Tujina

VIDEO: Po Fergusonu še New York: Protestniki zasedli ulice, ker je porota oprostila policista

New York, 04. 12. 2014 07.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V New Yorku so zaradi odločitve porote, ki je oprostila belega policista – ta je julija zadavil neoboroženega temnopoltega moškega – izbruhnili protesti. Nasilja sicer ni bilo, so pa protestniki vzklikali gesla v podporo Fergusonu. Prav zaradi teh primerov bodo policisti v New Yorku na uniformah začeli nositi kamere.

Po Fergusonu se je Američanom sedaj zgodil še New York. Skupina policistov se je 17. julija na Staten Islandu spravila na temnopoltega Erica Garnerja, ker je na ulici brez dovoljenja prodajal cigarete po kosih. Hoteli so ga aretirati, Garner pa jim je dejal, naj ga pustijo pri miru, ker nikogar ne nadleguje. Manjši beli policist Daniel Pantaleo se je hotel dokazati pred večjimi kolegi in je Garnerja stisnil v prepovedani daviteljski prijem. Garner je večkrat ponovil, da ne more dihati, Pantaleo pa je stiskal, dokler ni Garner izdihnil. Mrliški oglednik mesta je smrt označil za namerno, obstaja pa tudi podroben videoposnetek dogodka.

Policijski sindikat trdi, da je Pantaleo uporabil dovoljen prijem, ki ga učijo na akademiji, da spravi osumljenca na tla. Za poznavalce, ki niso policisti, pa ni nobenega dvoma, da je šlo za prijem, ki ni dovoljen iz enostavnega razloga, ker lahko povzroči smrt. Garner je bolehal za astmo in policijski sindikat trdi, da je bil to vzrok smrti.

Protestniki, ki so se v sredo zvečer razpršili po ulicah Manhattna in Staten Islanda, so z vzklikanjem gesla: "Ne morem dihati. Ne davi me", jasno povedali, kaj si mislijo o takšnih izgovorih. Poleg tega so vzklikali tudi geslo iz predmestja St. Louisa Fergusona "Roke gor, ne streljaj", ki simbolizirajo smrt temnopoltega najstnika Michaela Browna. Neoboroženega Browna je ustrelil beli policist Darren Wilson, velika porota pa ga prav tako ni obtožila ničesar.

V večinoma temnopoltem Fergusonu je tako umrl mladenič, ki je pred smrtjo oropal trgovino, na "belem" Staten Islandu pa odrasel moški, ki je služil denar s prodajo cigaret. Večinoma bela velika porota je blizu Fergusona oprostila belega policista, podobno sestavljena velika porota pa je enako storila na Staten Islandu, ki velja za najbolj konservativno mestno občino New Yorka, saj tam živi veliko policistov in gasilcev. To sta v ZDA pretežno bela poklica.

Holder napovedal preiskavo

Da je nekaj narobe, se je v sredo ponovno zavedel tudi predsednik Barack Obama, ki je dejal, da imajo problem. "Vsi, ne glede na raso ali vero, moramo priznati, da gre za ameriški problem, če se nekoga pred zakonom ne obravnava enakopravno. Moja naloga je, da pomagam problem rešiti," je dejal. Njegov pravosodni minister Eric Holder pa je dejal, da je tragedija v New Yorku eden od incidentov, ki postavljajo na preizkušnjo zaupanje med policijo in skupnostmi, ki bi jih policija morala ščititi. Nemudoma je napovedal zvezno preiskavo zaradi morebitnega kršenja državljanskih pravic.

Pantaleo in Wilson sta se na lokalni ravni izvlekla brez posledic, vendar jima še grozi zvezna preiskava in morebitna obtožnica zaradi kršenja državljanskih pravic. To je ameriška posebnost uzakonjena zaradi krivic, ki so se dogajale temnopoltim na jugu pod vladavino bele večine.

Na eni strani prerivanje, na drugi zabavni program ob prižigu lučk

V New Yorku nasilja v sredo sicer ni bilo, položaj pa je bil povsem bizaren. Ko so protestniki zapirali promet v središču Manhattna in spravljali ob živce neprevidneže, ki so se zvečer spravili za volan, je na policijsko močno zaščitenem otoku pred Rockefellerjevim centrom televizija NBC vodila svoj zabavni program ob prižigu luči na velikem božičnem drevesu. Slavni so peli božične pesmi, ljudstvo je navdušeno ploskalo, le nekaj ulic stran pa se je drugi del ljudstva prerival s policisti in zahteval odgovornost. Eden od policistov je ob vsem tem radovednim turistom mirno razlagal, da gre za to, da ljudje nimajo radi, če jih policisti pobijajo in zato pač protestirajo.

Newyorški župan Bill de Blasio je postal tarča konservativne ameriške televizije Fox, ker je odpovedal udeležbo na slovesnosti pred Rockefellerjevim centrom in je šel na Staten Island k družini ubitega in tam dejal, da si ne more predstavljati, kako bi doživel smrt lastnega sina Danteja. Županova soproga je temnopolta, Dante pa je mešan, čeprav za belce temnopolt.

Protestniki so za nekaj minut zasedli celo glavno železniško postajo Grand Central in se v času konice ulegli na tla. Nekatere mimoidoče prebivalce belih predmestij je to ujezilo in so celo pljuvali nanje. Kar pa je najbolj padlo v oči, je dejstvo, da je bila za razliko od Fergusona in drugih ameriških mest, večina protestnikov na ulicah Manhattna belih.

Testni projekt: 54 policistov v New Yorku bo nosilo kamere

Prav primera Garner in Brown pa sta pripeljala do testnega projekta, v sklopu katerega bo 54 policistov v New Yorku na svojih uniformah ta teden začelo nositi kamere. Z njimi bodo snemali svoje interakcije z ljudmi, posnetki pa bodo pomagali razjastniti razne konfliktne situacije.

DeBlasio je povedal, da bo morda nekega dne kamere lahko nosilo vseh 35.000 policistov, s tem pa bodo povečali transparentnost njihovega dela in se izognili številnim obtožbam o prekoračitvah pooblastil. "Bog ne daj, da pride do česa … Ampak takrat bomo vsaj vedeli, kaj se je zgodilo. Zadevo bomo lahko pogledali iz policistove perspektive, kar je zelo pomembno," je dodal.

Sindikat policistov doslej ni izrazil nikakršnega odpora do nošenja kamer, ki bodo pripete na sprednji del uniforme, pravzaprav verjamejo, da bo to zmanjšalo število pritožb. Podobne izkušnje imajo namreč v Los Angelesu.

Se pa pojavljajo vprašanja o sami realizaciji projekta. "Najlaže je samo reči, da bomo kupili kamere in jih nadeli policistom na uniforme, potem pa pride do težjih vprašanj, kot so, kje bomo dobili sredstva za vse to, in kako se soočiti s pritožbami državljanov, da s snemanjem posegamo v njihovo zasebnost," je dejal Jim Pasco, ki izpostavlja logistične težave samega projekta. 

Newyorška policija je za dve vrsti testnih kamer plačala 50.000 dolarjev, a največji strošek bo prineslo shranjevanje velike količine podatkov. Policiste bodo zato poskušali navaditi, da kamero prižgejo le nekaj trenutkov pred interakcijo, ter da jo ugasnejo takoj, ko se ta konča. "To bo zanje moral postati instinktivna stvar," je še povedal DeBlasio.

Pilotski program bo trajal tri mesece, potem pa se bodo odločili, ali ga bodo resnično uvedli v prakso.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bo7ksar
05. 12. 2014 09.59
Zakaj nedovoljen prijem okoli vratu? Pri nas je to strokovni prijem-davljenje in človek zaradi tega ne umre tudi če omedli to ni nič kritičnega
bo7ksar
05. 12. 2014 10.16
Bendit
04. 12. 2014 23.54
-3
Ampak samo ce si crn, belcem dajo mir.
ONniON
04. 12. 2014 20.35
+3
paranoiki s temi kamerami in podobno, dokaz sodišča je da ZDA niso pravična in pravna in tudi vedno manj ljudi jim zaupa, sprevržen sistem
Krta?a 21
04. 12. 2014 20.01
+7
Kaj bojo obami kamere? Davljenje je bilo od zacetka do konca posneto pa je policist nedolzen?! Kako je to sploh mozno?
ONniON
04. 12. 2014 20.45
+3
nikhrast
04. 12. 2014 17.35
-3
Ej, novica je samo če policji maltretirajo Afro-Američana. ..... Slovenija na riti, potem pa komentarji kot da bi bila Amerika najbolj koruptivna država na svetu, imela najnižji standard..... Precej folka v Sloveniji dobi high s sovraštvom do ZDA, terapija za vse domače probleme.
sweetnes
04. 12. 2014 17.47
+8
korupcija je globoko prisotna v zda, glede standarda, pa mislim da imajo afriške države in romunija slabši
grozd19
04. 12. 2014 17.27
+2
Črnci v ameriki, so kot predstavniki bivše juge pri nas....
aSeTiJo?eš
04. 12. 2014 19.09
+1
Slovenci so tudi predstavniki bivše juge. Pazi kaj pišeš.
Mb128
04. 12. 2014 16.09
+5
Land off the free kjer te lahko policist kar zadavi ali celo ustreli!
NerdIRL
04. 12. 2014 15.50
-5
Neoboroženega Browna je ustrelil beli policist Darren Wilson?????? Kaj ga ni ta črnc napadel?
.jest
04. 12. 2014 16.20
+2
Ja, imaš prav. Demokracija velja samo za bele ljudi.
nesramnez
04. 12. 2014 14.12
-7
manjka ameriki janša,da bo za vse kriv...
SDS_je_poden
04. 12. 2014 15.15
+5
Ampak samo pod njegovo vlado so bili protesti. Pa že zna folku potegnit živec.... dosadan kot vedno...
bozicki
04. 12. 2014 13.27
+5
V takšnih primerih je zakonodaja v RS jasna. Nedvoumna krivda Policista, ki navkljub opozorilu "osumljenca" ni opustil davljenja in svoje naloge opravil na drug način, kot to veleva zakon - pravilnik o uporabi strelnega orožja in prisilnih sredstev. Se pa lahko pojavi vprašanje, ali "kršilec" govori resnico ali ne... Samo, ko priče enkrat slišijo, da je bil Policist opozorjen, je usoda Policista zapečatena!!!
tankopiš
04. 12. 2014 15.50
-1
Ste mediji kdaj poročali kakšno dobro novico iz te (grozne Amerike)?
Ramzess
04. 12. 2014 12.49
-1
Kot razumem, priznavajo, da želijo s kamerami zaščititi policiste.
Ramzess
04. 12. 2014 12.51
+1
Tako bodo posneli dokaze proti drugim, civilistom.
StopTTIP
04. 12. 2014 12.44
+7
Statistika medrasnih "konfliktov", ki se končajo s smrtjo (v USA)..... v 93% je morilec "afroameričan", ki ubije "kavkaza".... v 7% primezov pa "kavkazec" ubije "afroameričana".......
Strelja?ko
04. 12. 2014 11.51
+5
Ja ven iz EU. >_< Čisto so Ameri ratal sovražni.
LomilkaSrc
04. 12. 2014 10.58
+9
LomilkaSrc
04. 12. 2014 10.58
+18
demokracija in zlagane človekove pravice.
Leonardo09
04. 12. 2014 10.27
+9
ameri imajo kontrolirano demokracijo
Samson80
04. 12. 2014 10.39
+14
da ne govorim kako so študente vrgli iz šole ker so bili proti vojni, ker so rekli da ne verjamejo v boga in so jih vrgli iz šole ker v šoli nočejo imet komunistov :) lol, ko so enkrat vprašali napačna vprašanja enega izraelskega gosta na šoli, vrgli iz šole ker so govorili čez predsednika, vrgli iz šole ker so imeli narisano puško na majici itd. nešteto primerov - vse je demokracija za njih
DieIsCast
04. 12. 2014 11.21
-7
Vav... vrgli so ga iz šole.... kako hudo... V rusiji so neko obdobje imeli po 500.000 političnih zapornikov... Komunizem je res kul če si gluhonem....
Samson80
04. 12. 2014 11.57
+8
dielsCast - seveda je hudo če te vržejo iz šole za vsako malenkost ki ni " american way " v ameriki je 2 milijona otrok brezdomcev, 11 triljonov $ ( njihovo štetje) so dolžni ameriški državljani, 1,2 triljona $ so dolžni študentje, 18 triljonov$ je zunanji dolg amerike - kaj misliš da bo ko bo enkrat počilo ?? Tako kot je v Fergusonu bo po celi državi.
DieIsCast
04. 12. 2014 12.08
-3
Še vedno boljša statistika kot 2/3 ostalega sveta...;)
zalitasve?ka
04. 12. 2014 12.20
+11
Samson80
04. 12. 2014 12.35
+2
dielsCast - ti sigurno živiš v ameriki, ker imaš iste komentarje kot ameriški politiki in opranoglavci v ameriko - vsakič ko kdo kaj reče in napiše čez ameriko takoj začnete omenjat komunizem :) Amerika ima toliko pufa kot vse ostale države na svetu skupaj - skupnega dolga ( notranji in zunanji) imajo 59 triljonov dolarjev skupnega dolga oz. 59,000 milijard po naše
ficfiric 1
04. 12. 2014 19.46
+5
Samson80...pa kaj to rzlagas tumpastim slovencem...sej vidis da je ameriska demokracija tud v evropi....ce se ne strinjas( v sloveniji se mors strinjat z JJ-jem) si r takoj komunist....glih teroristov se nimate...ste pa zacel v zadnjih 3mesecih civkat ze o muslimanih...jp...kar ata rece tako je...ce je zunaj sonce pa rece amerika da dezuje bodo vsi rekl da dezuje..ceprav majo guzo na soncu...pa se vedno so vsi ostali za njih ovce...buuahahahaha...
Mars
04. 12. 2014 10.20
+19
Pravi čas, da rusi in kitajci mobilizirajo ameriško opozicijo in protestnike ter zahtevajo odstop predsednika in vlade. Naj ljudem omogočijo pomladno revolucijo, kot so jo ameri skonstruirali na severu Afrike.
DieIsCast
04. 12. 2014 11.11
-1
ja... rusi pa kitajci bodo... in potem svizec zavije cokolado...
Samson80
04. 12. 2014 12.05
+12
dielsCast - očitno ne razumeš kaj je mislil - ko se take stvari zgodijo kot so se v Fergusonu drugje po svetu se amerika oglasi in zahteva odstop režima in začne podpirat protestnike z milijoni $
Samson80
04. 12. 2014 12.37
+5
dielsCast - oitno ne poznaš zgodovine, niti tiste predkratkim - ko so se podobni protesti zgodili po drugih državah se je takoj oglasila amerika in rekla da se ljudje upirajo režimu
Ramzess
04. 12. 2014 12.52
-1
Se torej ne bi smeli, četudi jih ta tepta.
tankopiš
04. 12. 2014 15.55
-9
Če ne bi bilo Amerike bi nas pojedli rusi in muslimani...
alanshore
04. 12. 2014 09.57
+22
DieIsCast
04. 12. 2014 10.10
-6
Ja... jim bo treba pokazat, kako imamo mi v slovenistanu vse lepo urejeno in poštimano, a ne bolnik?
StrikeOne
04. 12. 2014 10.16
+4
Diels si mogoče pomislil, da je vse pri nas tako raz... ker v vsem posnemamo to sra.. od države in sistema!
Samson80
04. 12. 2014 10.18
+15
dielsCast - če bi se to dogajalo pri nas bi se že oglasila ameriška ambasada in rekla da imamo policijsko državo, policijsko nasilje in da se vraćamo v komunistične čase diktature in da se nad državljani izvaja teror - pri njih je pa to demokracija ko streljajo in ubijejo otroka, neoborožena civilista , zadavija na uclici človeka, da smrti pretepejo brezdomca , ustrelijo brez razloga človeka ki ga ustavijo v cestni kontroli, streljajo z 200 metki na avto in kasneje ugotovijo da so streljali v napačen avto itd. - vse je demokracija za njih
DieIsCast
04. 12. 2014 11.14
-7
Ja pol pa pejte v to vašo rusijo, pa gor živite... sej vas nobeden ne sili, da živite tu... ali pa na kitajsko... baje da se da dobit službo... suženj for life...
Samson80
04. 12. 2014 11.52
+7
dielsCast - pa kakšne blodnje imaš ti ?? kdo omenja rusijo ?? si videl v rusiji ko so bili protesti proti vojni v Ukrajini ?? nobenih težav !! protesti v ameriki - prišli policaji in jih razgnali s pendriki in jih aretirali zaradi protiameriškega delovanja
DieIsCast
04. 12. 2014 12.05
-5
"nobenih težav???" - pa tam imajo vojno tastar... pa kje ti živiš
Samson80
04. 12. 2014 12.11
+3
dielsCast- pa kakšne blodnje imaš spet ??? govorim o protestnikih v Rusiji proti vojni v Ukrajini
DieIsCast
04. 12. 2014 12.16
-3
Jaz sem odgovoril \"alanshoru\" da smo tukaj tudi bolni in ne samo v ameriki... ti si pa potem popljuval ameriko po dolgem in počez, kot da je to najhujša država na svetu..*
Mil?007
04. 12. 2014 09.37
+9
Porota ni oprostila policista, ker mu sploh niso sodili. Porota je le ugotovila, da ga nimajo česa obtožit. Za to gre.
Samson80
04. 12. 2014 10.20
+4
tako je to, kot je že rekel oče od Kelly Thomas-a ki so ga policijaji do smrti pretepli in oba sta bila proglašena za nedolžna, oče je rekel da bodo od sedaj naprej vsi policija ki bodo storili isto oproščeni ali jim sploh ne bodo sodili - ker se bodo odvetniki sklicevali na primer Kelly Thomas
KomentatorPolde
04. 12. 2014 09.29
+0
To smo že brali na CNN. Napišite kaj novega !