Tujina

'Nihče si bolj ne zasluži te nagrade'

Oslo, 10. 10. 2008 11.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Dobitnik letošnje Nobelove nagrade za mir je nekdanji finski predsednik in posebni odposlanec ZN na Kosovo Martti Ahtisaari. Razglasitev spremljajo pohvale številnih organizacij in držav.

Martti Ahtisaari je bil finski predsednik od leta 1994 do 2000. V bogati diplomatski karieri se je boril za mir na številnih križnih žariščih, od Afrike do Balkana.
Martti Ahtisaari je bil finski predsednik od leta 1994 do 2000. V bogati diplomatski karieri se je boril za mir na številnih križnih žariščih, od Afrike do Balkana. FOTO: Reuters
Ahtisaarijeva prizadevanja so prispevala k mirnejšemu svetu in "bratstvu med narodi" v duhu Alfreda Nobela. Petčlanski odbor v Oslu

Letošnja Nobelova nagrada za mir gre v roke nekdanjemu finskemu predsedniku in posebnemu odposlancu Združenih narodov na Kosovo Marttiju Ahtisaariju.

Nagrado bo prejel zaradi dolgotrajnih prizadevanj za mir v vlogi mediatorja, predvsem v Indoneziji in njeni nemirni provinci Aceh. "Martti Ahtisaari si je nagrado zaslužil zaradi več kot 30-letnih prizadevanj za rešitev mednarodnih sporov na številnih celinah,'' so sporočili iz Stockholma. Nagrada, ki jo bo dobitnik prejel 10. decembra, je vredna 1,4 milijona dolarjev.

Ahtisaari je novico o nagradi sprejel z navdušenjem in hvaležnostjo. Prepričan je, da je bilo njegovo najpomembnejše delo v Namibiji. ''Pot do samostojnosti v Namibiji je bila dolga,'' je dejal. Poleg Namibije je omenil tudi delo v indonezijski provinci Aceh in na Balkanu.

Lani sta prestižno nagrado prejela nekdanji ameriški podpredsednik Al Gore in Mednarodna skupina Združenih narodov o podnebnih spremembah (IPCC).

Številne čestitke

Poleg EU in zveze Nato sta Ahtissariju že čestitala generalni sekretar ZN Ban Ki Mun in kosovski predsednik Fatmir Sejdiu.

Martti Ahtisaari
Martti Ahtisaari FOTO: Reuters

Ban je ob čestitkah Ahtisaariju izpostavil njegovo "izjemno kariero v službi globalne skupnosti". Ahtisaari je namreč v 30 letih pomagal pri razreševanju konfliktov na različnih delih sveta, od Kosova do Namibije in Indonezije.

Nekdanji generalni sekretar ZN Kofi Annan je medtem dejal, da za Nobelovo nagrado za mir ni nihče bolj zaslužen kot prav finski državnik, ki ga je opisal kot edinega moža, ki je izpogojeval mir na treh celinah.

Poudarjanju zaslužnosti Ahtisaarija v njegovem služenju mednarodni skupnosti se je pridružila tudi EU. "V EU in Evropski komisiji imamo največje spoštovanje za Ahtisaarija, s katerim smo odlično sodelovali," je povedal predsednik Evropske komisije Manuel Barroso. Visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana je medtem povedal, da Ahtisaari na "mednarodnem odru izstopa kot eden velikih diplomatov in posrednikov našega časa".

"Je definicija spoštovanega upokojenega državnika in mislim, da si nagrade nihče ne zasluži bolj kot Ahtisaari," se je hvali novega Nobelovega nagrajenca pridružil generalni sekretar zveze Nato Jaap de Hoop Scheffer.

Nagrajencu sta čestitala tudi slovenski premier Janez Janša in zunanji minister Dimitrij Rupel. "Slovenska vlada in sam osebno visoko cenimo vaša prizadevanja pri razreševanju številnih resnih in dolgotrajnih konfliktov na različnih delih sveta," je v pismu Ahtisaariju zapisal slovenski premier, so sporočili iz njegovega kabineta.

"Odločitev odbora za podelitev Nobelove nagrade za mir pomeni pomembno priznanje vašim naporom in predanega dela pri vzpostavljanju miru v svetu. Med dosežki so še "posebej vidni napori pri iskanju rešitve statusa Kosova," je zapisal minister Rupel.


  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
11. 10. 2008 13.55
Največji absurd te proslule nagrade je bil, ko jo je prejel Kissinger! Če bi bil še živ, bi jo po tej analogiji moral prejeti tudi Milošević!! Mogoče skupaj s Tuđmanom in Izetbegovićem. Zdaj so že vsi v nebesih!!
Ninolin
11. 10. 2008 10.25
No...vsaj Bushman je ni dobil...
Tonček Balonček
10. 10. 2008 19.11
A ga bo Janša tožil?
pikanet
10. 10. 2008 12.44
te nagrade so same spletke, veze in poznanstva.Le kolk mu bo ostalo od nagrade enega mio evrov,ko bo nagradil vse,ki so mu jo zrihtal. Koliko so pa te nagrade še vredne,pa pove samo dejstvo,da za sta za nobelovo nagrado za mir predlagana Bush in Sarkozy.
dr.psiho
10. 10. 2008 12.22
eno je lepo naredil ! kosovo republika!še bi moral dodati vojodina republika in sanžak republika, pa bi bilo vredno hvale!
Jožajoža
10. 10. 2008 11.48
kako so mogli dati nobelovo nagradu fincu, ko pa vsi na svetu vedo, da janez janša toži finsko državo.spet bo tvezil naokrog, da je cel svet proti njemu ,urški in njegovim janšistom , ki ji skoraj ni več.
saatanavittu
10. 10. 2008 11.33
driskapiska
10. 10. 2008 11.24
ha ha ha! se Bushu jo dejte, pa Solani pa je to to! Pa ta svet gre resnično v k... žalost, žalost