Tujina

Ali Avstralija res plačuje tihotapcem z ljudmi? Abbott ne zanika plačila

Sydney, 12. 06. 2015 10.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Indoneziji poteka preiskava, potem ko so kapitan in člani posadke ladje, na kateri je bilo 65 prosilcev za azil, ki so hoteli priti do Avstralije, povedali, da jim je uslužbenec avstralskih imigracijskih oblasti plačal 30.000 dolarjev, da ladjo vrnejo v Indonezijo. Avstralski premier te informacije ni želel zanikati.

Avstralski premier Tony Abbott danes ni hotel zanikati, da so avstralske oblasti tihotapcem z ljudmi plačale, da so ladjo s prosilci za azil vrnili v Indonezijo. Dejal je le, da bo vlada v Canberri storila vse v boju proti nezakonitemu priseljevanju ter da pri tem uporablja "kreativne taktike".

Za ladjo polno ljudi, ki so že plačali pot, prejeli še 26.500 evrov

V Indoneziji poteka preiskava, potem ko so kapitan in člani posadke ladje, na kateri je bilo 65 prosilcev za azil, ki so hoteli priti do Avstralije, povedali, da jim je uslužbenec avstralskih imigracijskih oblasti plačal 30.000 dolarjev (26.500 evrov), da ladjo vrnejo v Indonezijo.

Begunci iz Bangladeša, Mjanmara in Šri Lanke so nato do Indonezije prišli konec maja, potem ko je avstralska mornarica njihov čoln prestregla.

Abbott na vprašanje podal kratek odgovor

"Kratek odgovor je: Avstralska vlada bo naredila vse za ustavitev te zlobne trgovine (z ljudmi)," je odgovoril Abbott na radijski postaji 3AW, ko so ga večkrat vztrajno spraševali, ali držijo navedbe, da je tihotapcem plačal avstralski uslužbenec.

Kasneje je novinarjem dejal, da ne bo razkril nobenih podrobnosti o politiki vlade pri zaščiti meja, ker noče "posredno ali neposredno dati informacij tihotapcem ljudi".

Če je res, je "obžalovanja vredno"

Tiskovni predstavnik indonezijskega zunanjega ministrstva je v četrtek dejal, da bi bilo obžalovanja vredno, če bi se izkazalo, da so obtožbe resnične.

Protest
Protest FOTO: Reuters

Še naprej vztrajajo, da avstralska politika rešuje življenja

Kmalu po prihodu na oblast septembra leta 2013 je konservativna Abbottova vlada ob pomoči vojske sprožila operacijo, v kateri mornarica prestreže ladje z begunci in jih vrača na njihovo izhodišče, ki je večinoma Indonezija.

Od decembra 2013 je do obal Avstralije prišel le en čoln s priseljenci, potem ko so pred tem prihajali skoraj vsakodnevno in je pri tem umrlo več sto ljudi. Canberra trdi, da njihova politika rešuje življenja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tjasa Zavrsnik
12. 06. 2015 16.13
+4
kukr vem je zanjič abbot zahteval od muslimanov naj se prilagodijo...koliko pa mi je znano so avstralci koloniziral aboriđine in jim uzel zemljo...Avstralci so celo mogli na referendumu odločati o spremembi ustave, s katero bi aboriginom priznali status staroselcev, prav tako pa bi iz veljavne ustave izločili diskriminatorna določila. Avstralska ustava, ki je bila sprejeta konec 19. stoletja, aborigine in prebivalce v ožini Torres omenja le bežno, saj predvideva, da je bilo to območje pred prihodom belcev nenaseljeno. V tem kontekstu ni presenetljivo, ali pač, da ustava še vedno vsebuje člene, ki omogočajo sprejemanje diskriminatornih zakonov do določenih ras - med drugim jim lahko prepovedo udeležbo na volitvah...ta narod spadajo med najstarejša ljudstva sveta, saj njihov začetek seže 40.000 let nazaj, v čas ob koncu zadnje ledene dobe...Ko so prišli v Avstralijo Evropejci, so bili aborigini močno diskriminirani. Veliko so jih pobili, ali pa so umrli od bolezni, ki so jih tujci prinesli s seboj. Zdaj je aboriginov od vsega prebivalstva le 2%, kar je izredno malo.SM TOK O PRILAGAJNJU....MOGOČE PA SE ZGODBA PONOVI IN BOJO MUSLIMANI KOLONIZIRAL AVSTARLCE....
Kimberley-Echo
12. 06. 2015 20.23
+2
Staroselcev je okoli 550.000 ali 2.5%, Muslimanov pa 2.2%. V regiji Kimberley je vlada dala nekaj plemenom zemljo nazaj in zato morajo napr. rudniki plačevati uporabnino tega ozemlja. Napr. rudnik diamantov (odprti kop) Argyle Diamond Mine plačuje staroselcem 35 milj. $ na leto, jih je pa samo okoli 6000 in živijo na ozemlju, ki je večje od ex-YU. V Kununurri imajo staroselci pravico do nove hiše vsake 4 leta, avtomobila 2 leti, itd. Otroci staroselcev dobijo za vsak prisoten dan v šoli 10$. Seveda pa so stvari glede staroselcev razlikujejo po zveznih državah in mestih različno. Po drugi strani pa je pub v Kununurri še vedno razdeljen. Tam, kjer pijejo staroselci, domačini imenujejo zaničevalno "Animal pub". Na drugi strani so belci, ampak v Animal pubu je vedno veselo in se kaj dogaja.
appollyon
13. 06. 2015 07.44
+0
Glede na to da se je islam začel v meki, si lahko malo zamisliš kaj počne v aziji!
ficfiric 1
14. 06. 2015 17.01
-1
A nismo tud belci predvsem iz evrope? Ceprav smo vsi prisetali iz afrike....le kaj pocnemo v vsaki drzavi na tem planetu?
Darth Sidious
12. 06. 2015 15.55
+13
Nehumano? Za mene cist dobra resitev. Bravo Avstralija. Ilegalci naj bodo pa veseli, da niso kasirali projektila v coln.
appollyon
12. 06. 2015 14.57
+10
Še račun izstavt indoneziji! In glej ga zlomka kot za čuda spet bežijo samo iz islamskih držav v ne-islamske!
ficfiric 1
14. 06. 2015 17.03
-2
Ja sm to je razlog....od tebe se clovek kr velik nauci..
rezervni
12. 06. 2015 14.43
+11
no vsaj avstralci so še diht na tem svet
+4
Ne razumem demokracije na 24ur... Napisal sem korekten, ne žaljiv komentar in mi ga zbriše...
Tjasa Zavrsnik
12. 06. 2015 15.54
+4
YUGO45
12. 06. 2015 12.03
-12
Ja avstralci pa so prvic prisli z vizumom pred busmane...vsi imajo pravico ziveti povsod...banda pokvarjena!
crazy but true
12. 06. 2015 12.32
+7
Pravica izhaja iz moči. Velika Britanija je imela boljše orožje, tehniko, organizacijo in znanje od domorodcev, zaradi tega so posledično lahko "malo prikrojili" pravico do tega kdo lahko kje biva. Če bi domorodci bili sposobni "prepričati", da jih ne želijo na svojem ozemlju, potem bi belci ostali zunaj. Avstralci danes imajo boljše orožje od beguncev, tako da tujci ne morejo doseči nekaj proti želji trenutnih domorodcev.. Če odstraniš opcijo "peljimo se v deželo, kjer se cedita med in mleko", jim potem ostaneta "zrasti mi morajo škrge, da bom lahko živel v morju" ali pa "bori se za pravice doma".. kruto, ampak samo oni sami lahko svojo družbo popravijo..
nepismenislovenci
12. 06. 2015 12.58
+7
YUGO45 po tej logiki lahko jaz pridem v tvojo hiso ?? dejstvo je, da ce sprejmes veliko ljudi, ki imajo drugacno kulturo, navade, kot ti, bos s tem spremenil svoje okolje. si pripravljen na to ? ker asimilacija ne uspe, nekaj generacij je potrebnih, pa se to ni receno, da uspe.. ker- navada je zelezna srajca..
schrodingerScat
12. 06. 2015 14.14
-2
yugotu predlagam, da poizkusi to idejo uveljaviti, pa ne v kaki sanjski destinaciji, indonezija, ki nastopa tule v članku bo čisto dovolj dobra za začetek. pa javi kako je šlo
crazy but true
12. 06. 2015 11.49
+20
Avstralci ne želijo beguncev. Ali imajo slučajno tujci pravico pridit v Avstralijo, če Avstralci tega nočejo? Če imajo begunci probleme v svoji družbi imajo "pravico" samo svojo družbo pošlihtat in se borit za svoje pravice..