Tujina

Aborigini proti turistom

Avstralija, 26. 06. 2007 13.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, K.Z.
Komentarji
0

Avstralski staroselci nameravajo turistom prepovedati obisk vzpetine Uluru, ki jo letno obišče okoli 500.000 ljudi.

Znamenita vzpetina Urulu je poznana po svoji značilni rdeči barvi.
Znamenita vzpetina Urulu je poznana po svoji značilni rdeči barvi. FOTO:

Avstralski Aborigini želijo s prepovedjo turističnih ogledov vzpetine, znane tudi pod imenom Ayers Rock, odgovoriti na ostre ukrepe, ki jih je nedavno napovedala vlada v Canberri. S slednjimi namreč želijo zajeziti domnevno razširjeno spolno zlorabo otrok med avstralskimi staroselci.

O prepovedi obiskovanja znamenitega monolita rdeče barve v avstralski puščavi razmišlja vodstvo bližnjega mesta Mutitjulu. Po besedah tamkajšnjega starešine Vinceja Forresterja se prebivalci bojijo, da jim bodo oblasti vzele otroke in jih dale v skrbništvo. V okviru svojih napovedi, naj bi sedaj Aborigini razmišljali o kampanji državljanske nepokorščine, ki naj bi poleg prepovedi turističnih ogledov vključevala tudi beg v peščene griče okoli ogromnega monolita. Avstralski minister za zadeve, ki se tičejo staroselcev, Mal Brough, je zatrdil, da za to ni nobene potrebe ter da jih je nekdo očitno namerno prestrašil z lažmi.

Alkoholizem največji vzrok za socialne stiske

Avstralija ima 20 milijonov prebivalcev, od tega je približno 400.000 Aboriginov, ki so potisnjeni na rob družbe. Avstralsko državljanstvo so dobili šele leta 1967, potem ko so bili desetletja žrtve poskusov "integracije".
Avstralija ima 20 milijonov prebivalcev, od tega je približno 400.000 Aboriginov, ki so potisnjeni na rob družbe. Avstralsko državljanstvo so dobili šele leta 1967, potem ko so bili desetletja žrtve poskusov "integracije". FOTO:

Velja poudariti, da je vlada v Canberri pred dnevi sporočila, da v okviru prizadevanj za zajezitev spolnih zlorab otrok v skupnostih Aboriginov na severu Avstralije načrtuje uvedbo prepovedi alkohola in trde pornografije ter strožji nadzor nad socialno podporo. Gre za odziv na poročila, v katerem so oblasti Severnega teritorija med tamkajšnjimi Aborigini ugotovile veliko razširjenost spolne zlorabe otrok in njeno tesno povezanost z alkoholizmom, nezaposlenostjo in revščino. Predvsem alkoholizem naj bi bil glavni dejavnik propadanja Aboriginov in njihove kulture ter zanemarjanja otrok, ki ustvarja priložnost za pedofile.

Ukrepi države naj bi veljali na skoraj polovici Severnega teritorija, na območju, ki so ga zvezne oblasti pred 30 leti vrnile staroselcem. Slednji že omejujejo ali prepovedujejo alkohol, zato se nekateri bojijo, da bi prepoved vodila le v preseljevanja Aboriginov v mesta, kjer bi nato živeli na ulicah.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.