Tujina

Afganistanski deček rešil življenje 14 migrantom v tovornjaku

London/Atene, 09. 04. 2016 14.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Komaj sedemletni afganistanski deček Ahmed je s prisebnim ravnanjem rešil življenje sebi in še 14 drugim migrantom, zaprtim v tovornjaku. Ko jim je začelo primanjkovati kisika, je Ahmed vzel telefon in poklical pomoč. Iz Grčije pa znova poročajo o tragediji, na morju so utonili štiri ženske in otrok.

Migranti, ki v Calaisu čakajo na priložnost za pot v Veliko Britanijo, se velikokrat poskušajo vtihotapiti na tovornjake in tako doseči svoj cilj.
Migranti, ki v Calaisu čakajo na priložnost za pot v Veliko Britanijo, se velikokrat poskušajo vtihotapiti na tovornjake in tako doseči svoj cilj. FOTO: AP

Britanska policija je rešila 15 migrantov, zaprtih v tovornjak, potem ko je sedemletni afganistanski deček z mobilnega telefona poslal sporočilo, da jim zmanjkuje kisika. Mladi Ahmed se je skupaj z ostalimi na tovornjak za Veliko Britanijo vkrcal v francoskem pristanišču Calais.

Ahmed je poslal sporočilo uslužbenkama centra za pomoč ženskam in otrokom v taborišču v Calaisu. S pomočjo organizacije za pomoč beguncem sta nemudoma obvestili britansko policijo in tako omogočili reševalno akcijo, v kateri so rešili življenja dečka in še 14 migrantov, ki so se skrivali v tovornjaku. Kot so zapisali v organizaciji, je bila za uspešno rešitev v veliki meri zaslužna dečkova sposobnost sporočanja resnosti situacije.

Pomembno vlogo pri uspešnem razpletu dogodka sta odigrali tudi uslužbenki, ki sta Ahmedu dali telefon s številkami za klic v sili in ga naučili, da se mora v primeru kakršne koli nevarnosti obrniti nanju.

"Takoj sem poklicala dežurne služba bi aktivirala policijo," je po dogodku pojasnila ena od uslužbenk, ki je policistom dejala, da gre za "življenje in smrt".

Štiri ženske in otrok utonilo v Egejske morju

Od 1. januarja je po podatkih Mednarodne organizacije za migracije v Grčijo iz Turčije prišlo več kot 140.000 ljudi, 418 pa jih je na nevarni poti umrlo.

Najmanj pet migrantov, štiri ženske in en otrok, je umrlo danes ob zori v nesreči čolna z migranti, ki se je v neurju prevrnil v Egejskem morju blizu grškega otoka Samos, je sporočila grška obalna straža. Pet ljudi so rešili, morebitne preživele pa še iščejo. Natančno število ljudi, ki so bili na 3,5 metra velikem plastičnem čolnu iz Turčije namenjeni v Grčijo, namreč ni znano.

Kljub prizadevanjem EU, da bi omejili prihod migrantov preko Egejskega morja, tudi z dogovorom s Turčijo o njihovem vračanju, se migranti in begunci še vedno odpravljajo na nevarno pot preko morja, ki je bila tudi letos zanje večkrat smrtonosna.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.