Tujina

Večina ima zaradi strupene alge respiratorne težave

Zagreb, 20. 08. 2015 11.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Znanstveniki hrvaškega centra za raziskave morja so prejeli okoli sto prijav zaradi težav, ki jih je povzročila strupena alga. Večina prijaviteljev opisuje respiratorne težave. Sicer pa strokovnjaki mirijo, saj se približuje konec cvetenja omenjene alge.

Mikroalge Ostreopsis ovata
Mikroalge Ostreopsis ovata FOTO: Daniela Fornasaro, OGS, Istituto Nazionale di Oceanografia e Geofisica Sperimentale (National Institute of Oceanography and Experimental Geophysics)

Znanstveniki hrvaškega centra za raziskave morja so avgusta ob hrvaški obali na več plažah med Porečem in Puljem zabeležili večjo koncentracijo strupenih alg iz roda ostreopsis. Ob italijanski strani Jadranskega morja so strupene alge poleti pogoste, a ob hrvaški obali to ni tako pogosto.

Ker so nekateri mediji začeli že malce preveč intenzivno opozarjati pred nevarno in strupeno algo, so strokovnjaki opozorili, da ni razloga za paniko. Še posebej, ker omenjena alga cveti le enkrat na leto, zdaj pa se že počasi končuje to njeno obdobje.

Omenjena alga ob hrvaški obali ponavadi cveti oktobra, a letos je malce pohitela. Najverjetneje se je to zgodilo zaradi visokih temperatur.

Daniela Marić Pfannkuchen in Martin Pfannkuchen iz centra za raziskave morja mirita, da alga ni nevarna za ljudi, lahko pa povzroči nekatere zdravstvene težave. Pomembmo pa je, da se jim izogibajo kronični bolniki, otroci in starejši.

Javnost sta sicer pozvala, naj jim pošilja podatke o tem, kje so zaznali te alge in s kakšnimi težavami so se soočali, saj potrebujeta podatke za raziskavo. Danes sta hrvaškim medijem povedala, da sta do zdaj prejela okoli sto obvestil. Večina prijaviteljev je imela respiratorne težave. Nekateri so imeli kožne reakcije, večina pa je poiskala zdravniško pomoč.

Omenjene alge se zadržujejo v plitvi vodi, na skalah, velikih algah ali morski travi. Zelo se razrastejo po podlagi, ob čimer se na njej ustvari nekakšna prevleka. "Z valovanjem morja se produkti teh alg izločajo v aerosol – delce snovi v zraku. Z vdihovanjem ali stika s kožo lahko nato lahko pride do zdravstvenih težav. Govorimo o respiratornih težavah, pojavi se sluz, kihanje in kašljanje, vročina, težave s kožo in podobno," je pojasnila biologinja Morske biološke postaje v Piranu Janja France.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Multipratik
20. 08. 2015 12.56
+11
Kaj ko bi članke, ki se tičejo zdravja, pisali na malo bolj navadnemu človeku razumljiv način? A je tako težko napisati, da imajo ljudje težave z dihanjem, namesto respiratorne težave? Saj ne sedimo na zdravniškem konziliju, da nas obmetavate s takimi izrazi...
I Res
20. 08. 2015 12.43
+1
samo nakladanja. že 3 tedne dopustujem v istri. in nikjer ni videti nobenih alg
Foen
20. 08. 2015 11.54
-1
ma dejte opletat s tem pojmom strupenosti. strupen je donat, če ga zaužiješ preveč. telo se brani z dijarrrhoeejolalatrutru.