Tujina

Albanci se vračajo

Skopje, 24. 03. 2008 13.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Demokratska stranka Albancev, ki je izstopila iz makedonske vlade in tako povzročila vladno krizo, se je odločila, da se bo vanjo vrnila.

Demokratska stranka Albancev (DPA), ki je pred desetimi dnevi izstopila iz makedonske vlade in tako povzročila vladno krizo, se je danes odločila, da se bo vanjo vrnila.

Makedonski premier Nikola Gruevski in predsednik DPA Menduh Thaci sta se dogovorila, da se bosta lotila reševanja zahtev DPA, je po poročanju lokalnih medijev dejal tiskovni predstavnik DPA Veton Ibrahimi.

Predsednik Demokratske stranke Albancev Menduh Thaci.
Predsednik Demokratske stranke Albancev Menduh Thaci. FOTO: Reuters

DPA zahteva več pravic za albansko manjšino, ki predstavlja 25 odstotkov celotne makedonske populacije, vključno s širšo uporabo njihovega jezika, albanske zastave in več delovnih mest v javnih službah in podjetjih za albansko manjšino.

Izstop DPA iz makedonske vlade 13. marca je vodil do oblikovanja manjšinske vlade, njena odločitev o vrnitvi v vlado pa prihaja pred vrhom zveze Nato, ki bo potekal prihodnji teden v Bukarešti in na katerem Makedonija pričakuje povabilo za članstvo. To sicer ovira grško-makedonski spor o imenu Makedonije, zaradi česar Grčija grozi z vetom na povabilo Makedonije v zavezništvo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Infidel
24. 03. 2008 19.24
...kasneje se je izkazalo, da so šiptarji vse naštimali. 24ur je takintak ameriški medij, ki dela in cenzurira po njihovih načelih.
anzi_mahackala
24. 03. 2008 19.21
Demokratska stranka Albancev, ki je izstopila iz makedonske vlade in tako povzročila <b>vladno krizo</b> nisem vedel, da imajo siptarji taksen vpliv v njihovi vladi..se malo pa makedoncem gre skor pol drzave..
Rufec
24. 03. 2008 18.11
KaTaRiNa. >> Saj EU zelo dobro ve kaj počne.
KaTaRiNa.
24. 03. 2008 17.35
Sedaj še Makedonija..čez nekaj let se bodo še bolj namnožili in zahtevali svojo državo..prav tako bo na jugu Srbije in v delu Črne Gore..nato pa bodo ustvarili Veliko Albanijo, EU jih bo pa veselo podpirala še naprej. Nazadnje bodo še v Sloveniji ustvarili lastno državo. GAMAD.
12309
24. 03. 2008 15.12
"Del Ponte je sakrila istinu i prećutala informacije o teškim zločinima nad kidnapovanim Srbima, čime je pomogla zločin, iako je spisak imena nestalih i onih koji su ih kidnapovalih dobila 2001. godine, a nikoga nije uhapsila i zbog toga mora da odgovara", kazao je Spasić. Del Ponteova je u knjizi navela da je Haško tužilaštvo do informacije o vađenju organa kidnapovanim Srbima došlo uz pomoć UNMIK-a a preko grupe pouzdanih novinara, koji tvrde da su kosovski Albanci u leto 1999. na kamionetima na sever prebacili 300 otetih Srba, kojima su povađeni vitalni organi radi prodaje na crnom tržištu širom Evrope. Ti zatvorenici bili su u kampovima na severu Kosova u mestima Kukeš i Tropoje. POGLEJTE DOBRO KOGA SLOVENCI PODPIRATE, SKORAJ NE VERJAMEM DA JE KAJ TAKEGA MOGOCE NA SVETU, KAJ SELE V EVROPI. BOMBARDIRANJE Beograda. Iz vseh medmrezij so zbrisali video, ki prikazuje Clintonovo aministracijo in argumente Madelien Albrightove za bombardiranja Srbije. The truth about Racak, slavni pokol 43 albancev v Racku, ki je ze od samega zacetka naletel na mocne dvome, pa so kljub temu forsirali da bombardirajo Srbijo. No, kasneje se je