Tujina

Albanski premier v odstopu

Tirana, 29. 01. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Albanski premier Ilir Meta je po dolgotrajnem sporu s predsednikom vladajoče socialistične stranke Fatosom Nano, katere član je tudi Meta, predsedniku države Rexhepu Meidaniju uradno ponudil odstop.

Takole sta se Nano in Meta veselila volilne zmage
Takole sta se Nano in Meta veselila volilne zmage FOTO: Reuters

Nano je vlado že nekaj časa obtoževal korupcije in nesposobnosti ter zahteval preoblikovanje kabineta. V zadnjih mesecih so vlado zapustili kar štirje ministri. Kot posledica spora med Meto in Nanom vlada v zadnjih mesecih skoraj ni delovala, Albanijo pa je zaradi hude zime prizadela energetska kriza, zato so oblasti v nekaterih delih države razglasile izredno stanje.

Politična kriza v Albaniji je izbruhnila oktobra, ko je začel Nano v javnosti izrekati vedno več očitkov na račun vlade. Nano je tako grozil, da bo zrušil vlado, če albanski premier ne bo izpolnil njegovih zahtev po zamenjavi domnevno podkupljivih ministrov. Meta pa je Nanu očital, da skuša izzvati novo nestabilnost v državi in privesti do predčasnih volitev.

"Za časa mandata predsednika vlade sem bil tarča obtožb in neodgovornih obrekovanj s strani Fatosa Nane. To je prvi primer, da vodja neke stranke tako agresivno napada vlado, katere premier je iz iste stranke," je še povedal Meta.

Po ustavi mora parlament do konca junija izvoliti novega predsednika, zanj pa mora glasovati najmanj 60 odstotkov poslancev. Nano je že napovedal, da namerava kandidirati za predsednika, Berisha pa meni, da niti Nano niti on sam ne moreta biti izvoljena za predsednika države, saj je za izvolitev potrebna najvišja politična podpora. Po Berishevem mnenju bi bilo najbolje, če bo ta položaj prevzel predstavnik civilne družbe.

Opozicija se vrača v parlament

Sali Berisha se s stranko vrača v parlament
Sali Berisha se s stranko vrača v parlament FOTO: Reuters

Opozicija se v parlament ne bo vrnila, ker naj bi priznavala rezultate volitev, temveč zato, da bi lahko uporabila vsa sredstva, ki so ji na voljo in da bi se med Albanci slišal njen glas, je po sestanku vodstva stranke dejal njen predsednik Berisha. Nadaljevati moramo boj v imenu legitimnosti sedanjih ustanov, spoštovanja evropske usmeritve in vključevanja države v evroatlantske povezave, je dejal Berisha in pozval člane in simpatizerje stranke, naj sprejmemo spremembo stališča.

Po ustavi mora parlament do konca junija izvoliti novega predsednika, zanj pa mora glasovati najmanj 60 odstotkov poslancev. Vodja Socialistične stranke Fatos Nano je že napovedal, da namerava kandidirati za predsednika. Berisha meni, da niti Nano niti on sam ne moreta biti izvoljena za predsednika države, saj je za izvolitev potrebna najvišja politična podpora. Po Berishevem mnenju bi bilo najbolje, če bo ta položaj prevzel predstavnik civilne družbe.

Na junijskih parlamentarnih volitvah je zmagala Socialistična stranka albanskega premiera Ilirja Mete, ki je osvojila 73 od 140 sedežev v parlamentu. Prvi krog volitev je potekal že 24. junija, vendar so mu zaradi nepravilnosti sledili še štirje. Nekdanji predsednik države in predsednik stranke opozicijske Enotnost za zmago, ki je na volitvah osvojila 46 sedežev v parlamentu, Sali Berisha, pa je takrat izjavil, da so bile volitve prirejene v korist vladajoče stranke in napovedal, da njegova stranka ne bo sodelovala v novem parlamentu, ker ne priznava izidov volitev.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou