Tujina

Ali Kalifornijo čaka uničujoč potres?

Los Angeles, 22. 08. 2010 17.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Kalifornijo bi lahko v kratkem prizadel močan potres, menijo ameriški seizmologi. Prebivalce opozarjajo, da naj pripravijo dovolj hrane, vode, zdravil in opreme.

potres v Kaliforniji
potres v Kaliforniji FOTO:

Ameriški seizmologi trdijo, da bi območje južne Kalifornje v kratkem lahko znova prizadel močan potres. Na lokalne oblasti in prebivalstvo so naslovili apel, da se pripravijo na potres. Vsesplošno mnenje, da se veliki potresi na tem območju zgodijo vsakih 250 do 400 let, je po mnenju znanstvenikov napačno. To so ugotovili na podlagi analize tal in oglja.

Raziskovalci z univerze v Kaliforniji in univerze v Arizoni opozarjajo, da so potresi na območju ob prelomnici San Andreas, ki se razteza ob Kaliforniji, pogostejši, kot pa so mislili v preteklosti.

Seizmologinja Lisa Grant Ludwig, ki je tudi glavna raziskovalka ter avtorica študije, meni, da bodo zadnje rezultate raziskav uporabili kot opozorilo javnosti in prebivalstvu Kalifornije, da se pripravi na možnost velike katastrofe.

Los Angeles
Los Angeles FOTO: Reuters

Prebivalce je opozorila, da naj pripravijo dovolj hrane, vode, zdravil in opreme, ki jih bodo potrebovali v času potresa. Družine naj bi tudi pripravile načrt evakuacije v primeru potresa. Lokalnim oblastem je tudi predlagala, da ustrezne inšpekcije pregledajo dotrajane stavbe in pripravijo načrt evakuacije.

Število naravnih katastrof se je v zadnjih dveh desetletjih početverilo, samo v zadnjih desetih letih pa je besnenje narave zahtevalo na sto tisoče življenj. Preberite skoraj vse o največjih naravnih katastrofah 21. stoletja!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (75)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
23. 08. 2010 14.52
Ali je sploh še kdo, ki dvomi o tem, da Kalifornijo čaka to, plus da bo del nje izginil v oceanu. Film Mati vseh potresov ali Apoklalipsa 1. del in Apokalipsa 2.del, je dober približek tega kar jih čaka. Drugače, gledano v svetovnem merilu, ali še kdo dvomi, o času ob koncu ciklusov, nas zgodovina, ob zadnjem koncu ciklusov je bil velik potop, ki ga omenja tudi Biblija, in številni viri po vsem svetu, prav vsako ljudstvo na planetu pozna zgodbo o tem, ni nič naučila. Je še kdo, ki neve v katerem času živimo. Da, takih je veliko, ki ne vedo, ne vidijo, in posledično ne razumejo. Znanja in informacij je dovolj le postreči si je treba z njim, in se ustrezno pripraviti na prihajajoče dogodke, ne samo materialno, temveč predvsem duševno, ... Savrus="Prebivalce je opozorila, da naj pripravijo dovolj hrane, vode, zdravil in opreme, ki jih bodo potrebovali v času potresa. AHAHAHAHA.. kot, da bi potres trajal 4 leta ne pa nekaj minut, če ne sekund..." Res so malo prenerodno zapisali, morali bi napisati v času po potresu, če bodo seveda do teh zalog lahko prišli. Blaz221="Norci so tile američani.. še nihče ni nikoli uspel napovedati potresa..." Zakaj ne, ker večina ne upošteva naravnih zakonitosti, tudi tisti, ki jim je napoved namenjena, in ki bi radi, s čimer lepo pokažejo svojo nevednost, preveč imaginarne odgovore, kar pa v naravi seveda ne gre. Sicer pa je mogoče relativno natančno napovedati dogodke. Ne moremo izključiti niti opazovanje živali in njihovega vedenja, le te sledijo določenim vzorcem in naravnim pravilom. Pa tudi nasploh narava da dovolj opozoril preden udari, vendar jih ljudje ignorirajo in ne upoštevajo, mnogi jih niti ne razumejo, itd. Najlažje je reči, da nekaj ni mogoče, ali da nečesa ni bilo, to kaže zgolj na nevednost, nerazgledanost tistih, ki to trdijo. Netete1="In od nekdaj je znano da se ne da potresa napovedat 5 min naprej, ampak pametni americani na XX univerzi so zdaj ugotovili da se bo nekaj zgodilo... noro..." Ni noro, o tem ne govore samo američani, o tem govorijo mnogi viri, kot tudi drugih katastrofah na planetu. Ne nekaj govorit v prazno, dajte se raje malo razgledat. Dr.Phenomen="zato pa je v los angelesu tak malo nebotičnikov ker je tam zelo potresno območje ker če bi blo polno nebotičnikov tak kot v new yorku in bi se to vsepodrlo bi blo zelo veliko škode" New York zato ni nič manj varen, prej nasprotno, polek tega je eno od obalnih mest v ZDA, ki bo izginilo pod vodo. Američani, javnost, o svojih velemestih marsikaj ne ve(do), denimo o tem na čem stojijo, ipd. Možnost preživetja sredi betona, v takih okoliščinah je jasno minimalna, filmi ne grešijo tako zelo. Sicer pa bomo videli.
dreko123
23. 08. 2010 13.31
jah pol californije bo v tem primeru itak zgrmelo v morje, saj so pametnjakoviči ravno na tektonski prelomnici...
sultanovi?
23. 08. 2010 13.09
zato pa se že ene zvezde selijo iz hollywooda v miami in new york
sultanovi?
23. 08. 2010 13.08
zato pa je v los angelesu tak malo nebotičnikov ker je tam zelo potresno območje ker če bi blo polno nebotičnikov tak kot v new yorku in bi se to vsepodrlo bi blo zelo veliko škode
Leon Car-Focker
23. 08. 2010 12.59
Pomal bo na antartiki suša !
Leon Car-Focker
23. 08. 2010 12.56
Same tragedija na tem svetu! Še mal pa bo v antartiki suša!
Abacus
23. 08. 2010 12.13
Zdaj bodo se sebe s HAARPom??/
leondejan1
23. 08. 2010 12.11
seveda jo naj se poruši da ne bo niti ene žive duše
Debely
23. 08. 2010 11.46
Beda, nakladanje, da se kar bliska.
juwel
23. 08. 2010 11.38
kr neki ,.....beda od članka....
jasno_61
23. 08. 2010 10.58
NE delajte preplaha-znanstveniki so tudi zmotljivi-poglejte,kako so nas prestrašili ob raznih virozah in gripah-to je samo skomercializirano-sam zaslužek,da bi si nakupili zdravila in hrano-negdo stoji za tem in verjemite negdo bo mastno skasiral
upornik18
23. 08. 2010 10.55
sej ni čudno kako ravna človek z naravo še se bo maščevala narava.
McClain
23. 08. 2010 10.49
Sorry, ampak amerikanci so 100x bolj pametni kot mi. Poslovanje z njimi drzi, kar kupijo placajo, prijazni so, ne barvajo his v dve vijolicni, ceste si zgradijo siroke, mi pa 2,5 m in se vozimo po bankinah, ob hisah vlecejo plocnike, mi pa ciprese in skarpo ce se da se malo na cesto, hise gradijo za eno generacijo, pri nas pa zelezobetonske da cez 50 let ne ves kam z njo ker rusenje stane za pol nove, evropske stvari so po pravilu cenejse tam ameriske pa drazje tu, pri nas spet obratno, udri po domecem kupcu, ker drugi niso tako nori, birokracije je za minimum, tu pa je to poanta poslovanja, ko delajo delajo in se ne delajo da delajo ves dam, ker za to je skofa cajta...
mali_mali
23. 08. 2010 10.34
skozi iščejo neke sovražnike (če jih ni jih pa naredijo) in se postavljajo v položaj Kalimerota. Bolj nevarno je to, da lahko do te psihoze prie tudi pri nas, saj se dostikrat dogaja da ameriške neumnsoti kopiramo v naše okolje in ker hočemo biti med vodilnimi in z ZDA primerljivi nas pač to košta. Kakšna majhnost. Kaj bi dali da bi tudi pri nas imeli vsaj en primer superbakterije. Spet bi bili glavni
Uporabnik427732
23. 08. 2010 10.34
Ob tem kar se dogaja take stvari ne več težko predvideti!!
ales2
23. 08. 2010 10.27
Bog vas nima rad s temi plavimi linki.
netete1
23. 08. 2010 09.52
ti amerikanci pa so res za v okvir... ce ni terorizem, je podnebje, ce ni podnebje je obama, ce ni obama je potres... propaganda tam res deluje v nulo. In od nekdaj je znano da se ne da potresa napovedat 5 min naprej, ampak pametni americani na XX univerzi so zdaj ugotovili da se bo nekaj zgodilo... noro.... ampak vseeno, dajmo si se mi nabavit vode, pa kruha, pa ostale hrane, ki jo bodo trgovci posebej za ta dogodek se malo podrazili.. mogoce pa bo ta potres res tolko mocan, da se bojo se nam hlace tresle...
Regratt
23. 08. 2010 09.49
Jah, treba je ustvarit paniko, da se poveča potrošnja.
Voltaire
23. 08. 2010 09.36
Po Murphyju - dlje časa ni katastrofe, večja je verjetnost zanjo. Oblasti pač raje posvarijo prebivalstvo, in se tako otresejo dela odgovornosti. To je tako kot v vojski, oficir nas je pred plazenjem skozi grmovje vedno opozarjal, naj se čuvamo kač in škorpijonov.
12345s
23. 08. 2010 09.11
bledin, ne zameri mu prosim, ker takšni ne razmišljajo z glavo, pač pa z anusom.