Tujina

Albanski popisovalci umetno večali število Albancev

Skopje, 11. 10. 2011 14.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Makedoniji so predčasno prekinili popis prebivalstva, potem ko je zaradi domnevnih poskusov umetnega povečanja števila etničnih Albancev kolektivno odstopila popisna komisija.

Po mnenju komisije popisa prebivalstva v Makedoniji, ki se je začel 1. oktobra in bi moral potekati do 15. oktobra, ni bilo možno izvesti v skladu z evropskimi standardi. "Komisija je opazila, da standardi Evropske statistične agencije niso bili v celoti upoštevani, in zaključila, da popis ne more dati ustreznih podatkov," je komisija danes zapisala v sporočilu za javnost. Komisija je sicer odstopila že v ponedeljek zvečer, potem ko so se soočili s problemi med izvajanjem popisa na območjih, kjer živijo Albanci.

Problemi so se pojavili, ko so popisovalci albanskega izvora kot dokaze sprejemali tudi kopije osebnih dokumentov Albancev, ki živijo v tujini že več kot leto dni, njihove družine pa so ostale v Makedoniji. V skladu s pravili popisa državljanov, ki več kot eno leto živijo v tujini, ne bi smeli upoštevati.

Albancem ni všeč omenjeno pravilo in ga ne sprejemajo

Skopje
Skopje FOTO: Reuters

Omenjeno pravilo po mnenju Albancev, ki predstavljajo več kot četrtino makedonskega prebivalstva, predstavlja poskus makedonskih oblasti, da zmanjša število Albancev v uradnih statistikah. Te statistike pa so potem osnova za določanje deleža predstavnikov manjšine v državnih organih, kot to določa ustava.

Napovedali kršitve

Že pred začetkom popisa je odstopila predsednica makedonske popisne komisije Vesna Janevska, potem ko so Albanci in predstavniki turških manjšin napovedali, da bodo popisovalcem predložili ponarejene osebne izkaznice.

Zadnji popis prebivalstva v Makedoniji je bil izveden leta 2002. Po rezultatih popisa je takrat v Makedoniji živelo 64 odstotkov Makedoncev slovanskega izvora, Albanci pa so predstavljali več kot 25 odstotkov prebivalstva. V Makedoniji bi moral biti popis že aprila, a so ga preložili na jesen zaradi predčasnih volitev in zapletov pri sestavi popisnih komisij na terenu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HAWX
11. 10. 2011 22.47
+5
Ko so Srbi govorili da to isto pocnejo na kosovu je to bila Srpska propaganda.
Slo.pogreb
11. 10. 2011 17.47
V Pristini so dolga leta zatrjevali da jih je vec kot 500 tisoc ( na wiki se dans se men zdi ta podatek visi ) , na zadnjem popisu par mescof nazaj jin niti 200 tisoc niso nastel
ljx
11. 10. 2011 17.44
+1
Očitno Srbi niso edini ki imajo probleme z njimi!
hot-shot69
11. 10. 2011 17.22
+2
Albanci za razliko od drugih narodov v Sloveniji hočejo biti ločeni od ostale družbe, družijo se samo s svojimi in če je le mogoče tudi poslovno sodelujejo samo z drugimi Albanci. Makedonija in Črna Gora sta na sledni žrtvi, čez 50 let mogoče tudi Slovenci...
100per
11. 10. 2011 17.13
bubsss
11. 10. 2011 16.56
jvk iii vi jih ze od danes naprej imate . Vedno ALBANCI neki nardijo ? ?? Sele zdaj drugi vidijo in pocasi prihajajo resnice na dlan ki so jih vedno skrivali in legali svetu o nam . Enostavno ne stejejo in urejajo , niso vec na polozaju ki so ga delali stoletja in seveda je vse narobe ker tega enostavno niso varjeli . V bistvu je to res in zato tudi tasni odzivi parazitnih drzav ki oblegajo ALBANSKI NAROD !!! tko da spet bucke in namerno blatenje in prikazovanje albaski narod kot agresorje i se marsikaj . lahko nam pridete malo oprat glavo globinsko wash and go . Albanian 4 Life
narbid
11. 10. 2011 16.55
j bo mater ste nerazumni 1 leto v tujini recmo je v slo letos nasledn let ne bo dobu vizuma kam bo pol niti v SLO niti v MK ???
MaKyMK
11. 10. 2011 16.52
+1
Takšen narod EU in Amerika podpirata, ustanovita državo ter ga priznata! Žal dragi albanci, ideja o multietničnih državah propada (to sta dejala že Merklova in Sarkozy). Makedonija za Makedoncite!!!
jvk lll
11. 10. 2011 16.13
+0
z veliko pomočjo tanje fajon in njej podobnih bomo tudi v slo čez cca 20 let imeli enake probleme