Tujina

Al Zavahiri poziva Tunizijce, naj zahtevajo uvedbo šeriata

Dubaj, 10. 06. 2012 22.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Al Kaida meni, da bi se morali Tunizijci upreti sekularnim oblastem. V vladi je namreč tudi islamistična stranka, ki pa ne podpira uvedbe šeriata, zaradi česar je prvi mož Al Kaide prepričan, da je prevarala volivce.

Prvi mož Al Kaide Ajman Al Zavahiri.
Prvi mož Al Kaide Ajman Al Zavahiri. FOTO: Reuters

Prvi mož teroristične mreže Al Kaide Ajman al Zavahiri je Tunizijce pozval, naj uvedejo šeriat in tako zaščitijo islamsko pravo. V zvočnem zapisu, ki je bil objavljen na islamskih spletnih straneh, je dejal, da je islamistična stranka En Nahda (Preporod), ki je skupaj z drugimi sekularnimi strankami po lanskih volitvah oblikovala vlado, izdala sebe in vero.

"Ste kdaj videli bolnišnico, ki bi dejala, da ne pomaga bolnim, ali farmacijo, ki pravi, da ne prodaja zdravil, ali vojsko, ki bi rekla, da ni ustvarjena za vojskovanje? Oni poskušajo izumiti islam, ki bo sprejemljiv za ameriško zunanje ministrstvo, za Evropsko unijo in za Zaliv. Islam, ki dopušča hazardiranje, gole plaže, oderuško bančništvo, sekularne zakone in podrejanje mednarodnim zakonom," je povedal al Zavahiri. Tunizijce je pozval, naj uporabljajo prerokove navade in ne sprejmejo nič drugega kot šeriatsko pravo.

V vstaji, s katero je bil strmoglavljen režim, ki ga je dolga leta vodil Zine al Abidine Ben Ali, islamisti sicer niso imeli večje vloge. A po končani revoluciji je vprašanje religije v državi precej pereče. Prav vloga religije pri vladanju najbolj deli tunizijske politike. Puritanski salafisti si želijo večje vloge šeriata v novi Tuniziji, sekularne elite pa se bojijo, da bi s tem ogrozili razvijanje demokracije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Alexxsaso@yahoo.ca
11. 06. 2012 09.20
+7
Ampak tole z oderuskimi bankami pa ima tip prav...
Mary Elliott
11. 06. 2012 07.51
-4
Vse so to ameriški vojaki ...
Kolodont
11. 06. 2012 05.19
+17
Pračlovek si je izmislil vero, ker si drugače ni znal razložiti naravnih pojavov, ki so se dogajali okoli njega... Več ko je bilo teh "čudežev" več je bilo bogov... s časom so se ti bogovi spreminjali in prilagajali okolici... s selitvami in vojnimi pohodi se je vera širila, in vsiljavala drugim... Ponekod so imeli dobre in zle bogove, ponekod je nastal le en bog... Marsikje pa je en ta sam bog, in religija, ki jo je predstavljal začel poneumljati vernike. Zaradi krščanstva je v Evropi vladal 1000let, črni vek, ko je bila zatirana vsa logika in razum, zažigali so čarovnice, živalsko mučili drugače misleče... sčasoma se je ksreči zadeva spremenila in prevladal je razum. Ponekod, pa se nekateri vračajo nazaj. Drugim vsiljujejo svoje primitivne navade itd itd. V modernem svetu smo si izborili pravico do samoodločbe, s katero lahko samo odločamo o svojem mišljenju, načinu življenju in usodi , zato nima nihče pravice, da bi mi vsiljeval nekaj v kar ne verjamem in si ne želim. Islam pa to počne z orožjem (glej zgornjo sliko)... ...ko pa se drugače misleči upremo, smo pa mi tisti, ki škodujemo.
BattleBeast
11. 06. 2012 18.03
+1
hahah utopija. Povej mi katera vera je kriva za 1 in 2 sv. vojno? Kaj pa ti lahko spremeniš danes? O čem ti lahko odločaš? Koliko si ti sploh pomemben? Sam se zavedaš, da ti vlada peščica, ki ti narekuje tempo življenja, in da nič ne moreš spremeniti. Sam veš da ščiješ kri na šihtu, a nikoli ne boš obogatel. Res, nebesa na zemlji ;) Moli Boga, da boš imel kaj za jesti jutri.
dafaq
12. 06. 2012 02.06
+2
Ni kriva krščanska vera in da smo si na jasnem, vse religiozne knjige so v osnovi zakoniki, postavljajo moralno mejo... Ni treba biti znanstvenik da veš kako, kdo in zakaj so preganjali modrece v preteklosti. Zapomnite si, v vsakem obdobju človekovega obstoja so obstajali ljudje, ki si so želeli pokoriti druge. Naj si bo to z vero, obljubami po denarju, zemlji...
BattleBeast
11. 06. 2012 02.48
-7
Ne strinjam se z Al kadio, ker je itak CIA celica, sam tukaj mu pa dam prav. Kdor je prodal svojo rit američanom, je dobil slabega zvodnika. Ljudje bodo pa itak sami počasi dojeli, kateri sistem je edini pravičen. Zgleda je treba še več lačnih, še večja delitev med revnimi in bogatimi, še več vojn itd. Ti vsi laiki, ki pljuvajo čez islam, pa naj si raje malce preberejo o njem sami, ali pa naj se ga učijo od muslimanov, mogoče poslušajo kakšno predavanje, preberejo kakšno knjigo učenjaka, kakor pa da se o tem na 24ur. To je isto kakor, da bi me o črncih in njihovo zgodovini učil nek nacist. Ful logike res.
KisloZelje333
11. 06. 2012 02.53
-2
eh ne...oni raj ne bodo nč prebral, raziskal.....važno je da oni izpadejo kao kul, ker se smejijo teoretikom zarot....bolanija res, kok je folk že zmanipuliran
sweetmadness
11. 06. 2012 01.59
+8
Me zanima kaj bi mele ženske za povedat o krivicah ki se jim dogajajo. Sita sm poslušanja moških, naj ženska spregovori o politiki? Islamisti se bojijo da bi ženske dobile svoje pravice, svobodo ki jim pripada ne?
DeBill
10. 06. 2012 23.23
+6
zavi, kje pa si povezal islam in šeriat? Ti si nevernik, ki ne zna brati, tega nikjer ne piše, zavajaš!
flower_2
10. 06. 2012 23.43
+0
DeBill,,,,,,ti pojma nimaš kaj je sploh šeriat!!!! Edino kaj veš je da brez veze seeerješ :
Draža
10. 06. 2012 22.49
+0
Naj pride Alkajda k nam,veliko dela bi imeli.
titovka
10. 06. 2012 23.17
+0