Tujina

70 milijonov evrov za pokvarjen motor

Sydney, 22. 06. 2011 09.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Letalska družba Qantas bo od britanskega industrijskega konglomerata Rolls-Royce dobila približno 70 milijonov evrov odškodnine. Britanci so letalski družbi namreč dobavili motorje z napako, zaradi česar je Qantas za nekaj časa prizemljil vse airbuse A380.

Letalo je moralo zaradi napake na motorju zasilno pristati kmalu po vzletu.
Letalo je moralo zaradi napake na motorju zasilno pristati kmalu po vzletu. FOTO: Reuters

Avstralska letalska družba Qantas in britanski industrijski konglomerat Rolls-Royce sta se poravnala v pravdi okoli odškodnine zaradi okvare motorjev na letalih airbus A380. Britansko podjetje bo letalski družbi plačalo 95 milijonov avstralskih dolarjev oziroma približno 70 milijonov evrov odškodnine, ker je moral Qantas zaradi napake na enem od motorjev za nekaj časa prizemljiti vsa letala airbus A380.

Potem ko je moralo Qantasovo letalo novembra lani zaradi hude okvare na enem od motorjev kmalu po vzletu z letališča v Singapurju zasilno pristati, so avstralski preiskovalci ugotovili, da so bile težave posledica drgnjenja slabo nameščene komponente motorja ob steno cevi, ki v motor dovaja gorivo, zaradi česar so nastale razpoke. Sledilo je puščanje goriva in nato požar, ki je poškodoval motor.

Sporni motor trent 900 sta poleg Qantasa uporabljali tudi singapurska in nemška letalska družba, Singapore Airlines in Lufthansa. Po incidentu so zamenjali več deset motorjev.

Qantas je takrat začasno prenehal leteti z vsemi šestimi letali tipa airbus A380, po temeljitih pregledih motorjev pa jih je čez nekaj tednov začel postopoma znova uporabljati. Qantas je kmalu po dogodku na avstralskem zveznem sodišču vložil odškodninsko tožbo proti Rolls-Roycu, a kot so danes sporočili, dosežena poravnava pomeni ustavitev sodnega postopka.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Turgensis
22. 06. 2011 13.03
pa ne samo to, rolls je vedel, da je dobavljal motorje z napako, saj novejši motorji te napake niso imeli, ker so nekoliko spremenili motor, pa vseeno niso starejših modelov odpoklicali. saj se zgodi napaka, tukaj ni debate, samo če veš zanjo bi jo moral odpraviti, ne pa upati, da bo vse ok. pravilno, da so morali plačati takšno odškodnino, bodo v prihodnje bolj pozorni na morebitne napake!
Dejan Zajebancije
22. 06. 2011 12.01
Eee, to pa zato, ker je danes treba vse na hitro, da bomo čim več prodali in mastno zaslužili, za tehniko in varnost pa ni več časa!