Tujina

4.365 uradnikov ob plačo, ki je višja od plače evropskih predsednikov?

Bruselj, 05. 02. 2013 13.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nov evropski proračun naj bi oklestil tudi prejemke nekaterih evropskih uradnikov, ki se lahko trenutno pohvalijo z odličnimi plačami in velikodušnimi dodatki. Skupaj namreč na mesec pospravijo več kot marsikateri šef katere od evropskih držav.

Evri
Evri FOTO: Thinkstock

4.365 evropskih uradnikov, ki zaslužijo več kot Angela Merkel. Naslov časopisa Welt am Sonntag, ki je najprej razjezil Nemce, nato pa še državljane držav, katerih mediji so zgodbo množično povzemali. V Bruslju niso bili zadovoljni. "To je, kot bi mešali jabolka in hruške," je dejal tiskovni predstavnik Evropske komisije, ko so ga vprašali, kako je mogoče, da nekaj uradnikov zasluži več kot šefi držav članic.

Nemški novinarji so nato priznali, da morda res ni najbolj pošteno primerjati plačo Merklove s prejemkov evropskega birokrata, ki se mu tja prištejejo še najrazličnejši dodatki. A vseeno je jasno, da Unija pač ima nekaj mastno plačanih uradnikov.

18.371 evrov na mesec zasluži 1760 evropskih uradnikov, skupaj pa jih 4.365 mesečno zasluži več kot 16.275 evrov, kot znaša plača nemške kanclerke Angele Merkel.

Kot vse kaže, bi se to v kratkem lahko spremenilo. Nov evropski proračun za obdobje 2014 do 2020 je v fazi sprejemanja, nov predlog bo na mizi v četrtek, kot poroča avstrijski Kurier, pa naj bi prinesel nekaj sprememb tudi za evropske uradnike, ki naj bi ostali brez več privilegijev.

"Spremembe zagotovo bodo," je povedal sekretar Reinhold Lopatka in tako jasno povedal, da dodatnih milijonov, ki so jih  za svoje delovanje želele evropske institucije, ne bo.

Predlog o racionalizaciji dela in plač 40.000 uradnikov v evropskih institucijah je bil na mizi že pred letom in pol, predvideval je, da bi do leta 2020 prihranili približno milijardo evrov. In sicer tako, da bi za 5 odstotkov zmanjšali število delovnih mest, delovni čas pa iz 37,5 delovne ure na teden podaljšali na 40. Poleg tega bi upokojitveno starost s 63 dvignili na 65 let in tako sledili trendu v državah članicah.

Predlagatelji racionalizacije pa menijo, da pri spremembah ne bi smeli delati le kozmetičnih popravkov, ampak bi morali zagristi predvsem v dodatne privilegije evrobirokratov.

Ti tako poleg letnega dopusta v dolžini od 24 do 30 dni dobijo še tri do šest dodatnih prostih dni za potovanja v domovino, poleg tega evropske instutucije poznajo še dneve, ko so zaprte, zaposleni pa na kolektivnem dopustu, lani je bilo takšnih dnevov devet, predvsem na račun časa med božičem in novim letom.

Tudi finančni dodatki niso zanemarljivi. Evropski uradnik z dvema nepreskrbljenima otrokoma dobi na mesec 745 evrov neobdavčenega dodatka, njihovi otroci lahko šole, za katere sicer letna šolnina stane okoli 10.000 evrov, obiskujejo zastonj, od višine plače pa je odvisen dodatek za gospodinjstvo, ki znaša med 220 in 540 evrov.

Ne le v Bruslju, varčevali naj bi po novem tudi v evropskih agencijah v državah članicah. Teh je okoli 40, pokrivajo pa različna področja. Na Dunaju se tako na primer ukvarjajo s temeljnimi pravicami, v Španiji z ribištvom. Ali kot se je slikovito izrazil eden od evropskuh diplomatov – edina agencija, ki EU manjka, je tista za varčevanje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
05. 02. 2013 19.02
+3
"4.365 uradnikov ob plačo, ki je višja od plače evropskih predsednikov?" V celi Evropi? Samo? Pri nas bi našli, 4.365 višjih uradnikov, ki sploh ne bi smeli biti na svojem delovnem mestu, ker so spričevalo kupili ali sami sprintali. Če bi kdo kdaj resno preveril. In bi morali biti v bistvu klošarji na socialni, ker imajo samo osnovno šolo. V proizvodnji delat pa ne znajo.
lila2140
05. 02. 2013 17.52
+12
Tudi parazitski Evro birokrati naj bodo tako fleksibilni, kot v nas kričijo naši delodajalci, da moramo biti mi, ki delamo za slabe plače. Naj se tej birokratski bagri, ki je tam zaradi služenja za lasten žep in mešanja megle, dajo enaki pogoji, kot nam. Ni plačane malice, dopusta največ 24 dni, najmanj 40 urni tednik, prazniki naj se jim ravno tako spremenijo v delovne dni, brez vsakega dodatnega plačila, kot nam, ki jih, to bagro, moramo plačevati. Prevoz na delo naj si plačajo sami ali pa naj se preselijo bliže službi. Tudi od nas delodajalci to zahtevajo. Začnejo naj delati ob 8 zjutraj in naj delajo do 16 ure. Delajo! Nobenih izhodov, nobenih odhodov iz dela pred zaključkom delovnega časa. Naj bodo fleksibilni, tudi mi, ki jih plačujemo, moramo biti! Zdravstveno zavarovanje naj si plačajo sami, tudi mi si ga moramo. Za svoje delo naj bodo materialno odgovorni, tudi od nas to zahtevajo. Imejmo vsi enake pogoje in enake možnosti. Plačilo pa po izobrazbi in to po resnično dokazani. Ne po kupljenih diplomah in nihče, ki ni izobražen, ne sme biti na položaju, ki ga po strokovnosti ne obvlada. In ne me prepričevati, da nekdo s trgovsko šolo lahko dela na mestu gradbenega inženirja! Tudi gradbeni inženir ne more in ne sme, opravljati dela bankirja! Saj vodovodar tudi strehe ne prekriva in kmet ne aranžira daril ali lektorira knjig. Zakaj plačevati strokovnega sodelavca poslancu, če je lahko strokovni delavec poslanec.
jm52
05. 02. 2013 14.40
+9
NO KOMENT!!!!!!
martyn
05. 02. 2013 16.19
+3