Tujina

71 beguncev se je zadušilo že na Madžarskem, kisika jim je zmanjkalo zelo hitro

Dunaj, 11. 09. 2015 17.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

71 beguncev, ki so jih mrtve našli v tovornjaku v Avstriji, se je zadušilo. Kisika jim je najverjetneje zmanjkalo že na madžarski strani meje. Hladilna prikolica je bila namreč nepredušno zaprta in begunci so se verjetno zadušili zelo hitro.

Tovornjak, v katerem so našli mrtve begunce.
Tovornjak, v katerem so našli mrtve begunce. FOTO: Reuters

Dva tedna po tem, ko so policisti v tovornjaku hladilniku na avstrijski avtocesti našli 71 mrtvih beguncev, je državno tožilstvo v Železnem danes razkrilo več podrobnosti o tragediji.

V tovornjaku se je zadušilo 71 ljudi, med njimi štirje otroci in osem žensk. Skoraj gotovo je, da jim je kisika zmanjkalo že na madžarski strani meje.

Hladilna prikolica, v kateri so bili natrpani, je bila namreč po ugotovitvah tehničnih izvedencev nepredušna in brez zunanjih odprtin - z izjemo vrat, ki pa so bila zaprta.

Policija je sicer že pred časom sporočila, da sistem za hlajenje v tovornjaku ni deloval in da so se begunci verjetno zadušili zelo hitro, v dobri uri, ko je bilo vozilo še na madžarskem ozemlju. Znano je bilo tudi že, da so sodeč po v tovornjaku najdenih potovalnih dokumentih umrli begunci iz Sirije, Iraka in Afganistana.

A inštitut za sodno medicino na Dunaju je sedaj zaključil obdukcijo trupel in kot so zatrdili, so ugotovitve "enoznačne", čeprav so bila trupla ob najdbi 27. avgusta v slabem stanju. Obdukcijo je opravila ekipa 27 strokovnjakov z različnih področij, pomagali pa so jim tudi kriminalisti.

Tovornjak v Avstriji
Tovornjak v Avstriji FOTO: Reuters

V Avstriji se je tako, kot so pojasnili tožilci v Železnem, preiskava v smislu zbiranja dokazov načeloma zaključila. Končne odločitve, ali bo stekel sodni proces proti domnevnim tihotapcem ljudi, odgovornim za tragedijo, medtem še ni.

Pet osumljencev sicer sedi v preiskovalnem priporu na Madžarskem, eden pa je v rokah bolgarskega pravosodja, državno tožilstvo pa je prejšnji teden sporočilo, da bi lahko glavni proces stekel ali v Avstriji ali na Madžarskem.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3