Tujina

50 oboroženih moških napadlo marince

Manila, 25. 09. 2011 18.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na filipinskem otoku Jolo je skupina več deset oboroženih moških napadla vojaško postojanko. V dvournih spopadih je umrlo 13 domnevnih muslimanskih skrajnežev in dva marinca, pet marincev je bilo ranjenih.

Filipinske oblasti so sporočile, da je na jugu Filipinov umrlo 13 domnevnih muslimanskih skrajnežev in dva marinca, potem ko je malo znana uporniška skupina napadla vojaško postojanko na otoku Jolo.

Med ranjenimi je pet marincev (simbolična fotografija).
Med ranjenimi je pet marincev (simbolična fotografija). FOTO: Reuters

Tiskovni predstavnik vojske, podpolkovnik Randolph Cabangbang, je povedal, da je približno 50 oboroženih moških napadlo postojanko, kar je sprožilo dvourno bitko blizu vasi v provinci Sulu. Dodal je še, da so 13 trupel napadalcev že našli. V spopadu je bilo sicer poškodovanih še pet marincev.

Napad, ki se je zgodil pred zoro, je povezal z radikalno organizacijo, povezano z militantno skupino Abu Sayyafa. Skupina je bila dolgo časa aktivna na jugu Filipinov. Prvič se je pojavila v 90. letih prejšnjega stoletja, Washington ter Manila pa jo smatrata za teroristično organizacijo. Obtožena je, da je izvedla nekatere izmed najhujših terorističnih napadov v bližnji filipinski zgodovini.

Skupina, ki denar pridobiva z ugrabitvami in izsiljevanjem, je prevzela odgovornost za bombardiranje trajekta blizu pristanišča v Manili leta 2004, ko je umrlo več kot 100 ljudi. Kot domnevajo, naj bi danes imela manj kot 400 članov.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CrusaderKnight
27. 09. 2011 11.16
To je pa način islama, na koncu bo kriv zahod in izrael, tako kot vedno! Tm kjer je islam tm je sraje!
Misija1
26. 09. 2011 14.40
@ vzhod: Od koder si seveda prisel tudi ti, zato pa taksno sovrastvo do ZDA ;) in tako za tvojo izobrazenost, ravno na Filipinih se zgodi ogromno ugrabitev turistov, s strani muslimanskih ekstremistov. Veliko jih obglavijo itd..Torej ne mesaj jabolk in Hrusk. Sicer pa je jasno napisano, da gre za Filipinske marince.
vzhod
26. 09. 2011 00.04
Tukaj ne pise kaksni marinciali gre za filipinske ali ameriske.ce so ameriski je napad razumljiv,tudi jaz bi japadel vojaka druge drzave z orozjem ki bi v moji domovini govotil kako in kaj moramo.terorizem kot organicazija ne obstaja.edini terorizem ki se odvija pred ocmi javnosti je divjanje libijskih podgan skupaj z nato.nato da bi zascitil civiliste ubija se vec civilistov.tako kot v nam najbljizji srbiji.
JanZiska
25. 09. 2011 22.14
V tem primeru gre za filipinske marince in ne za ameriške. Zakaj so jih napadli militantni islamisti? Najbrž iz istega razloga kot drugod po svetu širjenje vere, islamizacija sveta, izbris drugače mislečih in verujočih....islam pač.
maghelix
25. 09. 2011 19.45
no odločte se kolk jih je bilo..začnete s 50, nato več 10, potem pa približno 50...
von thc
25. 09. 2011 19.28
le zakaj so napadli nosilce demokracije? Pa američani so najbolj miroljuben narod na planetu...