Tujina

Amaterski zvezdogledi bodo pomagali odkrivati grožnje iz vesolja

Tenerifi, 13. 10. 2011 12.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ekipa ljubiteljskih astronomov TOTAS bo podkrepila enoto Evropske vesoljske agencije v observatoriju na Tenerifih, kjer bodo pomagali iskati nebesna telesa, ki nas neposredno ogrožajo.

Da bi bilo še varno za nas, bi moral biti asteroid od Zemlje oddaljen vsaj 30 milijonov kilometrov.
Da bi bilo še varno za nas, bi moral biti asteroid od Zemlje oddaljen vsaj 30 milijonov kilometrov. FOTO: Reuters

Tokratno sodelovanje je prvo, pri katerem bodo pod okriljem ESA pri odkrivanju vesoljskih groženj, asteroidov, ki bi lahko pri svoji poti mimo Zemlje treščili na naš planet, pomagali zunanji sodelavci, poželi pa so že prvi uspeh. Amaterski astronomi so odkrili asteroid 2011 SF108, ki bi lahko padel na Zemljo, z odkritjem pa se poudarja pomen medsektorskega sodelovanja celotne javnosti pri obrambi našega planeta.

Asteroid 2011 SF108 je med septembrskim izobraževalnim programom, ki ga je finančno podprla ESA, odkril prostovoljec na tenerifskem centru za odkrivanje asteroidov TOTAS. Med štiridnevnim opazovanjem so asteroid našli s teleskopom premera enega metra, odkriti asteroid pa ni edini, ki so ga našli na tak način. Tokratno odkritje je pomembno zato, ker gre za prvo tako najdeno nebesno telo, ki ga astronomi vštevajo v skupino Zemlji mimobežnih bližnjih teles (near Earth object). V to skupino se uvrščajo vsa telesa, ki lahko pri svoji poti po orbiti mimo Sonca lahko potencialno treščijo v Zemljo.

Med Totasovim opazovanjem neba so uporabili sistem avtomatiziranega krmiljenja teleskopa, programsko opremo za to pa so razvili ljubitelji ob pomoči računalniškega poznavalca Matthiasa Muscha iz starkenburškega amaterskega observatorija v nemškem mestu Heppenheim. Opažanje morajo potrditi še z nadaljnjimi astronomskimi opazovanji.

Ekipno sodelovanje amaterjev v skupini TOTAS in Evropske vesoljske agencije bi lahko v kratkem botrovalo še tesnejšemu povezovanju.
Ekipno sodelovanje amaterjev v skupini TOTAS in Evropske vesoljske agencije bi lahko v kratkem botrovalo še tesnejšemu povezovanju. FOTO: Reuters

Ekipo sestavlja 20 prostovoljcev, med katerimi sodeluje večina pri ročnem ocenjevanju in pregledovanju posnetkov, ki so jih posneli v noči na 29. september. "Posnetke smo razdelili vsem članom ekipe, pri kateri je lahko vsak odkritelj novega asteroida,“ je povedal vodja projekta Detlef Koschny. Tokrat je imel srečno roko pri odkritju Rainer Kracht. Po znanstvenih izračunih bi bil lahko asteroid 2011 SF108 od Zemlje oddaljen vsaj 30 milijonov kilometrov, da bi bilo še varno za nas. Najdeno telo je že 46. asteroid, ki ga je upokojeni učitelj iz okolice Hamburga doslej našel.

Do dandanes so astronomi našli 8.000 Zemlji potencialno nevarnih nebesnih teles, poznavalci pa menijo, da jih je še vsaj nekaj tisoč takih, ki jih doslej še nismo odkrili. Pomembno bi bilo odkriti asteroide premera od enega do sto metrov, saj bi ti na nas lahko pomembno vplivali ter nam povzročili precejšno škodo.

TOTAS si prizadeva za postavitev trdnih temeljev za nadaljnja vesoljska opazovanja in za to, da bi postali stalni del ekipe vesoljskih opazovalcev, ki bi lajšali delo Evropske vesoljske agencije. Odločitev o tem bo po vsej verjetnosti padla v letu 2012. Po načrtih bi v iskanje vključili več enometrskih teleskopov in bi nebo prečesavali vsako noč, vsak teden pa bodo po predvidevanjih našli več teles, ki bi nam lahko škodila. V naboru poklicnih astronomov bi vrzeli zapolnjevali ljubiteljski astronomi. Zdaj asteroide išče poklicno le ameriška ekipa astronomov, na tej strani Atlantika pa ima pomembnejšo vlogo le La Sagra Sky Survey, ekipo zvezdogledov pa na jugu Španije sestavlja le skupina zagretih ljubiteljev prostovoljcev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cucjetina
13. 10. 2011 13.00
nobena groznja iz vesolja ne ogroza zemljo ampak neumni zemljani ogrozajo vesolje in zeljo v celoti
Starodavnez
13. 10. 2011 12.48
Mislim ,da imamo še preveč problemov tukaj na zemlji in ne tistih,ki prihajajo iz kozmosa