Tujina

Ali Trump išče krivca? Odslovil je vodjo volilnega štaba

Washington, 20. 06. 2016 20.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Republikanski kandidat na volitvah v ZDA je odslovil dosedanjo vodjo volilnega štaba Coreyja Lewandowskega. Lewandowski je moral nepričakovano oditi, ker je Trumpova kampanja v hudih težavah.

Donald Trump
Donald Trump FOTO: AP

Volilni štab republikanskega kandidata na ameriških predsedniških volitvah Donalda Trumpa se je svojemu dosedanjemu šefu Coreyju Lewandowskemu zahvalil za sodelovanje, trdo delo in predanost in mu zaželel vse najboljše v prihodnje. 

Lewandowski je vedno zagovarjal enostaven pristop do zmagovite strategije, ki se mu reče "pusti Trumpu, da je Trump". Tak pristop je bil uspešen v času izbire republikanskega predsedniškega kandidata, kjer pa so volivci precej drugačni od tistih, ki jih mora Trump prepričati pred splošnimi volitvami novembra.

Trump je na strankarskih volitvah osvojil 13,3 milijona glasov volivcev, kar je rekordna vsota za republikanca. Njegov volilni štab je ob novici, da se razhajajo z Lewandowskim, številko napihnil še za skoraj milijon na 14 milijonov.

Donald Trump
Donald Trump FOTO: Reuters

Po osvojitvi nominacije se je Trump deloma dal prepričati v nujnost spremembe pristopa in je najel nekdanjega šefa kampanje Boba Dola, ki se je leta 1996 neuspešno spopadel za Belo hišo z demokratom Billom Clintonom. Takoj po prihodu Paula Manaforta je začelo v Trumpovi kampanji vreti, saj sta nastajali dve kliki.

Kot kaže je zmagala Manafortova, čeprav tega v Trumpovih javnih nastopih, ki so mu v zadnjih dveh tednih znižali delež javne podpore navzdol proti le 30 odstotkom, ni opaziti. Manafort, ki je sedaj postal novi šef kampanje, si želi izboljšati Trumpov odnos s stranko in najti skupno pot do novembra.

Trump je zelo jezen, ker ga vodstvo republikanske stranke podpira le na pol in s težavo. Krivdo za to pripisuje Lewandowskemu, ki je z njim od junija lani, ko je začel kampanjo z obtožbo, da so Mehičani posiljevalci in kriminalci.

Donald Trump
Donald Trump FOTO: AP

Marca letos ga je novinarka konservativnega spletnega medija Michelle Fields obtožila napada, ker jo je na enem od Trumpovih zborovanj povlekel za roko in skoraj zbil na tla. Fieldsova, ki se je potem preselila k levičarskemu mediju Huffington Post, je Lewandowskemu privoščljivo sporočila, da lahko najde službo pri Breitbartu.

Lewandowskijev način dela naj bi spravljal ob živce tudi številne sodelavce v kampanji in nekateri so prav veseli, da odhaja. Trumpov svetovalec Michael Caputo je sporočil, da je "čarovnica mrtva" in k sporočilu na Twitterju pripel povezavo k filmu Čarovnik iz Oza.

Demokrati so sicer prepričani, da problem ni bil toliko v Lewandowskem, ki je bil v veliki meri zrcalna podoba kandidata, zato velikih sprememb v Trumpovem pristopu do kampanje ne pričakujejo. "Bistvenih sprememb strategije ne bo," je na televiziji Fox povedal tudi Trumpov svetovalec Barry Bennett.

Demokrati menijo, da je problem v kandidatu, ki zelo zaostaja s postavljanjem infrastrukture, ki je potrebna za zmago na splošnih volitvah, kjer zanašanje na lastno medijsko podobo ni več dovolj. To menijo tudi v Nacionalnem odboru republikanske stranke, s katerim Lewandowski ni imel dobrih odnosov, tako kot jih nima Trump.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Infraping
21. 06. 2016 12.27
sovjeti pokvarjeni
Ka pa mislis
20. 06. 2016 21.42
-1
Ce ze med clintonovo hudicko in tem klumpom, potem raje klumpa.
.jest
20. 06. 2016 21.28
+9
Pri Clintonovi še njen lasten mož ni zadovoljen, pa pričakujejo, da bodo njeni volilci.
ho?emVšolo
20. 06. 2016 21.41
+3
vazno da je bil pajacek spočet ob pravem času, z namenom
Mese?nikPajac
20. 06. 2016 21.20
+7
Oooo ja, Trump bo predsednik pace hocete ali ne :) To Trump, zmaga ti je zagotovljena !!!
TheTruth4u
20. 06. 2016 21.17
+1
Trump bo pokazal hudiča dindo nuffin-om!
CestniKolesar370Wattov
21. 06. 2016 17.29
plotter123
20. 06. 2016 20.23
+17
kdorkoli zmaga naj bo to tale tral ali klintonova smo globoko v k....in na pragu tretje svetovne vojne in to zaradi dogme o obrambi " The american way of life" po katerem smo VSI od Rusije , Evrope , Kitajske , cele afrike enostavno njihovi sužnji....seveda zato da ima ene par amerigosov polne riti.
tali?ni tom
20. 06. 2016 21.13
+4
po moje bo problematično če zmaga klintonova! ba je popolnoma brezčutna in brez usmiljenja in cigarilo bili recimo je sesul Jugoslavijo za svoje interese brez trzljaa,kilari bo zradirala pol sveta za ameriški način življenja! kakorkoli,najboljše bi blo če se užgejo med sabo! pa da je enkrat mir na zemlji!