Tujina

Abdeslam je imel veliko večjo vlogo v napadih v Parizu, kot se je sprva mislilo

Pariz, 05. 07. 2016 13.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

26-letni Francoz Salah Abdeslam, ki so ga prijeli v povezavi z lanskimi napadi v Parizu, v katerih so napadalci ubili 130 ljudi, naj bi sam pripeljal in namestil skoraj vse pariške napadalce. To je preiskovalcem izdal Mohamed Abrini, eden od napadalcev v Bruslju.

Salah Abdeslam
Salah Abdeslam FOTO: AP

Ključni osumljenec novembrskih terorističnih napadov v Parizu Salah Abdeslam je imel v teh napadih veliko večjo vlogo, kot se je sprva mislilo, je povedal na zaslišanju preiskovalcem Mohamed Abrini, ki so ga aretirali v povezavi z marčevskim terorističnim napadom v Bruslju.

Abdeslama, 26-letnega Francoza, so prijeli marca v Bruslju v povezavi z napadi 13. novembra v Parizu, ki so zahtevali 130 življenj. Nekaj dni po njegovi aretaciji so samomorilski napadalci v Bruslju ubili 30 ljudi.

Med policijsko akcijo prijeli Salaha Abdeslama - 9
Med policijsko akcijo prijeli Salaha Abdeslama - 9 FOTO: AP

Abrinija so prijeli v povezavi s tem napadom, povezan pa je tudi z napadi v Parizu. Abrini je po poročanju belgijskih medijev preiskovalcem povedal, da je Abdeslam iz več krajev v Evropi sam pripeljal skoraj vse napadalce v Parizu, ki so prišli iz Sirije. Namestil jih je tudi v skrivališčih, je poročala televizija VTM Nieuws. Kot je zatrdil, to ve, ker je v teh stanovanjih živel z njimi in pri tem slišal veliko stvari.

Abdeslama je Belgija že izročila Franciji, a na prvem zaslišanju ni hotel govoriti.

Abrini je priznal, da je bil eden od napadalcev iz Bruslja. Tudi njega bodo izročili Franciji, a zaenkrat ostaja v Belgiji.

Abrinijev odvetnik Stanislas Eskenazi je za belgijsko televizijo RTBF danes dejal, da je Abrinijeve izjave oziroma hipoteze potrebno potrditi ali zavrniti v nadaljnjih preiskavah. Obsodil je dejstvo, da so zaupni podatki z zaslišanja prišli v javnost.

V napadih v Parizu in Bruslju je sodelovalo več osumljencev iz večinsko migrantske bruseljske četrti Molenbeek, tudi Abdeslam.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Razumnež
06. 07. 2016 10.20
-2
Dokler je Guantanamo deloval na polno ni bilo toliko napadov.... (Pač samo dejstvo)
Slovanec
06. 07. 2016 11.38
+2
Dokler ameri niso vtikal svoje parklje povsod ni bilo toliko napadov...(Pač samo dejstvo)
kaverna
05. 07. 2016 20.16
-1
tale abrini pa veliko ve,kaj pa če je on načrtovalec?
Lisec6
05. 07. 2016 14.21
+0
čisti francoz
Janša je naš
05. 07. 2016 14.20
+11
danes se začenja tridnevno praznovanje, Moji prazniki ne minejo brez svinjne
CURVANORD Zanetti
05. 07. 2016 18.38
+1