Tujina

Aktivisti preprečili kitolov

Tokio, 18. 02. 2011 10.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Japonska na leto polovi več sto kitov, njihov program pa naj bi bil nezakonit in še iz leta 1986, ki dovoljuje tudi smrtonosne raziskave na sesalcih. Aktivistom Čuvajem morja je uspelo preprečiti in končati njihov lov – vsaj za letos.

Po spopadih med japonsko kitolovsko floto in protestniki je ta azijska država končala svoj letni lov na kite na Antarktiki, je sporočil kmetijski minister Michihiko Kano. Vlada se je za omenjeni korak odločila, da bi ''zagotovila varnost ladij in posadk'', je povedal. Predstavnik ministrstva pa je dodal, da je društvo Čuvaji morja s svojimi čolni lovilo ladje kitolovke in prekinilo lov.

Aktivisti so napadli kitolovko.
Aktivisti so napadli kitolovko. FOTO: Reuters

Japonska na leto porabi več kot 60 milijonov dolarjev za programe o kitolovu in se sklicuje na uradno prodajo mesa iz lova na Antarktiki, ki financira 85 odstotkov stroškov. Na omenjenem območju so se že večkrat vneli spopadi med kitolovci in aktivisti društva Čuvaji morja, prav tako pa je Avstralija proti Japonski vložila tožbo na meddržavnem sodišču, saj naj bi bil njihov program lovljenja kitov nezakonit.

Čuvaji morja so sporočili, da so ladjo Nisshin Maru zasledovali 3.220 kilometrov v bližini Južnega oceana in ji preprečili lov na kite. Organizacija je na območje poslala tri plovila, da bi preprečila letni lov kitov; Japonska še vedno lovi po zakonih o komercialnem lovu iz leta 1986, ki dovoljuje ''smrtonosne raziskave'' na sesalcih. Letošnja kvota je 945 kitov.

Ladja Nisshin Maru je že v pristanišču.
Ladja Nisshin Maru je že v pristanišču. FOTO: Reuters

Med kritiki je tudi mednarodni Greenpeace, ki trdi, da je letni lov izguba davkoplačevalskega denarja in se odvija zaradi političnih in ne prehranskih razlogov. Glede na zadnje uradne podatke naj bi Japonska še decembra imela zalogo 4.455 ton zamrznjenega kitovega mesa od prejšnjih ekspedicij.

''Japonski kitolov ne služi ničemur in flota nima v Južnem oceanu, svetišču kitov, kaj početi,'' je povedal direktor japonskega Greenpeace Junichi Sato. ''Predhodna vrnitev kitolovk ni dovolj. Japonske kitolovke ne bi smele nikoli več zapustiti pristanišča,'' je dodal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rageinblack
19. 02. 2011 00.50
Končno ena dobra novica!!
Mil?007
18. 02. 2011 20.08
MIZANTROP 18.02.2011, 19:50 Sej imaš prav, ti ne oporekam ampak pri mojih trditvah gre za to da je pri ubijanju živali za hrano treba bit dosleden. Če bi po TV vrteli posnetke z ubijanje in mukanjem teličkov v klavnicah, nam to ne bi bilo tako zelo všeč. No pri kitih to ni problem, ker jih lovijo nekje zelo daleč.
Bolivar
18. 02. 2011 19.53
Imamo tudi evropske ''Japonce ,Kitajce'' to so Italijani ,ki so znani po tem ,da pojedo vso divjad ,ki leze in gre ,celo na tuje gredo loviti. Zato pa je danes Italija skoraj iztrebljena glede divjih živali.
MIZANTROP
18. 02. 2011 19.50
123milan65, razlika je če Anuiti ulovijo tri kite letno s kajaki na vesla in ročnimi harpunami. Japonci pa z izgovorom znanstvenih raziskav kitolova lotijo na industrijski način, pobijejo tisoč kitov letno s harpunami na katerih so nameščene granate, in jih nič kaj znanstveno pojedo kot specialiteto bogato s težkimi kovinami, predvsem živim srebrom. Pa se ne gre za to da japonci potrebujejo kite za prehrano, gre se za to, da je Japonska pri hrani 70-odstotno odvisna od ribolova. Rib je v oceanih vsako leto drastično manj, za kar pa Japonci krivijo kite in delfine. Človeštvo bo Zemlji kraljevalo maksimalno pol stoletja, potem pa se bo v nekaj letih človeška populacija zdesetkala na milijardo ljudi. Oceani se že danes praznijo, puščave se širijo, ledeniki ki napajajo velike reke kopnijo, podtalnica upada, preobremenjena polja rodijo čedalje manj, tropski gozdovi se brezbrižno sekajo, zmankuje tudi nafte. In ravno nafta je gorivo, ki omogoča širjenje človeštva kot kuge planeta. Današnja ekonomsko-finančna kriza bo en sam velik hec, v primerjavi s krizo ki pride čez nekaj desetletij. Zmanjkalo bo vode v rekah, ki napajajo polja, zmanjkalo bo podtalnice, zmanjkalo bo obdelovalne zemlje, saj bo uničena zaradi intenzivnega kmetijstva z uporabo pesticidov in umetnih gnojil, oceani in morja bodo brez življenja, zmanjkalo bo nafte, ki poganja kmetijske stroje, nafta poganja stroje za distribucijo hrane po svetu. Pa ne mislite si da ste varni, če imate kos zemlje, ko pride do velike lakote, vam bodo horde lačnih poteptalo ves vaš vrtiček samo zato da vam bodo odnesli tri paradižnike.
janez20000
18. 02. 2011 19.30
@Hochstapler, "Strasten" lovec lovi, ker mu je všeč zasledovati in ubijati živali. Ljudem, ki radi ubijajo živali se reče sadisti, sadisti pa so psihični bolniki. Izgovor, da skrbite za uravnavanje naravnega ravnovesja je oksimoron, kateri ni jasen samo vam psihopatom, kot vojna za mir in podobne neumnosti. Lahko vas je sram!
tistikijeza
18. 02. 2011 17.03
ni ga tiča čez prašiča... sicer pa useen se kitov ne bi smel pobijat... dejstvo je, da je na svetu preveč ljudi, kar se pozna tudi pri proizvodnji in pridelavi hrane, na žalost prav tako ni drugega načina za rejo živali, človek na prvem mestu šele nato živali. je pa res, da obstajajo zato druge živali, ki so se že prilagodile takšni reji...
Hochstapler
18. 02. 2011 16.16
Pionirčki moji zdravo! Sam sem bil strasten lovec in vsak lovec lovi zaradi uravnavanja naravnega ravnovesja. Če divjad, v tem primeru izginja, je to znak da je lova preveč.
Bolivar
18. 02. 2011 15.29
DedekLakai ''samanthka Kaj majo zdaj kitajci veze s tem člankom? Kar se tiče Japonske. Čeprav so zelo razvit narod so še vedno na določenih področjih zelo kruti in barbarski... ter perverzni =)'' Morda Kitajci nimajo veze s tem člankom imajo pa ravno tako krut odnos do živali, če ne še bolj. Recimo običaj ,da jedo mačke in pse jih kruto s palicami pobijajo do smrti ali pa tlačijo v kletke z zelo majhno prostornino po 30 psov in mačk res ni nič kaj manj kruto od pobijanja kitov. Tudi na Kitajskem so zoološki vrtovi ,kjer ljudje sedijo v avtobusih in se mastijo nad predstavo ,kjer spustijo ujete živali od psov ,konjev ,perutnine v zaprte prostore s tigri in levi ,kaj takega ni na Japonskem. Tudi perverzija v kitajskem podzemlju ,kjer mučijo mlade ženske za zadovoljitev strank ob vedenju KP Kitajske. Torej ni nič kaj narobe ,če se Kitajsko tudi tu omeni.
AlanFord445
18. 02. 2011 14.37
north korea:Tvoja usrana rit pa ne je mesa????
Mil?007
18. 02. 2011 14.32
Romantika = razkol med stvarnostjo in idealom
Mil?007
18. 02. 2011 14.30
Oh kolk ste romantični. Življenje je življenje pa naj gre za življenje črva, človeka, kita ali kokoši.
kim llsung
18. 02. 2011 14.24
alanford445. umor je umor pa neglede na zival NEKDO MORA NASILNO umreti .DA SO LAHKO VASE RITI SITE malo se zamislite kako zival trpi predn jo zakoljejo smrt je je naj lepse kar se jim zgodi
AlanFord445
18. 02. 2011 14.20
Potem takem,je po tvojem mišljenju tudi človek enak kokoši.In ja nekatere vrste so si res opomogle,pa ne zahvaljujoč kitolovkam in tebi podobnim!!
Mil?007
18. 02. 2011 13.51
To, da so kiti ogroženi so pravlice nekatere vrste so si prav lepo opomogle. Če dovoljujejo domorodcem v Kanadi na Islandiji in Norveškem kitolov pa naj se ga še Japoncem, le kvote naj določijo. Kar se pa krožnikov tiče ne moreš vedet, kaj mam vsak dan na krožniku. Po taki logiki o plemenitosti živali, lahko če jo prenesemo na žival-človeka zatrdimo, da je bela rasa bolj plemenita od črne. Življenje je življenje, pa naj bo kokošje ali kitovo.
AlanFord445
18. 02. 2011 13.37
123milan65: Zato ker kokoši,prašiči,ovce,koze govedo in tako naprej niso ogroženi kot vrsta,če ti to ni jasno.....in ja kit je bolj plemenita žival kot kokoš.Če ne,bi ti vsak dan imel na krožniku kita ne pa piščanca!
Mil?007
18. 02. 2011 13.06
Ja ja sej vem marsikateri romantik mi bo stisnu minus. A dejstvo je, da se kolje povsod in ti kiti so tako prisrčni in inteligentni, pa tudi vsa ta kri, ki teče z palube v morje res grozno. A mislite, da teličku ne teče kri le tega ne vidite po televiziji v tem je problem. Zakaj ta ti, ki zasledujejo kitolovke ne zasledujejo in ustavljajo tovornjakov, ki vozijo živino v klavnice. Po moje gre le za razvajeno mladino, ki se nima kam dat in si želi avanture. Prepričan sem, da so vsa živa bitja enaka zakaj bi bilo kitovo življenje več vredno od kokošjega.
Mil?007
18. 02. 2011 12.33
Sej je lepo gledat te oddaje, ko se naravovarstveniki borijo s kitolovkami a je vse skupaj ena limonada. Tudi v Sloveniji imamo dosti klavnic za živino in ne vem kašna je razlika med temi japonskimi, ki so na ladjah in kjer razkosavajo kite in temi, ki so na kopnem in kjer koljejo govedo. Verjetno so krivi Japonci, kjer jejo tudi kitovo meso ti lumpi ti, kaj pa govedina, svinjina in perutnina. Kje pa piše, da je kit bolj plemenito bitje kot kokoš.
Audy
18. 02. 2011 12.24
Že drugo leto zapored so uspešno preprečili lov na kite, očitno se njihova metoda obnese bolj, kot pa nek greenpiss s transparenti.
robokonj
18. 02. 2011 11.12
bravo!!!:D... to sem gledal po televiziji zadnjič...kako jo zasledujejo...:)
DedekLakai
18. 02. 2011 10.49
samanthka Kaj majo zdaj kitajci veze s tem člankom? Kar se tiče Japonske. Čeprav so zelo razvit narod so še vedno na določenih področjih zelo kruti in barbarski... ter perverzni =)