Tujina

Zelena luč za 8 milijard evrov vreden obrok posojila Grčiji

Bruselj, 11. 10. 2011 14.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Grške oblasti so naredile "pomemben napredek'' v zvezi s fiskalno konsolidacijo, v izjavi po opravljeni reviziji grških javnih financ navajajo strokovnjaki t. i. trojke. Zatika pa se pri privatizaciji in strukturnih reformah.

Evropski del trojke, ki je po pričakovanju Grčiji podelila tudi nekaj ''rumenih kartonov''.
Evropski del trojke, ki je po pričakovanju Grčiji podelila tudi nekaj ''rumenih kartonov''. FOTO: Reuters

Danes objavljeno mnenje strokovnjakov EU, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) pričakovano Grčiji priznava napredek, a izpostavlja določene točke, kjer se še zatika. "Misija je dosegla dogovor na ravni osebja z grškimi oblastmi o ekonomskih in finančnih politikah, potrebnih za vnovičen zagon vladnega gospodarskega programa," so zapisali v sporočilu za javnost.

Slovaški parlament je zavrnil krepitev mehanizma za stabilnost evra (EFSF), s čimer je ta država postala edina članica evroobmočja, ki je zavrnila povečanje sklada s 440 milijard evrov na skoraj 780 milijard evrov. S to odločitvijo je padla tudi slovaška vlada, saj je premierka Iveta Radičova na sprejetje tega sklepa vezala zaupnico vladi.
Za zagotavljanje nadaljnjega zmanjševanja proračunskega primanjkljaja na socialno sprejemljiv način in trajnega okrevanja je nujno, da oblasti več pozornosti namenijo strukturnim reformam v javnem sektorju in gospodarstvu, izpostavlja trojka.

Grčija bo po zeleni veji začela plezati šele leta 2013

Strokovnjaki EU, ECB in IMF opozarjajo, da bo recesija v Grčiji globlja, kot je bilo pričakovano v predhodnih ocenah, okrevanje pa se bo začelo komaj leta 2013. Ne izboljšuje se razpoloženje vlagateljev in temu primerno skromne ostajajo investicije. A izvoz se krepi, kar bi moralo na srednji rok zagotoviti bolj vzdržno rast, ugotavljajo.

Grčija je z državami članicami območja evra in IMF maja lani dosegla dogovor o 110 milijard evrov vrednem posojilu, vendar je bila v zameno za pomoč prisiljena sprejeti stroge varčevalne ukrepe in izvesti številne reforme. Atene imajo pri tem veliko težav, ukrepom oblasti pa močno nasprotujejo tudi grški državljani.

Na fiskalnem področju je trojka ugotovila, da Grčija letos ne bo dosegla zastavljenih ciljev pri zmanjševanju proračunskega primanjkljaja, delno zaradi globlje recesije, delno pa tudi zaradi neizpolnjevanja dogovorjenih ukrepov. A v letu 2012 bi moral program spet teči v skladu z zastavljenimi cilji, meni trojka. Za leti 2013 in 2014 pa bodo najverjetneje potrebni dodatni ukrepi, predvsem na odhodkovni strani.

Stavkajoči komunalni delavci
Stavkajoči komunalni delavci FOTO: Reuters
Pri privatizaciji, piše trojka, je bil dosežen napredek z ustanovitvijo privatizacijskega sklada. A sam proces privatizacije je v zamudi, zato bodo letos prihodki občutno nižji od pričakovanih. Grška vlada pa kljub temu obljublja iz tega naslova 35 milijard evrov prihodkov do konca leta 2014.

Po potrditvi izplačila Grčiji denar novembra

Od poročila trojke bo sicer odvisno izplačilo nove tranše posojila Grčiji, v okviru katere naj bi 5,8 milijarde evrov prispevale članice območja z evrom, 2,2 milijarde evrov pa IMF. Trojka predvideva, da bo denar, če izplačilo potrdijo voditelji držav z evrom in izvršni odbor IMF, Grčiji na voljo v začetku novembra.

Grčija tudi danes v primežu stavk

V Grčiji se pred splošno stavko, ki bo potekala 19. oktobra, razmere zaostrujejo. Javni uslužbenci so zaprli dostop do več ministrstev, stavkajo tudi učitelji in občinski funkcionarji. Danes so protestno zaprli ključno grško rafinerijo, ta teden bo stavkalo bolnišnično ter zaporniško osebje, prihodnji teden naj bi z delovnih mest odkorakali davčni in bančni uslužbenci, s stavko grozijo tudi odvetniki.

Zaposleni v javnem sektorju so besni zaradi vladnega varčevalnega načrta, v okviru katerega bi na čakanje poslali 30.000 ljudi, potem ko je vlada pas v javnem sektorju zategovala že v preteklih mesecih.

Zaradi stavke komunalnih delavcev se kopičijo smeti.
Zaradi stavke komunalnih delavcev se kopičijo smeti. FOTO: Reuters

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tronkodak
12. 10. 2011 14.41
Ma denar se samo na papirju pretaka sem in tja po naši Evropi. Pač računalniki omogočajo fiktivne prenose levo in desno, gor ali pa dol. Problem je, ker ni toliko denarja bilo ustvarjenega kolikor naj bi ga bilo v obtoku. Predstavljajte si, da bi morali 31.12.2011 vsi na svetu vrniti vse svoje dolgove. 01.01.2012 ne bi bil v obtoku niti cent denrja v fizični obliki, dolgovi bi bili poplačani samo 30% ali celo manj. Taka je svetovna realnost in zaradi tega je tudi svetovna kriza, ki traja od leta 2008. Seveda je kriza, ki bo trajala dolgo časa oziroma, do nove svetovne vojne, ki bo trajala bistveno dlje kot so bile vojne do sedaj. Nove vojne bodo bile za dobrine, ne za politične cilje in ideologije. Jutri bo važno, kdo si lasti pravico nad vodnimi viri, energijo, hrano, obdelovalno zemljo, .. . Ne smete biti presenečeni, če bodo dobesedno čez noč začele rasti močne ograje, obzidja in tudi varovanje s strelnim orožjem s strani določenih interesnih skupin, ki bodo počasi prevzemali pomembne strateške cilje. Tukaj ne bo spoštovanja človekovih ali kakšnih drugih pravic ali norm. Še manj bodo upoštevane ustave ali sklepi posameznih vlad. Te skupine bodo preprosto vzele kar bodo želele in to z silo.
deadcool
12. 10. 2011 11.47
in še to, ne vem zakaj mormo države kot smo slovenija, pa še par držav, ki mamo slabši standard kot grčija plačevat njihove dolgove, naj raje oni nam pomagajo, itaq so že tok dolžni, da se jim tisto malo nebi poznal. tega dnarja seveda slovenija ne bo nkol več vidla, pr nas pa ne bodo enga blesavga vrtca zgradil, ker ni dnarja, je pa denar za referendume in razne pomoči, js ne vem kje majo ta slovenska politična goveda glavo?!?
deadcool
12. 10. 2011 11.42
in kok bo zdej slovenija dala tem grkom?
lepota in zdravje
12. 10. 2011 08.49
IKo jim zmanjka še ta denar pa se bo vaja ponovila, mi pa crke
yarrick
11. 10. 2011 23.27
kilian 11.10.2011, 21:05 a boš to rekel tudi ko se bo šlo za slovenijo? da smo sami lenuhi, ki se jim ne ljubi dela in pobiramo samo državn pomoči...
yarrick
11. 10. 2011 23.24
@FcInter1908 11.10.2011, 16:55 KOMU mi plačujemo? in KAJ plačujemo?! Ne vem kolk spremljaš novice ampak VČERAJ ali predvčerajšnjim sta se gelca in sarkozy dogovrila da bodo EU članice plačevale grehe EVROPSKIH bank.Potem pa povej KOMu mi plačujemo kaj...Misliš da gre ta denar grčiji? a se ti ne zdi, da bi se moralo pa že poznati, kolkr dnarja je šlo v grčijo če bi šlo to res za saniranje države? Me prav zanima kolk denarja od te pomoči se je steklo nazaj v nemško francoske banke...
Desktop.Messiah
11. 10. 2011 23.22
Kje je evropska solidarnost? Kdo bo skidal nesnago z ulic helenskih mest? Grki vendar ne morejo, oni demonstrirajo.
Duška Duska
11. 10. 2011 21.05
Lenuhi,tudi njihovi delavci so krivi za krizo,ker so prejemali toliko dodatkov,ki jih nimajo nikjer v Evropi Če bi bilo možno bi te Grke poslal še naprej od Avstralijen in naj tam štrajkajo do smrti
Oreel
11. 10. 2011 20.45
kolikor vem tudi sds podpira to pomoč grčiji,tako da tisti ki ga podpirate ne bo nič bolje če nam bo vladal sds
FcInter1908
11. 10. 2011 16.55
Ijoj ijoj ijoj...grki protestirajo mi jim pa plačujemo.
Milan Hišan
11. 10. 2011 16.34
V Grčiji so pa že dolgo socialisti na oblasti. Evo rezultat!
Desktop.Messiah
11. 10. 2011 16.21
Končno iz Bruslja ne prihajajo zgolje besede, temveč tudi dejanja. Toda ni vse v denarju: Kdo bo pomagal Grkom odstraniti smeti? Kje so prostovoljci iz držav članic, ki bi poprijeli za lopato?