Tujina

'Čutim sram in obžalovanje'

Vatikan, 20. 03. 2010 08.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
128

Vatikan je objavil papeževo pismo irskim vernikom, ki ga je spodbudilo razkritje številnih spolnih zlorab s strani katoliških duhovnikov na Irskem. Žrtve so razočarane nad papeževim pismom.

Žrtve so razočarane

Na novico, da se je papež opravičil zaradi spolnih zlorab nad otroki s strani irskih duhovnikov, so se že odzvale žrtve. Pravijo, da so razočarane nad pismom, prav tako so pričakovale, da bo moral kardinal Brady odstopiti, kar pa se ni zgodilo.

Papež Benedikt XVI. je v težko pričakovanem pismu irskim katolikom obsodil spolne zlorabe nad otroki s strani duhovnikov. Meni, da bi bilo treba odgovornim za zločine soditi "pred ustreznimi sodišči". Papež je obsodil tudi dejanja irskih škofov, ki so leta prikrivali zlorabe s strani duhovnikov in niso ukrepali. Kot je dejal, so "naredili ogromne napake v presoji", zato pa naj zdaj razkrijejo vse in "sodelujejo s civilnimi oblastmi".

Zadevo bo zdaj podrobneje preiskala posebna preiskava, ki jo bodo vodili iz Vatikana, je odločil papež. To po navedbah poznavalcev Vatikan stori le, če ne zaupa, da bi bila lokalna Cerkev sposobna sama rešiti problem. Tovrstno "apostolsko pomoč" je Vatikan sicer ukazal leta 2002, ko so škandali glede spolnih zlorab v vrstah Katoliške cerkve izbruhnili v ZDA.

Papež čuti sram in obžalovanje

Papež se je zavzel, da bi morali tisti, ki so zlorabljali otroke, "odgovarjati pred Bogom in sodiščem". Zlorabili so sveto zaupanje, osramotili Cerkev in škodili ne le žrtvam, ampak tudi duhovništvu in verskemu življenju na Irskem, je še dodal Benedikt XVI. "Ničesar ne prikrivajte. Odkrito priznajte svojo krivdo, predajte se zahtevam pravice, a vseeno upajte na božjo milost," je še pozval vse tiste, ki so odgovorni za zlorabe.

Papež v pastoralnem pismu irskim vernikom sicer ni prevzel odgovornosti Vatikana za dejanja Cerkve na Irskem, je pa ostro obsodil zlorabe nad otroki, ki so jih zagrešili katoliški duhovniki.

Papež je dodal, da čuti sram in obžalovanje zaradi spolnih zlorab. "Močno ste trpeli in jaz se vam iskreno opravičujem. Gre za grozljivo izdajo," je dejal in dodal, da se je pripravljen osebno srečati z žrtvami. Izrazil je obžalovanje, da v številnih primerih ni bilo nikogar, ki bi bil pripravljen prisluhniti tistim žrtvam, ki so imele pogum spregovoriti o tem, kaj se jim je zgodilo.

Papež je pismo sicer podpisal v petek, v nedeljo pa ga bodo tudi prebrali pri mašah v vseh irskih cerkvah.

Kaj pa druge žrtve v drugih državah?

Papež je sicer izpostavil, da so škandalu botrovali številni dejavniki, od nezadostne moralne in duhovne vzgoje v semeniščih, do splošnih tendenc v družbi. "Zdaj ko smo pozorno preučili številne elemente, ki so preučili krizo, lahko določimo tudi učinkovite rešitve," je v pismu zapisal papež in prosil odpuščanja. Presenetljivo pa se ni dotaknil podobnih škandalov, ki so izbruhnili tudi v drugih državah.

Bo pismo res pomagalo pri celjenju ran?

Papež Benedikt XVI.
Papež Benedikt XVI. FOTO: Reuters
Prvi mož irske Cerkve, kardinal Sean Brady, je izrazil upanje, da pismo naznanja novo dobo prenove irske Cerkve. Ob tem pa je priznal, da bo celjenje ran dolgotrajen proces. Brady je dan objave papeževega pisma označil za "zgodovinski dan" ter dodal, da moli za to, da bo ta dan naznanil "začetek dobe prenove in upanja za irsko cerkev". V nagovoru vernikom v katedrali Svetega Patrika v mestu Armagh je Brady sicer izpostavil, da si nihče ne dela utvar, da bo "sedanja boleča situacija" razrešena zelo kmalu. A "s stanovitnostjo v veri, molitvijo in skupnim delom" papež poudarja, da lahko tudi Cerkev na Irskem verjame v preporod in duhovno prenovo, je vernikom zagotovil Brady. Kardinal je katolike pozval še, naj v prihodnost stopajo s pogumom in odločnostjo.

V Vatikanu so pastoralno pismo štirim milijonom irskih katoličanov napovedali že pred nekaj meseci, še preden je Benedikt XVI. v sredini februarja zaradi šokantnih razkritij na Irskem sklical krizni vrh, ki so se ga udeležili vsi irski škofje s kardinalom Seanom Bradyjem na čelu. Pismo naj bi po besedah papeža Cerkvi pomagalo pri "kesanju, celjenju ran in prenovi".

Žrtve razočarane

Žrtve spolnih zlorab so razočarane nad papeževim pismom. Poudarjajo, da so le besede premalo ter da papež ni napovedal nobenih večjih sprememb znotraj Cerkve. Papež se je v pismu preveč osredotočil na preteklost, namesto da bi spregovoril tudi o posledicah in prihodnosti, so po objavi pisma komentirali v različnih združenjih irskih žrtev. Benedikt XVI. bi moral konkretneje pojasniti, kako bodo zadeve potekale naprej, so poudarili in izrazili prepričanje, da bi moral papež osebno obiskati Irsko in se tam zavzeti za dejansko odkrivanje kaznivih dejanj znotraj Cerkve.

Prav tako papeževemu pismu očitajo, da ni priznal odgovornosti Vatikana v primerih zlorab, prav tako pa je spregledal številne žrtve v številnih drugih državah.

"Veliko razočaranje" so izrazile tudi žrtve nasilja katoliških duhovnikov v Avstriji. "Biti pretresen samo po sebi nič ne pomeni," so v izjavi zapisali v združenju žrtev cerkvenega nasilja. Ti namreč zahtevajo odškodnino ter so vložili tudi skupno tožbo. "Od Cerkve bi končno radi videli dejanja," so poudarili.

Prav tako nad papeževim pismom niso navdušeni v nemškem gibanju za reformo Cerkve, imenovanem Mi smo Cerkev. Izrazili so obžalovanje, da se papež ni spomnil tudi na žrtve v Nemčiji. "Papežev molk ne pomeni nič dobrega. Zagotovo ne bo povečalo njegove avtoritete in podpore v Cerkvi," je komentiral predstavnik iniciative Christian Weisner. Izpostavil je tudi, da še vedno čakajo na napoved resnejših strukturnih sprememb v Cerkvi. Te bi se po njihovem mnenju morale med drugim nanašati tudi na vprašanje celibata in pogleda na spolnost.

Kdo je pozdravil papeževo pismo?

Papeževo pismo pa so med drugim pozdravili v uradni nemški Katoliški cerkvi. Predsednik nemške škofovske konference, nadškof Robert Zollitsch, je izrazil mnenje, da papeževo pismo velja za celotno Cerkev in je tudi v opomin Cerkvi v Nemčiji. Poudaril je, da je javno priznavanje krivde težko, a hkrati osvobajajoče.

Prav tako je papeževo pismo naletelo na odobravanje centralnega odbora katolikov v Nemčiji. Priznanje najvišjega predstavnika Cerkve bi lahko pomagalo tudi v Nemčiji najti pravo pot, meni prvi mož odbora Alois Glück. "Z neprizanesljivo odprto govorico se je papež zelo konkretno spopadel s situacijo na Irskem, s krivdo in neuspehom ter potrebnimi posledicami," je še dejal.

Zlorabili na tisoče otrok

Irsko je lani pretreslo razkritje spolnih, fizičnih in psihičnih zlorab na tisoče otrok, ki so se dogajale v nekdanjih katoliških sirotišnicah in šolah od 30. pa vse do sredine 90. let 20. stoletja. Kmalu zatem je sledila še ugotovitev, da je vodstvo dublinske nadškofije v letih 1974–2004 namerno prikrivalo na stotine spolnih zlorab s strani duhovnikov.

Smyth: Zloglasni duhovnik in eden irskih najhujših serijskih pedofilov

Škandal je segel vse do kardinala Bradyja, prvega moža irske Cerkve, ki se je leta 1975 udeležil sestanka, na katerih sta dva otroka, ki naj bi ju spolno zlorabil zloglasni duhovnik Brendan Smyth, eden irskih najhujših serijskih pedofilov, podpisala zavezo o molčečnosti. Brady o zlorabah namreč takrat ni seznanil pristojnih oblasti.

Po škandalu na Irskem so sicer Rimskokatoliško cerkev pretresla še razkritja spolnih zlorab v več drugih evropskih državah, med drugim v papeževi rodni Nemčiji, pa tudi v Avstriji, Švici in na Nizozemskem. Zato nekateri tudi ugibajo, da je papež s pastoralnim pismom odlašal, ker naj bi se v njem dotaknil še spolnih zlorab v drugih državah.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (128)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

augustinus
22. 03. 2010 12.35
Goky Potem smo vsi posiljeni, ker smo dolžni hoditi v osnovno šolo...pa smo posiljeni, ker smo dolžni jesti...pa dihati...Pa država nas posiljuje z zakoni ane...hehe... Lepo te prosm, ne flozaj takih bednih izjav no.
Silentman
22. 03. 2010 11.39
Ko je članek o "ubogih" romih onemogočite komentiranje, karkoli v zvezi z RKC pa je prepuščeno vsakovrstnemu pljuvanju. Se lepo vidi kakšne barve je POP TV!
SEBASTI
22. 03. 2010 10.30
Sram ga je, revež... Da bi pa kaj naredil to pa ne. RKC nima nič skupnega ne z vero ne z Bogom ne z Jezusom, je samo profitna institucija, ki je v zgodovini počela marsikaj, za kar bi si zaslužila prepoved obstajanja.
comment123
22. 03. 2010 09.32
PRED SODIŠČA S PEDOFILI TUDI TEMI IZ RKC, KI JIH JE NAJVEČ. IN KAJ JE NAROBE, ČE NAPIŠEM, DA SE MI GNUSIJO IN, DA VERNIKI ŠE NAPREJ NEPOSREDNO , KO JIM MEČEJO V PUŠCO DENAR, PODPIRAJO TO LEGLO ZLOČINSKE MAFIJE!!!
JanZiska
22. 03. 2010 09.10
nekipovedu zelo dober pomislek.
kales
22. 03. 2010 09.08
Kdaj se bo pa RKC opravičila še v SLO!!!?
saso12345
22. 03. 2010 09.03
podjetje Cerkev d.o.o. je v poslovnih težavah
sherum
22. 03. 2010 08.31
Saj v RKC se je vedno to dogajalo samo ni prišlo na dan kot danes , ko so ljudje dojeli , da to kar se dela ni od boga poslano , temveč je v teh pokvarjenih ž upnikih sam hudič zasidran v njihovih dušah Imeli so ljudi za norca da vse kar oni delajo da je to ukaz boga ,in zato se niso upirali in so se jim prepustili v nemilost
GlasRazuma
22. 03. 2010 07.40
Goky veš kaj je posilstvo? Če si krščen a si ateist je zate potem krst ničen.
saintjozef
22. 03. 2010 01.57
Cerkve podržavit, saj jih je raja zgradila, proglasit za spomenike, župnike pa v Vatikan. Moli se pa lahko še vedno doma, brez žleht pridig.
York
21. 03. 2010 23.30
Papež: 'Čutim sram in obžalovanje' A, res? Da bi jih pa nagnal iz cerkve in jih nehal ščititi, te potrebe pa ne čutiš?
Epi
21. 03. 2010 23.28
Če bi izobčil kakih 200 ali 300 duhovnikov, povezanih s pedofilijo, pol bi mu mogoče začel verjeti, da ga je sram. Tako pa samo - stari, ne se hecat iz ljudi.
momos
21. 03. 2010 23.20
kakšno sprenevedanje kriminalne korporacije. Skrivat pedofile na vse pretege, ko te dobijo, pa rečeš "ups".
nekipovedu
21. 03. 2010 22.34
....NISMO BILI DELEZNI NOBENEGA URADNEGA MNENJA(STRES,STUHEC,...) V TEH DNEH VEZANO NA CERKVENO PE.DOFILIJO TAKO V SLOVENIJI(PTUJ,...) KOT V SVETU ????....NITI S STRANI SDS,NSI,SLS ???.....
magis
21. 03. 2010 21.37
Tole je papež lepo povedal. Čestitke, da se je postavil na stran resnice in pravice ter se je pripravljen soočiti s tovrstno bolečo problematiko.
domremy
21. 03. 2010 20.13
RKC, samo en komentar: vaš Kristus bi pljunil na vas!
mjolnir
21. 03. 2010 19.28
Goky Če nekomur krst nič ne pomeni pozneje v življenju pol to ni nobeno "posilstvo"! Ne maram RKC a tudi vi eni drasticirate do amena!
mjolnir
21. 03. 2010 19.27
augustinus Cerkev je že DOLGO BREZ BOGA, in bBog je lahko tudi BREZ CERKVE! scienTist Strinjam se!!
Goky
21. 03. 2010 18.00
augustinus Ni res, da je isto. Pri 4 letih je otrok posiljen pri 20 pa je njegova volja. kot vera uči krsta se ne da izbrisat. Za to je to posilstvo.
dednidol
21. 03. 2010 17.49
augustinus; Ti žaba zmuzljiva! Če hočeš slišat štorijo, ti jo bom pač povedou. Mojo staro mamo je 35 let župnik kuru ,naj mu prepiše njivo,in cerkvi podari starinsko uro iz gradu Kodellijev. Ona ne ,on pa ja... Stvar je šla tako daleč, da je župnik ni hotel cerkven pokopati, izobčil jo je iz cerkve (a se to da ?)nasilno vlomil v hišo stare mame, da bi odtuiu uro...Ni je hotel pokopat. Mama je rekla " Mene bodo pripeljal pred cerkev, ko bom zadost smrdela, me boš pa že zagrebu. Mi je žal, ampak resnično