Tujina

AI: Zaradi terorizma ogrožena prepoved mučenja

London/Ljubljana, 26. 06. 2009 09.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Amnesty International opozarja, da je zaradi odziva vlad na terorizem ogrožena prepoved mučenja. V praksi to pomeni, da so posamezniki še vedno izpostavljeni grozljivim praksam.

Danes je mednarodni dan podpore žrtvam mučenja in ob tej priložnosti organizacija Amnesty International (AI) po vsem svetu izvaja različne akcije. Podporniki in člani AI pozivajo vlade vseh držav, naj ponovno zagotovijo svojo zavezanost konsenzu, ki ga je svet dosegel po drugi svetovni vojni – da je vsako mučenje popolnoma prepovedano.

Kot opozarjajo v AI v zadnjem času, novo in akutno grožnjo mednarodni prepovedi mučenja predstavljajo odzivi vlad na grožnjo terorizma. ''Z dejanji vlad po vsem svetu je sedaj pod vprašanjem sama veljavnost popolne prepovedi,'' so zapisali na spletni strani.

Mučenje z vodo ostaja pogosta praksa.
Mučenje z vodo ostaja pogosta praksa. FOTO: Reuters

To v realnosti pomeni, da so posamezniki izpostavljeni grozljivim praksam. Ljudi pretepajo, jim zadajajo električne šoke, simulirajo utopitve, jih za dlje časa izpostavljajo popolni izolaciji ter jih na mnoge druge načine fizično zlorabljajo, povzetke svojih dokumentiranih poročil povzema AI. Ob tem še posebej izpostavljajo vračanje posameznikov v države, kjer jim grozi mučenje in pa skrivne zapore.

Zato znova pozivajo vlade, da obsodijo vse oblike mučenja, preprečijo mučenje, zaprejo tajne zapore in predvsem zagotovijo, da vsi odgovorni za dovoljevanje, omogočanje ali povzročanje mučenja odgovarjajo pred pristojnimi oblastmi.

'Ni še prepozno za ukrepanje'

"Mednarodni dan podpore žrtvam mučenja prihaja tri leta potem, ko sem državam članicam Sveta Evrope priporočil, naj sledijo in spoštujejo Konvencijo ZN proti mučenju," je povedal generalni sekretar Sveta Evrope Terry Davis. "Zagotoviti moramo, da se evropska letališča in zračni prostor ne izkoriščajo za prevoz ilegalcev v države, kjer naj bi jih mučili," je dejal in poudaril, da je treba zagotoviti, da se mednarodna pravila na podlagi diplomatske imunitete ne zlorabljajo.

Mučenja v zaporih kot je Abu Grajb niso ostala prikrita.
Mučenja v zaporih kot je Abu Grajb niso ostala prikrita. FOTO: Reuters

Generalni sekretar Sveta Evrope obžaluje, da po treh letih še vedno ni dobil pomembnega odgovora na svoja priporočila, ker se je pokazalo, da se v nekaterih evropskih državah z nasiljem krši konvencija proti mučenju in drugim oblikam nečloveškega kaznovanja.

"Še vedno ni prepozno za ukrepanje evropskih vlad, ki naj se zgledujejo po ameriškem predsedniku Baracku Obami, ki je takoj na začetku svojega mandata z zakonom prepovedal izročitve jetnikov, tajne pripore in mučenja," je pozval Davis.

Mednarodni dan podpore žrtvam mučenja so leta 1997 razglasili ZN, hkrati pa je tudi obletnica uveljavitve Konvencije ZN proti mučenju in drugim oblikam krutega, nečloveškega in ponižujočega ravnanja ali kaznovanja. Slovenija je pogodbenica omenjene konvencije in v skladu s to in drugimi pomembnimi mednarodnimi pogodbami na tem področju vztraja pri stališču, da je uporaba mučenja in drugih oblik krutega, nečloveškega ali ponižujočega ravnanja nesprejemljiva.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DeadBull
27. 06. 2009 09.13
Gasilec15 No bomo pa tebe vzeli v roke za par dni, pa boš videl kako je...Predvsem so informacije, ki se dobijo z mučenjem netočne in zavajajoče. Moramo, pa se zavedati, da brez upoštavanja zakonov in pravnih norm nasploh postanemo iste zveri, kot so ti teroristi, katerih je itak mogoče 0,5% od vseh obtoženih, vendar pa bo ta številka rasla, več kot bo mučenj. Pravila so zato, da se upoštevajo, če se ne bodo upoštevala in bo veljala samo moč mišic, se bo ta naša civilizacija nekega dne sesula kot hiša iz kart. Me prav zanima, če bo kdaj kdo od teh mučiteljev ali njihovih pokroviteljev odgovarjal za svoja dejanja?
135kmh
27. 06. 2009 04.15
Je prav gn.usno kar delajo, sam sem tel povedat da prva slika me spominja na tele ped.erčka ki so pretovlki
Hetero
26. 06. 2009 21.26
če jih Jack Bauer prime v roke bojo tkoj povedal resnico
spet-jest
26. 06. 2009 19.29
abu grajb je raj za mazohiste
porka.malorka
26. 06. 2009 18.05
Kaj tele AI res misli da jih kdo upošteva ker kar naprej neki trabezlajo
Audy
26. 06. 2009 17.41
In zato rabjo met mednarodni dan?? Za vsako bedarijo je že mednarodni ali svetovni dan tega ali onega. Amerika naj se pa za svoje stvari briga, elita jo bo sesula od znotraj, kot WTC.
aryan
26. 06. 2009 17.01
Me zanima verodostojnost podatkov (iz)mučenih. To je Amerika
frako
26. 06. 2009 13.42
Gasilec15 26.06.2009, 11:33 -1 DeadBull 26.06.2009, 10:41 0 Mučenje je nesprejemljivo, neglede ali gre za teroriste, kriminalce........Za take stvari obstajajo sodišča..... Medtem, ko se prerekajo na sodiščih, lahko umre na tisoče nedolžnih ljudi....če pa terorista prisilijo, pa jim ta lahko pove njihove namene, načrte, plane... če se dokaže da je terorist nima velč pravic to kar se pa do sedaj dogaja ko neki sosed enga prjau tm dol američani plačajo sosedu un je pa takoj dokazani terorist
deadea
26. 06. 2009 13.12
gasilec ce te jaz vzamem v roke za par dni bos priznal da si organiziral napad na dvojcka.
Mitja Remec
26. 06. 2009 11.33
DeadBull 26.06.2009, 10:41 0 Mučenje je nesprejemljivo, neglede ali gre za teroriste, kriminalce........Za take stvari obstajajo sodišča..... Medtem, ko se prerekajo na sodiščih, lahko umre na tisoče nedolžnih ljudi....če pa terorista prisilijo, pa jim ta lahko pove njihove namene, načrte, plane...
Mitja Remec
26. 06. 2009 11.31
Jaz sem ZA mučenje, če je to res potrebno, saj pri tem lahko izvemo veliko koristnih informacij, da preprečimo uboj veliko ljudi, kot je bil npr. napad na dvojčka, 11 septembra 2001.
DeadBull
26. 06. 2009 10.41
Mučenje je nesprejemljivo, neglede ali gre za teroriste, kriminalce........Za take stvari obstajajo sodišča.....