Tujina

Alkaidovec bil tudi britanski informator

London, 26. 04. 2011 16.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Domnevni Al Kaidin morilec, ki naj bi bil odgovoren za bombne napade na dve katoliški cerkvi in luksuzni hotel v Pakistanu, je bil obveščevalec britanske tajne obveščevalne službe MI6, razkriva WikiLeaks.

Bombni napad v Karačiju avgusta 2002 je terjal 13 življenj.
Bombni napad v Karačiju avgusta 2002 je terjal 13 življenj. FOTO: Reuters

Adila Hadi al Džaziri Bin Hamilija, Alžirca, ki ga opisujejo kot ponarejevalca, kurirja, ugrabitelja in Al Kaidinega morilca, so leta 2003 prijeli v Pakistanu in ga nato prepeljali v ameriško vojaško oporišče Guantanamo na Kubi. V njegovi kartoteki, ki so jo spisali v Guantanamu, piše, da je bil obveščevalec za britanske in kanadske tajne službe. Junija 2003 so ga prepeljali v Bagram severno od Kabula, kjer so ga zasliševali Ciini agenti.

Ti so ugotovili, da je pred obema tajnima službama skrival zelo pomembne podatke, hkrati pa naj bi predstavljal grožnjo ZDA in tudi ostalim koalicijskim silam v Afganistanu. Lani naj bi ga predali Alžiriji, javnosti pa ni znano, ali je še vedno zaprt.

Sicer pa je WikiLeaks ta konec tedna objavil 759 kartotek zapornikov iz Guantanama. V njih je med drugim zapisano, da naj bi imela Al Kaida v Evropi skrito jedrsko orožje, ki bi ga aktivirala, če bi prijeli voditelja organizacije Osamo bin Ladna.

O njem pričal tudi Halid Šejk Mohamed

Med drugim pa naj bi bilo tudi zapisano, da je domnevni načrtovalec terorističnih napadov 11. septembra 2001 v New Yorku Halid Šejk Mohamed, ki je bil prav tako zaprt v Guantanamu, povedal, da je Hamili odgovoren za dva napada na cerkvi v Pakistanu leta 2002, pri čemer je bilo v prvem napadu ubitih pet ljudi, v drugem pa trije otroci. V ločenem poročilu tudi piše, da naj bi Hamili stal tudi za napadom na luksuzni hotel Sheraton v Karačiju maja 2002, v katerem je bilo ubitih 11 francoskih inženirjev in dva pakistanska državljana.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.