Tujina

'Kot edina država, ki je bila tarča napada z atomsko bombo, imamo misijo, da ustvarjamo svet brez jedrskega orožja'

Hirošima, 06. 08. 2015 06.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Hirošimi so obeležili 70. obletnico prve uporabe jedrskega orožja, ki je to japonsko mesto 6. avgusta 1945 spremenilo v ruševine. Tri dni kasneje je enaka usoda doletela še Nagasaki. Slovesnosti v spominskem parku se je udeležilo okoli 50.000 ljudi, japonski premier Shinzo Abe pa je znova pozval k svetu brez jedrskega orožja.

Tradicionalne slovesnosti so se začele ob 8.15 - ob uri, ko so ZDA na mesto pred 70 leti odvrgle atomsko bombo. Najprej so zadoneli zvonovi miru, zbrana množica pa se je z minuto molka spomnila na desettisoče žrtev napada.

Na slovesnosti so se zbrali številni Japonci, od otrok do ostarelih preživelih napada, poleg tega pa tudi kakih sto tujih delegacij. ZDA je poleg veleposlanice Caroline Kennedy zastopala pomočnica državnega sekretarja za nadzor nad orožjem Rose Gottemoeller, kar je najvišja udeležba ZDA na slovesnosti v Hirošimi doslej.

spominski park v Hirošimi
spominski park v Hirošimi FOTO: Reuters

Japonski premier Shinzo Abe je v govoru poudaril, da "imamo kot edina država, ki je bila kadarkoli tarča napada z atomsko bombo, misijo, da ustvarjamo svet brez jedrskega orožja". "Dobili smo nalogo, da širimo sporočilo o nehumanosti jedrskega orožja, preko generacij in meja," je nadaljeval. Kot je napovedal, bo Japonska v Generalni skupščini ZN še letos predlagala novo resolucijo o odpravi jedrskega arzenala.

Okrogla obletnica poteka le nekaj dni pred napovedanim ponovnim zagonom enega od jedrskih reaktorjev na Japonskem - prvega, potem ko so bile v tej državi po katastrofi v Fukušimi leta 2011 dve leti ustavljene vse nuklearke. Abejeva vlada je odločena, da Japonski vrne jedrsko energijo, čeprav domača javnost temu nasprotuje. Abe je poleg tega tarča kritik zaradi sporne varnostne zakonodaje, po kateri bo lahko japonska vojska prvič po drugi svetovni vojni posredovala v tujini.

Japonski premier Shinzo Abe.
Japonski premier Shinzo Abe. FOTO: Reuters

K odpravi vsega jedrskega orožja je na slovesnosti danes znova pozval tudi župan Hirošime Kazumi Matsui, čigar mati je ena od 183.000 registriranih preživelih jedrske katastrofe. Kot je spomnil, preživeli še dandanes trpijo za psihičnimi in fizičnimi posledicami radioaktivnega sevanja. Svet je pozval, naj stopa po poti pacifizma, ki je utelešen v japonski ustavi. Ameriškega predsednika Baracka Obamo pa je pozval, naj pride v Hirošimo in prisluhne žrtvam napada pred 70 leti.

Obama se ob žalostni obletnici ni oglasil, je pa ameriški državni sekretar John Kerry ocenil, da napad v Hirošimi še dodatno potrjuje, kako pomembna sta nedavno doseženi jedrski dogovor z Iranom in proces razoroževanja na sploh. Kot je dejal, je obletnica "zelo močan opomin ne le na dolgotrajne posledice vojne za ljudi, za države, ampak tudi poudarja pomen dogovora, ki smo ga dosegli z Iranom, da zmanjšamo možnost širjenja jedrskega orožja".

Kitajski časnik s tesnimi vezmi s komunistično partijo, tabloid Global Times, je Japonsko napadel, ker obeležuje jedrski napad na Hirošimo, ob tem pa ne govori o lastnih agresiji med drugo svetovno vojno.

Tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je ob obletnici izpostavila pomen jedrskega dogovora z Iranom. Kot je še povedala, želi EU pritisk izvajati tudi na Severno Korejo, da bi se odpovedala svojim jedrskim ambicijam. "Še vedno imamo odgovornost zagotoviti, da bodo žrtve Hirošime in Nagasakija zadnje žrtve atomske bombe," je poudarila. Po njenih besedah si mora ves svet še naprej prizadevati za učinkovito politiko neširjenja orožja za množično uničevanje, nadaljnje uveljavljanje in univerzalizacijo obstoječih pravil v zvezi z razoroževanjem in neširjenjem orožja, univerzalizacijo in krepitev obstoječih prepovedi in moratorijev v zvezi z jedrskimi eksplozijami ter za miren in stabilen svet z več blaginje, so zapisali v Bruslju.

Abe je sicer danes napovedal tudi, da bo še ta mesec izrazil obžalovanje zaradi vojne, potem ko je poseben vladni odbor obsodil takratno japonsko agresijo nad azijskimi sosedami. Japonska je med letoma 1910 in 1945 kolonizirala Korejski polotok, od leta 1931 pa izvajala tudi agresijo in okupacijo na Kitajskem.

Hirošima - 3
Hirošima - 3 FOTO: Reuters

Zaradi posledic bomb v Hirošimi in Nagasakiju, ki jima je 15. avgusta sledila kapitulacija Japonske in s tem konec druge svetovne vojne tudi v Aziji in na Pacifiku, je po ocenah do decembra 1945 umrlo več kot 200.000 ljudi. Zaradi zakasnelih vplivov radioaktivnega sevanja ljudje umirajo še danes.

V eksploziji bombe, poimenovane "Little boy" oz. deček, ki je eksplodirala nad Hirošimo, je praktično takoj umrlo okoli 80.000 ljudi. Kasneje je za posledicami skupno število žrtev doseglo okoli 140.000.

Tri dni po Hirošimi je bomba z imenom "Fat man" ali debelinko eksplodirala še nad Nagasakijem. Takoj je umrlo okoli 40.000 ljudi, skupno naj bi posledice zahtevale več kot 70.000 žrtev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iGURT
06. 08. 2015 22.01
-1
Japan surrendered because of approaching Soviet invasion, not because of Hiroshima & Nagasaki. Nuclear weapons are extremely dangerous but useless in modern geopolitics"
iGURT
06. 08. 2015 22.01
+0
British American Security Information Council historian Ward Wilson
aaaaaa122121
06. 08. 2015 20.38
+0
A nekateri zgodovinarji tej razlagi oporekajo. Tako je ugledni zgodovinar Tsuyoshi Hasegawa s kalifornijske univerze prepričan, da je cesarja Hirohita in njegovo vojsko v kapitulacijo bolj kot Hirošima prisilila sovjetska vojna napoved Japonski 8. avgusta.
mackon08
06. 08. 2015 19.10
+2
Japonci so pozabili kdo je začel vojno in bil prijatelj nacistov. Dobili so kar so iskali.
Balki30
06. 08. 2015 19.11
-1
Dobili so 2 brezplačna x-raya.....brez napotnic..pa to.
Ciymbalta
01. 07. 2018 12.08
Škoda da tistega čas Japonci niso imeli te bombe, če bi jo imeli bi jo takoj vrgli na ZDA. Amerika pa je itak šla z atomsko bombo na Japonsko drugače bi amerika bila poražena.
iGURT
06. 08. 2015 16.59
+7
..Tsutomu Yamaguchi, ...je bil v Hirošimi na dan ko so amerosi odvrgli atomsko bombo, bil je hudo opečen, obsevan, težave z vidom, po vsem šoku tam, se je odpravil domov, a model je bil doma - v Nagasakiju, čez dva dni ko je šefu razlagala kako so ga skoraj ubili v Hirošimi in kako ima srečo da je živ, ..je spet zagledal belo svetlobo ki je zapolnila prostor. Model je doživel dve atomski, in preživel. Večina, žal, ni imela te sreče...
Balki30
06. 08. 2015 18.45
+0
Nagasaki je bil naključje...primarna tarča je bila kokura vendar je bilo preveč oblačno za snemanje ....drgač pa Hirošima ni bila civilna tarča....tam je bila močna armada stacionirana.....za kapitulacijo pa se ni odločil vojaški vrh ampak so naredili nekaj za tiste čase nepredstavljivega in so vprašali cesarja...ki je pač reku ok.......pa to.
aaaaaa122121
06. 08. 2015 20.38
+0
cesar pa se nekaj zraven se jih je odlocalo nekaj dni pa to, zaprti:) cesar dolgo ni bil za predajo, vse do napovedi stalina da vstopi v vojno na pacifiku, japonski zgodovinar pa tut dokumentarec na ameriski tv je ze govoril o tem.
yukina
06. 08. 2015 15.20
+5
pazi se ti japoncev, kajti njihova mentaliteta se ni kaj dosti spremenila od druge SV. To je narod, ki še vedno ne prizna svinjarij, ki so jih počeli s kitajci med njihovo okupacijo. Japonci so v večini veliki nacionalisti ter sovražijo vse kar ni japonsko, tujci so nezaželeni, imajo se za superiorno raso. To je edina država kjer se še bohotijo napisi od "samo za japonce" ali pa "prepovedano za filipice" etc. Pa še ena resnica, ki je zamolčana, Japonci niso kapitulirali ker so fasali tisti dve atomski bombi, temveč ker so bili rusi na njihovem pragu. V kolikor se ne bi pogodili z američani, bi danes bila japonska na nivoju severne koreje. Japonci sovražijo korejce, severne korejce, kitajce, filipince, dejansk vse v regiji in hvala bogu, da nimajo neke vojaške sile in da ne posedujejo atomske bombe ker bi jo oni najprej preizkusili na sosedih. Po eni strani so japonci ekonomsko precej razviti čeravno že izgubljajo bitko tako z južno korejo kot kitajsko po drugi strani pa so še vedno precej nazadnjaški in nerazgledani ter vase zaprt narod.
Misija1
06. 08. 2015 23.43
+2
Strinjam se z vsem kar se tiec 2 sv. vojne, japonci so delali svinjarije, tudi danes se imajo za superiorne, ne marajo sosed na drugi strani oceana. 2 atomski bombi sta jim naredili ogromno skode, govoriti, da so se bali sovjetske invazije je smesno, se posebej ko ves dejstvo, da SZ ni imela mornarice in se zdaj vprasajmo, kako bi se Japonci bali nekoga, ki ni sposoben prenest vojakov na zelo oddaljen otok, ki je bil dejansko zagrajen z obramno vojasko masinerijo. Tudi letalstva SZ ni imela, razen jurisnih letal, bombnikom prakticno NIC! Samo pehoto in tezko masinerijo. Na drugi strani pa je ZDA imela dalec najvecjo mornarico na svetu, sposobnost prenosa vec kot 3 milijone vojakov iz ene lokacije na Svetu na drugo v manj kot 1 mesecu!! Da ne govorimo o tem, da so imeli v tisti regiji vec kot 2 milijona vojakov, v Evropi pa se dodatno skoraj 3 milijone. Vsak otok v okolici Japonske je bil ameriska baza na pragu 2 sv. vojne, vsak otok je imel letaliste z bombniki. Japonska se je bala in bala se je samo Americanov, ker so bili edini realno sposobni napasti celino v kratkem casu. Sicer pa, Americani so imeli po padcu 2 jedrske bombe, na voljo ze vec kot 5 novih in v naslednjih mesecih je jedrska fizika tako napredovala, da so presli iz 20kt jedrskih bomb na vec kot 60kt razlicice. Japonska bi kapitulirala, ce ne po 2 jedrskih bombah, pa pac po 10. Kako bi pa Japonska danes izgledala? Imajo smolo, da so trmasti in da je njihov cesar car in zanje bog. Bog, ki se je pridno skrival, medtem ko so Japonci umirali zanj po vseh otokih naokoli. Kljub temu, da so delali dalec najvecje svinjarije v 2 sv. vojni, kosajo se lahko samo se z ustasi kar se tice klanja! No pa za konec se dejstvo, da je Japonska med 5 najmocnejsih vojaskih drzav in kar se tice ladjevja, celo med top 3, pred Rusijo ! Poglej malo kaksno oborozitev imajo, kaksno floto, ter pehoto. Edino kar se tice letalstva so dalec pred ostalimi. Mornarica pa je zagotovo med top 3 na svetu, na kar vpliva dejstvo, da so v casu 2 sv. vojne imeli 2 najvecjo mornarico, ladjevje da dol pades, letalonosilke, ki so se lahko kosale z najvecjimi ameriskimi. Se danes pa je pojem japonski rusilec, dalec najvecji zgrajeni v 2 sv. vojni!
aaaaaa122121
07. 08. 2015 13.44
-1
A nekateri zgodovinarji tej razlagi oporekajo. Tako je ugledni zgodovinar Tsuyoshi Hasegawa s kalifornijske univerze prepričan, da je cesarja Hirohita in njegovo vojsko v kapitulacijo bolj kot Hirošima prisilila sovjetska vojna napoved Japonski 8. avgusta.
Misija1
08. 08. 2015 22.24
+2
vedno sta 2 strani, logicno. Ampak meni in vecini je bolj vsec tista stran, ki je logicna, torej tisto dejstvo o Sovjetski armadi, ki je bila ogromna ob koncu 2 svetovne vojne (cca. 6 milijonov vojakov), ampak stacionirana na obmocju Nemcije, vsaj velika vecina. Dejstvo je tudi, da Sovjeti niso imeli prakticno NOBENE mornarice, niti vojaskih ladij, kaj sele transportnih, kot tudi ne bombnikov (samo manjse kolicine jurisnih letal, vecino zahodnega porekla, ki so a dobili od zaveznikov). Torej, kako za vraga bi naj sovjeti napadli Japonsko? S tanki preko oceana, 6 milijonov vojakov bi pa plavalo? Edina drzava ki je bila sposobna prenosa enormnih kolicin orozja, opreme, tankov, vojakov, artilerije itd., je bila Amerika, ki je pravtako imela v tistem delu namescenih vec kot 2 milijona vojakov in prakticno celotno letalstvo in mornarico. Americani so takrat na dan D v roku 1 meseca iz ZDA v Evropo pripeljali vec kot 2 milijona vojakov, vec kot 13 tisoc topov, skoraj 10 tisoc tankov, ter vec kot 3 milijone ton ostale vojaske opreme. Pac, to so dejstva in logicno je, da so samo ZDA bile sposobne kopensko napasti Japonsko.
krtofl
01. 07. 2018 13.06
+1
Pozabil si da so bili rusi tisti ki so potolkli japonce v mandžuriji in zavzeli kurile...
BoboPoštenjak
06. 08. 2015 15.11
+1
Ne podpiram jederskega orožja,ampak ne pozabite sile osi Rim Berlin Tokiyo.
_alpe_
06. 08. 2015 14.59
+3
Potem je potrebno nujno zamenjati jedrske elektrarne s čim drugim. ;) Dajmo dajmo Japonci, saj ste najpametnejši narod celega sveta. Ameri ne sežejo niti do gležnjev.
ginger 1
06. 08. 2015 15.32
+0
AAAAHAHAHA samo Ameriske licence pa se vedno kupujejo...
emilzapata
06. 08. 2015 14.50
+8
Japonci so fasali atomski bombi predvsem zato, da so Američani opozorili ruse, naj ne imajo prevelike apetite v Evropi in svetu.
aaaaaa122121
06. 08. 2015 13.36
+8
A nekateri zgodovinarji tej razlagi oporekajo. Tako je ugledni zgodovinarTsuyoshi Hasegawa s kalifornijske univerze prepričan, da je cesarja Hirohita in njegovo vojsko v kapitulacijo bolj kot Hirošima prisilila sovjetska vojna napoved Japonski 8. avgusta.
aaaaaa122121
06. 08. 2015 13.58
+2
americani so pa pohiteli z bombami, da ne bi bilo potrebno azije delit z rusi, podobno kot se je zgodilo v evropi:)
Balki30
06. 08. 2015 13.08
+1
Če ameri ne bi naredil tega kar so...bi moral vsak japonski otok osvajat posebej.....in na vsakem vkopanih tisoče japoncev.....umrlo bi veliko več ljudi....sicer pa.....pred hirošimo in nagasakijem je večina večjih japonskih mest bila zbombandirana do temeljev...popolno uničenje.....več kot 70 jih je bilo popolnoma zdemoliranih.....samo da je tam umiranje in trpljenje trajalo dlje.....vreč bombe je bila edina razumna opcija v tistem času...pa to.
aaaaaa122121
06. 08. 2015 13.34
+1
to je mit, japonci so se vdal ko je stalin napovedal vstop v vojno na pacifiku in ne zarad atomskih bomb, vprasajte japonskega zgodovinarja, mislim da.je hasegawa
iGURT
06. 08. 2015 13.37
+5
Balki30 - Daj se malo izobrazi, informiraj ... ..ker pišeš neumnosti, .................12-13 julija depeše Japonska je za končanje vojne, ..............21 julija, Japonski pozitivni odgovor na ameriško ponudbo o prekinitvi vojne, ............3 dni pred atomskim napadom se Truman in sodelvaci strinjajo da je Japonska za prekinitev vojne, ...in teh zadev da je Japonska bila pripravljena na prekinitev vojne je ful, lahko grema v podrobnosti, ...to, da bi brez atomskih bilo tisoče več žrtev je floskula ki ne drži vode, je samo propganda s katero so upravičevali ta masaker... ...masaker nad mestima ki nista bili vojaško pomebni, ....bomba nad Nagasakijem je bila odvržena nad univerzitetno bolnico v predelu Urikami... ...nad bolnico, ......ti dve atomski bombi sta bili nepotreben masaker tisoče in tisoče civilistov.
aaaaaa122121
06. 08. 2015 13.38
+0
iGURT
06. 08. 2015 13.40
+1
...daj za začetek prebrat Gar Alperovitz-ov vodič "THE DECISION TO USE THE ATOMIC BOMB", ......z datumi dogodkov, odločitev, z navedenimi dokumenti, njih stranmi, odstavki, izjavami ameriških vojaških in političnih pomebnežov, , itd itd itd...
aaaaaa122121
06. 08. 2015 13.56
+3
ja sej ameriski vrh je tut vedel, da japonci plujejo proti peqrl harborju, pa so rabil izgovor za vojno, pa so ga tut dobil, tut o tem.dokumenti obstajajo. pa ta hasegawa je tut nasel.dokumente o tem da naj bi se vdal zarad rusov in ne americanov:)
aaaaaa122121
06. 08. 2015 13.58
+2
ja ameriskimi izjavami, jst bi bolj verjel japonskim:)vemo kdo pise zgodovino, ki pa ni nujno vedno resnicna:)
iGURT
06. 08. 2015 14.04
+3
...da, tudi to, a tudi amerosi so vedeli da je japonska pripravljena da konča vojno, da so atomske bombe nepotrebne
scipio
06. 08. 2015 15.10
+0
ti gurt in sveti Tomaž sta iz iste moke narejena. ne verjameta v nič oziroma verjameta samo v to, da v nič ne verjameta. jaz pa verjamem v to, da kdor seje veter, žanje vihar. in so ga.
iGURT
06. 08. 2015 15.13
+2
preberi si fakte ne verjami kar tako nobenemu ..
iGURT
06. 08. 2015 11.20
+3
.... danes je 70. obletnica dneva ko so američani na hip pomorili tisoče in tisoče nedolžnih ljudi.
Chelsea1991
06. 08. 2015 10.43
-8
Še premalo so jih dobili, pa še danes se niso opravičili korejcem in kitajcem za genocid...japonci so še h ujši kot hitler
Infraping
06. 08. 2015 12.04
+0
scipio
06. 08. 2015 10.40
-3
atomska bomba je bila kazen za neustavljivi militantni japonski imperializem. ne pozabit, da je od devetega avgusta, ko je v Evropi klonil Hitler pod Amerikanci,Rusi, Angleži, vsaj osem dolgih tednov, ko se japonski vojni stroj ni znal ustaviti in da je v zadnjih borbah, ki so sledile, na Pacifiku najprej umrlo na tisoče ameriških sinov, čisto po nepotrebnem. atomska bomba je bila kazen bogov za nacijo, ki je predtem po lastni krivdi podlegla fanatizmu in se je hotela povzpeti nad stotine drugih ljudstev. to kazen so si zaslužili, kakor hudo se to sliši, edino ta jih je lahko ustavila. in je bila tudi edini mehanizem, ki je vse ostale, vključno s posedovalci teh orožij (vsaj doslej) odvrnil od tega, da bi spet zakuhali veliko vojno. molite k svojemu bogu, da tako ostane!
Salamandros
06. 08. 2015 12.11
+0
Še premalo jenkijev so potovkli. škoda...
Salamandros
06. 08. 2015 12.13
+7
Če Američani ne bi prodajali Hitlerju nafte za letala in sodelovali z podjetjem IBM za žigosanje judov bi se vojna končala veliko prej.
sejvam
06. 08. 2015 10.11
+12
Potem sta Hirošima in Nagasaki isto genocid tako kot to pravijo za Srebrenico..dvoličneži
CW
06. 08. 2015 10.01
+0
Danes mineva natanko 70 let od bombnega napada na Hirošimo. S skupnimi močmi lahko prispevamo k temu, da se podobni dogodki nikoli več ne bi zgodili. Ob tej priložnosti se lahko spomnimo tudi komada “Vonj po življenju” skupine Marzla vada (posneto v letih 2003/2004 v Mostarju, ki je bil leta 1999 prav tako kruto bombardiran). Besedilo, glasba in video so tematsko vezani na že omenjeni tragični dogodek pred 70-imi leti.
iGURT
06. 08. 2015 12.10
+1
...Lovrenc na Pohorju, .....zdaj so bolj na bluzu če sem prav slišal ..
Martian
06. 08. 2015 09.49
+15
spomnimo se na milijone Azijcev,ki so jih pobili Japonci,preden so fasali dve atomske bombe.. Japonce se danes prikazuje kot ene revčke...v resnici so bili večji zločinci kot naciji.. pa že za nacije vemo kakšne zveri so bili..
Poslušaj zdej malo. Moč se da razkazati tudi malo drugače. recimo da prvo bombo odvržeš na eno odročno lokacijo in daš sovražniku misliti. Recimo še boljša stvar je, če odvržeš svoje orožje nekam v bližino skladišč sovražnika oz. njihovih stavb. Po možnosti najdeš kak cilj, ki je najmanj obljuden z civilnim prebivalstvom. Vreči nekaj kot je atomska bomba na naseljena naselja, ko veš da boš škodil samo civilnemu prebivalstvu je genocid. Ampak danes živimo v času, ko smo za nekatere samo kolateralna škoda, številke v kolesju večjih interesov. Kje so časi, ko so delali atentate nad predsedniki držav in njihovimi najožjimi hlapci. Danes pridejo in se enostavno razstrelijo med navadnimi ljudmi. Tistimi, ki jih njihov boj sploh ne zanima in na njega nimajo niti minimalne moči odločanja. Hebem ti tak sodoben globalistični svet, ko je glavno vodilo denar in kdo ma večji Iphone v žepu.
Martian
06. 08. 2015 10.23
+3
a na japonske civiliste bi morali paziti?kaj pa so Japonci delali z civilisti po vsej Aziji?na milijone in milijone so jih zverinsko pobili,jih trpinčili..zasužnjevali,ženske posiljevali... da bi sovražniku dalo misliti?tisti psihopatski morilci so takrat svojega cesarja imeli za boga.... imeli so se za nepremagljive.. če bi američani bombo odvrgli na nenaseljeno območje.. bi jih Japonci imeli za nore in se jim smejali..
Salamandros
06. 08. 2015 12.15
-3
Največje zveri so bili Američani, ki so hinavsko prodajali nafto Hitlerju, da je lahko mirno bombandiral Evropo. Lahko pa se zahvalimo podjetju IBM, ki je pomagal razviti žigosanje židov.
aaaaaa122121
06. 08. 2015 13.40
+0
kosovelj pa hitlerja je sponzoriralo veli zahodnih podjetji, brez ig farben, bi lahko samo sanju o vojni, brez angleskih letalskih motorjev, ki mu jih je.anglija.dobavljala, pa dobro je vedela zakaj, tut sanjat ne bi mogu vojne. pustimo potem se razne sponzorje od forda do coca cole, hugo bossa:)
glej ovega
06. 08. 2015 09.30
-1
Efektive takratne atomske bombe je bilo samo 3-4%...preostalih 96-97% se je spremenilo v radioaktivni prah...ce bi bil efekt bombe 50% bi "odneslo"pol Japonske.. Ce bi 1 kg tezka atomska bomba fosegla 100% efekt oz da se vsi atomi in mokekule med samo povezejo bi zgorel ves kisik na zemlji.. Rusi so dosegli 7% kar je najvec do slej.. TSAR proti FatBoy-u... TSAR 50MT; FATBOY 1.5 MT (megaton)
Misija1
06. 08. 2015 23.53
+1
fatboy 1,5 Mt . Joj joj joj, ce ze pises bedarije, jih pisi pravilno. Fatboy je imel cca 18 kt. Sovjetski TSAR je bil pa vec stopenjska termonuklearna bomba, lastno katere je, da se lahko kar se tice jakosti, širi v nedogled. Kot Rusi kot Americani bi lahko teoreticno napravili tudi 1000 Mt bombo, ki pac ne bi bila sposobna zracnega prevoza, ampak na tleh bi jo lahko naredili. Temu se rece multi stage nuclear bomb, kaj o njej pa preberi, da ti bo malo jasno, da ne bos streljal kozlov. Je pa danes logicno dejstvo, da jedrska MIRV glava, ki vsebuje vec jedrskih konic manjsih moci, napravi vec skode kot pa 1 velika. Tako da,kot so priznali v sovjetskem vrgu desetletje za preizkusom TSAR bombe, je bila vsa poanta slednje zastrahovanje in nic druga. Americani so testirali 25 Mt, Rusi pac 50 Mt, obojni so pa bili sposobni napravit se vec, ampak dostavit taksno bombo, je pa bil drugi problem. A pravis, molekule in atomi povezejo med sabo? Kje si bil, ko ste v osnovni soli predelovali fiziko? Molekule so sestavljene iz atomov in se ne morejo povezovat z njimi. Molekulo z atomom ne mores zdruzit. Drugic raje ne pisi nic, ker se samo osmesis.
Ciymbalta
06. 08. 2015 09.09
+9
Obama se ni oglasil logično za ZDA. ZDA so s tem končali vojno,saj če nebi vrgli te bombe bi Američani zgubile vojno. Škoda da Japonska tistega časa ni imela Atomske bombe,pa bi eno par vrgla na ZDA
Megaclite
06. 08. 2015 09.33
+0
Ne vem no, si ne želim, da bi Japonci vladali svetu. Sploh v drugi vojni, ko so bili fanatični, še bolj kot sedaj IS.
Uporabnik215111
06. 08. 2015 08.55
+1
Svet brez orožja bi bil lepši. Ne vem zakaj izdelujejo jedrska orožja, če ga kao je smejo uporabljati...
BrezimenkoKajtebrigovic
06. 08. 2015 08.27
+2
Japonci ce bi zeleli bi lahko naredili Atomsko v velicini kulija, ki bi lahko pol sveta zravnal..
Cmrlj3
06. 08. 2015 14.00
+3
meni se zdi, da tebi ni ravno jasen princip delovanja atomske bombe in pojmi kot so kritična masa itd. ane?