Tujina

2000 pogrešanih zaradi zemeljskih plazov

Peking/Pjongjang, 08. 08. 2010 08.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zemeljski plazovi so na severozahodu Kitajske zahtevali že 127 žrtev, pogrešanih pa je še 2000 ljudi, ki jih vneto iščejo reševalne ekipe. Severno Korejo pa so prizadele poplave.

Poplave in zemeljski plazovi na Kitajskem
Poplave in zemeljski plazovi na Kitajskem FOTO: Reuters

Kitajske oblasti so sporočile, da je v zemeljskih plazovih na severozahodu države v provinci Gansu, pokrajini, polni neporaslih hribov, umrlo najmanj 127 ljudi, 2000 pa jih še pogrešajo. Reševalne ekipe, večinoma vojaške, si vneto prizadevajo najti pogrešane, hkrati pa pripravljajo tudi eksplozijo, s katero bodo odstranili oviro na mostu, ki je zajezila reko Bailong.

Plazovi in poplave so posledica neviht, območje pa so prizadeli okoli polnoči po lokalnem času, ko je večina prebivalstva že spala, zemeljski plaz pa je uničil tudi tamkajšnjo vodno zajetje. Število žrtev bi lahko glede na število pogrešanih še močno naraslo. Pogrešane išče okoli 2.800 vojakov in sto zdravnikov. Na prizadeto območje se je napotil tudi kitajski premier Ven Džiabao.

Večina je spala

"Najprej je grmelo, nato je še močno deževalo, potem pa so sledili zemeljski plazovi. To je bilo okoli polnoči, tako da so ljudje že spali in se niso zavedali, kaj se dogaja," je za agencijo Reuters povedala ena izmed prič dogodka. Zaradi razgibanega terena pa bi lahko bilo reševanje še težje.

Prve ocene kažejo, da naj bi bilo prizadetih okoli 50.000 ljudi. Vodja prizadetega okrožja Žuku je dejal, da največjo oviro pri iskanju pogrešanih predstavlja zelo gosto blato. Fotografije iz okrožja Žoku kažejo ulice, polne blata in vode, ter vojake, ki besno kopljejo in iščejo morebitne preživele. Tako jim je uspelo rešiti dečka, ki je bil ujet v zasuti hiši.

Z eksplozijo nad oviro na reki

Poplave in zemeljski plazovi na Kitajskem
Poplave in zemeljski plazovi na Kitajskem FOTO: Reuters

Vlada je na območje z dvema helikopterjema poslala tudi strokovnjake, ki bodo z eksplozijo odstranili oviro, ki je zajezila tamkajšnjo reko. Zaradi tega so iz mesta, ki leži nižje od ovire, že evakuirali vseh 19.000 prebivalcev.

Katastrofa z zemeljskimi plazovi bo le še dodatno prizadela Kitajce, ki so jih pred tem že močno ohromile poplave, v katerih je letos umrlo že kar 1000 ljudi. Poplave so najbolj prizadele osrednji in južni del države. Samo v zadnjih dneh je v severovzhodni provinci Džilin umrlo več kot 100 ljudi.

O težavah, ki so jih povzročile poplave, poročajo tudi iz Severne Koreje. Narasla voda je s seboj odnašala domove, uničeni so tudi ceste, železniške proge in kmetijska zemljišča.

Prizadeta tudi Severna Koreja

O težavah, ki so jih povzročile poplave, poročajo tudi iz Severne Koreje. Narasla voda je s seboj odnašala domove, uničeni so tudi ceste, železniške proge in kmetijska zemljišča. "Dela za obnovitev območij, ki so jih prizadeli močni nalivi, že potekajo," je za severnokorejsko tiskovno agencijo KCNA povedal predstavnik oblasti. O številu prizadetih in morebitnih žrtvah pa Pjongjang ne poroča.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MrRudi333
08. 08. 2010 18.01
Ene besede neresnice si ne upam povedati.Za vsako našo misel,besedo,dejanje odgovarjamo.Tako jaz ,tako vsak.Samo podučeni niste,beri nevedneži.
MrRudi333
08. 08. 2010 17.08
Vsi smo ljubeči v sebi,vsi iščemo pravo,izkreno ljubezen.Zato Sočutje v sebi se da vzgojit,saj izhaja iz ljubezni.VIP karta za naslednje dogotke je Sočutje ki ga boste razvili ali ga že imate .To je proces.Da se.Če si sočuten ne moreš gledati da negdo trpi,ker se tebi zahoče Šnicl ali pečenka.Za take bo poskrbljeno,zagotovo.Tisti ki nočejo,bodo tako ali drugače podučeni.Bog govori in deluje skozi nas.Ko nas ljubeča mati pestuje ali babica,deluje Bog v njih.To nam je pristno,nam blizu.Vprašajte tiste srečneže,ali se kaj spomnejo babice,nasmeh v blisku bo na obrazih.Mi smo Duh,ki je ena sama Ljubezen.Ljubezen je Bog.Bog prebiva v vsem,tudi v Drevesu,Rožici,Živali.Smo del Oceana ki je sam Bog.Ko boste to razumeli boste bližje Nebesom.Stiske bodo dokler ne bomo delali po godu Bogu.On ne razlikuje,je ena sama Ljubezen in ima rad vse,tudi Pujse,Pišeke,Jastoge,Teličke.Zaradi kosa mrhovine boste ob vse.Razumite in Rešite vaše Domove.Prej ko boste začeli,več možnosti je da nam bo uspelo!Še 899 dni!
spet-jest
08. 08. 2010 14.01
za severno korejo pa to res ni problem. majo tolk političnih zapornikou po konclagerjih, de bojo lohk use skupej saniral brez usake mehanizacije u parih dneh. pa nej še kdo reče, de veliki al ljubljeni al kakršen koli že vodja kim il sung ni mislu na use in je zadost zgodi poskrbu za brezplačno delouno silo. deb še dolg živu in tko preroško skrbu za svoj narod
volek
08. 08. 2010 11.34
Se pa čudim, da na Kitajskem, glede na strahovito onesnaženost narave ni več teh katastrof.
volek
08. 08. 2010 11.32
Leto 2012 bo konec sveta za naše komunajzarje, SD, Zahec in LSD, ker bodo volitve. Rudi ima kar prav.
Peter Kralj 1
08. 08. 2010 11.19
Tudi pri nas bo vedno več plazenja. Ne samo v vzhodnem delu Slovenije, še hujše bo v posočju in na Gorenjskem, ko se bodo valile cele gore! Samo, prosim, ne vpijte, da vam ni nihče povedal!
Svobodni Umetnik
08. 08. 2010 10.16
"MrRudi333" : tabletko lekadola vzam pa hitr nazaj pod odejo da se čimprej pozdraviš!!!
Rudder
08. 08. 2010 09.45
MrRudi333: Že pakiraš za 2012?
Geronemo
08. 08. 2010 09.10
MrRudi333: V medijih boš našel zelo malo volje ki bi prispevale k prebuditvi zavesti... Ne pozabi, mediji so kontrolirani skozi kapital in ne resnico... Na žalost
luka77777778
08. 08. 2010 09.07
Mrrudi333,ne fantaziraj z 2012,ker nebo nič,da neboš potem presenečen.
MrRudi333
08. 08. 2010 08.21
Solucija za izhod iz krize in rešitev planeta obstaja,UREDNIŠTVO 24UR! Če cenzurirate takšne objave,delujete v pogubo Planeta Zemlje in zavirate Proces rešitve!Zavestno se odpovedujete lastnemu domu.Konc 2012 se bo vedelo ali gremo v pogubo ali bomo živeli v Novi dobi.Pomagajte prosim in nehajte brisati prispevke.V Bibliji piše da pride čas ko bo Ljudstvo iskale tiste ki vedo,pa ih ne bodo najdli.Nimam časa tratiti z vami če nočete poslušat.Ta čas je tukaj in Zdaj!Rajši grem tistem ki POSLUŠA!L.P.vssen