Tujina

Srbi z referendumom proti kosovski državi?

Kosovska Mitrovica, 28. 12. 2011 20.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tri občine na severu Kosova so sprejele odločitev o razpisu referenduma, na katerem se bodo prebivalci izjasnili, ali sprejemajo institucije kosovske države. Referendum bodo izpeljali februarja prihodnje leto.

Poleg občin Kosovska Mitrovica, Zvečan in Zubin Potok se bo o referendumu odločala tudi občina Leposavić.
Poleg občin Kosovska Mitrovica, Zvečan in Zubin Potok se bo o referendumu odločala tudi občina Leposavić. FOTO: Reuters

Tri občine na severu Kosova so sprejele odločitev o razpisu referenduma, na katerem se bodo prebivalci izjasnili, ali sprejemajo institucije kosovske države. Skupščine občin Kosovska Mitrovica, Zvečan in Zubin Potok so na ločenih sejah odločile, da bodo referendum pripravili 14. in 15. februarja prihodnje leto.

Četrta srbska občina Leposavić naj bi v četrtek odločila, ali bo razpravljala o tem vprašanju. Na referendumu naj bi volivci z "da" ali "ne" odgovorili na vprašanje, ali sprejemajo institucije Republike Kosovo.

Župan Kosovske Mitrovice Krstimir Pantić je ob tem dejal, da bodo z referendumom pokazali, da prebivalci severa Kosova ne želijo biti del kosovskih institucij. S tem bodo delu mednarodne skupnosti in Albancem dokazali, da ni res, da so samo župani srbskih občin proti integraciji in albanskim institucijam na severu Kosova, ampak da gre za stališče prebivalstva.

Član skupščine Marko Jakšić je ob tem dejal, da je "napočil čas, da povedo, da je Kosovo zanje sovražna država, da je nastala na podlagi našega pregona, ubojev, izgona in da je prostovoljno ne bomo sprejeli". Dodal je, da želijo z referendumom pokazati Eulexu, državam, ki so priznale Kosovo, in oblastem v Prištini, da Srbi ne želijo biti državljani Kosova.

Drugi predstavnik Kosovske Mitrovice Radenko Nedeljković pa je dodal, da je ideja za referendum nastala, ko so doumeli, da cilja ne morejo doseči samo z barikadami. Pristavil je še, da so dogovori, doseženi v okviru dialoga Beograda in Prištine, škodljivi in da so jim življenje samo otežili.

Uradni Beograd je napoved referenduma že kritiziral, ker bo okrepil napetosti v regiji in spodkopal prizadevanja Srbije za članstvo v Evropski uniji.
Uradni Beograd je napoved referenduma že kritiziral, ker bo okrepil napetosti v regiji in spodkopal prizadevanja Srbije za članstvo v Evropski uniji. FOTO: Reuters

Uradni Beograd je napoved referenduma že kritiziral, ker bo okrepil napetosti v regiji in spodkopal prizadevanja Srbije za članstvo v Evropski uniji. Vodja srbske delegacije v dialogu s Prištino Borko Stefanović ga je označil za nepotrebnega, poleg tega ne bo samo povzročil večjih problemov, ampak nima niti pravne podlage.

Referendum pomeni izraz kljubovanja Beogradu, saj mnogi od 40.000 Srbov na večinsko srbskem severu Kosova – ki tako kot Srbija ne priznavajo neodvisnosti Kosova – menijo, da je Beograd šel predaleč v dogovorih s Prištino v okviru dialoga, ki poteka pod okriljem EU.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vrbe
29. 12. 2011 18.17
+1
mogoće bo referendum isto bujanovac preševska dolina cela za ujedinjenje sa kosovom i onda trt miljojka
myspace
29. 12. 2011 11.26
+5
ma kaksn referendum sj nebojo nc s tem dosegl brezveze =)use bo ostal tko k je.
European22
29. 12. 2011 11.07
-5
Seveda bodo volitv vodene iz srbije, kjer bo na koncu več volilnih upravičencev kot pa je srbov v Kosovu! Vbistvu ne moreš primerjat Madžarske, bi pa lahko rekel da kot bi češka imela referendum proti slovaški!
S.GOVOR
29. 12. 2011 10.45
+4
tako je prav, referendum je temelj demokracije, naj prosvetljeni narod pove kaj je prav in ne, ne pa neki "voditelji"!!!
cirenij
29. 12. 2011 08.29
+2
Upajmo, da bodo upoštevali referendume kot pri nas. Ampak Veliki brat se povsod vmeša. Nam hoče podvalit Zakrajška.
streljamo.leve
28. 12. 2011 23.26
-25
kot da bi madžarska imela referendum, če bo češka samostojna ali ne. HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA !!!!
Memoriala
29. 12. 2011 09.21
+10
Alcatraz970
29. 12. 2011 10.19
+5
Alcatraz970
28. 12. 2011 22.30
+19
Edina rešitev je vsak svojemu :)
cucjetina
28. 12. 2011 22.02
+3
kao da juh bo ker upošteval tak bo kot so američani rekli in pika
SLOHaider
28. 12. 2011 21.53
+0
Ma kaj me briga naj si resijo kak bodo , ker brezveze se nekaj vmesavat v Balkanske zadeve ce bodo tako in tako po svojem delali
PuppetMaster09
28. 12. 2011 21.46
+21
se strinjam,podpiram referendum in edino pravično