Tujina

Jemenske oblasti aretirale že dve osebi

Washington/Dubaj, 30. 10. 2010 09.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
D.Š./B.S./STA/Reuters
Komentarji
98

Eksplozivna naprava, ki so jo prestregli na letališču v Veliki Britaniji, naj bi bila zasnovana tako, da bi eksplodirala med letom letala, je povedal britanski premier. Medtem so jemenske oblasti sporočile, da so aretirale že dve osebi.

Pregled pošiljke na letališču v Veliki Britaniji
Pregled pošiljke na letališču v Veliki Britaniji FOTO: Reuters

Britanska notranja ministrica Theresa May je potrdila, da je bila v sumljivem paketu, ki so ga v petek zasegli na tovornem letalu, namenjenem iz Jemna v ZDA, bomba. Kot je pokazala preiskava, je bomba delovala in bi lahko eksplodirala na letalu.

Kot je po izrednem srečanju t. i. komisije Cobra ocenila Mayeva, napadalci bombe verjetno niso nameravali razstreliti prav na naslovu, na katerega je bila namenjena, saj natančne lokacije bombe v času njene detonacije ne bi poznali. Obstaja torej možnost, da so jo nameravali razstreliti na letalu.

To je kasneje potrdil tudi britanski premier David Cameron, ki je dejal, da je bila bomba načrtovana tako, da bi morala eksplodirati na letalu. Ni sicer jasno, ali je bilo mišljeno, da se to zgodi nad britanskim ozemljem, a tega "ne moremo izključiti", je še dejal Cameron.

V Dubaju so sicer že pred tem sporočili, da je bila v zaseženem paketu izredno močna eksplozivna naprava.

Preiskava pa poteka tudi v Jemnu, kjer v sodelovanju s tujimi logističnimi podjetji preiskujejo številna vozila ter preverjajo identiteto oseb. Pri tem naj bi zasegli 26 sumljivih pošiljk, ki jih sedaj preučujejo. Eno žensko, ki se je skrivala v prestolnici Sana, so že aretirali. Sodelovala naj bi pri pošiljanju sumljivih pošiljk. Skupaj z njo so po besedah odvetnika aretirali tudi njeno mater.

“Njeni znanci so mi povedali, da je zadržana študentka. Nihče ni vedel, da je povezana s kakršnimi koli religijskimi ali političnimi skupinami,” je povedal odvetnik Abdel Rahman Burman. “Skrbi me, da je dekle žrtev, saj nihče, ki bi storil kaj takšnega, ne bi za seboj pustil telefonske številke,” je še dejal.

Jemenske oblasti so že pred tem sporočile, da so žensko izsledile na podlagi telefonske številke, to je pustila pri družbi, kateri je predala pošiljko.

"Pošiljka pripravljena profesionalno"

Eksplozivni napravi so našli v pošiljkah, ki jih je nekdo iz Jemna poslal na naslov judovskih organizacij v Chicagu. Eno so odkrili v Dubaju, drugo pa na letališču severno od Londona. Slednja naj bi bila skrita v delih tiskalnika.

Oba paketa naj bi vsebovala industrijski kemični eksploziv PETN – enak tistemu, ki ga je skušal v letalu nad Detroitom za božič leta 2009 razstreliti Nigerijec Omar Faruk Abdulmutalab. Ta je priznal, da se je za terorista šolal v Jemnu pri tamkajšnji izpostavi teroristične mreže Al Kaida.

Policija v Dubaju je danes potrdila, da paket, ki je vseboval bombo, skrito v tiskalniku, in so ga odkrili v petek, kaže na delovanje Al Kaide. Delček je vseboval snov PETN v tiskalniku in kartuši. Policisti so poudarili, da je bila pošiljka pripravljena profesionalno, električne žice pa so bile povezane s SIM-kartico mobilnega telefona, oboje je bilo skrito v tiskalniku. Taktika naj bi bila podobna prav Al Kaidi, še poročajo.

Obama je poudaril, da Al Kaida načrtuje nove napade na njihovo domovino, državljane in zaveznike.
Obama je poudaril, da Al Kaida načrtuje nove napade na njihovo domovino, državljane in zaveznike. FOTO: Reuters

Predsednik Barack Obama in namestnik ameriškega svetovalca za nacionalno varnost, za domovinsko varnost in boj proti terorizmu John Brennan Al Kaide ob tem nista neposredno okrivila za poskus napada, vendar sta jo omenila kot aktivno grožnjo oziroma jo sumijo, da naj bi stala za poskusom napada. Obama je še poudaril, da Al Kaida načrtuje nove napade na njihovo domovino, državljane in zaveznike. Znova je poudaril, da so glede na te poskuse napadov vpeljali nove varnostne standarde.

Strokovnjak za antiterorizem Bruce Hoffman pa je dejal, da gre za mogočo teroristično grožnjo, ki naj bi pred kongresnimi volitvami izzvala strah in tesnobo.

Prepoved uvoza iz Jemna

ZDA so zaradi domnevne grožnje že v petek izdale začasno prepoved uvoza tovora iz Jemna, kjer so oblasti prav tako sprožile preiskavo. Pretok sumljivega tovora iz Jemna, ki prihaja ali zgolj potuje čez državo, je ustavila tudi Velika Britanija.

Varnost na letališčih je zato v ZDA, Veliki Britaniji in Jemnu poostrena, na letalih, na katerih bi lahko bile pošiljke iz Jemna, pa izvajajo natančne preglede. Prevoz nezavarovanega tovora iz Jemna v Veliko Britanijo je za zdaj prepovedan, stopnja nevarnosti terorističnega napada, ki je bila v ZDA in Veliki Britaniji že do sedaj visoka, pa ostaja enaka.

Velika Britanija je poleg tega prepovedala vse tovorne lete iz Jemna, direktne in tranzitne, medtem ko so direktni leti potniških letal iz te države prepovedani že od januarja. O začasni ustavitvi tovornega letalskega prometa iz Jemna poročajo tudi iz Francije.

V Nemčiji oblasti po drugi strani ocenjujejo, da za zdaj ni nobenih informacij o povečani teroristični oz. varnostni nevarnosti, čeprav naj bi ena od v petek zaseženih pošiljk iz Jemna v Veliko Britanijo pripotovala preko nemškega Kölna. A konkretnih znakov, da bi bila Nemčija tarča napada, ni, je zatrdil nemški notranji minister Thomas de Maiziere.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

KOMENTARJI (98)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janez6bbb
02. 11. 2010 12.20
Odpri.oci 30.10.2010, 19:26 2 Oh... kako popovce boli resnica o njihovih lastnikih američanih.... Vse komentarje, ki vsebujejo to resnico in razgaljajo ves poden te države pridno brišejo !!!! So padli iz riti, zdej je pa treba nazaj zlez.
Janko Ig
31. 10. 2010 07.17
primorec131.10.2010, 07:06 Ali si že slišal za to, da v letalu lahko umetno ustvarjajo pritisk in s tem simulirajo višino letenja. Vzemi enkrat višinomer v letalo pa ti bo jasno, ko boš letel na 30 000 feet-ov višinomer ti bo pa kazal 10 krat manj.
User300173
31. 10. 2010 07.06
Odkrili bombo? Na istem letalu in istem poletu najprej v Dubaju in nato v Londonu in to po mnenju strokovnjakov, zelo sofisticirano. So "teroristi" eno namenoma slabo skrili oz. javili, da druge ne najdejo oz. iščejo? Ali so "službe" hotele povedati, da "teroristi" izdelujejo bombe, ki na določeni višini in po določenem času sprožijo "odštevenje", ter pri spustu na nižjo določeno višino eksplodirajo? LARI FARI. Pro prvi najdbi Angleži ne bi dovolili letalu pristanek v Angliji, ! Američani (večina) ter ostali služabniki (tudi mi) verjamemo vsemu kar nam servirajo, saj morajo opravičiti vse te vojne proti terorizmu z DEŽURNO ALKAIDO. JEMEN je bila svoj čas med najbogatejšimi državami v Afriki. So ladje NATO pred Jemensko obalo zaradi varnosti trgovskih ladij? LARI FARI. Po Indoneziji in okoli ostalih otokov je piratov v izobilju, ni pa raznih topovnjač, fregat , rušilcev itn. Tam kjer Američani in "zavezniki" naredijo vojno, so strateške surovine oziroma poti., mi reveži pa jim verjamemo in plačujemo. Američani z vojnami MASTNO služijo, primer prva zalivska vojna.
Degros Art Grosar Dejan
31. 10. 2010 02.32
jemen_portal oz stargate poglej več o tem na youtube jemen stargate project camelot Aaron McCollum intervju prav tako na you tube
Odpri.oci
31. 10. 2010 02.09
Američani sami sebi pošiljajo "bombe" (bolj petarde), da lahko potem, citiram : "Znova je poudaril, da so glede na te poskuse napadov vpeljali nove varnostne standarde.".... . Hkrati se pripravlja teren za "osvoboditev" Jemna.... Razlog? Še ne citat : "Yemen does have large proven reserves of natural gas. Yemen's first liquified natural gas (LNG) plant began production in October 2009." . In tako bodo Američani lahko naprej KRADLI energente po celem svetu !!! .
pravicnez@gmail.com
31. 10. 2010 00.42
In sumljivi paket so potem odpeljali kar s helikopterjem ... :)
530
30. 10. 2010 23.41
to me spominja na vojsko ko smo se učil kako ustavit tanke miniraš tunele in mostove da se lahk spet na novo gradi ja ( dnar stan metat)
hribr00
30. 10. 2010 23.41
Nafta, kaj pa drugega... Al Kaida sploh dejansko obstaja? Vejo da je izpostavljena v Jemnu, a ne storijo nič... Al kaida je lutka ameriške vojske....
MERDE-AVE-MERDE
30. 10. 2010 22.59
Tonček Balonček30.10.2010, 20:05 5 Več kot prozorna psihološka vojna ameriškega propagandnega stroja! Če sovražnika ni, ga moraš sproti ustvarjati! A iz Jemna bodo ameriškim židom pošiljali po letalski pošti bombe? Zaakj jih ne bi poslali kar iz kakšne ameriške pošte ali pa pa jo tam kar sesdtavili. Končno je bombo enostavno natorotiti na kakšno ladjo, takšno 100 kilsko, ki jo raznese kje v sueškem prekopu ali sredi oceana! Larifari pravljiuce za ameriško populacijo, de pa za nas. Spominja me na tisti antraks in kemijsko or5ožje Sadama Huseina, ko je nasedel celo Rupel, seveda ne zastonj! Bravo Tonček
tinna11
30. 10. 2010 22.40
TONČEK BALONČEK-ODLIČEN KOMENTAR!!! ČE KDO NA CELEM SVETU ZNA TVORITI ILUZIJE O SOVRAŽNIKU-SEVEDA Z INTERESOM, SO TO ZDA!!! TUDI TISTO O KNJIGI MI JE ZNANO, KAKO SO AMERIČANI SKOZI CELO ZGODOVINO USTVARJALI NEKE MITE O SOVRAŽNIKIH, KI SO BILI ZNOVA IN ZNOVA DRUGI, TO JE GOLA RESNICA!!! ZAKAJ TAKO POUDARJAJO "ZAVEZNIKE"? ZAKAJ LE, ZDA SO VSE GOSPODARSTVO USMERILE V MILITARIZACIJO, DENARJA JIM PRIMANJKUJE, ZAVEZNIKE PA NAZIVA VSE ČRNE OVCE, MED KATERIMI SMO SAMI, DA BI LE SODELOVALI V NESMISELNIH VOJNAH, NPR. IRAK, IN PODOBNO!!!! ZAKAJ JE NATO BOMBARDIRAL SRBIJO??? ZAKAJ LE, MAR JIM ZA ALBANCE S KOSOVA, TO JE BILA LE POT MEDNARODNE SKUPNOSTI, NAJVEČ PA ZDA, DA PREVZAMEJO NADZOR NAD KOSOVOM, KI JE TRANZITNO POMEMBNA POKRAJINA ZA DROGO!!!! SO KDAJ BILI KAZNOVANI ZA SVOJA DEJANJA??? IZ ZRAKA SO POGUMNI, KO PA JE PRIŠLO DO TEGA, DA PRIDEJO NA KOPNO, JE PA PTIČEK NEHAL ŽVRGOLETI!!! KDOR NE POZNA ZDA IN NJIHOVIH NAMER, JE OBUBOŽANA ČRNA OVCA
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
30. 10. 2010 22.32
EH TEMU PA RES NE VERJEMITE .KAJ ZDAJ SO SE AMERICANI IN BRITANIJA ZOPET ZMENILI KAJ SI BODO PORUSILI.VEM DA IMAM 1000 PROCENTNO PRAV.LEP VECER VSEM
x94
30. 10. 2010 21.45
američani so itaq dost zabiti da bi temu vrjel (ne vsi veliko pa )
sbolci88
30. 10. 2010 21.18
baje da je sam študentka in je poslala sošolki, ki je v tujini na izobraževanju, printer... =) in potem svizec zavije CD u foljo =)
MERDE-AVE-MERDE
30. 10. 2010 21.09
Popolnoma slučajno se bližajo volitve v ZDA in Obami ne kaže dobro ; )
Frane Šajn
30. 10. 2010 20.43
Kak preplah a se je hudič bosti z majhnimi ga nemoreš z raketo, ga je treba prijet ujet zgrabit to pa ne gre kar tako!
lesnikovsok
30. 10. 2010 20.30
hehe dobil so dimičevo ko je pošiljala cegle za novo bajto v murglah
Tonček Balonček
30. 10. 2010 20.05
Več kot prozorna psihološka vojna ameriškega propagandnega stroja! Če sovražnika ni, ga moraš sproti ustvarjati! A iz Jemna bodo ameriškim židom pošiljali po letalski pošti bombe? Zaakj jih ne bi poslali kar iz kakšne ameriške pošte ali pa pa jo tam kar sesdtavili. Končno je bombo enostavno natorotiti na kakšno ladjo, takšno 100 kilsko, ki jo raznese kje v sueškem prekopu ali sredi oceana! Larifari pravljiuce za ameriško populacijo, de pa za nas. Spominja me na tisti antraks in kemijsko or5ožje Sadama Huseina, ko je nasedel celo Rupel, seveda ne zastonj!
Odpri.oci
30. 10. 2010 19.26
Oh... kako popovce boli resnica o njihovih lastnikih američanih.... Vse komentarje, ki vsebujejo to resnico in razgaljajo ves poden te države pridno brišejo !!!!
mihicc
30. 10. 2010 19.16
ja nameravali so jo pa jim ni ratalo!
mlutherking
30. 10. 2010 19.02
Zanimivo je branje knjige o vojnah, ki jih je CIA zanetila po svetu. Lepo je živeti v iluziji s pirom v roki in gledati fuzbal tekmo ter verjeti praviljicam za lahko noč. Pridno brišite komentarje. Danes ste skoraj naredili rekord.