Tujina

70.000 dolarjev za samomorilskega napadalca

Kabul, 03. 07. 2011 20.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po podatkih afganistanske obveščevalne službe je višji poveljnik pakistanskih talibanov afganistanskim skrajnežem za več deset tisoč dolarjev prodal samomorilskega napadalca, ki naj bi ubil lokalnega veljaka.

V ozadju posledice enega najbolj drznih napadov mreže Hakani. Napadalci mreže Hakani, med katerimi so nekateri imeli na sebi eksploziv, so v začetku leta 2010 v slogu komandosov napadli banko, trgovski center in več ministrstev.
V ozadju posledice enega najbolj drznih napadov mreže Hakani. Napadalci mreže Hakani, med katerimi so nekateri imeli na sebi eksploziv, so v začetku leta 2010 v slogu komandosov napadli banko, trgovski center in več ministrstev. FOTO: Reuters

Afganistanska obveščevalna agencija Narodni direktorat za varnost (NDS) je v izjavi za javnost zapisal, da so njihovi agenti – še preden mu je uspelo izvršiti napad – samomorilskega napadalca s pakistanskim potnim listom prijeli v vzhodni provinci Paktia.

NDS je zapisal, da je Šera Hasana – tako je samomorilskemu napadalcu ime – kupila teroristična mreža Hakani, ki jo smatrajo za eno najnevarnejših uporniških skupin v Afganistanu. Pridržanega napadalca je skupina kupila, da bi v samomorilskem napadu ubil lokalnega afganistanskega veljaka Azizulo.

''Pridržani je še povedal, da poveljnik, podrejen Hakimuli Mehsudu, prodaja samomorilske napadalce mreži Hakani po ceni šest do osem milijonov pakistanskih rupij (70.000 oziroma 80.000 dolarjev),'' je NDS zapisal v izjavi. Obvestilo ne daje informacij o tem, po kakšni ceni je bil prodan Šer Hasan, pa tudi tega, kako je bil prijet, ne pove.

Mehsud je voditelj pakistanskih Tehrik-e-Taliban, kar v prevodu pomeni Talibansko gibanje Pakistana. Ta skupina je po mnenju oblasti kriva za številne samomorilske napade po celotnem Pakistanu.

Mreža Hakani nosi ime svojega ustanovitelja Jalaludina Hakanija, povezana pa je z afganistanskimi talibani. Hakani je eden od legendarnih borcev proti Sovjetski okupaciji, vodstvo mreže, ki je prevzela odgovornost za več drznih in krvavih napadov, pa naj bi pred kratkim zaradi bolezni predal najstarejšemu sinu.

Odnosi med državama so tudi sicer napeti zaradi več tednov trajajočega obstreljevanja čez mejo obeh sosed. Pakistan zanika, da bi na afganistanski teritorij padlo kaj več kot kak slučajen izstrelek, medtem ko uradni Kabul trdi, da je na njihovo ozemlje s pakistanske strani priletelo več sto izstrelkov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ca6e
04. 07. 2011 10.25
Islamski skrajneži oz. samomorilci so trenutno najbolj vroča roba na vzhodu! Kupš 1 dobiš 2!!!