Tujina

Al Kaida spet grozi: Veselje se bo spremenilo v žalost

Washington/Islamabad, 06. 05. 2011 07.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
303

Al Kaida je potrdila smrt Osame bin Ladna in napovedala nove napade. Podatki iz zaseženega materiala pa kažejo, da naj bi ob deseti obletnici napada na dvojčka načrtovala napad na ameriške železnice.

Al Kaida je danes potrdila, da je bil v nedeljski akciji ameriških posebnih enot res ubit njen vodja Osama bin Laden. Njegova smrt pa bo po besedah organizacije predstavljala prekletstvo za ZDA. Izjavo je objavila na spletnem forumu, ki ga uporabljajo džihadisti. Pri tem je napovedala, da bo še naprej izvajala teroristična dejanja, hkrati pa pozvala k vstaji v Pakistanu. Kot so zapisali, se bo veselje Američanov kmalu spremenilo v žalost.

Že v četrtek pa sta ameriška zvezna policija FBI in ministrstvo za domovinsko varnost policijske agencije po državi obvestila, da so odkrili, da so teroristi Al Kaide od februarja 2010 razmišljali o napadu na ameriške železnice ob 10. obletnici napadov 11. septembra 2001. Izvedli naj bi ga tako, da bi ponekod odstranili tire in poskušali iztiriti vlake.

Ameriški vojaki so, potem ko so ubili bin Ladna, s posestva v Abotabadu odnesli več dokumentov in drugega materiala, skozi katerega se od začetka tedna prebijajo preiskovalci. Najprej želijo odkriti, ali je bil v pripravi kakšen napad. Za zdaj so odkrili le omenjena razmišljanja o iztirjenju vlakov, zaradi česar v ZDA ne bodo povišali stopnje nevarnosti pred terorističnimi napadi.

Med dokumenti so odkrili tudi to, da naj bi teroristi želeli napadati predvsem ob obletnicah in praznikih, vendar pa je šlo le za ambicije, saj niso imeli zmogljivosti za kaj odmevnejšega. Kljub temu so bile policijske agencije opozorjene, naj popazijo na železniške tire.

Američani so od avgusta lani pred Pakistanom skrivali Osamo v Abotabadu

Zaradi načrtov o napadih na ameriške vlake, o katerih so razmišljali v Al Kaidi, so onstran luže pozornejši na železniške tire. Fotografija je simbolična.
Zaradi načrtov o napadih na ameriške vlake, o katerih so razmišljali v Al Kaidi, so onstran luže pozornejši na železniške tire. Fotografija je simbolična. FOTO: Reuters

Ameriška obveščevalna agencija Cia je od avgusta lani iz najete hiše v pakistanskem Abotabadu opazovala skrivališče Osame bin Ladna, nadzorovala in spremljala njegove prebivalce ter obiskovalce.

 Pri tem so agenti Cie uporabljali kamere s teleskopskimi lečami in opremo za nadzor v temi, da bi čim podrobneje preučili zemljišče in pripravili teren za posredovanje vojske. Z občutljivo prisluškovalno opremo so spremljali glasove v bin Ladnovi hiši in prestrezali telefonske klice, s satelitskim radarjem pa so iskali morebitne poti za pobeg s posestva pod zemljo.

Uradne osebe Združenih držav, na katere se sklicuje časnik Washington Post, pravijo, da so ameriški obveščevalci podatke o posestvu bin Ladna in osebah, živečih na njem, zbirali od lanskega avgusta. Obveščevalna operacija je bila tako obsežna, da je Cia ameriški kongres zaprosila za desetine milijonov dolarjev sredstev posebej za to nalogo.

''Naloga Cie je bila najti in urediti,'' Washington Post v terminologiji posebnih sil navaja neimenovani vir. ''Obveščevalno delo je bilo opravljeno tako popolno, kolikor je to mogoče, nato pa je prišla na vrsto vojska, da pokonča tarčo.''

Dejstvo, da so Američani bin Ladna odkrili v pakistanskem mestu z vojaško akademijo, je osramotilo Pakistan in njegove obveščevalne službe, predvsem ISI, ki ji mnogi očitajo sodelovanje z islamskimi skrajneži. Včeraj je pakistanska vojska zagrozila, da bo ustavila protiteroristično sodelovanje z Združenimi državami, če bodo Američani v Pakistanu še izvajali ''solo akcije'', kakršna je bila tako imenovana ''Operacija Geronimo,'' v kateri so ubili Osamo bin Ladna.

Poveljnik pakistanske vojske general Asfak Kajani je dejal, da bo ''vsaka podobna akcija, ki bo kršila pakistansko suverenost, zagotovo privedla do revizije stopnje vojaškega in obveščevalnega sodelovanja z Združenimi državami''. Ni jasno, ali opis velja tudi za napade z brezpilotnimi letali, s katerimi ameriška vojska redno napada tarče na afganistansko-pakistanski meji.

Pakistan zaslišuje bin Ladnove žene

Največji sovražnik Amerike je na veliko kupoval simbole njene potrošniške kulture.
Največji sovražnik Amerike je na veliko kupoval simbole njene potrošniške kulture. FOTO: Reuters

Televizija CNN je medtem poročala, da pakistanska vojska zaslišuje ljudi, ki jih je zajela, potem ko so Američani skupaj z bin Ladnovim truplom zapustili posestvo v Abotabadu. General Atar Abas je tako razkril, da jim je najmlajša od petih bin Ladnovih žena povedala, da je bila na posestvu neprekinjeno pet let, in to skupaj z bin Ladnovimi osmimi otroki in še petimi iz druge družine. V tem času nikoli ni zapustila zgornjega nadstropja hiše, je priznala.

General je povedal, da je ženi ime Amal, zato CNN sklepa, da gre za 29-letno Amal al Sadah iz Jemna. Bin Laden naj bi imel sicer skupno 20 otrok, eden od sinov pa je bil ubit v napadu na posestvo v noči na ponedeljek. General Abas je še dejal, da bodo ujete po zaslišanju najverjetneje vrnili v njihove domače države. Ni pa znal povedati, koliko časa je bil na posestvu sam bin Laden ter ali je kaj potoval naokrog.

Na dan medtem prihajajo tudi številne bolj zabavne podrobnosti iz vsakdanjega življenja na bin Ladnovem posestvu v Abotabadu. Največji sovražnik ZDA je menda na veliko kupoval tako kokakolo kot tudi pepsi ter imel precejšnje zaloge čokolad Nestle. Bližnji trgovci pravijo, da so bili na posestvu dobre stranke, saj niso nikoli jemali na kredit, ampak vedno plačevali z gotovino.

Protesti v več muslimanskih državah

Sicer pa so danes v več muslimanskih državah potekali protesti v podporo ubitemu vodji teroristične mreže Al Kaida.

Največ protestnikov se je na ulice odpravilo v Pakistanu, kjer so vzklikali gesla v podporo bin Ladnu in proti ZDA. K protestom je pozvala največja politična verska stranka Džamat-e-Islamija, a odziv je bil slabši od pričakovanega. V Abotabadu se je po molitvah zbralo okoli 1000 moških, ki so zažigali gume in blokirali glavno cesto. Več sto ljudi se je zbralo tudi v mestu Kveta na jugozahodu države, kjer je množica med drugim zažgala ameriško zastavo. Iz mesta Multan v osrednjem Pakistanu poročajo o 300 protestnikih, iz severozahodnega Pešavarja pa o 400.

V Kairu je jezo zaradi uboja bin Ladna izražalo okoli 300 ljudi, ki so poudarjali, da njegova kri ni bila prelita zaman.

Okoli 200 protestnikov se je po petkovih molitvah zbralo tudi pred mošejo Fatih v Carigradu. Med njimi so bili predvsem moški in tudi nekaj zakritih žensk, ki so ZDA med drugim obtoževali terorizma.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (303)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

schrodingerScat
07. 05. 2011 11.13
Kljub temu da mi je vseen za njih, thanks Cyber. Zgolj iz aspekta zabave :)
schrodingerScat
07. 05. 2011 11.12
@opus :) Morda imaš prav in sem čustveno povsem otopel, ker si smisla življenja ne razlagam z osnovno predpostavko človeka kot krone božjega stvarstva, Pa odgovor na tisto famozno vprašanje sem poznal že pri 14, ko sem bral D. Adamsa. In short, am as happy as I'll ever be. Za pluske in minuske pa nevermind.
schrodingerScat
07. 05. 2011 11.08
@XarXes spodbijati verodostojnost zadnje novice o nesrečnem predčasnem koncu Osame Bin Ladna s citiranjem Bhuttove, ki je bila bolj Američanka kot Pakistanka, saj še jezika prav govoriti ni znala. Pa saj je ok, klin se s klinom izbija, ne? Za povrh pa famozne fotografije, ki so bile objavljene 2010 in so seveda fake, po tem ko ti White House sporoči, da dejanskih fotografij ne bodo objavljali kot kronski dokaz natega? Vrag si ga vedi, zakaj si ne bi likvidiranja Osame prilastili republikanci in chief George W, ki mu je bil to deklarirano drugi največji cilj v dveh mandatih in to prepustiti Osami. Pardon, Obami. Verjetno bodo sedaj sledili povračilni ukrepi in napadi v ZDA, po katerih bo Obama postal najnepriljubljenejši predsednik po Georgeu W? Njemu so napadi dvignili rating. Bah, no sense. Pa še več kot leto in pol prezgodaj. Obama je tko nesposoben, da se samo čudim kako je lahko dobil volitve.
schrodingerScat
07. 05. 2011 10.55
Nekje spodaj sem nalepil definicijo terorizma. Po opisu sodeč so teroristi kar pogost pojav tudi izven državne entitete Amerika (verjetno ZDA, kontinent po definicijo sodeč ne more biti terorist) in Evropskih Cuckov. Verjetno so bili mišljeni evropski cucki, razen če ne gre za kak rock band, po možnosti cover band Dog Eat Dog?
Madyy
07. 05. 2011 09.04
Terorizem ne more izginiti ker edini Teroristi so Amerika in njihovi Evropski Cucki drugih ni..??
Osvald
07. 05. 2011 08.51
Že slišate rasti travo zarote .
mes
07. 05. 2011 07.55
In spet se bo pojavil Bin laden,dokler se bo nadaljevalo to zaničevanje in izkoriščanje narodov kateri niso po volji elit ki vlada temu planetu.
cirenij
07. 05. 2011 07.09
Terorizem je plod Amerike. Ne zatiskajmo si oči.
Trakulja77777
07. 05. 2011 06.52
ha-ha, ja res, dandanes lahko mediji prodajo naivnežem kakršnokoli neumno "novico", čisto brez dokazov, pa bo večina človc še vedno verjelo. Kakor je Benezir Buttho povedala v nekem intervjuju, nekaj dni preden so zaradi tega nanjo naredili atentat agenti Pakistanske tajne službe ISI in agenti CIA-e, je Osamo ubil agent ISI-a v gorah Afganistana že decembra 2001. Zdaj pa, ko jim prevara o "teroristu Osama" ne služi več, pa so si izmislili tole bedasto zgodbico. Pa da so ga že pokopali v skladu z vsemi muslimanskimi navadami, ha-ha, noro; očitno prikrivanje! Če bi bilo res, da so ga ubili tako, kot tole pravijo v tejle zgodbici, bi pred vsem svetom razkakovali njegovo truplo; ne pa takole, s ponarejeno fotografijo. Kolikor se spomnim iz zanjega Osaminega videa iz septembra 2001, ki ga je prikazala Al Jazeera, je bil Osama že takrat ves siv in videti zelo oslabel, saj so mu že takrat odpovedovala jetra. Na tej današnji fotografiji pa izgleda vsaj 10 let mlajši, njegova brada in lasje pa so črni. Morda bo pa kmalu objavljena še novica, da je Osama odkril še čaroben napoj za pomlajevanje. Ja; tale pravljica o Osami je poleg pravljice o "jezusu kristosu in krščanstvu", "hitlerju", "enajstemu septembru", "vojni proti terorizmu" in "globalnem ogrevanju, ki ga bo preprečil davek na CO2" ena izmed največjih prevar tisočletja. Očitno "elita" preverja kako naivne so že človce; če so že dovolj neumni, da bodo nasedli tudi prevari lažne invazije. Očitno skušajo ZDA narediti tudi heroja iz prevaranta in lažnjivca Obmane. Skratka; spet ena izmed spretno izmišljenih pravljic, ki služi "eliti" pri njihovih načrtih vzpostavitve Fašističnega Suženjskega Novega Svetovnega Reda in genocidu 95% prebivalstva.
upornik007
07. 05. 2011 02.26
vidva sploh nimate pojma kaj je zionizem kaj je njegov namen kdo ga je ustanovil in s kaksnim namenom naprej si tole preberita upam da ne bo prevec zahetevno za vaju glede na to da sta bolj tko tko haha
ekskluziv.scena
07. 05. 2011 02.22
@schrodingerScat 07.05.2011, 02:07 Dejansko sva približno na istem bregu. Minus ni od mene (kot, da je pomembno, ali ipak)... Vseeno se mi pa zdi, da je tvoje razmišljanje preveč scientološko. Kje pa piše, da je to tisto, kar prinaša srečo? Vsekakor sem 100% proti vsem fundamentalizmom, proti temu, da se množimo kot podgane (to vidim kot največji zemeljski problem)... Dejansko sem zagrenjen, ker ne vidim alternative zahodu.
Cyber-Worm
07. 05. 2011 02.22
schrodingerScat 07.05.2011, 02:17 bom teb dau mal pluskou da bomo meli nowo rundo : )))
Cyber-Worm
07. 05. 2011 02.20
schrodingerScat 07.05.2011, 02:17 pr men pa 20 študentou k dela na črno klika minuske prek proxyjeu uporniku007 : )))
schrodingerScat
07. 05. 2011 02.17
vidiš tega mojga hroščka. leta okrog upornika. valjda se mu je zmešal, oziroma zavrtle, če mora tole gledat. fsb ga je končno dobil zgleda. zdele bosta s putinom eno rekla o nemoralni aliansi rusije, indije in kitajske.
Cyber-Worm
07. 05. 2011 02.14
heliocentrizem wrjetn misliš schrodingerScat : ))) upornik007 wrjetn preganja majhne zlobne CIA agente pod postlo če bi ga dobli KGB biwši agenti itaq nebi meu sploh prilke kej kle natipkat : )))
schrodingerScat
07. 05. 2011 02.14
kolk globok je pa treba pogledat, da se vid kdaj je kdo terorist? Terorizem je vsako organizirano nasilno dejanje, ki je usmerjeno proti civilistom/civilnim ustanovam v politične ali/in gospodarske namene. Izvajajo ga nedržavne skupine ali države. Terorizem je večinoma javno dejanje, saj s tem hočejo teroristi doseči čim večje število ljudi (s pomočjo sodobnih medijev, ki pokrivajo take incidente) in tako vplivati na širše javno mnenje kere buče kotali tale ciapedia. kt da se da tkole površno brez da bi globok (v kozarec) pogledal rečt, kdo je terorist.
schrodingerScat
07. 05. 2011 02.11
ste vedel da je bil adolf zionist? himmler pa cionist? od tu vsa ta krama s sončki in podobnimi znamenji. dokazano sionistično.
Cyber-Worm
07. 05. 2011 02.09
lahko noč kleopatra : )) wsaj ena realna ženska k jo boli kuj.* za tajne službe itd : )) ona more jutr plačat položnice s CIA agentom al pa brez : )))
schrodingerScat
07. 05. 2011 02.07
@opus da ne boš rekel, da sem vzvišen. kot jaz vidim reč imaš dve alternativi. gnili zahod, ki ga vodi pokvarjena klika, ki ji bottom line predstavlja P/E količnik in hoče vsaj zadrževati status quo. vendar je side product tega morda kak razvoj, pa kak patentek tu in tam, pa morda v CERNU kak atom razbijejo na subatomske delce, pa butasti raji 3D TV prodajo. in v drugem kotu ringa "prosvetljena" alternativa, ki že 14 stoletij bere eno in isto knjigo in ni videt, da bi to kaj izboljšalo življenje. uspešno se plodijo, vendar agronomskih nasvetov o povečanju pridelave hrane nekako ne iščejo. za to poskrbi degenerični zahod z gensko spremenjeno koruzo, ki nas bo vse pomorila, hkrati pa se pričakovana življenjska doba kar zvišuje. in čak mal, ti prosvetljenci, ko enkrat dobijo to kar hočejo, oblast, ne zgledajo prav nič drugačni. dobro služijo in se fajn majom, pijejo konjak in to,. ok, reda radi kamenjajo kako posiljeno revo, pa kak budistični kip razstrelijo, pa kak protipornografski zakon sprejmejo, sam raja je pa še kar raja. hm, težka odločitev.
kleopatra-1
07. 05. 2011 02.07
lepe sanje vsem skupaj!