Slovenija
Oglas

Adrenalin, narava in preveč vsega dobrega – Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje

Podčetrtek, 12. 08. 2015 09.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Turizem Podčetrtek
Komentarji
0

Vino in čokolada, gurmanska lokalna kulinarika, vodna in adrenalinska doživetja, pristnost narave in predvsem domačnost tukajšnjih prebivalcev so zagotovilo za prijeten dan, dva, dovolj doživetij je tudi za teden dni in več. Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje –za mnoge prav poseben, najlepši del Slovenije.

Festival vina in čokolade Podčetrtek v letu 2016 poteka 7. maja.
Festival vina in čokolade Podčetrtek v letu 2016 poteka 7. maja. FOTO: Festival čokolade Podčetrtek

Popotovanje med obsoteljsko-kozjanskimi griči nikoli ne razočara. Vino in čokolada, gurmanska lokalna kulinarika, vodna in adrenalinska doživetja, pristnost narave in predvsem domačnost tukajšnjih domačinov so zagotovilo za prijeten dan, dva, dovolj doživetij je tudi za teden dni in več. Naša družina izkoristi vsak prost trenutek, da se naužije energije Podčetrtka, Bistrice ob Sotli in Kozjega – priznamo, za nas je to prav poseben, najlepši del Slovenije.

Termanlni park Aqualuna je raj za družine.
Termanlni park Aqualuna je raj za družine. FOTO: Festival čokolade Podčetrtek

Pretekli vikend smo spet aktivno preživeli v tem koncu Slovenije. En dan ni bil dovolj, zato smo se takoj odločili za spanje v Olimju. Ampak veliko pred spanjem smo zaradi vročine morali najprej »v vodo«! Adrenalinski spusti v Aqualuni, seveda je bilo potrebno preizkusiti drčanje po vseh enajstih toboganih. Popoldan smo namenili ogledu najlepše vasi, ne samo v slovenskem ampak z nagrado dokazano tudi v evropskem merilu, vasi Olimje. Na Jelenovem grebenu nam nasproti pritečejo jeleni damjaki in mufloni. Pozno nedeljsko kosilo s pridihom jelenjih specialitet, z razgledom na cerkev in čokoladnico v Olimju nas je kar malo polenilo, a za posladek smo še našli energijo. Še pred sladkim pa smo preverili, ali je v Deželi pravljic in domišljije še vedno polno junakov. Nivo sladkorja se je drastično znižal, potrebno je po čokolado! Čokoladnica Olimje – če pa se tukaj ne najde nekaj za čokoljube. Poln butik običajnih čokoladnih tablic in pralin, za nekaj več pa čokolada v najrazličnejših oblikah, med njimi tudi čokoladne žoge za nogomet v naravni velikosti.

Popoldanska sprostitev med patri

Prenovljen samostan Olimje je kraj sprostitve.
Prenovljen samostan Olimje je kraj sprostitve. FOTO: Festival čokolade Podčetrtek

Čeprav je Minoritski samostan Olimje zadnja leta postal priljubljena turistična točka, ljudje tukaj še vedno lahko najdejo mir in sprostitev. Zanimive zgodbe iz življenja minoritov, ki živijo v samostanu Olimje, nekdanjem grajskem poslopju, vedno presenetijo. Preseneti pa tudi baročna Marijina cerkev, v kateri se skriva nenavaden črn oltar. Ker je bil naš dan cel dan poln dobrega, je obisk samostanske lekarne in kasneje prodajalne še kako na mestu. V kupolasti sobi v pritličju je namreč samostanska lekarna, ki velja za tretjo najstarejšo v Evropi. Tradicijo zdravja in dobrega počutje so zadnja leta minoriti oživeli, tako z zelišči iz zeliščnega vrta pred samostanom in z znanjem o njih ustvarjajo ponudbo različnih zeliščnih pripravkov, tinktur in čajev v lični prodajalni. Patrove kapljice, nekakšen eliksir zdravja, še kako dobro denejo po dobri hrani in adrenalinskem dnevu. Večerja in spanje na domačiji Amon, kjer se spet nismo mogli upreti kozjanski gobovi juhi, domačim testeninam, ponudbi zelenjave z vrta … Dve uri ob družinskem klepetu in dobri hrani sta minili, kot bi trenil. Potrebujemo počitek, saj je jutri nov dan, ki nas vleče na jug, v neokrnjeno naravo.

Med sadovnjaki in presežki kulturne dediščine

Prenovljan grad Podsreda vas bo očaral.
Prenovljan grad Podsreda vas bo očaral. FOTO: Festival čokolade Podčetrtek

Kaj si človek lahko želi več kot zajtrk poln dobrot iz okoliših kmetij in domačega vrta in poskusnih udarcev z golf palico na urejenem igrišču? Slovo gostiteljem in naprej v naravo. Z družino namreč vedno želimo oddih preživeti tako adrenalinsko in doživeto, kot povezano z naravo. In če kje, naravo lahko doživimo v Kozjanskem parku, ki velja za eno najstarejših in največjih zavarovanih območij narave v Sloveniji. Preko vinorodnih pobočij Virštanja se odpravimo do gozdov, travniških sadovnjakov, suhih travnikov, do ogroženih živalskih in rastlinskih vrst do gradov, mlinov ter vse tja do koncertov in ostalih dogodkov, kar svojih 206 km² ponuja park. Ko se sprehajamo po Vetrniku, imamo občutek, da ljudje "živijo Kozjanski park", in prav to je eden glavnih razlogov, ki nas vedno znova privabi nazaj.

Če smo dodobra spoznali že najlepša evropska kraja, Olimje in Podčetrtek, je na mestu, da spoznamo tudi najbolj grajskega med slovenskimi gradovi! Grad Podsreda živi polno in bogato tudi v 21. stoletju, saj gosti različne slikarske in kiparske razstave, s svojo prenovljeno podobo pa v teh poletnih mesecih deluje še posebej mogočno in lepo. V trebuhu zakruli prvemu, pa drugemu – pozno kosilo bi bilo na mestu. Ko povprašamo domačine, kam na kosilo v teh koncih, nas napotijo v Bistrico ob Sotli, v gostilno Šempeter, ki je pred časom v znak kvalitete in gostoljubja pridobila tudi oznako Gostilna Slovenija, ki označuje pristne slovenske gostilne. Kosilo je bilo odlično, v njem pa ni manjkal kopun, kulinarična posebnost tega konca Slovenije. Še skok na Svete Gore nad Bistrico ob Sotli, prastaro kulturno in romarsko središče, kjer se na ozkem hrbtu hriba nahaja pet svetišč, z zahvalo za lep konec tedna in priprošnjo, da nam kmalu uspe spet priti na ta konec Slovenije, če ne prej na Praznik kozjanskega jabolka ali katero od drugih tradicionalnih prireditev.

Svete gore nad Bistrico so kraj pozitivne energije.
Svete gore nad Bistrico so kraj pozitivne energije. FOTO: Festival čokolade Podčetrtek


 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3