Tujina

Američani nad hipotekarno krizo

Washington, 28. 07. 2008 11.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zakon, ki so ga te dni sprejeli v Washingtonu, predvideva 15 milijard davčnih olajšav za kupce stanovanj.

Prodaja hiše
Prodaja hiše FOTO: Reuters

Ameriški senat je z veliko večino potrdil predlog zakonodaje, ki naj bi ublažila hipotekarno krizo, ki je izbruhnila lansko leto in še vedno traja. Predsednik George Bush se je odločil, da bo zakon podpisal v kratkem. Znano pa je, da se ne strinja s finančno pomočjo posojilodajalcem, ki naj bi znašala skoraj štiri milijarde dolarjev.

Samo reševanje krize pa se je zavlačevalo. Namestnik tiskovne predstavnice Bele hiše Tony Fratto je te dni obtoževal demokratsko vodstvo kongresa, da predlog ni bil sprejet že prej. Kongresni demokrati pa imajo drugačno mnenje o tem, kdo je odgovoren za zavlačevanje, vendar pa so v volilnem letu zadovoljni, da lahko gredo pred volivce in trdijo, da so nekaj storili za rešitev krize. Američani sicer glede na javnomnenjske raziskave niso navdušeni nad poseganjem države ne v korist posojilodajalcem ne posojilojemalcem.

'Sami so si krivi'


Rasmussenova javnomnenjska raziskava kaže, da 51 odstotkov Američanov meni, da se vlada ne bi smela vmešavati, za pomoč pa se je izreklo le 21 odstotkov vprašanih. 46 odstotkov vprašanih meni, da so si za težave sami krivi posamezniki, ki so si izposodili več denarja, kot ga zmorejo odplačevati. 42 odstotkov jih meni, da so za sedanjo krizo kriva hipotekarna in finančna podjetja.

Predlog zakona med drugim dovoljuje Zvezni upravi za stanovanja, da jamči za skupaj 300 milijard dolarjev hipotekarnih posojil. To bo okoli 400.000 lastnikom stanovanj in hiš, ki ne morejo odplačevati visokih obrokov, omogočilo, da se s svojimi posojilodajalci pogajajo o novih, ugodnejših posojilnih pogojih.

Predlog zakona prav tako dvema državnima hipotekarnima podjetjema Fannie Mae in Freddie Mac omogoča neomejen dostop do posojil finančnega ministrstva, ki bo lahko kupilo neomejeno količino njunih delnic, če ju bo potrebno obvarovati pred propadom. Obe podjetji sta nujni za normalno delovanje trga, saj od hipotekarnih podjetij odkupujeta hipoteke, jih predelata v vrednostne papirje in prodajata naprej. S tem drugim posojilodajalcem nudita denar za izdajanje novih posojil.

'Neodgovorni posojilojemalci'


Večina republikancev je odločno proti reševanju neodgovornih posojilojemalcev, ki so se zadolžili preko meja zmožnosti, in reševanju posojilodajalcev, ki so potrošnike zavajali z obljubami o nizkih obrokih. Najbolj sporno je bilo določilo, da se najhuje prizadetim soseskam pomaga posebej. V ta namen je predvidenih 3,9 milijarde dolarjev, s katerimi bi popravljali in urejali zaplenjene hiše, ki jih ni mogoče prodati, ter jih dali na trg pod ugodnimi pogoji.

Bush je bil najprej proti, ker meni, da bo to pomagalo predvsem bankam in hipotekarnim podjetjem, vendar pa je na koncu popustil. V zameno je dobil novo regulativno agencijo, ki bo ostreje nadzirala Freddie Mac in Fannie Mae. Predlog zakona predvideva še 15 milijard dolarjev davčnih olajšav. Prvi kupci stanovanj in hiš bodo dobili do 7500 dolarjev olajšave pri davkih.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

littleSister
29. 07. 2008 07.20
V sloveniji je treba stopit na zulj bankam. Jst sem vzeu kredit lansko leto, in v enem letu so mi ze 3x povacali anuiteto. Svinjarija !