Tujina

Američani sprožili preplah, ker naj bi imeli informacije o izdelovanju neopazne bombe

Washington/London, 03. 07. 2014 11.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na nekaterih letališčih, iz katerih potekajo direktni leti v ZDA, so že povečali varnostne ukrepe. Ameriški obveščevalci so namreč prestregli informacije, da so se jemenski in sirski teroristi povezali, da bi izdelali nevidno bombo.

Varnostnika na letališču v Los Angelesu.
Varnostnika na letališču v Los Angelesu. FOTO: Reuters

Ameriški urad za domovinsko varnost je ugotovil resne grožnje in zato so že povečali varnostne ukrepe na letališčih. Kot poročajo tuji mediji, so Američani zagnali preplah zaradi teroristov Siriji in Jemnu, ki naj bi razvijali eksploziv, ki bi ga lahko pretihotapili na letala.

Ameriški uradniki so za Reuters povedali, da bodo povečali varnostne ukrepe na evropskih letališčih, iz katerih potekajo neposredni leti v ZDA, potem ko so prejeli obvestila, da so pripadniki Al Kaide v Siriji in Jemnu združili moči.

Američani niso pojasnili, katere države bodo še posebej na udaru. Dejstvo je, da so že okrepili varnost na britanskih letališčih. To pomeni, da bi lahko še večkrat pregledovali potnike in bili še bolj pozorni na čevlje, mobilne telefone in računalnike, pišejo britanski mediji in dodajajo, da se ne nadejajo zamud na njihovih letališčih.

Nevidna bomba?

Ameriški obveščevalci menijo, da ekstremisti razvijajo bombe, s katerimi bi se lahko izognili visokim varnostnim ukrepom, čeprav naj ne bi imeli neposrednih informacij o napadih. Nekatere obveščevalne službe tudi menijo, da so teroristi vzpostavili komplekse za urjenja zahodnih ekstremistov, da bi bili ob vrnitvi domov dobro pripravljeni.

Letališče
Letališče FOTO: Reuters

Guardian navaja, da so obveščevalci prejeli informacije, da so izdelovalci bom iz jemenske veje Al Kaide (AQAP) pripotovali v Sirijo, kjer so se povezali z sestrsko skupino Al Kaide Jabhat al-Nusra. AQAP naj bi stal za dvema propadlima poskusoma, kako se izogniti letališki varnosti. Eden je vključeval bombo v spodnjem perilu na letu nad ZDA decembra 2009, ki ni popolnoma eksplodiral. Drugi primer pa sta bili dve bombi v obliki kartuše na dveh tovornih letalih, ki naj bi eksplodirali nad vzhodnim delom ZDA oktobra 2010. Bombe so sprva spregledali, ampak so jih na podlagi namigov odkrili na postankih letal.

Nekateri strokovnjaki menijo, da je možno, da Američani nimajo neposrednih informacij o točno določeni zaroti. Prav tako bi lahko bile informacije napačne.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (62)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
03. 07. 2014 19.59
+0
paranoiki , krivi so si pa sami kaj se pa vtikujejo v vsako stvar , tak je to
Misija1
03. 07. 2014 22.58
+2
Niso paranoiki. Vse drzave imajo varnostne agencije. Vecje imajo veliko boljse (ruske, ameriske, britanske in izraelske slovijo po kvaliteti), tudi imajo svoje placance med tolpami, drogerasi, kriminalci, verskimi blaznezi itd...Skratka v vseh moznih vejah. Zakaj? Da pridobivajo podatke, ko jih potrebujejo. Ce iscejo morilca v vrstah mamilaskih skupin, bodo se hitro dokopali do podatkov na podlagi placanega špijuna v mamilaskih skupinah. Ljudje govorijo, obrekujejo, izdajajo podatke namerno ali nenamerno, taksni smo ljudje. Logicno, ali ni? Tako imajo placance tudi v taksnih ekstremnih skupinah. In te agencije so med sabo povezane. Ko kaksen špijun dobi informacijo, kakrsnokoli oprijemljivo, jo izda agenciji. Ta pa nato dalje in nato se ukrepa. Ce je informacija pravilna, ne morejo vedeti, tega ne ve niti sam špijun, ki je morda samo slisal namig od nekoga, ki je slisal od nekoga. Ali vzames to resno ali ne, je tvoja stvar, taksne agencije te podatke preverjajo in ukrepajo. Paranoja nima veze s tem. To je pac smesna beseda, namrec, ce se jaz bojim leteti z letalom, sem paranoicen? Seveda sem. Sem upravicno? Kako za koga. Statisticno gledano, sem lahko paranoicen, saj obstaja dolocen procent, da letalo strmoglavi. Je pa zato majhna verjetnost. Tako je tudi mala verjetnost resnicnosti tega kar pise v clanku, ampak agencije reagirajo. Boljse prepreciti kot zdraviti, pravijo! Ti pa kot teoretik zarot vidis vse drugace.
ONniON
03. 07. 2014 23.36
-4
zda so si same krive da imajo težave kakršne imajo , sem vesel da sem rojen v republiki sloveniji, ne podpiram politike zda
Misija1
04. 07. 2014 02.19
+0
Politika gor ali dol, tezave gor ali dol, jaz sem ti napisal nekaj, kar nima veze s tem kar pises ti. Govorima o paranoji, ki to ni! Je realno stanje. Ce ne bi bile ZDA tako paranojicne kot ti pravis in bi spustile roke dol, bi jih fasale z vseh moznih teroristicnih organizacij. Tako pa varnostne agencije preprecijo marsikaj, o cemer mi niti ne vemo, marsikaterega akterja "umaknejo", se preden naredi skodo. Marsikaj se prepreci, pa niti ne vemo, marsikaj uspejo te agencije odkriti in raziskati, zaradi špijunov, samo mi o tem ne vemo nic. Ne rece se jim zaman agenti pod krinko!
Mb128
03. 07. 2014 19.03
+7
Nevidna bomba?! Še en prispevek k ameriški blaznosti! A so se sploh vprašali od kot teroristom sploh tehnologija za kaj takega, od kod jim znanstveniki, ki bi sploh razvili kaj takega, če je seveda to sploh možno? Kaj tiči dejansko za tem?
rossi66
03. 07. 2014 18.53
+0
Pa se nekaj... Vsem komentatorjem, ki se tako vehementno obrekate ob amerisko obsedenost z nafto... Kaj pa vi natakate v svoje kripe? Vodo? Verjetno ne...In ne mislite si, da je ves bencin, kateremu se tudi v Sloveniji nocete odpovedati (cez komot ga ni, a ne...) rafiniran z nafte nacrpane v EU, ha, ha... Brez skrbi, tudi Slovencki tankate "pokvarjen" ameriski bencin
provokatorr
03. 07. 2014 21.57
-2
rossi, če ameri ne bi arabcem pokradli njihove nafte, bi pač tankali arabsko. saj ni nihče rekel, da ne rabimo nafte. česar ne rabimo, so lopovi, ki po celem svetu netijo vojne in potem ljudem kradejo nafto.
Misija1
03. 07. 2014 23.04
+1
Americani niso pokradli arabcem nafte. Kdo pa mislis da je lastnik teh naftnih podjetij ze od prvega vrtanja nafte? Ce bi se malce pozanimal, bi videl, da se danes na svetu vrtanje vrtin in iskanje nafte obvladajo samo tri ali stiri drzave. Rusi, Americani, Britanci in Kanadcani. Vrtanje v zemljo in iskanje nafte je kompleksna zadeva. In od prvih naftnih madezev v arabksem svetu, so ravno arabci prosili zahod, da jim vrta vrtine. Seveda so s tem naftna podjetja postala delni lasntik teh polj. Malce poglej zgodovino nafte v arabskem svetu, kdo je vrtal, zakaj je vrtal, kdo je klical zahod na pomoc pri vrtanju in kdo je bogatel (izkljucno tuja naftna podjetja in seveda - lastniki vrtin - arabski princi, ocetje in dedki danasnjih šejkov!). Kar ti zelim povedat je to, da tezko govoris o kraji nafte, ko od nafte dobesedno zivi cel arabski svet ki jo ima! (samo Dubaj je uspel do danes zmanjsat odvisnost od nafte na 80 procentov, vse ostale drzave imajo taksno stanje, da jim vec kot 90 celotnega PRIHODKA predstavlja nafta! To je katastrofa za drzavo, taksna odvisnost!). Brez zahoda, do nafte ne bi mogli priti, ker je niso znali iskati oziroma vrtati vrtin!! To so fakti!
rossi66
04. 07. 2014 03.47
+1
@provokatorr... OK, zdaj je dokazano da nimas pojma o cem flancas... Najvecja arabska in hkrati najvec vredna firma na planetu je nacionalna naftna druzba Savdske Arabije, Saudi Aramco. No, zdaj pa si malo prestudiraj kaj skovanka Aramco pomeni, pa ti bo hitro jasno kaksna je vloga ZDA pri arabski nafti... In kaksen sloves uzivajo ZDA na srednjem vzhodu... Podaj se na Kuvajtsko letalisce in poglej s kaksnim napisom pozdravljajo Kuvajtcani Americane: welcome American liberators!
Misija1
04. 07. 2014 21.27
+2
to tvoje "obubozano" amerisko gospodarstvo, se je vedno najvecje na svetu. Jih je 300 milijonov, pa imajo skupno se vedno krepko vecje gospodarstvo, kot pa naslednji na seznamu - Kitajci. 1,4 milijarde Kitajcev skupno ne ustvari toliko kot 300 milijinov americanov. Torej skoraj 5 x manjsi narod (americani) ustvari se vedno krepko vec kot pa 5x vecji narod (kitajci). Ti je jasno? Tudi ko ali ce bodo Kitajci uspeli priti na vrh seznama in izpodrnit americane, bodo americani se vedno ustvarili vec. Namrec, ce bi zeleli ekonomsko primerjat, bi morala Kitajska ustvari 5 x vec kot amerika, da bi bila po blaginji in financni plati na istem kot americani. Malce se pozanimaj kaj je BDP in kako zadeve delujejo. Kaj si lahko povprecen american privosci, kaksno placo ima, ter kaj ima Kitajec in kaj si lahko privosci.
rossi66
03. 07. 2014 18.49
-3
@Samos75, waco in podobni... Pa ne biti taksni slovenski omejencki, lepo prosim... O kaksni paranoji in pretiranem pregledovanju na letaliscih pa flancate... Ce ste enostavno tako zaplankani, da morda potujete z letalom iz Ljubljane na Dunaj enkrat na dve leti in pri tem pokate od ponosa, ja potem se vam verjetno res fucka za letalisko varnost... Ampak nam, ki letno naredimo v zraku med 200-300k milj..., nam je pa temeljitost pregledov pred vstopom na letalo zivljenskega pomena... Jaz se popolnoma nic ne pritozujem, pa ce me vedno pretipajo in slecejo do gat, samo da pridem ziv tja in nazaj... Je to res tako tezko doumeti?
provokatorr
03. 07. 2014 22.03
+5
ti narediš letno 200 do 300 tisoč milj?? torej vsak dan povprečno tisoč milj. si pilot po poklicu? prej bi si upal trditi, da ti letala, razen na discovery chanelu še nisi videl od znotraj..
rossi66
04. 07. 2014 03.32
-2
Sinko, sinko, ne se tako sramotiti... Ne nisem pilot ampak globalni konzultant pri firmi Schlumberger. Pogooglaj malo pa bos hitro dojel da 300k milj na leto ni nic nenavadnega v mojem biznisu... Btw, komaj smo zajadrali v drugo polovico leta pa je moj letosnji saldo pri United Airlines bogatejsi za 167k milj... Tako da, utihni ce res ne ves o cem govoris...
platon26
03. 07. 2014 17.12
+5
Jz sm dons eno vidu z nevidnimi gatami!!!
Ramzess
03. 07. 2014 16.50
+3
Neopazen ali neviden sta pa dva različna pojma, ... spet se manipulira.
tali?ni tom
03. 07. 2014 16.49
+2
totalni paranoiki! mimogrede, sedaj nadzorujejo kaj flancamo o njih! pa je škoda besed za njihovo nesmiselno paranojo!
Ramzess
03. 07. 2014 16.49
-3
Je pa res neugodno, da 'nevidna' bomba ni definirana, ...
Ramzess
03. 07. 2014 16.44
-3
"To pomeni, da bi lahko še večkrat pregledovali potnike in bili še bolj pozorni na čevlje, mobilne telefone in računalnike" In kakšno zvezo ima to z 'nevidno' bombo. Očitno je da eno stvar izkoriščajo za drugo, tretjo, ...tipično.
glej ovega
03. 07. 2014 16.32
+2
saj je prav da jih je strah...slej ko prej bo NY in WDC v gobastem oblaku...kar si tud zaslužijo glede število žrtev zarad nafte...
tedisis
03. 07. 2014 16.07
+6
Tako mogočna ameriška vojaška industrija še ni izdelala nevidne bombe, kolk so zadaj, še kremenčkovi jih "prehitevajo" kao?
Ramzess
03. 07. 2014 16.46
+0
movi 1
03. 07. 2014 15.03
+12
Free country??!! Vsak dan trepetajo za svojo varnost, lepa svoboda ni kaj.
rossi66
03. 07. 2014 18.54
+1
O brez skrbi, v ZDA se pocutim veliko bolj free kot sem se v Sloveniji...
provokatorr
03. 07. 2014 22.00
+1
rossi66
05. 07. 2014 05.43
asgard
03. 07. 2014 14.29
+8
Teroristi bodo napadli z nevidmim orožjem ob neznanem kraju z neznano količino :)
La3na
03. 07. 2014 14.38
+4
In to sploh ne bo kriminalno dejanje! To bo dejanje, ki ga ni.
Kremna rezina
03. 07. 2014 14.20
+11
Torej še strožji "ukrepi" na letališčih ? Že zdaj je dovolj neprijetno ko te otipavajo varnostniki, zaradi ameriškega pranja možganov
ice4ever
03. 07. 2014 19.27
+1
Pranja možganov? Teroristični napadi niso pranje možganov ampak so grožnje ki se lahko uresničijo... Teroristom njihovo življenje ne pomeni nič in se zato tudi razstrelijo... Manjka jim par koles v možganih in obsedeni so z vero... Pri takih *ni pametno tvegat...
Transformerji
03. 07. 2014 13.28
+8
Včeraj sem že drugič gledal film Strelec, dvakrat sem gledal Farenhait, pa še en kup filmov njihove produkcije. Filmarji očitno vejo, kaj delajo. Najboljša verjetnost je vedno teorija zarote!
Transformerji
03. 07. 2014 13.31
+4
ice4ever
03. 07. 2014 13.56
+5
Strelec je dober film in prikazuje realnost Amerike... Državljani vedo kaj počnejo vladne organizacije, a vsak upor oz. grožnjo odstranijo... Kar se tiče teh terorističnih napadov pa niso le grožnja... Zamerili so se že tako motenim in z vero obsedenim teroristom, ki lahko resno ogrozijo varnost prebivalcev Amerike...
AgEye
03. 07. 2014 15.06
-3
macek_garfield
03. 07. 2014 13.20
+3
... aja ... jutri imajo amerikanosi nek praznik ... pa jih je strah postalo ... he he he ...
AlternativeFacts
03. 07. 2014 13.03
+38
JAz sem izdelal nevidni denar, pa mi v banki ne verjamejo. Pravijo da ga ne vidijo..HALO....
MUNGATUMBA
03. 07. 2014 13.07
+14
Pa ga preko bankomata položi, saj tam je samo kuverta.... :-)
nocomment1
03. 07. 2014 12.57
+10
Če je bomba nevidna... kako jo bo potem zavohal pes?
randomshinobi
03. 07. 2014 15.19
+1
Ramzess
03. 07. 2014 16.48
+0
Nevidna je širok pojem, ne nanaša se samo na nevidenje nečesa, temveč na nezmožnost detekcije z vsemi čutili ali tehnologijo, ki počne isti ali podobno.
Kwaj
03. 07. 2014 12.56
+2
Ha ha ha............so usrali se..
ebiga
03. 07. 2014 12.53
+33
To ni nič novega, amerikanci in angleži so že davno tega izumili neopazno orožje za množično uničevanje v Iraku. Še do dandanes ga nihče ne najde, tako je neopazno.