Tujina

Američani v Iraku tokrat dobrodošla novica, Kurdi naj bi pripravljali protiofenzivo

Bagdad, 09. 08. 2014 08.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ameriška vojaška letala so v drugo bombardirala položaje sil skrajne Islamske države na severu Iraka. Prebivalci Erbila so si oddahnili, ker so se Američani le odločili ukrepati. Po podatkih ZN je od junija pred IS pobegnilo pol milijona ljudi, od začetka leta pa že 1,2 milijona.

Ameriška vojaška letala so v petek zvečer v drugo bombardirala položaje sil skrajne Islamske države (IS) na severu Iraka v okolici kurdske prestolnice Erbil. Ponoči so nato ameriška letala odvrgla še drugo pošiljko pomoči v hrani in vodi več deset tisoč pripadnikom manjšin, ki se pred skrajneži skrivajo v tamkajšnjih gorah.

Tokrat Američani "dobrodošla novica"

Tiskovne agencije poročajo, da so si prebivalci Erbila oddahnili, ker so se Američani le odločili ukrepati. Za razliko od leta 2003 so ameriška letala na iraškem nebu tokrat dobrodošla novica za večino Iračanov, še posebej Kurdov in manjšin, pa tudi za vlado v Bagdadu, ki se sicer na novo oblikuje po zadnjih volitvah. Prav tako ameriško akcijo tokrat podpirajo tudi tiste zahodne države, ki so leta 2003 nasprotovale invaziji ZDA na Irak, kot je na primer Nemčija.

Obama: Gre za zaščito ameriških interesov in za pomoč beguncem

Ameriška letala v pripravljenosti na letalonosilki v Perzijskem zalivu.
Ameriška letala v pripravljenosti na letalonosilki v Perzijskem zalivu. FOTO: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je v četrtek sporočil, da je odobril zračne napade za zaščito ameriških interesov in za pomoč beguncem, ki so se pred nasiljem IS zatekli v gore, kjer jim grozi smrt zaradi pomanjkanja vode in hrane. ZDA imajo v Erbilu konzulat in kakih 40 vojakov. Tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest je v petek pojasnil, da so letalski napadi namenjeni tudi pomoči kurdskim in iraškim vladnim silam v boju proti IS. Akcija zaenkrat ni časovno omejena.

V petek sta dva ameriška lovca najprej odvrgla dve veliki lasersko vodeni 250-kilogramski bombi na topniške položaje sunitskih skrajnežev. Nekaj ur kasneje so nato štirje mornariški lovci uničili kolono sedmih vozil, brezpilotno letalo pa minometni položaj.

Kurdi naj bi pripravljali protiofenzivo na severu Iraka

Pripadniki kurdske etnične skupine jazidov bežijo pred skrajneži.
Pripadniki kurdske etnične skupine jazidov bežijo pred skrajneži. FOTO: Reuters
Po današnjih navedbah kurdskih krogov je bilo v napadih ameriških letal na območju Hazar med Mosulom in Erbilom ubitih najmanj 20 džihadistov, še 55 ljudi je bilo v obstreljevanju ranjenih. Iraško letalstvo naj bi medtem v južnejši provinci Dijala ubilo kakih 30 pripadnikov IS.

Kurdske sile pešmerge v mestu Erbil v iraškem Kurdistanu se že pripravljajo na protiofenzivo. Kot je novinarjem v Erbilu zatrdil visoki predstavnik Kurdistana, je sedaj prišel čas, da udarijo nazaj. "Po ameriških napadih se bodo pešmerge najprej znova zbrale, nato namestile na območjih, s katerih so se morale pred tem umakniti, ter zatem pomagale pregnanim, da se vrnejo na svoje domove," je napovedal Fuad Husein.

Pešmerge naj bi danes že uspele tudi odbiti napad skrajnežev južno od Kirkuka. V spopadih med IS in kurdskimi silami je bilo sicer v dveh mesecih od izbruha konflikta po petkovih navedbah kurdskega predsedstva ubitih 150 pripadnikov kurdskih sil, 500 pa ranjenih.

Dobro izurjeni, a brez orožja

Iraški zunanji minister Hošjar Zebari  Kurd, ki zaradi spora glede tega, kdo bo na čelu iraške vlade nasledil šiita Nurija al Malikija, že tedne bojkotira seje vlade v Bagdadu – je medtem priznal, da je bila zelo draga napaka, da oblasti pešmerg niso bolje oborožile. Kurdske sile so sicer dobro izurjene, a praznih rok se skrajnežem niso mogle postaviti po robu.

A kot je poudaril, so ameriški napadi sedaj končno ustavili prodiranje IS ter dali zveznim in kurdskim oblastem priložnost, da se končno poenotijo in združijo moči v boju proti džihadistom. Tudi iraški načelnik generalštaba Babaker Zebari je povedal, da ameriški svetovalci, pešmerge in vrh iraške zvezne vojske sedaj skupaj načrtujejo napade na skrajneže.

Pred IS pobegnilo pol milijona ljudi

IS
IS FOTO: Reuters

IS je junija osvojil drugo največje mesto v Iraku, Mosul, in od tam sprožil ofenzivo proti Bagdadu na jugu, ki pa je bila zaustavljena. Sunitski skrajneži so se nato spravili na kurdska območja na severu Iraka in v zadnjih tednih zavzeli več mest in naselij. Pred njimi bežijo kristjani, ki jih pobijajo ali silijo v spremembo vere, Kurdi ter pripadniki kurdske etnične skupine jazidov. Po podatkih ZN je od junija pred IS pobegnilo pol milijona ljudi, od začetka leta pa že 1,2 milijona.

Na goro Sindžar pri istoimenskem mestu se je zateklo več deset tisoč ljudi, ki jim ameriška letala sedaj iz zraka dostavljajo hrano in vodo. Skrajneži naj bi po poročilih iraške vlade zajeli več sto jazidskih žensk in jih imajo zaprte po šolah v Mosulu, kjer jim grozijo posilstva.

Iz ameriškega Pentagona so ponoči sporočili, da so opravili že drugo dostavo pomoči, skupaj 72 paketov, in sicer s tovornimi letali C-17 in C-130.

Ameriški obrambni minister Chuck Hagel je medtem med obiskom v Indiji zatrdil, da imajo na voljo dovolj informacij za učinkovite napade na skrajneže.

"Kampanja terorja proti nedolžnim jazidom in kristjanom ter groteskno nasilje opozarjajo na genocid. Če je kdo potreboval budnico, je več ne potrebuje," pa je dejal državni sekretar ZDA John Kerry.

State Department je opozoril Američane, naj ne potujejo v Irak. Tistim, ki so že tam, velja opozorilo, da so izpostavljeni nevarnosti terorističnega nasilja in ugrabitev. Ameriška Zvezna uprava za zračni promet (FAA) je začasno prepovedala vse polete nad Irakom za ameriške letalske družbe.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (138)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Elias47
10. 08. 2014 10.32
+6
Vse to je le pesek v oči! Resnični cilj je napad na Sirijo. Zionistične/masonske/prostozidarske antikristove - NWO psihopatske svinje hočejo na vsak način uresničiti prerokbe o uničenju Damaska in o Armageddonu - Tretji Svetovni vojni. Sedaj bodo kao odvrgli nekaj bombic na ISIS, potem se bodo oni umaknili v Sirijo; potem pa bodo ZDA (in NATO in Izrael), pod pretvezo, da se bojujejo proti ISIS-u, lahko napadle tudi Sirijo, in tudi Damask; kar jim je cilj že od vsega začetka, kar so poskušale tudi že lani, a jim je to preprečila Rusija. ISIS je skupek prostovoljcev - nabornikov, ki so jih vnovačile oz. jih še novačijo tajne službe ZDA, Saudske Arabije, Anglije in Izraela (na isti način je nastala tudi Al-Kaida, Al Nusra, Boco Haram itd. itd). ISIS že od leta 2012 usposabljajo Ameriški in Izraelski vojaški inštruktorji, vodilne vloge v tej organizaciji pa zasedajo agentje Izraelskega Mossada, ameriške CIA-e, angleškega SAS-a in tajne službe Savdske Arabije. ISIS vodi agent Mossada; ‘Abu Bakr al-Baghdadi, tako imenovani "Kalif", torej vodja ISIS-a oz. ISIL-a, je igralec/operativec izraelec z imenom Elliot Shimon - Simon Elliot , operativec Izraelskega Mossada - torej Agent Mossada. Obmana je že pred kratkim izjavil, da ne bo dovolil ustanovitve "Velikega Kalifata", niti v Iraku... niti v Siriji.... in ETO, kam hudič tišči svoje tace!!! Problem - Reakcija - Rešitev. Resnični cilj je Damask! ISIS oz. ISIL je le sredstvo, ki je v resnici pod kontrolo ZDA in Izraela!
suzuki bandit1200
10. 08. 2014 10.07
+2
Kjer so ZDA, tam so pi--ZDA--rije.
Arguss
10. 08. 2014 08.33
tele skrajneži so sami sebi zadali nož v hrbet.povračilni ukrepi prihajajo.
schrodingerScat
09. 08. 2014 23.09
islamisti imajo še nekoliko strožje protikadilske zakone, podpiramo pa to
Handschar
09. 08. 2014 19.29
+3
@colt.44 1. John Mccain se je slikal z borci "Islamskega fronta" (fronta Saud. Arabije).
Handschar
09. 08. 2014 19.39
+3
2. Abu Bakr al Bagdadi je bil (pred okupacijo Iraka) profesor v Bagdadu. Diplomiral na Islamski univerzi v Bagdadu.
Handschar
09. 08. 2014 19.58
+3
3. Islamsko drzavo sta ustanovila Zarkawi in Abu Omar al Bagdadi leta 2006.
Handschar
09. 08. 2014 20.22
+1
4. Izrael podpira samostojnost Kurdistana. Zakaj "agent Mossada " trenutno napada glavno mesto Kurdistana ?
schrodingerScat
09. 08. 2014 21.19
-3
Ker ne bere sovražnih (šiitskih) Iranskih trobil v angleščini, namenjenih opranoglavcem na zahodu, ki pišejo take zgodbice pa pač vse tega še ne ve.
primusm74
09. 08. 2014 19.21
-2
Go USA!! Spucat to nesnago ekstremisticno zaostalo! Go USA!
bAng bAng dAdy
09. 08. 2014 20.42
+6
FreikorpsSLO
09. 08. 2014 18.00
+15
Edward Snowden je v intervjuju za IRNO razkril, da so Mossad, M16, CIA skupaj urile in ustvarile pripadnike ISIS. Po besedah Snowdna so te tri tajne službe želele ustvariti organizacijo, ki bo zbrala vse islamske ekstremiste na enem mestu. To naj bi jim uspelo z uporabo strategije "sršenovo gnezdo". Vse to z namenom, da se ustvari sovražnika blizu meja Izraela. In z opravičilom obrambe židovske države se bo v prihodnje še ogromno kuhalo (predvsem destibiliziralo regijo).... dokumenti razkrivajo še, da je vodja ISISA Abu Bakr Al Baghdadi eno leto preživel pod okriljem Mossada, kjer so njegove somišljenike trenirali in zalagali z orožjem. Le zakaj je Al-Bagdadija Obama leta 2009 pomilostil?! Zakaj se je John Mccain slikal z borci ISISa?? Še zahvalili so se mu za vso podporo. Benjamin Netanjahu je izjavil, da je klanje med šiiti in suniti samo dobro za Izraelce, Ameriko pa je pozval, naj obrne Iranu hrbet v borbi z ISISOM. To se po TV seveda ne bo poročalo, a ne 24ur?
schrodingerScat
09. 08. 2014 18.10
-1
iranska propaganda je ze skoraj na nivoju syfy original filmov. da so snowdna imenoval je pa sploh a touch of genius. clovek je vedel vse, kaj bi j edgar hoover dal za tako poglobljeno vedenje
schrodingerScat
09. 08. 2014 18.12
-4
LLLEPI
09. 08. 2014 18.23
+7
KlubPravilnoPretepenihŽena
09. 08. 2014 18.55
-9
Snowden je svojo sanjsko službo in Ameriko zapustil, da bi lahko po svetu iskal politični azil in postal heroj hehehehe Snowden je še vedno v službi NSI in operira na teritoriju Rusije, daj pojasni mi kako je Izrael lahko varen edino takrat, ko poteka vojna okoli njega? V Iraku je bil vsak četrti moški v zaporu med ameriško okupacijo, tudi "dr. islamskih znanosti in profesor Abu Bakr Al Bagdadi", to kar sem ti dal v narekovaje se ne da združiti z Mosadom in ostalo bando, Islamska država je posledica upornika Al Zarkawija, ki je promoviral vojno brez milosti.
TucoRamirez
09. 08. 2014 20.45
Rusi so pa butli in so mu vejrjel kao na evo ruke,da nisem agent.
Elias47
10. 08. 2014 10.34
+1
takje
09. 08. 2014 17.55
+12
Sadam ni bil v redu, Gadafi ni bil v redu, Mubarak ni bil v redu, Bashar ni v redu, Gadafi ni bil v redu, Chavez ni bil v redu, naš Tito tudi ne, Kennedy, Reagan, Bush starejši, Clinton, Bush mlajši, Obama, toti klavci pa so sveti, fuj!
schrodingerScat
09. 08. 2014 18.03
+1
gadafi je bil car. zivel je z naravo, v puscavi s kamelami. ostali so grinte
schrodingerScat
09. 08. 2014 18.11
+0
enoh
09. 08. 2014 17.54
-6
ISIL je narobe razumljen. Ne gre toliko za vojsko ali teroriste kot za gibanje in reakcijo mlajsih moskh brez perspektive. Lazje bi jih primerjal z fani kazga nogometnega kluba kot teroristi.
.jest
09. 08. 2014 22.01
+1
Ali pa z klubom zavoda republike slovenije za zaposlovanje. Članov je vedno več.
LovecNaKomuniste
09. 08. 2014 17.39
+1
Kurdi s starim Sovjetskim orožjem, kalifat z ganz neu ameriškim, ki ima še vonj po USA tovarni. Absurdov in simbolike več kot preveč....
appollyon
09. 08. 2014 17.47
-1
schrodingerScat
09. 08. 2014 17.49
+3
amerisko orozje jim je predala regularna iraska vojska
HellWolf
09. 08. 2014 17.31
+5
dokler se bo svet delil na etnične skupine, politično ideologijo al pa na verska prepričanja in dokler bo glavni kapital bo vojna vsepovsod po svetu. Sam največji problem je ta da se vse začne in konča pri osebnem interesu posameznika, nastrada pa množica. Narobe svet... dejmo raj poslat s noži v ring raznorazne fanatične verske vodje, lastnike firm in politike da se stolčejo med sabo, večina pa naj ima mir.
Al83
09. 08. 2014 17.12
+9
Ko so lani pripadniki Alnusre pobijal po 500 Kurdov na dan, se Amerika ni sekirala Zgleda ta tisti Kurdi niso bili pomembni, ker niso ziveli na ogromnih naftnih poljih.
MUSLIMANOS
09. 08. 2014 17.03
+12
24 ni kredibilen,to je časopis za pranje ljudi po balkanu...na hrvaški ga noben ne bere ampak se norca delajo iz njih...v sloveniji pa se na njihovem portalu delamo norca iz njih...Pop TV in Kanal A sta del podjetja ProPlus, ki je v popolni lasti CME Media Enterprises, ki se je osredotočila predvsem na Vzhodno Evropo, četudi ima sedež na Bermudih. Šef podjetja je Ronald S. Lauder, 3,8 milijarde dolarjev težak poslovnež iz New Yorka, ki je republikanec in glasen podpornik Izraela, v mladosti pa je delal celo v Pentagonu. CME je med drugim v lasti prej omenjenega velikana Time Warner (49,9%).
SDSslovenija29
09. 08. 2014 17.09
-1
schrodingerScat
09. 08. 2014 17.30
+0
zelo zanimiv in izcrpen komentar clanka, pripraven vsak trenutek. kot bi pel kako suro iz qurana
MUSLIMANOS
09. 08. 2014 18.19
+7
DELAJO ZA AMERIŠKE ŠEFE...KUKR VEM MUSOMELI PODPIRA JANEZA TKO DA MAL LOGIČNO ZAČNITE RAZMIŠLAT...SM LOGIKA JE NEPOZNAN BESEDA ZA JANŠISTE....DRGAČ PA SEJ SKOS DELAJO REKLAMO ZA JANEZ,NE MINE DAN
Elias47
10. 08. 2014 10.38
+3
Bolj očitno ne more biti, da je Janez agent CIA-e... tudi vse njegove izjave gredo vedno točno v skladu z Ameriško propagando... kakor tudi izjave drugih v vodstvu S(D)S-a
justime
09. 08. 2014 16.50
+2
halo če nekaj napišeš proti američanom in judom pa kar izginjajo komentarji..so tako čisti in nedolžni da se jih ne sme niti kritizirati??američani in itraelci niso nič krivi za kaos in žrtve so verjetno vse iračani in palestinci sami krivi in deljao množične samomore z raketami??
MUSLIMANOS
09. 08. 2014 16.51
+1
PROBAJ KRITIZIRAT ČASOPIS GA SPLOH NESMEŠ OMENJAT
MUSLIMANOS
09. 08. 2014 16.54
+2
PA ČE STISNEŠ MINUS SE PRIKAŽE PLUS ALI OBRATNO ODVISNO OD TEME
MUSLIMANOS
09. 08. 2014 17.02
+3
DELJAO CENZURO KAR NI NIČ DRUGAČE KOT JE DELAJO NA KITAJSKEM....
Al83
09. 08. 2014 17.13
+5
schrodingerScat
09. 08. 2014 17.31
-5
ce pa stisnes caps lock pa vseen prime. za vsako rit se palca najde.
BanBrezVeze
09. 08. 2014 16.17
-1
Slovenčki ne bit pametni, ne morte ... najprej cele kupe smeti pospravte pred svojim pragom ... z mednarodno politiko naj se pa drugi ukvarjajo, pa to ... ste popolnoma nepomembni ... se vas ne sliš ...
BanBrezVeze
09. 08. 2014 16.17
-2
V lastni državi ste nardil nepopravljiv kaos ... zdej boste pa drugim pametovali ... hahahaa ... absurd ... lastnost nesposobnih, pa to ...
MUSLIMANOS
09. 08. 2014 16.42
+0
USI SE NEKAJ DOGOVARJAJO HOČEJO NEKAJ DOSEČ RAZN SDS SE CEMRI SAMA V KOTU...K MALI OTROCI SE TRMIJO....HAHAHAH FOLK SE SPRDA IZ VAS ŽIVITE IZVEN REALNOSTI
schrodingerScat
09. 08. 2014 17.32
ima sprda kako povezavo z globalnim segrevanjem?
lotmerzanec
09. 08. 2014 19.39
+0
MUSLIMANOS Res si "bogi" pri vsaki temi moraš omenjat SDS,ki ti je nočna mora tako kot vsem lenuhom!!
Rains-
09. 08. 2014 14.17
-15
A zdej so pa sladki Američani ane ? Hehe.
MUSLIMANOS
09. 08. 2014 16.25
+6
PA KJE TI MISLIŠ DA SO PRIŠLI ZAŠČITI LJUDI HAHAHA.....TI PA IMAŠ SLAMO V GLAVI....AMERIČANI SO PRIŠLI ZAŠČITIT SVOJE FIRME KI VODIJO TAMKAJŠNJE NAFTOVODE,PA ZA OVCE DAL ČLANK KAKO POŠILAJO PAKETE S HRANO....HAHAHHA NEMOREM VERJET KAKO STE ENI NAIVNI
LLLEPI
09. 08. 2014 17.11
+3
Zalostno a resnicno naivnost ne pozna meja
schrodingerScat
09. 08. 2014 17.34
-3
nisem se slisal za americana, ki bi kaj dal v dobrodelne namene. vse dobrodelne organizacije bazirajo na islamsko marksisticnih nacelih. najvec paketov s hrano pa razdelijo castro, ortega, putin in savdski kralj
Elias47
10. 08. 2014 10.39
-1
Kwaj
09. 08. 2014 13.51
+15
Hrano jim mečejo iz letal........enako bo v EU ko se bo začela vojna,ki jo bo zakuhala USA!!!
Krta?a 21
09. 08. 2014 21.45
+2
Slovenckom ne bo jasno dokler jih ne bojo iskal po domovih za na fronto. Imas pa popolnoma prav ja. Cimprej iz eu!
Elias47
10. 08. 2014 10.41
+1
a takrat bo ta hrana v obliki nukic in kemičnih in biološkim bombic...
Juzni
09. 08. 2014 13.41
+14
Zakaj morajo spet posredovati??? A niso Americani prinesli demokracijo v Irak??? Ce se ne bi vtikali v notranje zadeve Iraka pred vec kot desetimi leti danes ne bi bilo tega kazina. Vazno,da so pokazali svetu obesanje Sadama Huseina in njihovo demokracijo. SRAMOTA!!!!!!!!!!!!!!!!!
schrodingerScat
09. 08. 2014 17.35
+3
iracani so se demokraticno odlocil da zradirajo vse, ki niso v njihovi sds partiji
mes
09. 08. 2014 13.14
+3
Eno je popolnoma jasno Ameriška oziroma zahodna politika povsod kjer uveljavlja svojo pokvarjeno demokracijo ustvari kaus in to povsod,trpi pa nedolžno nevedno ljudstvo.
threep
09. 08. 2014 13.38
+6
ja zato ker brez američanov se majo pa vsi tok radi
LLLEPI
09. 08. 2014 14.14
+2
schrodingerScat
09. 08. 2014 17.35
+1
noridj
09. 08. 2014 13.14
+6
amerika naj se začne zase brigat
LLLEPI
09. 08. 2014 14.20
+7
schrodingerScat
09. 08. 2014 17.37
vsak ki se zacne sam zase brigat takoj propade. se putinu bi brez izvoza plina trda predla. celo kitajcem bi brez prodaje cheap plastike evropi slo manj super. tudi arabski sejki ne morejo vse nafte sami skurt. pa to