašena, da bodo kmalu tudi radioaktivne in s kovinami nasičene ribe draga eksotika...
saturnative
29. 05. 2012 09.07
+3
...sej, potem pa moški po 40 letu hodijo na klinike ker niso sposobni spočet otroka. Pač ni plodnih plavalcev v semenu. Je pa za to več kovine. :D Koliko jih poznamo, ki ne morejo spočeti otroka in vedno več je tega.
Mr.Somebody
29. 05. 2012 10.14
+3
ej saturnative ti bi si mogu spremenit vzdevk na saturNAIVE
MihaSlo
29. 05. 2012 18.26
+6
@saturnative, mislim da se ti ne sanja kaj je HARP. Ne smeš verjeti vsake bedarije, ki jo slišiš. Vsaj preveriš lahko kakšne neumnosti širiš naprej. Kot prvo se pozanimaj kateri sistem omenjaš. HARP ali HAARP? To sta dva različna projekta in noben nima nič s Fukušimo (ne fokušimo)...
saturnative
31. 05. 2012 08.59
@MihaSlo očitno nimaš pojma ne o enem ne o drugem. A misliš da na wiki pa vse piše tako kot je? Mogoče poskusi WikiLeaks ali pa raje arhive ameriških tajnih služb, če te zanima s čim se oba projekta ukvarjata...