Slovenija

Alenka Bratušek napovedala vložitev predloga za razrešitev predsednika KPK

Ljubljana, 11. 04. 2016 20.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslanka Alenka Bratušek je napovedala vložitev predloga za razrešitev predsednika KPK Borisa Štefaneca. Kot so pojasnili v poslanski skupini nepovezanih poslancev, bodo predlog vložili skupaj s podpisi poslancev NSi.

Alenka Bratušek - 7
Alenka Bratušek - 7 FOTO: Damjan Žibert

Poslanka Alenka Bratušek je napovedala, da bodo jutri vložili predlog za razrešitev predsednika KPK Borisa Štefaneca. Po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije predsednika KPK razrešuje predsednik republike. Med drugim ga lahko razreši na predlog DZ, če predsednik KPK funkcije ne opravlja v skladu z ustavo in zakonom.

Sicer pa zakon v 22. členu določa, da lahko predsednik republike razreši predsednika ali njegovega namestnika, če ta to zahteva, če je s pravnomočno sodbo obsojen na zaporno kazen ali zaradi trajne izgube delovne zmožnosti za opravljanje funkcije.

Boris Štefanec, predsednik KPK
Boris Štefanec, predsednik KPK FOTO: POP TV

Razreši ga lahko tudi, če predsednik ali njegov namestnik najkasneje v roku enega meseca po nastopu funkcije ne preneha opravljati dela ali funkcije v drugi osebi javnega ali zasebnega prava, ki deluje na področjih, kjer komisija izvršuje pristojnosti po tem zakonu. V tem primeru ga lahko predsednik republike razreši tudi na predlog DZ.

Kadar je predsednik ali namestnik predsednika predčasno razrešen, se za obdobje mandata imenuje nov funkcionar, še določa zakon.

Bratuškova ob sklicu torkove novinarske konference še ni pojasnila, na kakšni podlagi bo temeljil predlog o razrešitvi. Je pa že februarja ocenila, da bi moral Štefanec oditi s položaja že februarja, ko je upravno sodišče odpravilo akt KPK, ki se je nanašal na kandidaturo predsednice ZaAB Alenke Bratušek za evropsko komisarko. Kot je takrat navedla, so bile v vseh fazah postopka pred KPK ugotovljene napake, ki pomenijo kršitev zakona oz. ustave.

Upravno sodišče je navedlo, da je šlo za arbitrarno in samovoljno odločitev KPK, v več fazah postopka je prišlo do posega v ustavne pravice Bratuškove, je danes pojasnil odvetnik Bratuškove Jožef Klavdij Novak in ocenil, da je postopek pred KPK zoper Bratuškovo zato zaključen.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

askralj
12. 04. 2016 08.20
Na oblast je prišla preko kpk sedaj ga ukinja... Še en dokaz da kpk obstaja izključno zato da se je zrušilo sds
krmeki
11. 04. 2016 21.56
+4
Če bo dal podpis Tonin, ziher ne bodo uspeli s pobudo. Temu človeku nič ne rata.
staridida
11. 04. 2016 21.55
+6
Še tri komentarje sprejmemo-potem zapiramo kurnik.....
staridida
11. 04. 2016 21.54
+1
KPKje bila ustanovljena samo za zaščito levih lopovov....
tony_abcde@yahoo.com
11. 04. 2016 21.52
+6
Najbolje, da sama sebe predlaga za predsednic.o KPK...take zadeve obvlada.
periot22
11. 04. 2016 21.11
+11
Sama se naj odstrani ,ker ni za nikamor,zdaj so drugi krivi če ne zna nič!!!!!!!!!
marker1
11. 04. 2016 21.03
+9
KPK ni kriva za slabo predstavitev kandidatke za komisarko.
Netajkun
11. 04. 2016 20.55
+1
Nič takega . Razpustitev KPK sem napovedal že pred dobrim letom . . . po moji napovedi bi se morala že zgoditi . Sicer se še ni . . obglavljena je pa že kar nekaj časa . KPK je svoje poslanstvo izpolnila pod Klemenčičevim vodstvom in tistim poročilom . . .
PS2Xministri
11. 04. 2016 21.45
+1