Tujina

Afganistanski predsednik pozdravil napoved umika ameriških vojakov

Washington, 23. 06. 2011 07.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
36

Predsednik Obama je sporočil, da bo do poletja 2012 iz Afganistana umaknil skupaj 33.000 vojakov. Napovedal je tudi pogajanja s talibani, ki so sporočili, da je to le simboličen korak. Afganistanski predsednik pravi, da je to dober korak.

Na Obamov govor se je nemudoma odzval britanski premier David Cameron in ga v celoti podprl.
Na Obamov govor se je nemudoma odzval britanski premier David Cameron in ga v celoti podprl. FOTO: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je v televizijskem nagovoru iz Bele hiše sporočil, da bo do konca leta iz Afganistana umaknil 10.000 vojakov, do poletja 2012 pa skupaj 33.000. 

Ameriški predsednik je priznal, da so ZDA zaradi vojne pod dodatnim pritiskom v času naraščanja dolga in proračunskih primanjkljajev, zato se bo treba osredotočiti na domače zadeve.

Od vojne utrujenim Američanom je sporočil, da "vojna plima usiha" in da se umikajo s pozicije moči, saj naj bi bila teroristična mreža Al Kaida, ki je iz Afganistana sprožila napade na ZDA 11. septembra 2001, pod hudim pritiskom.

Skupaj s pakistanskimi varnostnimi silami so ZDA odstranile več kot polovico vodstva teroristične mreže, po zaslugi obveščevalcev in posebnih enot pa so 2. maja v Pakistanu ubili njenega vodjo Osamo bin Ladna. Zaplenjeni dokumenti kažejo, da je bin Laden izražal zaskrbljenost tudi nad tem, da jim ZDA ni uspelo prikazati kot države v vojni z islamom. Kljub temu pa se bo vojna proti teroristom nadaljevala do njihovega poraza, je zatrdil Obama.

Napovedani umik sicer zajema le tiste vojake, ki jih je Obama poslal v Afganistan, potem ko je prišel na oblast. Uvodoma je napovedal napotitev 21.000 vojakov, s čimer se je njihovo število v Afganistanu povečalo na 68.000. Decembra 2009 je napovedal napotitev dodatnih 30.000 vojakov, obrambnemu ministru Robertu Gatesu pa je dovolil, da jih sam pošlje še do 3000.

Povečanje števila ameriških vojakov na okrog 100.000 je po mnenju Obamove nacionalno-varnostne ekipe položaj dovolj izboljšalo, da se lahko začne umik. Kljub umiku pa bo do leta 2014, ko naj bi Afganistanci sami prevzeli odgovornost za lastno varnost, tam ostalo še okrog 70.000 ameriških vojakov.

Družina v Iraku umrlega vojaka se je čustveno odzvala na Obamovo napoved o umiku ameriških vojakov iz Afganistana.
Družina v Iraku umrlega vojaka se je čustveno odzvala na Obamovo napoved o umiku ameriških vojakov iz Afganistana. FOTO: Reuters

Obama je dejal, da je napovedani umik šele začetek in da ostaja še veliko izzivov. Napovedal je, da bo prihodnje leto maja v Chicagu gostil voditelje držav članic Nata in drugih partnerjev, da oblikujejo naslednjo fazo tranzicije.

Napovedal je tudi sodelovanje s pakistanskimi oblastmi za izkoreninjenje nasilnih skrajnežev v tej državi. "Naj ne bo nobenega dvoma, dokler bom predsednik, ne bom prenašal varnih zavetišč za tiste, ki nas želijo pobijati. Ne morejo se nam izogniti niti pobegniti pred pravico, ki si jo zaslužijo," je dejal Obama.

Hkrati z umikom je napovedal povečanje prizadevanj na političnem področju, kar vključuje tudi pogajanja s talibani.

"Vemo, da v deželo, ki je poznala toliko vojn, mir ne more priti brez politične pomiritve. Zato se bo Amerika ob utrjevanju afganistanskih varnostnih sil pridružila pobudam za sprav afganistanskega ljudstva, vključno s talibani," je dejal Obama in dodal, da mora pogajanja voditi afganistanska vlada, udeleženci pa se morajo ločiti od Al Kaide, odreči nasilju in spoštovati ustavo.

Afganistanski talibani so sporočili, da je umik ameriških vojakov "le simboličen korak" in da so trditve o napredku na tem področju "neutemeljene". Dodali so še, da morajo Američani narediti resne korake v pravo smer, da bi se tako izognili "nepotrebnemu prelivanju krvi".

Obama se je pred televizijskim nastopom med drugim o tem pogovarjal z afganistanskim predsednikom Hamidom Karzajem, pakistanskim predsednikom Alijem Zardarijem ter voditelji Velike Britanije, Nemčije in Francije. Britanski premier David Cameron mu je takoj po koncu govora izrazil podporo.

Republikanska opozicija je imela mešane odzive. Nekdanji guverner Massachusettsa in predsedniški kandidat Mitt Romney je menil, da Obama ustvarja umetne urnike in poudaril, da odločitve okrog umika vojakov ne bi smel sprejemati na podlagi politike ali gospodarstva. Nekdanji guverner Utaha in prav tako predsedniški kandidat Jon Huntsman pa se zavzema za še hitrejši umik vojske iz Afganistana in meni, da za boj proti teroristom ni potrebne veliko vojske.

Za talibane je napoved, da bo letos iz Afganistana odšlo 10.000 ameriških vojakov, "le simboličen korak, ki ne bo nikoli zadovoljil od vojne izčrpane mednarodne skupnosti ali ameriškega naroda".

Talibani v sporočilu za javnost, ki ga je medijem po elektronski pošti poslal tiskovni predstavnik talibanov Tarik Gaznival, prav tako obtožujejo ZDA, da dajejo lažno upanje svojemu narodu o končanju te vojne in da neutemeljeno razglašajo zmago.

Talibani dodajo, da je rešitev za afganistansko krizo "v popolnem umiku tujih sil", dokler se to ne bo zgodilo, pa "se bo naš boj krepil iz dneva v dan". Uporniki v sporočilu sicer ne omenjajo stikov z Američani. Afganistanski predsednik Karzaj je namreč minuli teden razkril, da pogovori med stranema potekajo, nakar je ameriški obrambni sekretar potrdil, da ameriški predstavniki sodelujejo v preliminarnih pogovorih s talibani.

Karzaj pa je danes pozdravil napoved ameriškega predsednika o začetku umika. "Za nas je to dober korak v njihovo korist in v prid Afganistana ter ga podpiramo," je izjavil v Kabulu. Ob tem je čestital afganistanskemu narodu za "ta korak v smeri obrambe svoje zemlje s svojimi lastnimi ljudmi".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SuperBATman.3
24. 06. 2011 13.44
USA ma "malo" probleme z ekonomijo in morajo zbrati vojake za WW 3 in bombardirat malo demokracije po bliznjev zahodu
HAWX
24. 06. 2011 07.41
A je slucajnost to da se ameriški vojaki umikajo iz Iraka in afganistana do septembra 2012 ravno pred famoznim decembrom 2012. Slucajnost?Ali nekaj vejo?
Slo.pogreb
23. 06. 2011 23.45
janez6b Pa kdo prikriva te Bilderberge na indexu je bil pod novicami svet clanek ki je govoril o njihovem sestanku pred kratkim v Svici se imena udelezencev so napisali se noben ne skriva to sam folk to bolj malo zanima pa ne prihaja to v ospredje .
tinetone
23. 06. 2011 21.36
a slovenskih pa ne?
alterego
23. 06. 2011 19.01
tud slovenski vojaki se vračajo domov.. kud svi Ameri, tamo i svi Sloveni...
Martian
23. 06. 2011 17.38
janez6b no..z mulcem sm malo pretiraval...če pa rečem mladenič al pa fant,je pa kar pravo....pa to drgač je bl foušija..hehe..jst bi dal vse,da bi bil spet 26 star... o mojem emailu lohk ti sam sanjaš,nism jst nor,da ga bom tle objavljal...dej ga ti če hočeš... pa nism jst nikjer reku da se tebe bojim,nism človek ki bi se kogarkoli bal... kar se pa stav tiče...jst ne stavim nič,nism gemblar...glede tvojga 8.razreda..ko je en reku da si ga trikrat ponavljal....heh...pa že itak bl težko to verjam..sej sploh ne vem,če je bilo kdaj možno trikrat 8. ponavljat... p.s. še enkrat...sam obstoj skupine bilderberg ni teorija zarota....vse tisto kar naj bi njeni člani delali,so teorije zarote...
janez6b
23. 06. 2011 16.43
ker iz dneva v dan bolj preziram oz ignoriram takšne naivneže, ki pa jih je k sreči vsak dan manj:) danes si lahko že celo v Poletu prebereš o Bilderbergih,, za nekatere še vedno teorija zarote, za nekatere je pa nekoč bila teorija,danes je vsem,ki se malo zanimajo in se ne slepijo jasno, da ti sestanki res potekajo in jih še vedno poizkušajo prikriti v kolikor se le da:) ZAKAJ, ker rešujejo svet:) že 57 let? rezultati tega pa- vsak dan slabše stanje:)
janez6b
23. 06. 2011 16.37
kako sm lahko potem zate mulc, če si mlajši al pa podobno star, a si že pozabu, da si mi reku mulc, no od tukaj logika, ker vidim, da ti razumevanje česarkoli že dela ogromne težave. dej zaupaj email, pa se zmeniva tam. tukaj se pa ne bom, javno, menil kdaj in kje:) ne rabiš se me bat sploh, ker v žvljenju človeku še nisem storil in tudi tebi ne bom nič: a vidiš ti men fant:) od tukaj logika, po kateri si tako spraševal, očitno si zelo star če lahko,kot praviš 26 letniku, rečeš fant oz mulc:) ampak sej vidmo tvoje razumevanje:) pa dobim se samo če staviš, da sm imel težave z 8 razredom, ker drugače se nimam kej dobivat s teboj, si nimava čist kej povedat:)
Martian
23. 06. 2011 15.46
janez6b tvoja logika je pa res odlična....če je nekdo starejši od 26 let,je zate že starec,ki je pripomogel k temu,da je stanje na svetu takšno kot je...hahaha...čist tko..btw...moja generacija še ne vlada...moja generacija npr..je poskrbela za najbolj popularen internetni iskalnik...nismo pa zaenkrat še tisti,ki bi vodili države ipd....smo še premladi.. da bi se prišel prepričat kaj?o tvpojih podatkih?hahaha...sm se že enkrat ponudil da bi se dobila v Ljubljani za neki druzga....pa si potem po hitrem postopku utihnil....tko da...ne skrbi ti za mojo moškost,fant....taka stvar se hitro obrne...zdej,jst pojma nimam kakšen si ti,vem pa zase da me je kr dost skupi in če misliš da se zdej tebe bojim????hahahha..pa dej bot resen....
janez6b
23. 06. 2011 15.29
ja lahko se prideš prepričat da nisem imel težav oz najbrž veliko manjše kot ti, ampak predvidevam da nima dovolj moškosti, tko kot ca6e, da bi se prišel prepričat, da širite laži o drugih, čudežno je deček izginil v dneh potem ko sem mu predlagal, da se pride prepričat na lastne oči, nikomur tukaj gor pa nisem dolžan povedati resničnih podatkov o sebi, sploh je pa to tukaj nepomembno kdo je koliko star, važno je kaj je v glavi( in avatar ter nick sta že določena pokazatelja kaj je v glavi:)), še eden od ˝˝starcev, ki mislijo da vse vedo, čudno da so/ste potem pustili da so gospodje stanje na svetu spravili na takšno raven kot je, če vse veste:)
Jožajoža
23. 06. 2011 15.11
KATERA DRŽAVA JE PA SEDAJ NA VRSTI. BOJIM SE, DA BI LAHKO BILA GRČIJA,ŠPANIJA ..........
janez6b
23. 06. 2011 15.07
ja veš, da sm 26:) od kje že?:), kje pa piše, da sm zadnjič povedal pravo starost, vidiš kok si naiven. AMPAK ti veš:) kot si zapisal::)
Martian
23. 06. 2011 14.55
janez6b in kje sem jst kej napisal da nehi s pisanjem pravljic?Pa kva se ti skoz neki zmišljuješ?A ti je dolgcajt?Meni je prov fletn brat tvoje pravljice...sploh pa zdej,k vem da si šele 26 let star....ti je polovico oproščeno,ker o žđivljenju še ne veš kaj dosti..
Martian
23. 06. 2011 14.52
janez6b23.06.2011, 14:460 KJe PIŠE DA JE TO EDINI RAZLOG OKUPACIJE AFGANISTANA -- kaj je s tabo mladenič?kje sem jst kej napisal o tem,da ti praviš da je to edini razlog?a maš ti težave z osnovnim razumevanjem slovenščine? ti si naravna bogastva izpostavil kot prvi in pravi razlog...nisi pa ga izpostavil kot edinega..
janez6b
23. 06. 2011 14.50
pa vso pravico imam da tukaj pišem kar pač želim:) in ti tega definitivno ne boš spremenil, oz si zadnja oseba na tem planetu ki ji bo to uspelo:) BOLANO RES če so to zate pravljice, pojdi mimo, nihče te ne sili da bereš še manj da verjameš, jst se pravljicam ki jih pišeš ti ponavadi le nasmehnem, itak če se ne kregaš s kom o zadevah nisi sposoben napisati več kot enega stavka, vedno se le norčuješ. Ti kr mene pa pusti, da počnem svoje, definitivno pa me ne boš prepričal ne ti ne ca6, ne kdo drug da končam s svojim početjem, oz ste zelo naivni če mislite to,že spet naivni:)
janez6b
23. 06. 2011 14.46
˝ iz leta 2010, da boš spoznal zakaj res so zda v afganistanu˝ KJe PIŠE DA JE TO EDINI RAZLOG OKUPACIJE AFGANISTANA, en od razlogov, ampak ti veš kaj sem mislil zapisati oz kako sem mislil:) BRAVO tebe ne doseže noben po pameti:) pa prvo kot prvo Maritan je mogoče nate letelo vprašanje??????????kje sem tebe kaj spraševal:)? sej je res bogo če nimaš kej za počet. nepismenost oz nerazumevanje najenostavnejših povedni zna biti * zadeva:)
Martian
23. 06. 2011 14.43
janez6b23.06.2011, 14:390 ej hovdre nikjer nism zapisal da bo 26/6/2011 ..--- napisal si,da je možno da se bo 26.6. zgodilo neki,kar bo povod za ww3...da si to cifro tut vidu v nekem filmu.. in še več...baje da je Merklova clo zarad tega bila zadnjič v belli hiši,da jo je Obama odlikoval,ker je odlično sodelovala pri tistem kar se bo to nedeljo zgodilo v berlinu... to so vsa tvoja nakladanja....oz...to verjetno sploh niso tvoja...kot zvesta nwo ovca si to verjetno prebral na kakem nwo portalu.. ti pravi mali pravljčar..
janez6b
23. 06. 2011 14.39
ej hovdre nikjer nism zapisal da bo 26/6/2011-ww3, lahko pa poiščeš pa skopiraš, a ti res nimaš druzga k da si izmišljuješ tukaj gor kaj so drugi zapisal, samo zato da bi izpadel ne vem kaj že:) Bile so domneve, in so še vedno, na podlagi česa si tudi izvedel, torej v teh 3 tednih, si nisi uspel razjasniti pojma domnev, ti si res pola pismen, človek, še enkrat in zadnjič sploh odgovarjam takšnim ki tudi brati ne znajo, in potem si izmišljujejo stvari, ker pač nimajo pametnejšega za počet.
Martian
23. 06. 2011 14.38
janez6b23.06.2011, 14:350 če je javnost izvedela šele sedaj za ta bogastva, še ne pomeni da so bila odkrita šele sedaj, -- aha..spet ugibanja,namigovanja..a tko kot z 26.6.??? in ne...ti nisi dal ta naravna bogastva na zadnje mesto...ampak si to napisal kot PRVI razloga zakaj so RE šli dol...šele potem vsa ostala nakladanja...
janez6b
23. 06. 2011 14.35
maritan jao k da bi razlagu prvošolčku, res zadnjič ti odgovarjam, potem pa na bralne vaje, če je javnost izvedela šele sedaj za ta bogastva, še ne pomeni da so bila odkrita šele sedaj, lahko nekateri vedo za ta bogastva že nekaj časa, pa prav govotov bi ameriška javnost podprla napad na afganistan, če bi pred 10 leti objavili da so v afganistanu našli naravna bogastva,hehe:)in da v afg. ni teroristov, vsakemu cepcu bi bilo takoj jasno zakaj se silijo v afganistan, že tko širša javnost ni rabila dolgo da je spoznala pravi namen vojne v afganistanu. Jst bi dal ta naravna bogastva na zadnje mesto med razlogi za napad na afganistan, je bolj mikavno to, da imajo 13 vojaških oporišč na pragu Rusije, ter veliko neobdavčenega denarja iz posla z 8000 tonami opija letno.