Tujina

Američani razvijajo revolucionarni leteči oklepnik

Washington, 18. 07. 2010 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški Pentagon je začel zbirati predloge za precej nevadno prevozno sredstvo – v praksi naj bi šlo za lahkega kolesnega oklepnika, ki pa bo lahko letel podobno kot helikopter.

Novo transportno sredstvo bi nekoliko spremenilo tradicionalno pojmovanje bojevanja na tleh in v zraku. (Foto: Textron)
Novo transportno sredstvo bi nekoliko spremenilo tradicionalno pojmovanje bojevanja na tleh in v zraku. (Foto: Textron) FOTO:

Med II. svetovno vojno je bil džip ameriške vojske, poimenovan preprosto jeep, eden ključnih logističnih dejavnikov za zmago zavezniških sil. Čez nekaj let je prišla korejska vojna, ko so Američani pri svojih vojaških operacijah prvič uporabili helikopterje. Novo prevozno sredstvo so v polni meri izkoristili v naslednji vojni v Vietnamu, kjer so bili džipi zaradi neprehodnih terenov neuporabni.

V tej hitri kronologiji je očitno prišel čas za naslednji korak – sintezo helikopterja in vozila. Tako namreč razmišljajo v ameriški vojski, natančneje Pentagonu, ki v okviru svoje agencije DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) zbira ideje za t. i. 'leteči humvee'. Ta že ima projektno ime in sicer The Transformer. Z novim transportnim sredstvom se želijo v vojski izogniti obcestnim bombam, ki jim povzročajo velike izgube, in obenem pridobiti večjo taktično prednost.

Pri DARPI so vsem potecialnim konstruktorjem sporočili nekaj obveznih elementov, ki jih mora imeti ta 'leteča trdnjava'. Med drugim mora imeti možnost vertikalnega vzleta, 250 milj (338 kilometrov) doleta ali dosega (samostojno bodisi v kombinaciji in najmanj štiri sedeže.

Leteči lahki oklepnik - 1
Leteči lahki oklepnik - 1 FOTO:

Projekta so se resno že lotili v vojaškem podjetju Textron, ki so prepričani, da so na dobri poti do zastavljenega cilja. Njihova rešitev, na kateri delajo skupaj z letalskim podjetjem Carter Aviation Technologies, ima dve krili, helikopterju podoben rotor in letalsko turbino na zadku. Slednja naj bi skrbela za pogon na tleh, medtem ko bi bila krila zložena na zadnjem delu strehe. Ko bi stvari "postale vroče", bi svojo nalogo hitro prevzel rotor, ki bi vozilo spravil v zrak. Čez čas bi bilo mogoče razpreti krila in upočasniti ali celo ugasniti rotor, saj bi za pogon skrbela omenjena turbina.

Kdaj, če sploh, bo projekt ugledal luč sveta, je težko reči, zagotovo pa bodo razmere v Iraku in Afganistanu takrat že precej drugačne kot danes.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
20. 07. 2010 00.44
Ah natolcevanje ,americani so butast narod ,kje pa si oni lahko kaj takega sploh spomnijo
blable
19. 07. 2010 13.00
kriza v ZDA in po svetu tu pa ganr mečejo eh sploh ni vredno komentarja narodu, ki svetu kvari povprečen IQ...
WikiX
18. 07. 2010 18.23
Kar se loti DARPA, je vedno na meji z znanstveno fantastiko, saj spreminjajo koncepte in ideje, v povsem realne prototipe, pri čemer sodelujejo tudi navadni ljudje. Če se ne motim, je poleg Interneta ter drugih vsakdanjih čudes, njihova tudi X serija letal, s katerimi so prvi prebili zvočni zid, ki so zagotovo spremenila tako vojno, kot tudi globalni pogled na svet. Ob letečih civilnih avtomobilih, je leteči oklepnik logična odločitev, čeprav je res, da že imajo tako ultra lahke helikopterje, kot vozila. Zakaj bi bilo to ločeno, če lahko integrirajo te koncepte v eno napravo, kar jim omogočajo tudi zadnji znanstveni dosežki ter izboljšave. Moderno bojišče ni več tista klasična frontna črta, kot smo je vajeni še iz naše nedavne zgodovine. Vojne potekajo zelo hitro, ko ni več velikih vojaških formacij, se vojaki pomešajo med civilno prebivalstvo. Glede na izkušnje iz Iraka ter Afganistana ni čudno, da iščejo vozilo, ki bi se lahko takoj vključilo v ulično dogajanje, kjer par vojakov povsem zadostuje, proti razkorpljenim posameznikom. Svet se spreminja bolj, kot si domišljamo, pravkar po svetu potujejo svobodni ljudje, s svojimi vozilci, ki jih ženeta le sonce in veter. Kar počne DARPA, je fantastično in sploh ni butasto, manjkajo podobne civilne organizacije po svetu, ki bi na podoben način, razvijale tehnologijo za navadnega človeka. Tudi mi smo namreč ves čas v nekakšni vojni, s samimi sabo in naravo, zato tudi mi potrebujemo leteče avtomobile, eksoskeletone, pregrinjala za nevidnost in podobno, saj je boj neusmiljen in traja kar od rojstva, pa vse do konca življenja.
gozdar1
18. 07. 2010 15.41
Uporaben ali ne.. vazno ,da bo nekdo (ki je ze sedaj bogat) zasluzil...
ostrina
18. 07. 2010 13.51
Naj si raje pamet razvijejo,.....američani bedasti,.....
skydrol7
18. 07. 2010 13.29
ha,ha 1april !!!!!
Nauders
18. 07. 2010 12.59
z metanjem denarja v vosjko svet nazaduje
Tehnokrat
18. 07. 2010 12.29
yarrick
18. 07. 2010 11.10
A ni lažje če nadgradijo svojehelije, kot pa da vržejo xx miljonov/miljard $ za razvoj vozila, ki na koncu sploh ne bo tako uporaben kot si mislijo sedaj? V22 je precej uporabna stvarca, sedaj ko so jih končno psravili iz risalnih desk v realnost. res je, razvoj je trjal 20 ali več let, koliko denarja je šlo v nič ne ve nihče a na koncu je izdelek vsaj pogojno uporaben. Druga stvar pa je comanche-ki naj bi bil recon helikopter, osnovan na stealth obliki(precej lomljenih površin za odboj radarskega signala, skrito orožje v trupu), katerega razvoj je presegel miljarde dolarjev, na koncu pa so preklicali projekt. @jimi1 No ne vem koliko je odporen trup apache-a ampak kabianvem da ima zaščito do 12.7x99 kalibra, tako da pehotno orožje nebi smelo predstavljati problem. Še vedno mislijo da lahko letalstvo in mornarica sama dobita vojno; hja nekateri se nikoli ne spremnijo. Je pa zanimiv projekt, čeprav v tej boliki neuresničljiv. Kot je že jimi povedal je tole daleč premajhno, da bi lahko imelo avtonomijo 200 milj, poleg tega pa so sinlge engine heliji že dolgooooo izven uporabe. na koncu bodo spoznali, da je bolje narediti transportni helikopter novejše generacije, ga bolje opremiti z zaščito(pasivno in aktivno) ter ga uporabiti namesto tega "načrta". Bell 212/412 in pa huey imajo že sedaj standardno 12 potnikov, zakaj bi delali avto, ki bi letel, in bi bilo v njem prostoraza 4, ko pa imajo helikopterje ko jih gre notri 12 ali več. Na tem področju pa kraljujejo rusi z Mil mi 26, ki ima dovoljeno kapciteto 80 vojakov(čeprav so v čečeniji rusi zgubili isti helikopter na katerem je bilo preko 120 vojakov v bojni opremi). Še ena ideja DARPE več, za nekaj pa ja morajo zapraviti davkoplačevalski denar.
RobinHood
18. 07. 2010 11.03
super_nasmeh18.07.2010, 09:48 1 miroljuben narod. Krimsky18.07.2010, 08:30 10 Hudo miroljuben narod. Naj rajše boljše poskrbijo za pomoči potrebne, za bolane, za lačne, za tiste brez strehe nad glavo. Orožja imajo že zdavnaj preveč, počasi bo zmanjkalo držav ki jih še niso napadli.
RICHard32
18. 07. 2010 11.00
Ta 1 cm oklep bo zelo slabo varoval na tleh. Težko je dobit učinkovito kombinacijo močnega zemeljskega oklepnika in gibljivega letala.
Jimi1
18. 07. 2010 10.35
Die_Gottesliebe18.07.2010, 10:11 Ja problem je v tem, da so ZDA spoznali, da njihov opevani APACHE ni uporaben v gverilskem spopadu, ker ni odporen na bližnja srečanja z pehotnim orožjem. Kadar nima definiranih večjih ciljev (tank, kolona vozil...) na daljših vidnih razdaljah in ni izven dometa nasprotne oborožitve je pač leteča krsta... Ono umetniško narisano (kot bi za njih risal Cekuta), pa je neizvedljivo v takšni obliki... Za horizontalni pogon je potreben precej večji POTISNIK, pogon elise pa z plinsko turbino... Oboje rezultira 2 do 3x večje prevozno sredstvo polno goriva, ki bo v zraku lepo eksplodiralo...
tinetone
18. 07. 2010 10.32
haha na 24 ur povzamete čisto vsako prvoaprilsko potegavščino, kot resničen in preverjen članek seveda z zamudo
Uroš Palhartinger
18. 07. 2010 10.11
Igračka, za ameriške generale. Ta pogruntavščina je enakovredna ameriškim padalskim tankom iz II. svetovne vojne ter njihovim aluminijastim naslednikom. Videti so bili kot tanki, tudi oboroženi so bili kot tanki, toda niso bili tanki. Vsaj v pravem pomenu besede ne... Enako ameriški hibrid med letalom in helikopterjem V-22 Osprey. Čudo seveda leti, toda je predrag, v zraku in proizvodnji ga ohranja le ameriški napuh... Američani očitno želijo čim dražje vozilo, s katerim se lahko čim hitreje evakuiraš iz boja, Italijani so v tem precej manj potratni, zato imajo njihova bojna vozila strelne line na zadku, cevi italijanskih pušk pa niso ravne, temveč imajo obliko črke U, da lahko med begom streljajo nazaj :P...
Jimi1
18. 07. 2010 10.07
Hja...Po tem, ko so izumili tudi zadnjo krizo, z njeno pomočjo in z vagoni natisnjenih dolarjev izropali ves svobodni svet spet denar vlagajo v oborozevalni kompleks... Razviti novo orožje in ga prodajati celemu svetu, vmes pa delati vojne, ki dvigujejo povpraševanje... To je ZDA realnost !
Freeeedom
18. 07. 2010 10.03
jaka majer
18. 07. 2010 10.00
zanimivo, podpiram to
BILI_PITON
18. 07. 2010 09.57
V IRANU PA PRIPRAVLJAJO NOV RPG V VELIKOSTI PISTOLE
TV-MindControl
18. 07. 2010 09.48
miroljuben narod.
mice
18. 07. 2010 09.36
skoda k ni prvi april, bi ta clanek imel vsaj smisel