Tujina

VIDEO: 5-letnica skozi varnostno pregrado do papeža. Prosi ga, naj pomaga njenim staršem ostati v ZDA

Washington, 24. 09. 2015 07.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Papež Frančišek je obiskal ameriške škofe v cerkvi sv. Mateja. Pozval jih je, naj se ne bojijo priseljencev, ki bodo obogatili Ameriko in njeno Cerkev. Med potjo po ulicah Washingtona je do njega pristopila 5-letnica, ki mu je predala pismo, v katerem ga prosi, naj pomaga njenim staršem, da ostanejo v ZDA.

O zasebnem pogovoru papeža in ameriškega predsednika Baracka Obame ni veliko znanega, saj je bil poleg le prevajalec. Obama je papežu izročil dve darili. Kip golobice iz materiala s Kipa svobode ter ključe od hiše Elizabeth Ann Seton v Marylandu. Nuna, ki je delovala na koncu 18. in v začetku 19. stoletja, je bila prva ameriška Indijanka, ki jo je katoliška cerkev razglasila za svetnico.

Papež Frančišek je po srečanju s predsednikom ZDA Barackom Obamo v Beli hiši obiskal ameriške škofe v cerkvi sv. Mateja in jih pozval, naj bodo manj ostri v svoji retoriki in sočutnejši ter odprti za vse ljudi. Ameriški škofje so zadnja leta vodili ostro kulturno vojno proti umetni prekinitvi nosečnosti in homoseksualcem, manj pa so poudarjali pomoč revnim, priseljencem in druge stvari, o katerih govorijo Kristusovi evangeliji. S tem so se postavili ob bok republikanski stranki kot zavezniki proti demokratom, papež pa jim je skušal razložiti, da bi morala Cerkev biti sočutna do vseh.

"Ne gre za pridiganje zapletenih doktrin, ampak za veselo razglašenje Kristusa, ki je za nas umrl na križu in vstal od mrtvih," je povedal papež, ki je sicer dal vedeti, da cerkev in tudi on sam še vedno nasprotujeta splavu.

"Nedolžne žrtve splava, otroci, ki umrejo od lakote ali bomb, priseljenci, ki se utopijo v iskanju boljšega jutri, starejši in bolniki, ki postanejo breme, žrtve terorizma, vojn, nasilja in trgovine z mamili, uničevanje okolja s plenilskim odnosom do narave - vse to postavlja na kocko dar Boga, pri čemer smo služabniki, ne pa gospodarji," je dejal.

Škofe je pozval, naj se ne bojijo priseljencev, ki bodo obogatili Ameriko in njeno Cerkev. Katoliška cerkev v ZDA sicer zelo skrbi za priseljence, tudi za nezakonite.

Papež Frančišek je škofe pohvalil za velikodušno zavezo pomoči žrtvam spolnih zlorab in ukrepanje brez strahu pred samokritiko. To pri žrtvah spolnih zlorab duhovnikov ni naletelo na pozitiven odziv, saj trdijo, da je bilo potrebno škofe prisiliti v priznanje zlorab, plačilo odškodnin in spremembo odnosa do duhovnikov, ki so zlorabljali otroke.

Papež je zvečer v Baziliki nacionalnega svetišča brezmadežnega spočetja opravil mašo za razglasitev svetnika in kanoniziral španskega misijonarja Junipera Serro, ki je v 18. stoletju širil vero med Indijanci po Kaliforniji.

Maša v Baziliki nacionalnega svetišča brezmadežnega spočetja.
Maša v Baziliki nacionalnega svetišča brezmadežnega spočetja. FOTO: Reuters

Sprejela ga je navdušena množica: 5-letnica podprla priseljence

Papež je v ZDA ponovno naletel na navdušen sprejem množic, ki imajo sicer večje težave z dostopom do papeža kot drugje po svetu. Celo za opazovanje papeške kolone vozil je potrebna vstopnica in pot skozi detektor za kovine. Takšne varnosti papež še ni doživel nikjer, čeprav tudi ta ni popolna.

5-letnica je pristopila do papeža.
5-letnica je pristopila do papeža. FOTO:

Med potjo po ulicah Washingtona je skozi varnostno pregrado stopila 5-letna Sophie Cruz, oblečena v majico z napisom v podporo priseljencem. Malčica je skoraj pobegnila pred varnostniki, dokler ni posredoval papež, jo priklical k sebi, dvignil v papamobil in objel. Predala mu je pismo, v katerem ga prosi, naj njenim staršem, ki sta priseljenca, pomaga ostati v ZDA.

Varnostni ukrepi bodo prav tako ostri v New Yorku, ki je za to določil dodatnih 6000 policistov, vendar se Frančišek ne da motiti in ko želi, pozabi na protokol in varnostnike ter se približa ljudem.

Govoril pred kongresniki

Papež Frančišek je v današnjem nastopu pred obema domovoma ameriškega kongresa, ki je spominjal na vsakoletni govor predsednika ZDA o položaju v državi, poudaril vse teme, ki pri republikanski večini niso priljubljene, vendar pa sprejem zaradi tega ni bil nič manj navdušen.

Prvi papeški nastop pred obema domovoma ameriškega kongresa je velik uspeh za nekdanjega ministranta republikanca Johna Boehnerja, predsednika predstavniškega doma kongresa, ki je sedel za Frančiškom skupaj s podpredsednikom ZDA Josephom Bidnom, prav tako katolikom. Prišli so tudi vrhovni sodniki, kongresniki pa so pripeljali goste.

Boehner je papeža najprej sprejel v svoji pisarni in se spet kot že večkrat raznežil do solz, ugibanja o papeževih stališčih, ki so v nasprotju s stališči konservativne Amerike, pa je zavrnil z besedami, da ga je potrebno poslušati, odpreti srca in slediti njegovemu zgledu.

To pa bi za ameriško politiko pomenilo revolucijo, na katero republikanci niso pripravljeni. V govoru je namreč pozval k sočutju do priseljencev, boju proti podnebnim spremembam, revščini in odpravi smrtne kazni. Homoseksualcev ni omenjal, prav tako splava neposredno, vse, kar so konservativci dobili od papeža, pa je poziv k zaščiti verskih svoboščin in poziv k zaščiti življenja v vseh fazah razvoja.

Papež seveda ni kriv, ker je večina vrednot katoliške cerkve, ki so pod njegovim vodstvom v ospredju, pač univerzalnih po mnenju večine mednarodne skupnosti in zmerjanje z levičarjem, kot si ga je privoščil republikanski kongresnik slovenskega rodu Paul Gosar iz Arizone, lahko pade na plodna tla le v delu ameriške družbe.

Papeževi pozivi kongresu so v času, ko republikanski predsedniški kandidati nabirajo podporo s tekmovanjem, kdo bo zgradil višji zid proti priseljencem, onemogočil muslimanom pot do Bele hiše, začel večjo vojno in globlje tiščal glavo v pesek pred podnebnimi spremembami, zelo odmevne.

Govor so prenašale vse glavne ameriške televizije tudi na lokalnih ravneh, pred kongresom pa se je zbrala množica več tisoč ljudi, ki ga je spremljala po velikem ekranu. Papež je kasneje prišel na balkon kongresa in se množici zahvalil za prihod.

V govoru je poudaril, da je vsako življenje sveto, in kongresnike pozval, naj ga ščitijo na vsako stopnji razvoja, kar bi moralo odpraviti dvome v to, da Frančišek spreminja doktrino glede splava.

Posebej odmeven je bil nauk kongresnikom, da tudi sami prihajajo iz družin priseljencev, zato naj se jih ne bojijo, ampak jih sprejmejo kot soljudi. "Ljudje niso stvari, ki jih lahko zavrnemo, ker so moteče. Obravnavajmo druge z enakim sočutjem, kot bi želeli, da obravnavajo nas," je dejal papež in sporočilo je bilo namenjeno tako ZDA, kot tudi Evropi, ki se sooča z velikim valom priseljencev.

Priznal je, da nobena vera ni imuna pred oblikami individualnih samozavajanj ali ideološkega ekstremizma, torej po domače povedano pred verskimi blazneži. Zato je potrebno najti pravo ravnotežje, da se verske svoboščine zaščitijo, obenem pa se še naprej borimo proti nasilju v imenu vere. Pri tem je opozoril, da se sveta ne more enostavno deliti na dobro in zlo.

Papež je govor v kongresu opravil v angleščini, ki je bila dovolj razumljiva, čeprav je kasneje na balkonu množici spregovoril v domači španščini. V kongresu, kjer večina politikov zavrača jezik večine zakonitih ali nezakonitih priseljencev v ZDA, španščina nekako ne bi bila ustrezna ne glede na vsebino sporočila.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
26. 09. 2015 01.06
+0
Nekaterim gre v nos, nobeden ne rine v Rusijo.
asgml
25. 09. 2015 22.07
+2
Kaj ima ves ta cirkus skupnega z vero..? Cerkev kot institucija ima same karieriste, ki so isti kot slovenski politiki. Imajo se za ne vem kaj. Jezus je deloval cisto drugace. Tudi vsi apostoli. Brez pompa in brez zaigranih for kot je tale z deklico, ki papezu stece predati doma napisano pismo starsev, halo? Kaj ima papez s podnebnimi spremembami, priseljenci, kongresniki,...? Njegovo poslanstvo je sirjenje vere, ljubezni, iskrenosti,... Jezus se ni ukvarjal s politiko, vremenom,...ukvarjal se je z malim clovekom, posameznikom.
hondica
25. 09. 2015 10.07
+5
V Rim bodo vdrli barbari.
šnopc2
25. 09. 2015 10.59
+0
higgsov bozon
25. 09. 2015 08.52
+14
otroka pošiljat reševat probleme...če pa to ni zloraba !
Maday
25. 09. 2015 08.22
+16
Vse povsod izrabljajo otroke..ni da ni to je že prav nagnusno...
Maday
25. 09. 2015 08.23
+13
Ista Fora ( mina ) pri Merklovi na TV enako na meji, enako v Sloveniji počne Levica, desnica..Migranti vsi po vrsti izkoriščajo otroke za dosego cilja..
BURGA
25. 09. 2015 06.44
+0
Papež bi največ storil, če bi oponašal Gorbačova.
123dddd
24. 09. 2015 21.08
+27
lepo od starša pošljejo otroka močno orožje kot tu na meji otroka vržejo pred policaja.....
asgml
24. 09. 2015 22.40
-20
mak0521
24. 09. 2015 18.27
+13
Še ena zloraba otroka...
ONniON
24. 09. 2015 17.53
+6
me sploh ne zanima amerika , v vedno večji socialni in ekonomski zablodi in krizi
asgml
24. 09. 2015 22.36
+2
Kdorkoli gre v tujino, se takoj nauci jezika. Razen v Sloveniji. Sem zadnjic videla Japonsko mamo, kako je v trgovini govorila v tekoci slovenscini. Juznih ne bo NIHCE naucil. Ker je tako kot je- v znak skupne bivse Juge se jim nezainteresiranost za jezik ne samo odpusca, se vec- prisluhnite mladini iz OS ali poklicnih sol- govorijo bosansko slovenscino, tudi veliko odraslih je takih. Primer dialize iz ukc- pacienti tam ne slisijo slovenscine, ceprav je to uradni jezik. Se jim pac popusca... Medtem ko je tekoce znanje jezika osnova, da dobis sluzbo v tujini v bolnici. Ne bojte se beguncev, ne prihajajo iz juge, za nas jezik bodo max zainteresirani!!!!
pizzamargerita
24. 09. 2015 16.43
+21
to je ZLORABA OTROK!, pošiljat jih v akcijo fehtanja za dovoljenja za prebivanje! Jaz bi starše kaznovala, saj so se oni spomnili te super akcije, kako zaobiti regularne postopke. Matr, česa vsega se poslužujejo ti migranti in priseljenci.... Eni ugrabljajo otroke, da se z njimi zrinejo na avtobus, eni jih pošijlajo s pisemčki k papežu, eni jih pošiljajo krast in fehtat in harmonko raztegvat na prešerca.....
kure bedne
24. 09. 2015 16.33
+14
Ta papež dela boljšo reklamo za cerkev kot Michael Jackson za Pepsi. Sam hudič je, ko večina ve, da to ni to.
49mf5k0d
24. 09. 2015 15.18
+4
zdaj za spremembo pa en veseli papež, kot bi rekla makarovička ...
1907955
24. 09. 2015 14.47
+5
Res, faca tale Frančišek, ane!!??
adidasler
24. 09. 2015 10.21
+48
Sem musliman in sem glede papežev načeloma neutralen, ampak ta papež je pa res FACA! Katoličani ste lahko ponosni da imate tako dobrega papeža oz. vodjo!
Alan Bokši?
24. 09. 2015 10.56
+14
A vaš muslimanski papež (oz.kakor ga imenujete) je tudi tako odprt za vse (tut za ne muslimane?)
korl67
24. 09. 2015 11.10
+9
1907955
24. 09. 2015 14.48
-1
pizzamargerita
24. 09. 2015 16.45
+7
Dokler vam prav pride in moli za vaše begunce, vam je" FACA", ja, napovedali pa ste, da ne bo miru, dokler ne bo vaš kalifat tudi v vatikanu...
NotMe
24. 09. 2015 21.29
-5
A res morate biti takole nizkotni? +++++ adidas
needspeed
25. 09. 2015 13.51
+1
največja faca, ki ima okoli svoje "države" 10 meterski zid, tax free, nepregledne račune...še večji car pa je, ker v svojo "džavo" sprejme toliko beguncev
Našvasan_zob
24. 09. 2015 10.08
+7
Kako sladka propaganda..
tron3
24. 09. 2015 10.00
+15
Ko piarovci nimajo več idej, pač uporabijo otroka, za prepričevanje množic, sedaj bodo vsi čuteči ljudje vedeli, da je papež res zelo dober, Američani pa prepričujejo svet, da je Amerika obljubljena dežela še otroci želijo k njim, temu bodo verjeli samo tisti, teh je pa v Sloveniji veliko, ki še niso bili v Ameriki!!!
adidasler
24. 09. 2015 10.29
+11
človek ne rabi it v Ameriko, da bi ugotovil da tam ni obljubljena dežela.. dovolj je le zdrav razum :)
tron3
24. 09. 2015 10.50
+3
adidasler v tem primeru so hamburgerčki izrabili za Papeža, za svojo propagando!!!
drmr1980
24. 09. 2015 13.15
-2
Dej tron trotasti ne prbiji, poglej raje, kaj jim je papež očital, če bi bil ti na njegovem mestu bi se posral nakladač nerazgledani!
rde?kar
24. 09. 2015 09.39
-5
Otroci so naše bogastvo.No celo sami otroci si morajo izboriti svobodo.
luckyss..
24. 09. 2015 09.08
-4
Vatikan rabi novo piar službo - sedanji so ušli izpod nadzora.._Ali pa so ugotovili, da se je ovčicam IQ dodatno znižal...
luckyss..
24. 09. 2015 09.59
+2
novak.novak
24. 09. 2015 11.55
-2
tvoj iq se ne more, je že pod lediščem....
mokocoko
24. 09. 2015 09.08
+2
ta papa je zgleda tudi z vsemi žavbami namazan....Papež je zvečer v Baziliki nacionalnega svetišča brezmadežnega spočetja opravil mašo za razglasitev svetnika in kanoniziral španskega misijonarja Junipera Serro, ki je v 18. stoletju širil vero med Indijanci po Kaliforniji.....A NE....
JanZiska
24. 09. 2015 09.49
+3
jaz sem prebral in premislil in ne vem kaj si hotel povedati
me987
24. 09. 2015 08.27
+12
kako ganljivo.. naj steče še do Donalda.. :)
Megaclite
24. 09. 2015 09.38
+1