Tujina

Američani sestrelili sirsko vojaško letalo, Iran izstrelil rakete na položaje Islamske države

Washington, 19. 06. 2017 13.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Američani so nad Sirijo sestrelili vladno lovsko letalo, ki je napadlo pripadnike zmerne sirske opozicije, Iran pa je potrdil izstrelitev rakete na cilje Islamske države kot povračilo za teroristične napade v Teheranu.

Pentagon je v nedeljo potrdil, da je koalicijsko lovsko letalo F-18 super hornet nad Sirijo sestrelilo vladno lovsko letalo ruske izdelave suhoj SU-22, ki je napadlo pripadnike zmerne sirske opozicije. Iran je medtem v nedeljo izstrelil rakete na cilje Islamske države (IS) zaradi terorističnih napadov v Teheranu.

Pentagon je sporočil, da so sile na strani sirskega režima napadle položaje Demokratičnih sil Sirije pri mestu Tabka na severu države. Pri tem so ranile enega od upornikov, druge pa pregnale. Koalicijska letala so zaustavila napredovanje pro-režimskih sil in Američani so poklicali Ruse, naj posredujejo pri ustavitvi bojev.

Nekaj ur kasneje je priletelo sirsko vojaško letalo SU-22 in bombardiralo položaje upornikov, nakar ga je prestregel ameriški lovec F-18 in ga sestrelil. Pentagon je ob tem sporočil, da je misija koalicije poraz IS v Siriji in Iraku, ne iščejo pa spopadov s sirskim režimom, Rusi ali pro-režimskimi silami. Obenem pa ne bodo oklevali z obrambo koalicijskih partnerjev.

Vodstvo koalicije v Bagdadu je sporočilo, da so ukrepali za kolektivno samoobrambo partnerjev in si ne želijo spopada z Rusijo ali sirsko vlado predsednika Bašarja al Asada. Tiskovni predstavnik Pentagona Jeff Davis pravi, da doslej še niso sestrelili sirskega letala, vendar pa so vedno trdili, da bodo branili sile, ki jih novačijo, urijo in jim svetujejo v boju proti IS.

Misija koalicije je po besedah Pentagona poraz IS v Siriji in Iraku.
Misija koalicije je po besedah Pentagona poraz IS v Siriji in Iraku. FOTO: iStock

Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov je sestrelitev sirskega letala obsodil. "Na ta napad je treba gledati kot na nadaljevanje ameriškega neupoštevanja norm mednarodnega prava," je dejal Rjabkov.

"Kaj je to, če ni dejanje agresije?" je dejal v prvem ruskem odzivu na sestrelitev. "Če želite, gre lahko za pomoč teroristom, proti katerim se ZDA borijo, pri čemer trdijo, da izvajajo protiteroristično politiko," je poudaril.

Iran pa je medtem potrdil, da je v odgovor na dva teroristična napada skrajne skupine IS v Teheranu izstrelil rakete na položaje skupine v Siriji. V napadih na parlament in mavzolej ajatole Homeinija v začetku junija umrlo 17 ljudi.

"Na osnovi zanesljivih informacij, je bila operacija proti IS uspešna," je sporočil tiskovni predstavnik iranske revolucionarne garde Ramezan Šarif. Že pred tem so povedali, da so iz zahodnega dela Irana izstrelili šest raket na poveljniško bazo IS v sirski provinci Deir Ezor

V prvem iranskem raketnem napadu izven države po 30 letih je bil po poročanju iranske državne televizije ubit poveljnik IS, savdski državljan Sad al Hoseini, znan tudi kot Abu Sad.

Na Twitterju se je odzval tudi iranski zunanji minister Džavad Zarif. "Iranske raketne zmogljivosti so namenjene zaščiti iranskih državljanov v okviru zakonite samoobrambe in napredovanju skupnega globalnega boja za izkoreninjenje IS in skrajnega terorizma," je poudaril.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

appollyon
19. 06. 2017 15.51
-12
Zakaj ne napisete tako kot je res, sirska letala so napadla kurdske polozaje, to lahko izveste na kurdski strani. Se pravi tako kot se je videlo do sedaj assad pomaga isisu, ker so jim trenutno groznje kurdov in njihove zelje po kurdistanu vecje od grozenj isisa. Smesno je da so kurdi do danes z boji osvojili vec ozemlja izpod isisa kot sirska vojska skupaj z rusi ki samo menja kot pri monopoliju. Assad je se enkrat pokazal da se ne rad bori proti tistimi ki jih je zalagal v zivski vojni.
Jimi1
19. 06. 2017 16.23
+3
Realnost je, da bodo Kurdi dobili ono, kar so jim Angleži odrekli pri delitvi ozemelj na Bližnjem vzhodu. So še vedno 20 milijonski narod brez svoje države. Vsaj Turčija nastanka Kurdistana ne bo mirno opazovala, pa kaže, da Sirija trudi ne. V primerjavi s Slovenci si Kurdi svojo državo res krvavo zaslužijo....
FlatyEric
19. 06. 2017 16.50
+0
Tudi mi smo si jo zaslužili. Ne klobasaj takih neumnosti ali pa se poberi iz Slovenije.
kolbek460
19. 06. 2017 16.54
+0
Nam so pa pomagali do države naciomnalisti tipa Miloševič ,Tuđman izetbegovič , če ne bi bilo jih nebi bilo samostojne Slovenije ,,
nevski
19. 06. 2017 19.24
+12
Sirsko letalo ni napadalo Kurdov temveč teroriste Islamske države v podpori sirski vojski pri osvobajanju o0bmočja južno od Rake. Amerika podpira ISIS, to je dejstvo.
flojdi
19. 06. 2017 15.10
+3
.A.merika, sirija, iran, islamska... / ej ..ko bi se le Voditelji vseh teh upali soočiti iz oči v oči...tako kot nekoč. ...ne pa da nasankava predvsem in povsod vedno le NičKriv in NičVpleten Pošten folk
jebalvisvoju
19. 06. 2017 14.57
+5
Ne servirajte dezinformacij ljudem... skoda da vas placajo za prat mozgane ... kako ste plitki
jebalvisvoju
19. 06. 2017 14.56
+4
Hhaha zmernr sirske opozicije.. eee 24ur ko te nezna skupo bi te platio.. mainstream je dezinformacija
nevski
19. 06. 2017 14.34
+25
Sirsko letalo Su-22 je letelo v sirskem zračnem prostoru in napadalo konvoje teroristov Islamske države, ki se umikajo Iz Rake proti Deir Ezzoru, da bi ustavili prodor sirske vojske do obleganega mesta. Američani so v Siriji nezakonito in so agresorji, ker napadajo zakonito sirsko vojsko, da bi zaščitili teroriste različnih vrst (Al Kajda ob meji z Jordanijo in ISIL na območju Rake in Deir Ezzora). Podpirajo pa tudi Kurdski PKK, zaradi česar se povečuje razdor med ZDA in Turčijo. Ta napad je najbolj očiten dokaz, da ZDA podpirajo teroriste Islamske Države in da se Islamska Država bori za interese ZDA, tudi v Evropi, zato pa jih ZDA preko Sorosovih NVO tihotapijom v Evropo.
jebalvisvoju
19. 06. 2017 14.54
+5
appollyon
19. 06. 2017 15.54
-7
Ne pisi bedarij, napali so kurdske polozaje kar ni prvic. To si lahko preberes na njihovi strani. Se pravi so sirci pomagali isisu v boju proti kurdom, kar pa je razumljivo in bo tega vedno vec, ker assad U so kurdi in njihova zelja po kurdistanu veliko vecja zelja kot pa obubozani isis s katerim si podajajo palmiro.
nevski
19. 06. 2017 19.20
+12
Ne nakladaj. Najtežje boje z Islamsko Državo vodi sirska vojska na vseh frontnih črtah, pa čeprav mora na drugi strani še držati frontno črto z Al Kajdo. Palmire si niso podajali z Isisom, temveč so se umaknili, ker so tam imeli premalo sil, prvenstvena naloga pa je bila dokončna osvoboditev Alepa. Pa tudi sicer Palmira takrat ne bi ponovno padla Islamski Državi v roke, če ne bi Američani zagotovili varen prehod preko deset tisoč teroristom ISISa iz Iraka v Sirijo, večinoma iz Mosula. A ni nikomur nič čudno, da se je ISIS praktično brez boja umikal iz območja ob meji z Jordanijo in ga prepuščal ameriškim teroristom in podobno na severu SDF in vse te sile usmerjal proti Palmiri, Deir Ezzoru, zahodni Hami in pokrajini Alepo, kjer so se bojevali s sirsko vojsko. Ruska intervencija oktobra 2015 je rešila tako Sirijo, kot Irak, saj bi brez ruske intervencije obe državi padli pod teroristi tako kot Libija. Ruska intervencija je prisilila ISIS, da je velik del svojih sil premaknil iz Iraka v Sirijo, kar je rešilo iraško vojsko pred polnim zlomom, ne nazadnje so Bagdad pred ISISom rešili Iranci. Rusija je bila tudi edina, ki je iraški vojski hitro poslala nujno vojaško pomoč v orožju in strelivu, da so se lahko postavili na noge. Amerika je Iraku začela "pomagati" šele potem, ko bi lahko Irak povsem prešel pod ruski vpliv. Levji delež ISISa in ostalih teroristov je uničila sirska vojska z rusko pomočjo. Sirsko letalo je padlo pri mestu
LuckyBastardo
19. 06. 2017 14.25
+18
Zanimljivo je kdo so zmerni uporniki? Ja vsem je jasno da so to tisti ki jim ZDA plačuje da zrušijo Sirijo in da ta postane kot Libija in iraq kjer bodo lahko pumpali nafto for free
Prodanekure
19. 06. 2017 14.08
+19
Komedija američani v SIRIJI sestrelijo letalo Sirske vojske .....
LuckyBastardo
19. 06. 2017 14.07
+17
Spet branijo teroriste