Tujina

Ali otroci pogosteje preživijo letalske nesreče?

Ljubljana, 01. 07. 2009 12.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Torkovo letalsko nesrečo je preživela le 14-letnica. Avgusta lani so nesrečo v bližini madridskega letališča preživeli trije otroci. Ali otroci res pogosteje preživijo letalske nesreče in kako sploh lahko kdo preživi take nesreče?

Strmoglavljenje letala Airbus 310 v Indijski ocean je preživela le 14-letna deklica. Leta 2003 je bil dveletni Mohammed al-Fatih edini preživeli v nesreči sudanskega prevoznika Sudan Airways v Veliki Britaniji, ko je umrlo 115 oseb. Med 19 preživelimi, ki so avgusta lani preživeli nesrečo letalskega prevoznika Spanair v bližini madridskega letališča, so bili trije otroci.

(simbolična slika)
(simbolična slika) FOTO:

Bi lahko iz teh treh nesreč sklepali, da imajo otroci v letalskih nesrečah več možnosti za preživetje? Strokovnjaki pravijo, da je res tako. ''Gre za čisto fiziko. Otroci imajo manjše ude, v telesu pa imajo več vode, zaradi česar so odpornejši na rane, prav tako pa tudi hitreje okrevajo,'' je pojasnil predavatelj pediatrije na londoski univerzi Alistair Sutcliffe. ''Hitrost in uspešnost okrevanja se z leti manjša. Če operirate zarodek v maternici, se bo rana zacelila brez kakršnih koli brazgotin,'' je pojasnil.

Še ena prednost otrok je njihova velikost oziroma majhnost in bolj prožne kosti. Prav tako pa otroci lažje prenesejo tudi izgubo krvi. Njihova kri se hitreje obnavlja, zato lahko izgubijo večjo količino krvi kot odrasli, nato pa uspešno okrevajo. Poleg tega pa je tudi njihovo zdravje boljše, saj ga še niso začeli uničevati, na primer s kajenjem. To se še posebej kaže pri srčni mišici. ''Kot primer, oživljanje pri otrocih lahko traja več časa, saj je to lahko uspešno še dolgo potem, ko je za odrasle že prepozno,'' je povedal Sutcliffe in dodal, da pa kljub vsemu imajo tudi otroci šibko točko – glavo.

V nesreči, ki se je zgodila v ameriški zvezni državi Michigan avgusta leta 1987, je umrlo 154 oseb, preživela je le 4-letna deklica, ki so jo našli med razbitinami. Marca 1995 je v Kolumbiji v letalski nesreči umrlo 51 ljudi, preživela je le 9-letna deklica. V Kambodži se je leta 1997 zgodila letalska nesreča, v kateri je umrlo 65 potnikov in članov posadke, preživel je le enoletni deček.

Večina otrok, ki so umrli v prometnih nesrečah, umre prav zaradi poškodb glave, dojenčka pa lahko ubije že rahlo tresenje glave. ''Pravzaprav sploh ne vemo, kaj se zgodi, vendar možgani nabreknejo in pojavijo se težave z dihanjem,'' je še povedal predavatelj.

Kako lahko kdo preživi nesrečo?

Da otroci morda res lažje preživijo letalsko nesrečo, dokazuje tudi včerajšnja nesreča, ko so iz oceana rešili 14-letnico. Ob tem se porajajo številna vprašanja, med njimi tudi to, kako sploh lahko kdo preživi letalsko nesrečo?

''Ne verjamem, da obstaja kakšen načrt za preživetje. Gre le za srečo, odvisno pa je tudi od tega, kako se nesreča zgodi,'' je prepričan letalski strokovnjak John Eakin iz Teksasa.

Po podatkih Airsafe.com Foundation, ki jih je zbral Todd Curtis, je bilo od leta 1970, če ne štejemo včerajšnje nesreče, dvanajst preživelih v letalskih nesrečah. Med njimi je bilo pet otrok, štirje preživeli pa so bili člani posadke. ''Še sanja se mi ne, zakaj med preživelimi prevladujejo poleg otrok tudi člani posadke,'' je povedal Curtis.

(simbolična slika)
(simbolična slika) FOTO: Reuters

Eden izmed razlogov, ki so v prid članom posadke, je njihova lokacija v pilotski kabini in bližina oken. Stevardese pa med sedenjem pogosto uporabljajo ramenske pasove. Kje kdo sedi, je pomemben razlog samo takrat, če sedi daleč od točke udarca. ''Mislim, da ne obstaja posebna točka letala, ki je bolj varna, saj je vse odvisno od vrste nesreče,'' je povedal Eakin in dodal, da so ''nekateri preživeli sedeli v repu letala, drugi pa v sprednjem delu trupa''.

Leta 2007 pa je revija Popular Mechanics objavila članek, ki glede varnosti v letalu ponuja drugačen pogled. Avtor članka Noland je raziskal in analiziral 20 ameriških letalskih nesreč, v katerih je ena oseba umrla, vsaj ena pa preživela. Statistika je pokazala, da je sedenje v zadnjem delu letala med nesrečo varnejše. ''Potniki, ki sedijo v repu letala imajo okoli 40 odstotkov več možnosti za preživetje kot tisti, ki sedijo v prvih vrstah,'' je zapisal Noland.

Potniki na sedežih, ki so za krili letala imajo 69 odstotkov več možnosti, da nesrečo preživijo, medtem ko imajo potniki, ki sedijo na sedežih pred krili letala 56 odstotkov možnosti za preživetje. ''Očitno je: če greš hitro in nekaj zadaneš, bo prvi del uničen bolj kot zadnji,'' je prepričan.

Sicer pa naj bi bil prednji del letala bolj prizadet tudi ob drugih vrstah nesreč, kot je zasilni pristanek in prehiter vzlet, saj je sprednji del vedno najbolj prizadet. ''Zato tudi postavijo snemalnike v rep letala,'' je v članku zapisal Noland.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
02. 07. 2009 14.39
Zanimivo vprašanje, kot tisto, sicer dokazano dejstvo, da je na ponesrečenih letalih manj potnikov, kot je bilo pričakovano, ali po seznamu. ''Gre za čisto fiziko. Otroci imajo manjše ude, v telesu pa imajo več vode, zaradi česar so odpornejši na rane, prav tako pa tudi hitreje okrevajo,'' je pojasnil predavatelj pediatrije na londoski univerzi Alistair Sutcliffe." Niti ne, smešna trditev, fizika (kateri okvir) je le del tega, to je ozko materialistično gledanje, a za preživetjem tičijo tudi nematerialni razlogi, višje narave. Preživetje je odvisno od poteka in okoliščin nesreče, ter fizične (tudi zdravstveno stanje) in višje narave, ter vzrokov (karma), ki jih potniki 'prinesejo' s sabo. F12="predvsem kače velikokrat preživijo letalske nesreče... res, odlična študija je tale članek." Pa res ja, toliko ozkoumja pa še ne. Le kdo so ljudje, ki dajejo, ne ravno bistre izjave, kot otroci v osnovni šoli, pa so bojda strokovnjaki, česa. Saj nerečem, da anatomija in biologija, pa kemija in fiziologija telesa, ter duševna plat, ne igrajo vloge, ampak, da otroku ni žaga porezala prstov, ker ima krajšo roko kot odrasli, ne s taki ven, to ne kaže razgledanosti osebe, ki to izjavlja, kajpak bi otroku, v malce drugačnih pogojih žaga ravno tako porezala prste. Rezultat, prav nobene razlike ni, razen pogojev, oz. okoliščin. Preživetje je odvisno tudi od okoliščin in dogajanja po nesreči, takojšnja in pravilna pomoč. Ter seveda lokacija nesreče. Kaj pomaga če so ljudje dejansko nesrečo preživeli, pomoči pa niso dočakali, zato so umrli, kar pomeni, da nesreče niso preživeli.
cannondale
01. 07. 2009 17.03
kaksne glupe mate...
F12
01. 07. 2009 17.00
predvsem kače velikokrat preživijo letalske nesreče... res, odlična študija je tale članek.
dr.xyz
01. 07. 2009 16.36
Sej sm pravil povsod je blo napisano otrok samo tu malček:)
dbrank0
01. 07. 2009 15.57
12 preživelih od 1970? Joj, 24 kur. Koliko pa jih je preživelo samo letos pri Amsterdamu?!
onna81
01. 07. 2009 15.56
Dost je sreča, potem verjetn navedbe strokovnjaka, pa mislim, da tud starši nagonsko zaščitijo svojga otroka..s svojim telesom itd, ter tako na njih kaj pade.
_little_girl_
01. 07. 2009 15.19
te je že bla pripravljena na preživetje in je bila v pravem položaju
bostjan@kocevje.com
01. 07. 2009 13.31
14 letnica je pa res MALČEK kot ste včer poročali....
Limbek
01. 07. 2009 12.51
Ah daj ne serite mi z takimi. To je čisto naključje, sicer pa je starejši človek odpornejši od otroka in je tudi fizično do pet krat močnejši. Med padom bi otrok padel v nezavest tri krat prej, kot odrasel človek in med padom bi otroku kosti napor izdržale do pet krat manj, kot odrasli, zdravi osebi strai približno 40 let. In nehaj ti nekaj o vodi v telesu govoriti. Dejansko ni velike razlike. Manjši človek je ima manj, logično, ampak enako mero, kot odrasel človek, ki je ima več, ampak dejansko približno enako. Tak je to ja.
d33pm1nd
01. 07. 2009 12.29
'Gre za čisto fiziko. Otroci imajo manjše ude, v telesu pa imajo več vode, zaradi česar so odpornejši na rane, prav tako pa tudi hitreje okrevajo" ja otroci so manj vnetljivi. Še sanja se mi ne, zakaj med preživelimi prevladujejo poleg otrok tudi člani posadke,'' je povedal Curtis. otroke dostikrat peljelo pogledat kaj dela pilota, pa najbrž jim sedijo na kolenih med nesrečo.