Tujina

Afganistanska policija ustrelila štiri protestnike

Kabul, 22. 02. 2012 12.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na tisoče Afganistancev, ki so se podali na ulice, je razburila novica, da so v Natovem oporišču našli zažgane izvode Korana. Ubiti so bili štirje protestniki, številni pa so ranjeni.

Protest pred oporiščem Bagram pri Kabulu
Protest pred oporiščem Bagram pri Kabulu FOTO: Reuters

Včeraj so v Natovem oporišču Bagram pri Kabulu afganistanski delavci, ki so zaposleni v bazi, našli zažgane ostanke tiskanih izvodov Korana. To je razburilo na tisoče Afganistancev, ki so se takoj po objavi novice odpravili na ulice, kjer so izrazili svoj protest. Ameriška vlada in poveljnik Natovih sil v Afganistanu sta se nemudoma opravičila, vendar jeza Afganistancev zaradi tega ni nič manjša.

V provinci Parvan je policija ustrelila in ubila dva protestnika, 13 pa je bilo ranjenih. En protestnik je bil ubit v provinci Logar, vzhodno od Kabula, še en protestnik pa je bil ubit v sami prestolnici. Prav slednji incident še ni povsem pojasnjen. Streli, s katerimi je bil pokončan protestnik v prestolnici, naj bi po poročanju prič prišli iz vozila zunanjega ministrstva, ki je bilo parkirano pred ameriško bazo. Predstavniki Natove misije Isaf so ob tem sporočili, da o tem streljanju nimajo nobenih podatkov, kasneje pa je eden izmed ranjenih protestnikov povedal, da je nanje streljala policija.

Sicer je bilo v incidentu v Kabulu skupaj ranjenih 21 ljudi, vključno z 11 policisti. Med ranjenimi naj bi bil tudi vodja mestne policije, ki naj bi mu v gleženj priletel kamen. Protestniki so vzklikali slogane: "Smrt Ameriki" in "Smrt (predsedniku Hamidu) Karzaju". "Če nas Američani ponižujejo do te mere, se bomo pridružili upornikom," je v Kabulu povedal 18-letni protestnik Adžmal. Protestniki so zažgali tudi več stavb, ki mejijo na Natovo oporišče, v njih pa imajo svoje pisarne tuji pogodbeniki.

Smrt Ameriki je bilo mogoče slišati tudi v afganistanskem parlamentu. Muslimani namreč Koran obravnavajo kot Alahovo literarno delo, do vsakega izvoda pa izkazujejo globoko spoštovanje. Protesti so se takoj po objavi novice o zažganih izvodih Korana razrasli po vsej državi. V Džalalabadu na vzhodu države so celo poveličevali vodjo afganistanskih talibanov mulo Omarja. Nekateri protestniki so tudi zažgali ameriške zastave.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimivseeno
23. 02. 2012 13.49
Umreti za nekaj zažganih knjig, ki jih lahko v enem dnevu natisnejo v miljone izvodih je možno samo zaradi slepe vere. Pravična razrešitev primera bi bila, da bi NATO kupil na svetovnem trgu 100 izvodov Korana, opravičil se je in ljudstvo bi imelo domače čtivo. Kdaj bomo nehali verjet voditeljem in se bomo začeli spraševati po dejstvih?
janez6bb
23. 02. 2012 09.04
+1
pop tv je še en primer ameriške demokratičnosti, brišejo komentarje ki do nikogar niso žaljivi, bo treba sprožit res kak ustavni postopek zoper pop tv oz proplus.
Osvald
23. 02. 2012 09.01
+5
Ob 95% nepismenosti se mi zdi malo brezvezno protestirat.
Spetsnaz
23. 02. 2012 09.35
+2
anaheim812
22. 02. 2012 23.45
+3
joj so občutljivi ti muslimani, ko pa oni zastave zažigajo je pa vse ok...
DavidxXx
23. 02. 2012 09.28
-3
Koran ima zgodovino, ZDA je nima. Očitno, ne ločiš pojma med koranom in zastavo.
anaheim812
23. 02. 2012 11.07
+2
koran, ki je bil natisnjen včeraj zvečer, za moje pojme nima nobene zgodovine. hotel sem samo povedat, da bi lahko njihovo zažiganje zastave tudi koga užalilo, ampak noben ne gre zaradi tega protestirat.
HellWolf
22. 02. 2012 15.38
+4
Vojna v polnem zamahu še naprej... mislim da ima narod tam več kot dovolj metanja po zobeh in zaničevalnega odnosa ''osvoboditeljev''.