Tujina

‘Sarkofag’ grozi

Kijev, 13. 04. 2006 09.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Černobilski reaktor, ki je eksplodiral pred 20 leti, spet ogroža ukrajinsko prebivalstvo.

Poškodovan reaktor v Černobilu
Poškodovan reaktor v Černobilu FOTO: Reuters

Černobilski reaktor 4, tako imenovani sarkofag, ki je pred 20 leti povzročil najhujšo jedrsko nesrečo v zgodovini človeštva, spet ogroža ukrajinsko prebivalstvo.

Stanje reaktorja je pregledala okoljevarstvena organizacija Greenpeace, ki je ugotovila, da bi se zaščitni plašč iz betona in jekla, ki obdaja reaktor, lahko porušil. Od osmih projektov, s katerimi naj bi stabilizirali 'sarkofag' in bi morali biti dokončani do letos, so izpeljali le tri. »V dvajsetih letih za to regijo ni bilo storjeno dovolj, čeprav so za odpravljanje posledic prejeli več milijard dolarjev. Prebivalstvo ni zaščiteno pred jedrsko nevarnostjo, ki še vedno grozi,« je povedal strokovnjak za jedrsko energijo pri Greenpeaceu, Thomas Breuer.

Luknje v steni

Zaščitno plast so na hitro in v zelo težkih pogojih zgradili šest mesecev po katastrofi. Konstrukcija je zelo nestabilna. Zunanjo steno reaktorja 'krasijo' številne luknje, skozi katere veter odnaša radioaktiven prah in dež uhaja v stavbo. Če bi se 'sarkofag' porušil, bi nastal velik radioaktiven oblak, ki bi regijo in njene prebivalce spet resno ogrozil.

Greenpeace nasprotuje načrtom 28 držav, ki so Ukrajini darovale denar, in ukrajinske vlade, ki nameravajo okoli reaktorja zgraditi še eno zaščitno plast. Kot pravijo, to ni rešitev za problem radioaktivne mase, ki se nahaja v reaktorju. Poleg tega bi bila to le rešitev za naslednjih 50 let in ne dolgoročna. »Problem bi podedovali naši zanamci. Kot je pokazal Černobil, ljudje nismo sposobni obvladati atomske energije. Konec koncev za njo še pospravljati ne znamo,« kritizira Breuer.

Zakaj skrivajo število žrtev?

Spomini na nesrečo so tudi po dvajsetih letih zelo boleči
Spomini na nesrečo so tudi po dvajsetih letih zelo boleči FOTO: Reuters

Nova študija je pokazala, da je jedrska nesreča zahtevala veliko več žrtev, kot je bilo sprva rečeno. Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) trdi, da je katastrofa v Černobilu zahtevala štiri tisoč življenj, kar pa ne drži. Evropska stranka Zelenih namreč pravi, da je umrlo med 30 in 60 tisoč ljudi. Študijo sta pripravila dva britanska znanstvenika, ki sta izhajala iz uradnih informacij in številk. »IAEA je ponudila le politično število mrtvih in ne dejansko,« so sporočili iz stranke in dodali, da je IAEA že zaključila s poglavjem Černobil. »Tega ne smemo dopustiti. Še vedno ne vemo, kakšne posledice te nesreče nas čakajo,« so še povedali Zeleni.

Med najbolj pogostimi boleznimi, ki naj bi jih povzročila černobilska katastrofa, so rak ščitnice in levkemija, druga rakasta obolenja in psihične težave.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.