Tujina

Pedra Hernandeza, ki je pred 38 leti ugrabil in ubil šestletnega dečka, spoznali za krivega

New York, 15. 02. 2017 08.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Newyorška porota je v torek 56-letnega Pedra Hernandeza spoznala za krivega ugrabitve in umora šestletnega Etana Patza, s čimer se je končalo 38 let iskanja pravice za fanta, katerega primer je v ZDA pripeljal do številnih sprememb. Obramba napoveduje pritožbo, češ da je Hernandez umor priznal neprišteven.

V torek se je končalo 38 let iskanja pravice za umorjenega šestletnega dečka Etana Patza. Sodišče v New Yorku je za krivega spoznalo 56-letnega Pedra Hernandeza. Patzovo izgonitje je vse od leta 1979 veljalo za nerešen primer, do leta 2012, ko je Hernandez svoji verski skupnosti priznal, da je njegov morilec.

Hernandez se brani, da je bil v času priznanja umora neprišteven.
Hernandez se brani, da je bil v času priznanja umora neprišteven. FOTO: AP

Etan Patz se je 25. maja leta 1979 prvič sam odpravil do šolskega avtobusa dve ulici stran od stanovanja v predelu Soho, nakar se je za njim izgubila vsaka sled. Newyorška policija ga je iskala vsepovsod, celo v Izraelu, sledi so vodile do številnih možnih osumljencev, vendar brez uspeha vse do leta 2012, ko je policija od svaka dobila informacijo, da je Hernandez svoji verski skupini priznal, da je v New Yorku ubil otroka.

To je povedal tudi svoji nekdanji soprogi Daisy Rivera in prijatelju. "Tik pred obredom me je potegnil vstran in mi povedal, da je pred leti ubil fantka, vendar mi ni povedal njegovega imena. Šele leta kasneje, ko sem med njegovimi stvarmi našla Etanovo sliko, se mi je posvetilo," je na sodišču povedala Riverova.

Hernandez je 2012. dejanje priznal tudi policiji. Po nekaj urah zaslišanja je povedal, da je fanta zvabil v klet trgovine s pomočjo brezalkoholne pijače, v kleti pa ga je zadavil in truplo dal v škatlo, ki jo je odložil na kup smeti na pločniku. Hernandez dejanja ni zanikal niti med prvim sodnim procesom leta 2015, ki se je končal brez poenotene porote, niti na drugem lani.

Morilčev odvetnik: Zelo smo razočarani nad odločitvijo sodišča

Vendar pa so njegovi odvetniki od začetka trdili, da gre za duševno moteno osebo, ki si pogosto domišlja stvari in prepričani so, da je to storil tudi po pogovoru s policisti, od katerih naj bi dobil ideje.

"Zelo smo razočarani nad odločitvijo sodišča," je dejal vodja Hernandezovih odvetnikov Harvey Fishbein, "Pritožili se bomo in verjamem, da nam bo na koncu uspelo," je še dodal in izrazil obžalovanje, ker "ta sodba v resnici ni rešila tega, kar se je zgodilo Etanu leta 1979".

Etanov oče Stanley Patz pa je prepričan, da je bil obsojen pravi storilec in je po odločitvi porote izrazil olajšanje.

Starši umorjenega dečka so končno dobili zadoščenje.
Starši umorjenega dečka so končno dobili zadoščenje. FOTO: POP TV

Etan Patz je bil eden od prvih pogrešanih otrok, katerih obraze so v ZDA tiskali na embalažo za mleko. Obletnica njegovega izginotja je postala nacionalni dan pogrešanih otrok, kampanja njegovih staršev pa je privedla do ustanovitve nacionalne telefonske številke za tovrstne primere in omogočila boljše sodelovanje med različnimi policijami.

S primerom je bilo poleg tega konec obdobja zaupljivosti, ki je spremenil določene starševske navade. Od takrat naprej starši otrok pretežno ne pošiljajo več samih na šolske avtobuse, šole pa so bolj pozorne na učence, ki jih ni k pouku.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
15. 02. 2017 21.18
+1
Kaj vse se spremenilo po smrti dečka, da, celo otrok mora umreti, da se kaj spremeni.
flojdi
15. 02. 2017 17.52
.o mat r . 38LET ( škoda , da se tut cifre ne da napisat Z Veliko ...črko...a ... s številko pač
flojdi
15. 02. 2017 17.55
( zato pa lop ovi so To lahko, ko zRačunajo na Hitrost( pardon Počasnost
flojdi
15. 02. 2017 17.56
. pa tole poŠiša na šo drž avico./ dejte se no mal zgledovat; premal se ...očitno