Tujina

Afera Clinton–Lewinsky spet razburja: pri zasliševanju nekdanje pripravnice prekoračili pooblastila

Washington, 25. 10. 2014 15.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanja pripravnica Bele hiše Monica Lewinsky se s cmokom v grlu spominja januarskega dne leta 1998, ko so jo FBI in tožilci kar 12 ur v hotelski sobi prepričevali, naj sodeluje pri preiskavi proti Billu Clintonu. Poročilo razkriva, da so prekoračili pooblastila.

Bill Clinton in Monica Lewinsky sta se v ljubezensko razmerje zapletla leta 1998.
Bill Clinton in Monica Lewinsky sta se v ljubezensko razmerje zapletla leta 1998. FOTO: Reuters

Nekdanja pripravnica Bele hiše Monica Lewinsky je ta teden javnost opozorila nase z uporabo Twitterja in govorom na prireditvi v organizaciji revije Forbes, namenjeni opozarjanju na problem nasilja na svetovnem spletu. To je bil njen prvi javni govor v 13 letih.

Zdaj pa je v javnost pricurljala tudi informacija, da so oblasti leta 1998 prekoračile pooblastila, ko so Lewinskyjevo prepričevale, naj priča proti nekdanjemu predsedniku Billu Clintonu.

Lewinskyjeva se s cmokom v grlu spominja januarskega dne leta 1998, ko so FBI in tožilci prvič pristopil k njej ter grozil njej in njeni materi s kazenskim pregonom, če ne bo dovolila, da jo pri pogovoru s Clintonom ozvočijo, nato pa pridobljene informacije uporabijo proti njemu.

Monica Lewinsky
Monica Lewinsky FOTO: Reuters

Lewinskyjeva je vseskozi trdila, da so oblasti prekoračile pooblastila, ko so jo 12 ur zasliševali v hotelu Ritz-Carlton. In kot se je zdaj izkazalo, so istega mnenja tudi vladni predstavniki, ki so dve leti po zaslišanju temeljito preiskali dogajanje tistega dne. Do poročila, ki naj bi ga skrivali pred javnostjo, se je dokopal časopis The Washington Post. Poročilo je pokazalo, da je tožilec v tem primeru slabo presodil situacijo in storil več napak ter da bi lahko celotno zadevo speljal veliko bolje.

Ko so pristopili do Lewinskyjeve, jim je ta dejala, da ne želi govoriti z njimi brez prisotnosti svojega odvetnika. A ko so ji dejali, da ji bodo posredovali več informacij o situaciji, če se bo z njimi pogovarjala sama, je pristala. Odpeljali so jo v hotelsko sobo v hotelu Ritz-Carlton in jo 12 ur zasliševali. "Grozili so mi, da bo 27 let preživela v zaporu, ker sem v pisni izjavi zanikala razmerje s predsednikom," pripoveduje Monica. Če bo pričala proti predsedniku, se ji ne bo treba zagovarjati zaradi laganja o razmerju, so ji obljubili.

Lewinskyjeva je ta teden na omenjeni prireditvi dejala, da razmerje s Clintonom obžaluje, najbolj zato, ker je bilo prizadetih veliko ljudi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.