Tujina

Skromni koraki do velikega cilja

New York, 01. 02. 2010 21.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Podnebni dogovor v Koebenhavnu je bil razočaranje, a se kljub temu stvari premikajo naprej. 55 držav je že predstavilo načrte, kako do leta 2020 zmanjšati izpuste toplogrednih plinov. Je to dovolj za optimizem?

Zemlja
Zemlja FOTO: Reuters
Da bi bili kos ogromnemu izzivu, ki je pred nami, bomo morali pokazati več ambicij. Vendar pa so te zaveze znak pripravljenosti, da bi pogajanja pripeljali do uspešnega zaključka. Yvo de Boer

55 držav, ki skupaj proizvedejo za skoraj 80 odstotkov vseh izpustov toplogrednih plinov na svetu, je že postavilo nacionalne cilje za njihovo zmanjšanje, so sporočili Združeni narodi (ZN). "To je še okrepilo zaveze, ki smo jih sprejeli na podnebnem vrhu v Koebenhavnu,“ je bil optimističen vodja sekretariata za podnebne spremembe pri ZN Yvo de Boer.

A dejstvo je, da prav veliko razlogov za optimizem ni. Največje onesnaževalke, Kitajska in ZDA, so le ponovile nič kaj ambiciozne zaveze iz Koebenhavna. Že takrat so strokovnjaki poudarjali, da je to bistveno premalo, da bi segrevanje ozračja zadržali pod še sprejemljivo mejo dveh stopinj Celzija v primerjavi s predindustrijskimi časi.

Poleg tega je 55 držav sorazmerno malo, saj je bila nedelja zadnji dan, da sporočijo svoje cilje. Tako so se dogovorili na decembrskem podnebnem vrhu na Danskem, ki je večino močno razočaral. Zavezujočega dogovora, s katerim bi države prisilili zmanjšati izpuste toplogrednih plinov, namreč svet ni dočakal.

Cilj kljub vsemu ostaja: omejiti globalno segrevanje ozračja. Kako bodo to dosegle, pa so morale države, kot že omenjeno, Združenim narodom sporočiti do nedelje.

Letos se bodo politiki in znanstveniki spet sestali, tokrat v Mehiki. In to pot naj bi končno dosegli dogovor, ki bo veljal za vse in bo pravno zavezujoč.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

skandinavec
07. 02. 2010 01.49
MrRudi333 Od kje ti ti podatki???? Kje je gladina višja za 7 cm....mogoče si mislil ob plimi??? Klima se je, se in se bo vedno spreminjala!!! Poglej malo bolj objektivno na rešitve,ki nam jih ponujajo naši rešitelji iz birokratskih uradov kot so IPCC in UN!! EU in Amerika bodo plačevale davek za onesnaževanje medtem ko Kitajska in Indija teh obdavčitev ne bo imela!! Kar je še najbolj smešno je to,da ti dve državi, ker sta v "razvoju" nimata in ne bosta imeli nobenih omejitev pri izpustu CO2 (pod pogojem, da bi to sploh bil problem,kar se tiče segrevanja ozračja,katero se je ironično v zadnjih 7 letih ohladilo)!!!
MrRudi333
05. 02. 2010 03.02
Skandinavec,lepo pozdravljen! Nadeni si masko in poskrbi da jih boš imel za obdobje do kdaj želiš živet.Mislim na plinske ,ne pustne maske!Grozijo nam plini iz permafrosta,ki se že sproščajo,kakor iz oceanov,morij in jezer.Vse se odtaja,gladina naj bi bila že višja za 7 cm.Ti pa praviš,vse je ok. Ne morem verjeti da obstajajo tako slepi.Vse te suše,povodni,plazovi,nevihte,toče,mraz,sneg,ostalo kar spada zraven,ti ne dajo vedet da se svet okrog tebe je že spremenil in da je treba ukrepat?Daj no,prebudi se,prispevaj sebe in pomagaj rešiti ta svet.Raziskovalni Duh v tebi naj bo vstrajen P Spomni se na ABBA-pesem SOS!Veš ka pomeni SOS?Rešite naše Duše!!! Peace & Love vsem!!!
skandinavec
03. 02. 2010 23.47
Zadnja laž ,ki jo je IPCC vrgel v javnost je ta, da naj bi ledeniki v Himalajih izginili do leta 2035!!! Do tega podatka pa so prišli brez kakršnegakoli znanstvenega dokaza in se skoraj vsi znanstveniki,ki niso pod okriljem IPCC ne strinjajo s to ugotovitvijo....mislim,d a me to spominja na en drug dogodek "konsenz o globalnem segrevanju??"
skandinavec
03. 02. 2010 23.30
Ozračje se NE segreva !!! Kaj so ljudje že res tako neumni in ne raziščejo teh vladnih laži!!! Ne morem verjet, da ob vseh podatkih (climategate) in z podatki,ki NE temeljijo na nobenih znanstvenih podatkih, mediji še vedno vlečejo to goro prevare in laži!!! Kaj se dogaja z raziskovalnim novinarstvom v SLO!!!
rok77
03. 02. 2010 00.59
Tole farbanje kako je clovek kriv za onesnezevanje je ze smesno.seveda smo krivi..seveda si nikoli nebi želel taksnega sveta kot je kvaliteto bivanja si res da sami izbiramo in nismo ljudje krivi ,ce so nam usilili svoja kapitalisticna nagnenja....so pa ja ze davno ,veliki umi govorili (Tesla..).kaj bi lahko in kaj naj pustimo pri miru..nic nismo poslusali zgrabili smo tisto kar bi morali cuvati..fosforna goriva..ampak zadeva je se globlja.....zanimivo je ,da ni samo na zemlji globalnega segrevanje .....tudi na ostalih planetih v nasem osoncju je zabelezena visja temp in to kr na vseh ....kaksna pametna razlaga..Lp
MrRudi333
02. 02. 2010 21.49
Jezek.zazazu,Bravo,Bravo!!! Všeč mi je tisto o "Prepovedi živinoreje!!!" Če bi šla na tisti www,-bi prebrala da je živinoreja zares največji krivec,80% prispeva globalnem onesnaževanju ki povzroči spremembo klime.Daj pojdi pogledat SOS blog in napiši kaj.Razumela boš. Lepo se imej Ježek ZZZ !
k0kI
02. 02. 2010 15.55
sj bojo kej rešil ja ... naša generacija itak nebo dočakala penzije :) heh pa hvala za tak lajf .. ^^
Manndy
02. 02. 2010 14.53
Upam da bo narava odstranila najhujši virus človeka iz tega planeta ker si z Taksami, Okoljskimi davki, davki na dež, prodajo CO2 dobesedno norčuje iz narave. Narava ne pobira taks, davkov ampak kruto kaznuje in prav je tako.
J.A.
02. 02. 2010 08.59
Naj rajši nehajo izsekavat gozdove in zastrupljat vode in zemljo. Mislim, da bi moral bit poudarek na tem, ne pa na zmanjševanju temperature.
samajajca
02. 02. 2010 07.21
najbolj se na vse požvižgajo ZDA, ker bi morali zapreti preveč umazanih tovaren, sledili bi pa nemiri in ponovna umetna svetovna kriza
TOTALEN_KURAC
02. 02. 2010 02.28
55 drzav je ze podpisalo kapitulacijo pardon kapitalizacijo za uporabo novega nacina plasiranja inovativnega produkta - zelenega davka. 'Je to dovolj za optimizem?' Prevec, da bi povprecen davkoplacevalec bil se lahko optimisticen in verjel, da se bo sleherni prebivalec ene od teh novopecenih drzav zavedel in preprecil nadaljne obdavcitve za nekaj kar nima podlage niti smisla; vceraj zelenjava, danes tople grede, jutri zrak. In, kolikor vam nese domisljija toliko novo implementiranih davkov lahko pricakujete v prihodnosti. Poljub? Ljubezen? Vonj? Pogled? Dozivetje? Seks? Obcutek? Davek prakticno na vse. 55 drzav, kljub vsem razocaranju na Danskem premika stvari naprej, v nase dobro ali slabo?! Nevem.
Baphomet
02. 02. 2010 02.16
do leta 2020 bo ze prepozno... pravzaprav je ze prepozno... ce hocejo kaj resiti, morejo uvesti 2 stvari..... prepoved zivinoreje in unicenje vsaj 50% vseh avtomobilov na svetu.... potem se bo onesnazevanje cudezno zmanjsalo.... ampak neeeeeee...... me zanima koliko od teh ljudi ki so pobudniki za ohranitev okolja, se vozi z elektricnim avtomobilom ali javnim prometom ali pa celo hodi pes/kolesari...... se bolj pa me zanima koliko od njih ne je mesa.....
rok18488
02. 02. 2010 02.02
je kdo opazil, da je letos veliko več snega napadlo, kot zadnja leta? da so v nekaterih državah rekordno nizke temperature? tisti, ki dajete minuske na komentarje, ki zavračajo "globalno segrevanje" se najprej malo pozanimajte o tem, ne pa samo 24ur poslušat in ostale medije. dokumentarec: The Great Global Warming Swindle
hendikep
01. 02. 2010 23.23
to se vidi kolikšna je skrb za naš planet in skrb za človeštvo se bo prišo dan sodbe ampak za pokajanje bo prepozno to ni prerokba ampak realnost.
kosez
01. 02. 2010 22.51
Točno tako! Vse je samo lažna farsa, sami nebi zmgoli zjebat planeta v 100ih letih, če se sam prej že v miljonih let ni!
NENORMALEN
01. 02. 2010 22.47
“Vaša družinska zgodovina me ne zanima…”
visit0r
01. 02. 2010 22.30
Pa kaj bojo manj spuščali, to globalno segrevanje je ena velika laž in zavajanje !!! Samo da je denar v igri.Naj rajše pomagajo ljudem ki nima za jest in strehe nad glavo in naj nehajo z vojnami za brezveze !!! BANDA